Psykiatrin får mer pengar

Psykiatrin har under många år varit eftersatt i vårt land vilket är orsaken till att alliansregeringen nu satsar på densamme. 500 miljoner kronor avsätts för psykiatrin 2007 och lika mycket för 2008. I första hand kommer man satsa på att förstärka vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin, förbättra tillgängligheten allmänt inom psykiatrin och förbättra kunskapen bland personal som hanterar personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder.


söndag

 Idag har jag och maken tagit en jättelång promenad vid havet meddans dottern var på barnkalas. Det var alldeles underbart med vinden piskande i ansiktet och vågorna som slog mot klipporna. Nu har jag rejält ont i fötterna (relativt nya stövlar är väl kanske inte det som man ska välja att promenera i) 

Lördag

Regnet öser ner och det ska blåsa rejält, och vi som hade tänkt att åka till Göteborg och gå på "Jul på Liseberg"

videoblogg

se fredagens videoblogg genom att klicka på denna länklite mer om gårdagens KF

I dagens HN stod det att det var kraftig protest mot den kommunala budgeten. Jag vet inte om jag kan hålla med om att den var så kraftig (men sen har jag ju inte så mycket att jämföra med) men budgeten debatterades i alla fall. Socialdemokraterna var oroliga över att Alliansen vann valet och ville därför tillskjuta mer pengar för socialbidrag.

Oppositionsrådet Jana Nilsson (s) var uppe och talade sig alldeles varm för den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken som nu Alliansen avskaffar. Jag var uppe en sväng och sa emot, kunde bara inte låta honom stå obesvarad. Men det är så mycket mer man egentligen skulle vilja säga (men jag skulle blivit alltför långrandig om jag sagt allt jag velat). Så därför passar jag på att bre ut mig i ämnet lite här på bloggen.

 

”Regeringsskiftet innebär kraftig förändring av arbetsmarknadspolitiken”

Ja. Det blir mer lönsamt att arbeta och mindre krångligt att vara företagare. Jag tycker det är bra att arbetsmarknadspolitiken förändras så att vi får ett tydligare fokus på jobb och effektivare insatser för de som står längst från arbetsmarknaden. Alliansen vill att arbetslinjen tydliggörs så att ökade resurser kan säkerställas för matchning mellan arbetssökande och lediga jobb.

 

Arbetslösheten påverkas av hur lång tid det tar att para ihop en arbetssökande med ett arbete. Ju längre tid det tar för ett företag som behöver nyrekrytera att hitta lämplig arbetskraft desto större blir de kostnader som är förknippade med nyanställning och desto mindre kan arbetskraftefterfrågan förväntas bli.  Genom förmedlingsinsatser kan matchningsprocesserna påverkas vilket kan minska arbetslösheten vid givet antal lediga platser. Den arbetsmarknadspolitik som troligtvis är mest effektiv är en väl fungerande arbetsförmedling.

En hög arbetslöshet har bidragit till att politiker vill ha snabba resultat för att dölja den öppna arbetslösheten vilket har medfört allt fler arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Arbetslöshetsstatistiken var från början tänkt att användas för att kunna åskådliggöra ett allvarligt socialt problem men statistiken har snarare kommit att användas som ett politiskt mål m a o det är statistiken snarare än verkligheten som är betydelsefull. En rad arbetsmarknadspolitiska åtgärder har bidragit till att begränsa den öppna arbetslösheten. Vissa nationalekonomiska studier pekar dock på att arbetsmarknadsåtgärder har större effekt på kort sikt än på lång. Visserligen visar studier på positiva effekter av arbetsmarknadsåtgärder på arbetskraftsdeltagandet men det är oklart hur resultaten skall tolkas. Resultat av studier kan visa att arbetsmarknadsåtgärder visserligen har sänkt den öppna arbetslösheten men att även den ordinarie sysselsättningen har sänkts. Det är alltså mycket troligt att den minskade öppna sysselsättningen har genomförts till priset av en minskad ordinarie sysselsättning. Ett av de mer allvarliga resultaten är att ungdomsprogram tenderar att tränga undan reguljär sysselsättning bland ungdomar.

 

”Alliansen har infört kraftiga minskningar i förhållande till idag av de skatteavdrag som syftar till att stimulera arbetsgivare att anställa fler”

S riktar in sig på den generella nedsättningen av arbetsgivaravgiften som finns idag. Nedsättningen omfattar 5 % av arbetsgivaravgifterna upp till en lönesumma å ca 740 000 kr/år. Maximal nedsättning är alltså 37 000 kr/år. Många småföretagare kan vittna om att de tar ut betydligt mindre, vanligt att en småföretagare plockar ut ca 200 000 om året i lön vilket gör att de förlorar 10 000 på förslaget. Jobbavdraget som alliansen inför ger med en lön på 200 000 en skattesänkning på 10 000 kronor. Dessutom föreslår Alliansen en rad saker som ska bidra till fler riktiga jobb, förslag som ska göra det mer lönsamt att arbeta och mindre krångligt att vara företagare. Dessutom föreslås nystartsjobb, jobbgaranti, effektivisering och förenkling av arbetsmarknadspolitiska program, reformera AMV, arbetslöshetsförsäkring för alla. 

  

”Aktivitetsgarantin försvinner”

Ja, det viktigaste är inte att sitta fast i en aktivitet, istället införs en jobb- och utvecklingsgaranti för långtidsarbetslösa under 2007. Individuellt utformade åtgärder ska så snabbt som möjligt få in deltagare på arbetsmarknaden. Jag skulle dessutom vilja kalla aktivitetsgarantin för ett fiasko. 2004 kostade åtgärden 5 miljarder kronor. Antalet deltagare i aktivitetsgarantin mer än fördubblades mellan åren 2000 och 2005, men endast 18 % av dem som deltog i Aktivitetsgaranti mellan dessa år hade ett osubventionerat arbete 2005.


Sen ondgjorde sig även Jana Nilsson över att ungdomar kommer att få svårare att få jobb med Alliansens politik men jag tror att alla som har varit unga de senaste 12 åren har sett vad den s märkta ungdomsarbetslöshetspolitiken har lett till och inte är det riktiga jobb. Och som jag ovan nämnde så pekar nationalekonomiska studier  på att ungdomsprogram tenderar att tränga undan den ordinarie arbetsmarknaden för ungdomar.

 

Ja jag hade kunnat fortsätta ännu längre även här på bloggen men jag tror att jag stannar här, har säkert skäl att återkomma i ämnet. Om inte förr så inför valet 2010 ; ) och då hoppas jag verkligen att Alliansens politik har slått väl ut och att vi har en betydligt lägre arbetslöshet än idag (och att det är den verkliga arbetslösheten som är lägre, inte att Alliansen faller för frestelsen att stoppa in arbetslösa i meningslösa åtgärder, men risken för det är nog inte stor)

 

Första kommunfullmäktige

Idag har jag varit på mitt första kommunfullmäktigemöte, budget hanterades och det tog några timmar... var klara en sådär 20 minuter över 6... tydligen inte det snabbaste men tydligen inte heller det längsta.

måndagskväll

I lördags hade vi som tidigare nämnt distriktsstämma. De namn som presenterades på landstingssidan kommer att offentliggöras på fredag, meddelar då om jag blivit erbjuden och tackat ja till något uppdrag. Imorgon skall jag gå på mitt första kommunfullmäktige, ska bli roligt. Vi ska hantera budget.

Lördagens videoblogg

Kan du se genom att trycka på denna länk

Kristdemokraterna för en bättre miljö

Kristdemokraterna vill driva miljöpolitiken framåt i Europa

Videobloggen återupptagen

Som jag tidigare sagt har jag tänkt att återuppta mitt videobloggande.

Om du vill titta på mitt videoinslag ska du klicka på denna länk

Om du inte kan se inlägget testa med att uppdatera Quicktime 


När ramlar räkningen ned i brevlådan?

Expressen tar i sin kampanj ”Rädda vår planet” upp hur mycket resurser som kan gå åt vad det gäller den mat som vi äter. Och många gånger kan man förundras över att det kan vara billigare att frakta en produkt runt halva jorden än att producera varan i sitt eget land. Egentligen borde det ju inte vara så. Men det handlar delvis om att alla kostnader inte räknas in. Om varorna hade fått bära sina egna kostnader hade det inte sett ut på detta sätt. Som det är idag är det andra såsom vår miljö (eller underbetalda arbetare) som bär dessa kostnader. Det finns ett uttryck som heter ”det finns inga gratisluncher” och det stämmer nog ganska bra. Jag ser det som om vi skjuter dessa verkliga kostnader på framtiden, ungefär som att handla på kredit. Vi kommer att få betala de verkliga kostnaderna, vi skjuter det bara på framtiden och så får vi betala lite ränta på det sen … men det kanske det är värt? Eller är det det?

 

Kristdemokraterna har en princip som vi kallar förvaltarskapstanken. Förvaltarskapstanken innebär att människan har ett ansvar att bruka och bevara, i stället för att slita, slänga och förbruka. Allt vi gör påverkar både samtid och efterkommande. Det gäller samhällets alla områden, men kanske framför allt synen på samhällsekonomin och miljön. Kristdemokraterna vänder sig emot de avigsidor i konsumtionssamhället som lett till en materialistiskt inspirerad slit- och slängfilosofi. Det har hittills lett till en oansvarig hushållning med förgiftning av luft, vatten och mark som följd. Jag hoppas att denna tanke kommer att slå igenom mer i Alliansens politik.

 


ang klimat och sånt

Apropå allt prat om klimat och växthuseffekt och sådant där så åker den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Anders Wijkman  till Nairobi för att representera Europaparlamentet i en klimatkonferens. Wijkman är känd för sitt engagemang för en bättre miljö. 2005 blev han utnämnd till ”Achiever oft the year” i EU parlamentet. I nomineringen framhålls bland annat hans arbete med klimat- och miljöfrågor.


Angående Borgs förslag om att införa dagsbot för arbetslösa som inte söker arbete

Jag är inte emot att man stramar upp a-kassan och gör den mer lik en försäkring (som man tidigare har kunnat läsa här) däremot gillar jag inte Borgs förslag om att införa en dagsbot för arbetslösa som inte söker tillräckligt många arbeten. Det tycker jag är att behandla vuxna människor som olydiga barn som får indraget lördagsgodis om de har varit olydiga. Jag tycker redan nu att man många gånger behandlar arbetslösa som barn vilket har varit anledningen till att jag har hållit mig långt ifrån både arbetsförmedling och a-kassa. Det var bara tills för helt nyligen som jag gick med i a-kassan för att kunna ha att ta till i absoluta nödfall (har som tur är inte behövt använda det än) om jag inte har inkomster någon annanstans ifrån. Men jag hoppas verkligen att jag aldrig kommer att behöva använda den för det i sig skulle innebära att jag skulle vara tvungen att besöka arbetsförmedlingen och gå på några, enligt mig, meningslösa möten och kanske gå en söka jobb kurs. 

 

Nä, förslaget är lite B tycker jag allt, nu får vi se till att de riktiga jobben ökar så det finns lite jobb att söka istället för att arbetslösa som inte söker tillräckligt många jobb ska få böta! Förslaget kommer endast innebära ökade kostnader för rekryterare eftersom de kommer att få ännu fler okvalificerade ansökningar. 


sövande

vilket sövande väder det är, somnade framför datorn när jag höll på att skriva ut intervjuer.

Lördag

Idag tog min dotter silverfisken (simmade 25 m) på simskolan, och jag fick vara den otroligt stolta modern. Från simskolan skyndade vi vidare till nästa aktivitet för dagen, teater. Vi såg Mössens brandkår av teater Pero på Varbergs teater. En riktigt trevlig musikal som uppskattades av dottern. Nu har vi ätit lunch och det är dags att traska bort till affären och köpa lördagsgodis.

Medelåldern närmar sig ; )

Imorgon fyller jag 29, 1 år kvar till 30... 

Har gjort både smörgåstårta och vanlig tårta inför morgondagen. Jag bara älskar smörgåstårta... undrar om smörgåstårta någonsin blir trendigt. Med tanke på hur gott det faktiskt är borde det faktiskt bli trendigt  snart ; )

Om jag börjar känna av 30-årskrisen? Nä inte än, jag har ju ett helt år kvar. Ett helt år kvar att fixa de sista vuxengrejorna på... fast jobb och villa... man och barn har jag ju redan. Är det något mer man måste uppfylla innan man fyller 30? Vad god meddela mig så jag slipper den där krisen... annars gillar jag faktiskt att vara vuxen, har aldrig förstått den där paniken en del känner (men jag har ju inte fyllt 30 än, det kanske låter annorlunda här på bloggen om ett år)

Byggnadsnämndens sammanträde...

Idag har jag varit på Byggnadsnämnden. Mötet tog lite längre tid än vad de gjort de senaste gångerna. Berodde delvis på att vi fick information från Varbergs energi om vindkraftverk och kommande vindkraftverksprojekt i kommunen. Om jag var positiv innan blev jag än mer positiv till vindkraft. Det är fantastiskt vad bra det är. Vi borde verkligen satsa mer på vindkraft i Sverige, vi ligger ganska rejält efter om man tittar på andra länder i Europa. Efter vindkraftinformation fick vi information om arkitekttävlingen för hamnområdet och den påbörjade planeringen för hamnen. Framtida planeringen av kommunen är oerhört intressant, detta är något som jag kommer att sakna med byggnadsnämnden när jag slutar... 


kvällsrapport

Har varit på strategigruppsmöte. Vi har diskuterat lokalavdelningens arbetsordning, vår valanalysrapport samt vår marknadsföringsplan. Tre rapporter som vi i strategigruppen kommer att presentera på lokalavdelningens nästa medlemsmöte.

 

Kan även informera om att jag har tänkt att återuppta min videoblogg. 

 

Och imorgon är det dags för möte med Byggnadsnämndens, rapporterar senare .


Vår regering är toppen : )

I SvD säger finansminister Anders Borg, med anledning av diskussionen om höjda minimiskatter på alkohol vid EU:s ministermöte i Bryssel:

 

 

”Utifrån vår allmänna ekonomiska strategi är det prioriterat att sänka skatten på arbete, inte på sprit. Det är viktigare att folk arbetar än att de super”

 

 

 

och Reinfeldt lyfter den oerhört viktiga klimatfrågan.

 

 

 

Jag är helt övertygad om att vi kommer att se multimånga positiva resultat av vår nya regerings politik när vi inför nästa mandatperiod sätter oss ner och summerar.

 


DN skriver om a-kassan

I Ledaren i DN står det

”Det ligger nära till hands att fråga - var har alla dessa besvikna fackliga företrädare befunnit sig? Har de verkligen missat de borgerligas planer på att sänka a-kassan, att göra den mer försäkringsmässig, att successivt förvandla den till ett obligatorium?

Eftersom allt detta framgick av alliansens valplattform balanserar LO, TCO och Saco farligt nära gränsen till att protestera mot valutgången. Sådant har inte bekymrat LO tidigare. Men TCO och Saco, som säger sig vara partipolitiskt neutrala, borde fundera på hur deras utspel uppfattas. Inte minst mot bakgrund av att bägge organisationerna leds av två före detta socialdemokratiska statssekreterare.”


Läs hela ledaren i DN

Jag tror att fackföreningarna gör sig själva och sina medlemmar en stor otjänst. Som det tidigare visat sig finns det många medlemmar i fackföreningarna som inte röstar på socialdemokraterna. Om man som fackförening väljer att driva politik som klart tar ställning mot Alliansen  tror jag att många kommer att välja att gå ur sin fackförening av den orsaken.

söndag

Har just avslutat läsningen av byggnadsnämndens handlingar inför torsdagens nämndmöte, ska använda resten av kvällen åt tv-tittande.

Middag

Piggade upp höstmörkret med lite middagsbjudning igår. Jag bjöd på ädelostmousse i endiver som försnack, sen blev det svampsoppa med en västerbottenostbakelse till förrätt. Till huvudrätt var det stek (från ekologiskt uppfödd Highland cattle), ugnstekta rotgrönsaker, rödkål och fransk sellerisallad. Därefter var det ost, en calvadoscamembert och en getost av något slag. Middagen avslutades med ingefärspäron och vaniljglass. Om jag får säga det själv så var det en riktigt lyckad middag.


rädda vår jord

Både Aftonbladet och Expressen har startat ett slags rädda-vår-jord-upprop, jättebra tycker jag!

Sverigedemokrater i KF

Sverigedemokraterna gjorde ett bra val i många kommuner och fick en hel del platser i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna kan ses som ett missnöjesparti, många som har röstat på sd har säkert varit missnöjda med dagens etablerade partier. De etablerade partierna har i många fall haft strategin att inte möta Sverigedemokrater i debatter (som det nu visade sig kanske inte den bästa strategin, nu har sd fått propagera helt fritt om sin politik utan att bli motsagda), när de nu sitter i kommunfullmäktige är det, enligt mig, helt oacceptabelt i vårt demokratiska samhälle att fortsätta hålla denna linje. Jag tycker också det är smaklöst att man valt att demonstrera  mot att de fick platser i KF. Om man som AFA tycker att det är fel att sd hamnar i KF kan man väl, i god demokratisk anda, själva ställa upp i valet (det kanske man gjorde men det har i så fall gått mig helt förbi) och hoppas på att man får tillräckligt mycket röster för att kunna stå i talarstolen och föra fram de frågorna som man själva värdesätter samtidigt som man kan debattera mot de åsikter som man inte gillar.

 

Ibland stör jag mig på att vi pratar om att vi har demokrati, åsiktsfrihet och yttrandefrihet när det faktiskt handlar om att vi vill ha en demokrati, en åsiktsfrihet och en yttrandefrihet bara så länge det handlar om de politiskt korrekta frågorna.


Höstlov

Helt höstlovsledig idag, hela familjen har varit i Halmstad på äventyrsbadet. Det var flera år sedan jag åkte vattenrutchbana - var riktigt roligt, men jag fick lite ont i rumpan : ) Nu är det dags för lunch (har en potatisgratäng som står och blir färdig i ugnen. 

Den första snön...

... har kommit.