Borta bra...

... men hemma bäst.

Det har varit en jättebra kurs, men nu är jag hemma igen hos min underbara lilla familj. Vad skönt det var och sitta och slappa i soffan med en kopp te och lite tända ljus.

många är inläggen från s om alliansens politik

På dagens ledarsida i SvD kommer lite "svar på tal" till vissa av inläggen som jag läst den senaste tiden. Per Gudmundson skriver bland annat:

"Mona Sahlin må påstå att Reinfeldts politik är ett ?historiskt svek? och drabbar ?arbetslösa och sjuka? (DN 25/11). Verkligheten vittnar dock om att regeringens politik har medfört ett samhälleligt tillfrisknande av närmast bibliska proportioner, om vi nu ska prata historia."

Sedan tar han även upp att antalet människor utanför arbetsmarknaden har sjunkit med 11 %, antalet öppet arbetslösa har minskat med 32 000, antalet som går på sjukpenning har minskat med 29 000, antalet förtidspensionärer har minskat med drygt 33 000.

Och detta har hänt på 1 år. Ett år med alliansen har åstadkommit detta. Tänk vad vi kan göra på de återstående åren ; )


och trots att det fanns internet...

...har jag inte skrivit några inlägg ; ) och imorgon åker vi hem igen.

Är i alla fall på kurs i Helsingborg, kursen handlar om skattekontot och är riktigt bra. Tar även upp sådant som är relaterat till skattekontot såsom arbetsgivaravgifter, moms, skattedeklarationer etc.

och här fanns internet

Vilken tur jag hade, hotellet hade gratis internetuppkoppling, så nice.

på kurs

Ska iväg på kurs i veckan, håller tummarna för att det finns trådlöst internet på hotellet

Vilken kyla

Efterson maken har lagt beslag på bilen fick dottern och jag ta och cykla till ridningen idag, det var rejält kallt, riktigt, riktigt vrålkallt. Det är bara att acceptera, vintern är här. Jag tror det blir en riktig vargavinter i år.

Fredagstacos, den nya familjetraditionen?

Fredagsmys m tacos framför TV:n måste vara barnfamiljernas nya tradition. Ja, själva sluter vi i alla fall upp i denna grupp. Skulle vara intressant att se en undersökning på hur vanligt det är att barnfamiljer äter tacos på fredagar

Kommunfullmäktige

På dagens kommunfullmäktige hölls nedanståede budgetanförandet av mig eftersom vår gruppledare, Roger Kardemark tyvärr blivit sjuk. Föredömligt kort om jag får säga det själv, det var ett långt möte och många ville säga sitt (ibland flera gånger om). Ibland skulle jag önska att en del fick en kurs i hur man kan fatta sig mer kortfattat. Tänk om de kunde använda hälften av alla ord som de använder, så mycket effektivare det blivit samtidigt som de bättre hade behållit sina  åhörares fulla uppmärksamhet.

Ordförande, presidium, kf-ledamöter och åhörare.

Det är lite mer än ett år sedan som svenska folket röstade fram Alliansregeringen och vi har redan sett en stor del av frukterna av detta. I Varbergs kommun har vi ett bra utgångsläge med låg arbetslöshet, ett aktivt näringsliv och en befolkning som ökar. Det är en expansiv budget som idag presenteras. Men vi måste ha ett gott förvaltarskap om våra gemensamma resurser. För närvarande har vi en mycket het byggkonjunktur och det är viktigt, trots att det går så bra för Varberg, att vi håller igen och inte förbygger oss.

I budgeten är det särskilt ett par saker som vi vill lyfta fram:

Självklart är det mycket glädjande, för oss Kristdemokrater som under så lång tid arbetat för vårdnadsbidraget, att vi i Varbergs kommun nu kommer att införa det. Det är klart att vi gärna hade sett ett mer generöst vårdnadsbidrag än dagens förslag men vi ser detta som ett steg mot att ge familjer ökad valfrihet. Familjer ska stödjas, inte styras. Föräldrar vet själva vad som är bäst för deras barn, och för en del barn och för en del familjer är vårdnadsbidraget bäst, för andra inte. Ingen familj är den andre lik, därför måste det finnas valmöjligheter.

Kristdemokraterna har under november månad bedrivit en kampanj som vi har kallat ?Ett schystare Sverige?. Under senare tid har skolans ibland ohållbara situation lyfts upp, det handlar om våld och allmänna ordningsproblem. Vi är därför väldigt nöjda med att även under 2008 kunna använda en extra halvmiljon till att bedriva det viktiga värdegrundarbetet. Det handlar om minska bråk och allt som stör möjligheten att plugga i lugn och ro. Det handlar om att visa barn och ungdomar vikten av goda värderingar. Ord som hänsyn, respekt och solidaritet måste återvinna sin betydelse i skolan. Samarbete mellan skola och hemmet är oerhört viktigt. Hemma är där man först möter de värderingar som kommer att prägla resten av ens liv, det är hemma som man kan överföra viktiga och sunda värderingar, det är hemma som man ska lära sig att prata istället för att bruka våld. Trygga barn ger ett tryggt samhälle, att barn får växa upp i en trygg och kärleksfull miljö är det bästa sättet att förebygga vilsenhet, destruktivitet och psykisk ohälsa. Ingen familj är perfekt, en del är mindre perfekta. Och samhället måste finnas där när det brister. Därför är det bra att man fortsätter att arbeta med projektet Barn i fokus, mot främlingsfientlighet och rasism samt förebyggande åtgärder för barn och ungdomar stärks.

I samband med vår kampanj frågade vi också ?Ska man stå upp för den som ligger?? Och det klart man ska. Under ett par års tid har Kristdemokraterna arbetat för ?en tak över huvudet garanti?. Folkhälso- och äldreministern, Maria Larsson har avsatt pengar för ändamålet och ett nationellt samtal med kommunerna har inletts. Kristdemokraterna anser att alla människor har ett absolut och okränkbart värde som måste försvaras, därför är vi mycket glada över att socialnämnden under 2008 kommer att ge hemlösa tak över huvudet genom sk. tillsynsboenden.

Människovärdet har ingen prislapp, inte heller har människovärdet ett bäst-före-datum. På nationell nivå har investeringsstöd avsatts för att fler äldreboenden ska byggas och det satsas pengar för att förbättra kvalitén inom äldreomsorgen. Under 2008 kommer socialnämnden att öka valfriheten för äldres boende, detta tycker vi är bra.

Jag vill avsluta där jag började, med de positiva kurvorna. Med Alliansregeringens positiva påverkan för oss. Vi ser att arbetslöshet och utanförskap minskar. Vi känner av att vi får mer pengar i plånboken i och med jobbskatteavdraget. Men det slutar inte där, snart kommer ytterligare lättnader för oss ?vanliga? inkomsttagare.

Nystartsjobbet har i Sverige inneburit att 11 000 långtidsarbetslösa kommit in på arbetsmarknaden. Vi har även sett flera exempel på reformer som ska underlätta företagandet i Sverige såsom avskaffad förmögenhetsskatt, förlängd momsinbetalningsperiod, hushållsnära tjänster etc. Nu kanske någon tycker att jag står här och pratar om Sverige när jag egentligen skulle prata om Varberg och Varbergs budget. Men det som händer ?där uppe? påverkar oss här. Och jag hoppas att vi, i kommunen, kommer att bli än mer inspirerade att arbeta för ökad valfrihet och ett bättre företagsklimat. Ett sätt att stödja företagandet i Varberg är att underlätta bland annat genom infrastruktur. En pendelstation i Värö är en viktig faktor för tillväxt i den delen av kommunen. En viktig del för expansion av näringslivet är att vara en attraktiv boendekommun, investeringarna inom kultur- och fritid, vilket bidrar till attraktiviteten.


Lite reflektioner om kommunfullmäktige

Imorgon har jag semster, eller semster kanske jag inte ska kalla det, men jag har i alla fall tagit ut en semesterdag. Imorgon är det kommunfullmäktige, budgetfullmäktige. Den enda dagen som fullmäktige är på dagtid. Läste i HN idag att Halmstad har testat att ha fullmäktigemöten på dagtid istället för på kvällen (beslut om hur man ska göra sker på torsdag). Orsaken till försöket är att det finns några som tror att småbarnsföräldrar skulle engagera sig mer i politiken om det var färre kvällsmöten, hälften av kf-ledamöterna som hade barn under 18 år ansåg att dagmöten gör det lättare att kombinera politik och familj.

Orsaken till att jag har valt att tacka nej till att vara med i någon nämnd beror på att nämndmötena i Varberg endast äger rum på dagtid. Orsaken till att jag ställde upp till val till kommunfullmäktige berodde på att dessa möten äger rum på kvällstid.

Kan tycka att det skulle vara bra om fler möten ägde rum på kvällen, vi är många som försöker kombinera heltidsarbete och politik, samtidigt som vi är småbarnsföräldrar. På kvällen är jag ledig från arbetet och dottern sover, - fram för fler kvällsmöten!

(sen tycker jag att det skulle vara bra om det fanns en mix, vissa nämnder kanske kunde sammanträda på kvällen, vissa på dagen, detta skulle kanske få fler att engagera sig, jag tror nog att många tycker att det är jobbigt att engagera sig politiskt eftersom det många gånger innebär att man får ta mycket ledigt från arbetet)

Romantiskt ; )

I fredags hämtade maken mig direkt efter jobbet, sedan åkte vi ner till Skåne och låg över på Häckeberga Slott.
Kan helt klart rekommendera ett besök där, riktigt god mat och trevlig atmosfär.

Skolverket är verkligen riktiga hejare på att granska missförhållanden

Skolverket var och granskade skolan som min dotter går på, vet ni var problemet med skolan var? Jo, det fanns en del barn där som kunde för mycket! Däribland min 6-åriga dotter. Barn som är 6 år ska inte kunna vad hon kunde. Snacka om att vi i Sverige har blivit skadade av långvarigt socialdemokratiskt styre där alla ska stöpas i samma form. Ingen ska kunna för mycket och ingen ska kunna för lite.

Jag blir faktiskt riktigt, riktigt upprörd! Jag vill att hon ska få möjlighet att lära sig i sin egen takt, jag vill inte att hon ska bli hämmad av lärare som håller henne tillbaka av hänsyn till att hon inte ska få lära sig mer än alla andra barn i Sverige.

väntan

fick ett samtal precis när jag skulle cykla ner t stationen, tåget är inställt pga. vagnfel... så trött jag blir på Öresundstågens usla kvalité.

Bloggar

Bloggar som bloggar om Kristdemokratens höstkampanj är t.ex. Schystabloggen och Kristdemokraterna i Varberg, blogg.

Se även länkar längre ner på sidan där många Kristdemokratiska bloggare finns med.

P-spruta till missbrukare

Jag har många gånger funderat på att man borde ge p-sprutor till exempelvis missbrukare. För en människa som lever i missbruk kan det många gånger vara svårt att skydda sig i alla lägen. Risken finns naturligtvis att debatten istället för  skydd för de ofödda barnen börjar handla om integritetsintrång och hämtar argument från tvångssteriliseringen.

Därför blev jag glad när jag öppnade veckans Kristdemokraten och såg att kristdemokraten Marie Litholm vågar lägga fram förslaget om p-sprutor till missbrukare för att rädda barn från att födas in i ett beroende.

För ett schystare Sverige

25275-7

lite kristdemokratisk ideologi

Vardagen präglas många gånger av just vardagen, politik präglas många gånger av praktiska beslut. Därför tänkte jag använda detta inlägg för att skriva lite om den kristdemokratiska ideologin.

Kristdemokratin vänder sig både mot individualism och mot kollektivism. Människan är beroende av nära gemenskap med andra. Det är i samspel med andra som vi utvecklas. Varje människa är en unik person. Vi har alla kroppsliga, själsliga och andliga behov. Kristdemokratin tar sin utgångspunkt  i en helhetssyn på människan som tar hänsyn till  ovanstående  behov. Detta kallas personalism. Utifrån detta vill vi värna om alla människors liv, frihet och värdighet. Kristdemokraterna vill solidarisera med de svaga och förtryckta. Vi vill ansvarigt värna och förvalta djur, växter och jordens resurser.

Bara för att ett land använder sig av demokrati som beslutsmetod garanterar inte detta att människovärdet och att mänskliga fri- och rättigheter respekteras. Ett majoritetsbeslut kan medföra att en minoritet förtrycks och fri- och rättigheter kränks. Därför behöver vi en gemensam värdegrund. Kristdemokraterna anser att de värden, rättigheter och  skyldigheter , som inspirerats och förts vidare av den kristna traditionen skall verka som vår gemensamma värdegrund.

Den enskilda människan har ansvar för sitt liv, sina resurser, beslut och handlingar. Vi har ett ansvar att förvalta såväl de egna som de gemensamma resurserna. Ett vitalt och solidariskt samhälle med ett gott förvaltarskap kräver att vi alla odlar viktiga medborgerliga dygder och karaktärsegenskaper. Det handlar om rättvisa, måttfullhet, mod, praktisk klokskap, men även om omsorg och kärlek. Människor är ofullkomliga och gör många gånger fel. Kristdemokraterna tror inte på det utopiska samhället, tron på det fullkomliga samhället leder ofta till farlig fanatism. Även om vi aldrig kommer att kunna leva i full enlighet med ovanstående värderingar är det viktigt att  alla sporras  till ett gott förvaltarskap av våra talanger och resurser. 

Allt för sällan diskuteras frågor om vad som gör den enskilda människan till en god medborgare eller hur man får ett gott samhälle. Ett gott samhälle kan inte kännetecknas av att människor bekämpar varandra. Det handlar om att skapa ett så gott samhälle som möjligt för hela gemenskapens skull. Alla vinner på att arbeta för det gemensamma bästa och för det behövs medborgare som kan skilja goda handlingar från dåliga och som vågar ta ställning. Målet är det gemensamma bästa och det förverkligas utifrån gemensamma värden.