Medlemsmöte

Ikväll skulle nomineringsgruppen ha presenterat sitt förslag på listan till kommunfullmäktige i Varberg så skedde dock inte. Nyfiken på listan? Jag återkommer direkt efter årsmötet den 13 februari 2006 för så länge kommer vi att få vänta innan förslag på listan presenteras.


Barnens bästa?

Hörde en kvinna (Pia hette hon, hennes efternamn missade jag) på radion (ca kvart i sex på morgonen) som talade sig varm för att vi skulle börja skilja mellan den vi skaffade barn med och dem vi hade en sexuell relation med. Skaffa barn skulle man göra med någon som man verkligen litade på exempelvis sin bästa kompis sen kunde man ha tillfälliga/periodvisa sexuella relationer med andra. Detta skulle motverka det negativa i samhället som skilsmässa innebär såsom ekonomiska förluster. Pia gick verkligen loss och hade stora visioner om framtidens familjer, hon tyckte även att man skulle starta en slags tankesmedja om hur den framtida familjen kunde se ut. Jag tycker mest att det låter som vuxna människor som vägrar bli vuxna, totalt fixerade vid sitt eget självförverkligande.

Vi lever i ett samhälle som alltmer går efter minsta motståndets lag. Så fort det blir en fnurr på äktenskapet skall det avslutas, och relation påbörjas med en ny (eller i Pias tappning aldrig ens ha intentionen att leva i tvåsamhet utan hela tiden byta partner så fort intresset sinar). 


Söndagskväll

Lukten av nybakat bröd sprider sig i lägenheten, läser dagens tidningar på nätet samtidigt som Agenda står på i bakgrunden (Lars Ohly uttalade sig bland annat om att motståndarna inte finns inom partiet utan hos företagen (?!), de rika och högern). Har varit lite krasslig de senaste dagarna och därför gått rakt i säng efter att jag lagt min dotter vilket bidragit till att jag inte varit så uppdaterad om vad som hänt i omvärlden. Till exempel hade jag helt missat att Margareta Winberg skall vika ut sig… blev förvånad, trodde hon var emot sådant… men det var nog bara mina egna fördomar... För det kan väl inte vara så att utvik är helt ok om du är lite mullig och runt 50 men förkastligt om du är en vrålsnygg, blond 20-årig kvinna…


Partitillhörighet – en anledning till att bli sparkad?



Satsning på serviceorter

Jag var med när Varbergs kommun (kommunstyrelse och berörda tjänstemän) ikväll träffade kommuninnevånarna som bor i Bua, Värö och Stråvalla (kommunen kommer att besöka serviceorterna i kommunen för att lyssna och föra en dialog för att kommunen skall kunna utvecklas).

En trevlig och givande kväll. Bland annat talades det om hur man kan göra Bua till en attraktivare boendeort. Förslag som framfördes var bland annat att erbjuda bra boende t.ex. genom att erbjuda tomter (finns en hel del tomter både färdiga och på planområde), bättre pendlingsmöjligheter (t.ex. pendlingsstation), utbyggt cykelnät, bevarat strandskydd samt motionsslingor längst vattnet. 
 
Jag fick känslan av att det finns mycket framtidstro här. Företagen Väröcell och Ringhals bidrar säkert till att det finns en positiv känsla. Som en i publiken uttryckte det; att en satsning på denna del i kommunen kan innebära en ekonomisk tillväxt för hela kommunen.


(s)amma lärare?

Socialdemokraterna verkar ha samma ”mediatränare”/retoriklärare, ta en titt nästa gång du ser någon på tv. Alla rör händerna som Göran Persson (se t.ex. Jan Emanuel, Tomas Östros och Bosse Ringholm).



S korståg mot friskolorna

I Varberg har det förekommit en insändardebatt i Hallands nyheter om en lärare som i en kommunal skola burit en Che Guevara-tröja och huruvida det är ok för skolanställda att förmedla politiska budskap på det här sättet. Jag kan inte låta bli att fundera över hur det låtit om något liknande skett på en friskola. Väntar med spänning på Baylans svar på Henrik von Sydows fråga om vad han tänker göra för att stärka skolledarnas möjligheter att stoppa lärare personal från att bära symboler som sätter skolans värdegrund i fara.  

S-kvinnorna går till storms mot friskolor med konfessionell inriktning och vill stoppa offentliga bidrag till dem. – Det ska inte finnas ett öre till skolor som är byggda på religion eller etnicitet, säger s-kvinnornas ordförande ­Nalin Pekgul till SvD.”
 
Ibrahim Baylan försöker att skapa en skendebatt om skolan. I stället för att tackla de medelmåttiga kunskapsresultaten målar han upp en bild av friskolor som hotfulla vinstmaskiner.” 
 
Håller med ledaren i GP som skriver:
”Det är en medborgerlig rättighet, inte en politisk förmån, att få gå i friskola. Friskolor är en ständigt irriterande nagel i ögat på socialdemokraterna. I Göteborg trakasseras friskolorna med orättvisa bidragssystem och i Stockholm gör skolminister Ibrahim Baylan det ena utspelet konstigare än det andra.”
 
Jag förstår inte varför s har sådana problem med att friskolor förekommer, kan det vara så att förekomsten av friskolor känns som ett kvitto på att s-regeringen har misslyckats med den kommunala skolan?


Expressen fortsätter granska Ams

Expressen fortsätter ta upp Ams eller trams som de kallar det. LO-huset i Trelleborg använder tydligen arbetslösa som gratis arbetskraft. Istället för att få förbereda sig inför arbetsmarknaden och få hjälp med att hitta arbete får de städa toaletter och fixa fika. Yvonne Svensson på LO i Trelleborg tycker att kursdeltagarna skall gnälla mindre:

"Att det inte finns några datorer i huset att söka jobb på ser hon inte som ett problem.
- De får gå till ABF-huset och låna deras."


Ams kommer att få mycket att göra inför valet

När jag tog studenten 1996 och skulle skriva in mig på arbetsförmedlingen fick jag reda på att jag med min bristande arbetslivserfarenhet inte kunde förvänta mig reguljärt arbete. Tydligen är jag inte ensam om att bli upplyst om en negativ marknad vid det första mötet med arbetsförmedlingen. Till Liza Marklund sade man: 
 
”Journalist, sa Ams-tanten uppgivet. Du vet, det finns inga sådana jobb. Det kan du inte räkna med. Du borde omskola dig.”
 
Ett annat exempel på Sveriges arbetsmarknadspolitik kan du läsa om här.
 
I Expressen står det:

”Lagom till valåret 2006 kommer Pär Nuders jobbpaket, späckat med ännu fler Ams-åtgärder. Trots att landets främsta forskare - även de som finns på Ams - har lagt fram rapport efter rapport efter rapport som visar att Ams-kurser kan försämra den arbetslöses chanser att få jobb. Liksom att subventionerade anställningar gör att de riktiga jobben aldrig kommer. Samt att Ams-aktiviteter gör att arbetslösa söker färre jobb och stannar kvar på orter helt utan framtid. Miljarderna rullar.”
 
Varför fortsätter det? Varför fortsätta knäcka människa efter människa?
 
Socialdemokraternas jobbpaketet handlar om att minska den öppna arbetslösheten. Ursprungligen var arbetslöshetsstatistiken tänkt som en metod för att belysa ett allvarligt socialt problem men när väl måttet började användas har själva siffrorna tenderat att bli politikens mål. Anledningen till att man talar om den öppna arbetslösheten handlar om att det är dessa siffror som blivit målet istället för den sociala verklighet som siffrorna ursprungligen var tänkta att belysa. Målet med fyra procents öppen arbetslöshet har inneburit att politiken och myndigheternas agerande i allt för hög utsträckning fokuserat på att flytta människor från öppen arbetslöshet till åtgärder av olika slag för att få en bättre statistik.
 
1996 sysslade arbetsförmedlingen inte med förmedling av arbete utan med att få ned statistiken så socialdemokraterna kunde sitta kvar vid makten efter valet 1998, de lyckades med sitt mål.

Läs krönikören Ulf Nilsson som skriver om hur Göran Persson skall skrämma svenska folket till seger i valet 2006.

Ungdom v.s. Vuxen

Gårdagens debatt handlade om F!´s tillbakagång. Debattören Susanna Popova gjorde bra ifrån sig i debatt mot Gudrun Schyman. Schyman förklarade den negativa uppmärksamheten i media på kvinnohat… någon som är förvånad…
 
Kanske skulle vi istället för ett kvinnoparti behöva ett parti för unga vuxna… I dn kan vi läsa att Välfärdsklyftan växer – unga de stora förlorarna  av Joachim Voger, professor vid Umeå universitet och Lars Häll, avdelningsdirektör vid SCB.

Snälla ”gamla” människor sluta kalla unga vuxna människor för ungdomar. Ungdom är man upp till 18 år (absolut högst upp till 20 år). När någon fyllt 20 måste samhället börja behandla dem som vuxna, låt oss slippa ett infantilt samhälle…bara detta prat om ungdomsförbund (med medlemmar i åldern upp till 30, tror jag att det är), bekämpning av ungdomsarbetslöshet (riktar sig till vuxna mellan 18-24 år – kanske man hunnit bli föräldrar vid denna åldern, som om en praktikplats bidrar till familjeförsörjning), ungdomsbiljetter (för dem upp till 26, självklart kul att få betala mindre men suprise det finns 25-åringar som tjänar 25 000 och 40 åringar som tjänar 15).



Måndag

Hemma och vänder, skall äta lite mat innan jag skall iväg på borgligt gruppmöte. Väntar på att min soppa skall bli klar.

Har haft en trevlig helg. I lördags var vi i Göteborg och såg ”En liten jävla krogshow” på Trädgår´n.


F!

Aftonbladets ledare skriver att det pågår ett krig mot feminismen. Att kritiken mot F! sällan varit saklig utan härstammar från feministskräck och homofobi.
 
I SvD skriver Göran Eriksson:
 
”Alla är överens om att feminismen har råkat illa ut i medierna och det offentliga samtalet sedan Feministiskt initiativ bildades. Men feminister och antifeminister är förstås inte överens om varför. Berodde det på patriarkal panik och homofobi, eller var det befogade reaktioner på en feminism som löpt amok?”
 
Visserligen var jag ganska negativ till att man överhuvudtaget startade ett feministiskt parti men många var till en början ganska positiva. Men det räcker ju med att lyssna på vad personer inom F! säger … det känns inte riktigt verklighetsförankrat… många är de kvinnor som inte känner igen sig. Många är de kvinnor som lever i en jämställd relation. Många är de kvinnor som har vänner som lever i en jämställd relation.
 
Såg Insider på 3:an igår, vet inte ens om det är värt en kommentar. Allt detta prat om könsstrukturer och att kvinnor är underordnade män… jag blir så trött… Men det beror väl på att jag är så blåögd och naiv och inte ser hur verkligheten faktiskt ser ut...        

s-präglad politik även hos borgerliga?

I dagens ledare i DN står:
 
Skatter och offentlig sektor tar en så stor plats i det svenska samhället, att inte ens den politiska oppositionen orkar formulera ett moraliskt alternativ till socialdemokraterna utan anpassar sig till "pekpinnesamhället", där staten lämnar bidrag som belöning för lämpligt uppförande.”
 
Ibland är jag benägen att hålla med. Men bindningen mellan borgerliga och sossepolitik kanske inte är så konstig. Vi har växt upp i ett samhälle som så länge varit präglat av socialdemokratiska regeringar. Den socialdemokratiska samhällsmodellen har lärts ut i skolorna som den ”enda rätta”, och det man lär sig i tidig ålder har lätt att fastna som en sanning. Personligen har jag t.ex. svårt att förstå att så många inom borgerligheten idag försvarar vårt progressiva skattesystem. Att vi har en procentuell skatteskala är för att de som tjänar mer automatiskt skall betala mer i skatt. Varför straffa dem som tjänar mer genom att öka procentsatsen ytterligare? Jag anser inte att det är vår uppgift som politiker att detaljstyra människors vardag och fundera över vem vi anser gör rätt prioriteringar dvs. vilka som bör privilegieras med avdrag. Jag anser att ett skattesystem bör utformas så att man får en så hög verkningsgrad som möjligt (många gånger är verkningsgraden låg). Jag tycker att det skall vara lätt att betala skatt och svårt att inte betala skatt! Enklare regler leder till lägre kostnader för att sätta sig in i hur skatterna fungerar och färre tvister angående hur reglerna bör tillämpas. Utöver direkta administrativa kostnader för beskattning hör även de indirekta kostnaderna för restriktionerna. Skatteskyldiga anpassar sitt beteende på ett sätt som inte alltid är samhällsekonomiskt. Progressiv skatt leder till att många inte är benägna att ta upp inkomster som överstiger gränserna, om det däremot inte finns några sådana gränser minskar incitamenten då en svart inkomst även innebär mindre pensionspoäng (teorin om den rationella människan – största möjliga nytta). Om vi reducerar avdragsmöjligheterna samt har en lägre gemensam skattesats för alla lönetagare ökar vi möjligheterna för att själva ta ansvar över våra liv samtidigt som verkningsgraden ökar.

otrendigt att vara kvinna?

Läste att vår grannkommun Falkenberg söker en genuspedagog till Barn- och utbildningsförvaltningen. Reagerade över annonsen främst pga. att jag alldeles nyligen läste Marie Söderqvists krönika Varning för genuspedagogerna Är det verkligen så dåligt att kvinnor är kvinnor och män är män (nu talar jag absolut inte om lika lön för lika arbete och möjligheter på arbetsmarknaden etc.)?

Tydligen är det dags att sudda ut varenda könsgräns, det är inte trendigt om man säger så. Maria-Pia Boëthius som skriver i SvD:  
 
”Mitt i varje kultur finns två totempålar; den ena pålen är "kvinnan" och den andra är "mannen". Till dessa totempålar uppmanas alla kvinnor och alla män att leva upp. Alla avvikelser betraktas som problem.
I dess spår ligger ormskinnen av unga kvinnor som dött av anorexia, unga män som begår självmord, våldtagna kvinnor som inte får någon upprättelse, så kallade feminina män vars enda flyktväg är att operera sig till kvinnor - en ny fälla, etc.
Båda könen, som de är formade i dag är förskräckliga, medan människan under könsmasken ofta är ljuvlig.”

Alla problem kan tydligen hänvisas till att vi kvinnor och män


lite tankar en tisdag...

Läser i Di att OECD vill skrota regeln ”sist in först ut”. OECD anser att regeln om att den sist anställde ska vara först att gå vid uppsägningar i många fall är kontraproduktiv. Äldre vill till följd av regeln helt enkelt inte ge upp en trygg position för ett nytt jobb, även om det är bättre på andra sätt. 

Jag tror att vi måste våga tänka nytt, kanske hade skrotningen av denna regel kunnat bidra till att det blev lättare för nya på arbetsmarknaden att ta sig in. 

Jag lyssnade på Dilsa Demirbag-Sten, i Agenda den 2 oktober (veckans eftertanke). Hon var inne lite på samma spår:

”Om man jämför invandrargrupper med arbetssökande ungdomar med svensk bakgrund ser man samma mönster, det nyanlända svenskar och unga svenskar har gemensamt är att de är nya på arbetsmarknaden. Min förklaring är att det är LAS som hindrar dom som inte är inne på marknaden att få ett arbete
.”

Jag tror att vi i Sverige behöver en större framtidstro och en ökad gemensamhetskänsla. Många präglas av känslan att stå utanför. Det kan handla om barn och ungdomar i segregerade områden som matas med budskapet om att de är mindre värda på arbetsmarknaden. Det kan handla om långtidssjukskrivna som blir förtidspensionerade för att på så sätt försvinna ur statistiken. Exemplen är oändliga. Sverige har under lång tid präglats av socialdemokratiska regeringar som har arbetat mot ett klassamhälle. Det tragiska är att genom att återupprepa budskapet om och om igen om att vi måste bekämpa klassystemet så har samtidigt ett outtalat budskap om hopplöshet levererats till dem som är född i ”fel familj/samhällsklass”.

Jag tror att vi skulle behöva en framtidstro liknande ”den amerikanska drömmen”. Vi behöver tala om för svenskarna (såväl infödda, som utlandsfödda) att det finns hopp. Det finns hopp för Sverige och det finns hopp för enskilda personer. Genom att bemyndiga människor och ge dem reell möjlighet till att själva ta ansvar skapar vi hopp och framtidstro.  

måndagsmöte

Idag skall vi förlägga vårt måndagsmöte till Halmstad eftersom Tommy Bernevång –Forsberg, kristdemokraternas kommunpolitiska sekreterare kommer dit för att tala om valmanifest, Kristdemokraternas politik, Kommunpolitiska programmet och marknadsföring. Skall bli jättekul!


Helgen som vart

Fredagseftermiddag tillbringades med dotter på simhallen (de brukar värma upp bassängen till ca 30 grader på fredag och lördag vilket gör det helt uthärdligt) och avslutades med fredagsmys med tacos.
 
I lördags stod vi på torget och delade ut flygblad. Eftersom barnomsorgsfrågan är aktuell här i Varberg var det främst detta det politiska budskapet handlade om. Självklart hade vi även med oss de aktuella flygbladen om bensin och fastighetsskatt. Efter utdelningen åt jag med familj och vänner lunch på stadshotellet, ett trevligt ställe att tillbringa ett par timmar av lördagen på.
 
Idag var kyrkan full med folk, tacksägelsedag och barnkör gjorde nog sitt som ”publikdragare”. Tänkte egentligen åkt och plockat lite svamp efter dotterns dans men regnet öste ner och även om det klarnade upp senare kändes det inte direkt lockande att ta sig ut i skogen när det är alldeles blött. Åkte hem till min farmor och farfar och fikade istället. Nu sitter Alva och tittar på bollibompa, själv borde jag nog ta hand om tvätten…

(s)tudier på högskola

Min man läser sociologi på högskolan och har sedan starten beklagat sig över det politiskt korrekta (läs: socialdemokratiskt politiskt korrekta) studiematerial som de får läsa. Att lärarna dessutom inte klarar av att föra en diskussion om detta är ytterligare en störande faktor. Det handlar alltså om att den socialdemokratiska politiken lärs ut som en sanning (t.ex. socialdemokratisk familjepolitik), återkommer med all säkerhet i ämnet.

Finns det fler som har sådana erfarenheter av högskolestudierna?


Byggnadsnämnden

Nyss hemkommen från byggnadsnämndens sammanträde, idag gick det betydligt snabbare än förra gången. Ett par ärenden (som säkert hade tagit tid) utgick. Och vad beslutades idag? Ja, det mesta var väl av okontroversiellt slag.

Detaljplanen för camping i Stråvalla-kärra blev godkänd, känns bra. Kristdemokraterna anser att ett samhälle med ett gott företagsklimat måste tillvarata enskilda människors idéer, kreativitet och entreprenörskap. En god välfärd förutsätter ett konkurrenskraftigt och differentierat näringsliv. Vi anser att det är det personliga initiativet som utgör grunden för nyföretagande och att samhället aktivt måste medverka till att skapa positiva attityder till företagande. Förra gången vi hade uppe ärendet protesterade de andra borgarna (med centern i spetsen), jag yrkade för att detaljplanen skulle gå vidare till samråd och fick med mig s. Kan tillägga att i campingutredningen har både kommunen och länsstyrelsen konstaterat att det behövs fler campingområden både vid kusten och längre in i landet. Idag, på nämnden, var det större enighet och de flesta ansåg att ärendet inte skulle förhalas ytterligare.

Ett ärende som tydligen valsat runt en del på byggnadsnämnden är en bastubyggnad i Trönninge. Argumenten som talar emot att tillåta bastubyggnad är vad som står i ÖP 2000; området är beläget inom riktlinjeområde som skall bestå av naturmark samt att denna skall skyddas för ytterligare ingrepp. Mycket stor restriktivitet skall iakttas vid prövning av bebyggelse. Samma kriterier som gäller för ärende Bn § 356 Sik 2:6 Nybyggnation av enbostadshus som idag fått ett positivt förhandsbesked (orsaken till detta var tydligen att det redan fanns en mindre byggnad på marken). Jag yrkade ja till att tillåta bastubyggnad men fick inte det minsta gehör från övriga. Även tjänstemännen var mycket negativa och man ansåg att för att kunna ge ett positivt besked måste den berörda dra tillbaka sina överklaganden om vitesförelägganden (har idag uppställd villavagn utan tillstånd på platsen) vilket han inte gjort. Anledningen till att sökande önskar bygglov är att byggnaden används till näringsverksamhet som ett viktigt komplement till stuguthyrningsrörelsen. Samtliga grannar har enligt sökande intygat att de inte har någon erinran. En orsak som angivits till att byggnad ej kan tillåtas är att det skall finnas rörligt friluftsliv på platsen men detta är redan idag så gott som obefintligt (där finns stup på en sida, järnvägens högspänningsanläggning med inhägnat område på den andra sidan samt angränsade bostadsplatser som gör det svårt att nå platsen). Även detta ärendet kan hänvisas till vad kristdemokraterna anser om att man skall gynna näringsverksamhet och företagsklimatet i kommunen. 

Onsdagskväll

Var på budgetmöte med borgerliga gruppen igår. Kan nog säga att det fortfarande råder stor enighet mellan de borgerliga i Varberg även om vissa saker behöver mer diskussion.

Det var nog flera som var
förvånade över barn- och utbildningsnämndens beslut angående att inte ta steget och införa privata familjedaghem

Eftersom jag arbetar som lärarvikarie tycker jag att Göran Hägglunds och Torsten Lindströms debattartikel i Göteborgs-Posten om hur kristdemokraterna vill förändra lärarutbildningen och synen på lärarnas roll och status är intressant läsning. Vårt samhälle kommer en dag att bygga på dem som går i skolan idag, det är essentiellt för vår gemensamma framtid att vi i Sverige kan erbjuda våra barn en bra skola. Jag tror att vi måste öka fokus på kunskapsförmedlingen i skolan. Ibland när man hör diskussionerna om vad barn skall lära sig i skolan kan man tro att det är skolan som skall vara föräldrar då mycket handlar om sådant som man bör ha med sig hemifrån såsom vanliga sociala regler.


sprickor?

Igår skrev jag om enighet... ja, ja det var igår och på riksnivå är jag fortfarande säker på att alliansen står på stadig grund... men här i Varberg har det tydligen hänt saker idag…
 
Kristdemokrater vill ha ökad valfriheten inom barnomsorgen, ett steg för detta skulle vara att införa möjligheten att driva enskilt familjedaghem. Ökad valfrihet inom barnomsorgen genom exempelvis enskilt familjedaghem är också något som finns med i Varbergs kommuns inriktningsmål 2004-2006 som samtliga i den borgerliga majoriteten stod bakom och som kommunfullmäktige antagit... trots detta blev det ett negativt beslut i barn- och utbildningsnämnden...


Låt er inte skrämmas, Alliansen är fortfarande stark och måste så förbli

Nu inför valet kommer man från alla håll och kanter (nja, lite överdrivet kanske, men från vänsterhållet i alla fall) att försöka göra vad man kan för att försöka slå sprickor i alliansen. Senaste exemplet behandlades i kvällens Agenda där man tog upp påståendet att moderaterna hotar att spräcka alliansen. Maria Abrahamsson ställde en viktig fråga ”Vem är det som påstår att detta är en spricka?”.

Genom att ta upp "sprickor" i alliansen flyttas fokus från de rejäla sprickorna som finns hos s med stödpartier. Låt oss absolut inte glömma att de enda som tjänar på att alliansen spricker är socialdemokraterna (och deras stödpartier).

Alliansen har en bred enighet men givetvis finns det skillnader annars hade det ju räckt med ett borgerligt parti. Sverige behöver regeringsombyte. Vi behöver en regering som stimulerar företagsamhet och på så sätt får fram fler arbeten i den privata sektorn. En sådan regering kan vi få om Alliansen fortsätter att stå enad och vinner valet 2006. 

Partierna inom alliansen har enats om ett program för Sveriges framtid. Det handlar om att det skall bli mer lönsamt att arbeta, att det skall bli mer lönsamt att anställa och driva företag och att vi måste värna om de offentliga finanserna.
 
Ett exempel på hur man skall göra Sverige bättre är den inkomstskattereform som ska genomföras under inledningen av mandatperioden 2006-2010 där partierna är överens om att införa ett jobbavdrag.  Tyngdpunkten för skattesänkningarna inriktas på låg- och medelinkomsttagare. Skattereformen ska uppmuntra människor att gå från bidragsförsörjning till arbete och att arbeta mer.

Visst är jag husmoderlig

Äntligen har det blivit av! Har beställt 25 kg ekologiskt highland cattle nötkött (finstyckat och märkt + att det som blivit över när de styckat är malet – kan det bli bättre?). Skall hämta om ett par veckor, kommer att kännas toppen att ha ekokött i frysen. Bara att ta upp, laga och servera (själv är jag vegetarian och äter det inte själv).