Gott nytt år!

Det var lite problem att lägga upp videobloggen på youtube igår kväll därför är bloggen från årets sista dag och videoinlägget från årets näst sista dag.

Gott Nytt År!!!



Göran Hägglund: Jag vill inte bidra till aktiv dödshjälp

Den 27 december 2008 skrev Göran Hägglund ett inlägg på SvD ang. den debatt som förekommit om aktiv dödshjälp. Han skriver:

Har jag som patient rätt att kräva av vården att den ska avsluta mitt liv? Regeringen har en mycket tydlig målsättning när det gäller självmord. Vi har i den folkhälsoproposition som presenterades i våras lagt stor vikt vid att förebygga självmord.

Om hälso- och sjukvården även skulle erbjuda aktiv dödshjälp, till exempel genom att läkare skriver ut medicin åt en patient i syfte att han eller hon ska ta sitt liv, hamnar vi i ett läge där sjukvården på samma gång ska motverka och underlätta självmord. Det är orimligt. Någonstans måste man bestämma sig om sjukvården ska underlätta eller motverka självmord. Mitt svar är tydligt. Vi ska jobba aktivt för att få ner antalet självmord. Arbetet sker bland annat genom god vård, genom bra vård i livets slutskede och genom förstärkta insatser på psykiatrins område.

Om aktiv dödshjälp skulle godkännas skulle det innebära gigantiska gränsdragningsproblemen oavsett hur kraftfullt anhängarna försöker förneka det.


Han avslutar sitt inlägg

Vården ska dock erbjuda smärtlindring, tröst och en möjlighet till en värdig död. Accepterar vi aktiv dödshjälp, förändras vårdens fokus. Det vill inte jag bidra till.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Rätt till deltid från 61, och möjlighet att arbeta till 72

Om detta skriver Maria Larsson på DN debatt

Kristdemokraternas arbetsgrupp för äldrepolitik föreslår flera åtgärder för att öka incitamenten för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Idag ökar andelen äldre som väljer att stanna till 67 års ålder i arbetslivet. I åldersgruppen 65-70-åringar var det exempelvis 71 000 som fortfarande arbetade under 2007. En ökad medellivslängd och bibehållen god hälsa innebär att vi kan förvänta oss att fler kan och vill delta längre än tidigare. Att fortsätta arbeta efter 65 års ålder är ett av de effektivare sätten att höja sin egen pension. Ju fler år vi arbetar desto större blir vår pension. Varje extra arbetsår efter 65 ger för de flesta knappt 10 procent högre allmän pension - för resten av livet. Men många som fyllt 60 år drömmer om en möjlighet att successivt trappa ner. Kanske jobba fyra dagar i veckan och ägna en dag åt fritidsintressen eller barnbarn. Det blir attraktivare för många att stanna kvar i arbetslivet om man kan minska sin arbetstid något. I förslaget som Kristdemokraterna tagit fram föreslås rätt att gå ned till deltid från 61 års ålder. Den som till exempel vid 63 års ålder lyfter sin pension och pensionerar sig till 25 procent, kommer att behöva arbeta till 67 års ålder, för att få samma pension som om han eller hon gått i pension helt vid 65 års ålder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

juletiden, en tid att reflektera över frid och kärlek

Ibland funderar jag över mänskligheten och framtiden och dåtiden, om att vi idag anser att vi är moderna och utvecklade, och att man ansåg samma sak för 100 år sedan och för 200 år sedan. Ibland blir jag väldigt cynisk och framtiden ter sig mörk, kommer vi någonsin att nå en högre utvecklingsgrad? Så länge vi har dödsstraff och krig i världen står vi kvar på en mycket låg nivå. Jag anser att krig och dödsstraff är barbariskt och ociviliserat. Hur ska vi någonsin uppnå en civiliserad värld där frid och kärlek dominerar?

GOD JUL

Önskar er en riktigt God jul

julen insjungen

Just hemkommen från kyrkan där vi som traditionen bjuder har sjungt in julen tillsammans med körer i Varberg. Mycket omtyckt tradition, som vanligt blev det fullsatt.

Europaparlamentsval 2009

Ja den 7 juni 2009 är det Europaparlamentsval och Sverige ska utse 18 ledamöter. Valet till Europaparlamentet äger rum var femte år och i detta valet har du (som jag redan skrivit i bloggen) möjlighet att rösta på mig. Tycker att det är roligt att jag kom med på listan (eller ja, formellt är listan inte antagen ännu utan det som finns är nomineringskommitténs förslag och där finns jag på plats nr 28).

 

Kristdemokraterna vill ha ett Europa byggt på värden. På
Kristdemokraternas hemsida kan man läsa:

Den kristdemokratiska ideologin är internationalistisk, gemenskapsbyggande och vilar på tanken om varje människa som en medmänniska. Det är därför ingen slump att många av pionjärerna bakom EU-samarbetet var kristdemokrater. De hade genomlevt två världskrig och upplevt krigets lidande och vanvett på nära håll. Det var kristdemokrater som Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi och Robert Schuman. De insåg att Europas framtid måste bygga på fredlig konfliktlösning, demokratiskt styre, mänskliga rättigheter, gemensamma intressen och samarbete.

1951 undertecknade Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Belgien och Nederländerna fördraget om den Europeiska kol- och stålgemenskapen. Därmed var det första steget taget på en lång, ofta mödosam, process av samarbete som lett fram till dagens EU.

Mycket har hänt sedan dess. Östutvidgningen av unionen och det nya Lissabonfördraget visar att utvecklingen i Europa saknar motsvarighet i andra delar av världen. Ingen annanstans har olika länders ekonomier och lagstiftning vävts samman som i Europa. I arbetet med att sprida demokratiska ideal och ge stöd till unga demokratier har unionen successivt vuxit.

EU-samarbetet är till sin konstruktion unik - en samling nationalstater som ingått ett nära samarbete - bestående av många olika kulturer, språk och etniciteter. Länder som under århundraden kämpat mot varandra, samarbetar nu. Inte för att de måste, utan för att de vill. Kristdemokraterna förespråkar ett nära europeiskt samarbete och tror på devisen "förenade i mångfalden". Vi tror alltså på idén om ett tätt samarbete mellan Europas länder, utan att de för den skull ska tappa sin särart, kultur och tradition. Denna samarbetsform har visat sig framgångsrik.

Klimatförändringarna, säkerhetshoten från organiserad brottslighet och terrorism, människohandel och barnpornografi, energitillgången, flyktingsituationen, konkurrens om råvaror och insatser för att minska fattigdomen i världen är bara några av de stora utmaningar som ingen enskild nation klarar att möta ensam. Utmaningar där den europeiska unionen med gemensam kraft kan agera och bidra till förändring.
I det utvidgade EU är det viktigt att klart och tydligt slå fast vilka kompetensområden, befogenheter, beslutsprocedurer och maktfördelningar som ska råda inom EU. Kristdemokraterna menar att kompetensfördelning ska utgå från subsidiaritetsprincipen - det vill säga att beslut ska fattas på lägsta möjliga effektiva nivå. Beslut som kan fattas av familjen, ska inte fattas av kommunen. Och beslut som kan fattas av kommunen, ska inte fattas av staten och så vidare. Vissa frågor, exempelvis vissa konkurrensfrågor och miljöfrågor, lämpar sig bättre att lösa i samarbete med övriga EU-länder. Subsidiaritetsprincipen genomsyrade förslaget till ett nytt EU-fördrag och denna tanke måste även genomsyra det fortsätta arbetet.
Vi har alla ett ansvar för våra medmänniskor – oavsett om de befinner sig i Sverige, Europa eller i övriga världen. Solidaritet, medmänsklighet och omtanke känner inga gränser. Tillsammans menar vi att vi kan skapa ett tryggt Europa.

Jag kommer fortsätta att skriva om hur Kristdemokraterna vill arbeta inom EU, kanske inte i år men definitivt nästa år. I somras läste jag vårt program och skrev också om det på min blogg, här kan du läsa mer om det.

julandet går vidare

Igår kläddes granen (brukar i vanliga fall inte klä den förrän dagen innan julafton men i år övertalade dottern mig att den skulle tas in tidigare), och vi var på Liseberg och inhämtade lite julkänsla bland alla andra som också inhämtade julkänsla, det var fint som vanligt (och mycket folk). Julskinkan är inköpt, kålen lika så. Idag gjordes mozartkulor och någon sorts skumchoklad. Imorgon ska här städas och de sista julklapparna köpas. Åh så mysigt jag har det ; ) jag gillar verkligen julen

Grattis Ella!


Helgledigheten är inledd

Oj, oj, oj vad här ska julmysas. Min semester börjar idag och jag är ledig hela nästa vecka.

Ledigheten inleddes med att jag och dottern var och tittade på levande julkrubba igårkväll utanför kyrkan (papperstidningen hade ett bra reportage, tanken var att jag skulle länka till detta men man hade inte lagt ut det på internet, tyvärr). Väldigt stämmningsfullt och bra gjort av kyrkorna i Varberg. Efteråt gick vi och drack varm choklad med vispgrädde på Mignon, smarrigt.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Europaparlamentsval 2009

Närbild på en Europaflagga

Bilden är hämtad från Kristdemokraternas hemsida, där kan du läsa mer om valet

 

Idag (19 dec) klockan 10 kommer Kristdemokraternas nomineringskommitté presentera sitt förslag till valsedel för Kristdemokraterna i valet till Europaparlamentet.


Kvällens fullmäktige

Ja det var en samling debattglada människor som tillbringade kvällen i fullmäktigesalen, jag trodde (som vanligt) att det skulle gå fortare. Någon som däremot var exemplarisk var Kaj Berntsson (s) som sa vad han skulle i betydligt kortare ordalag än vad han brukar... man kan nästan tro att han läser min blogg ; )

Christofer Bergenblock (c) hade skrivit en bra motion om att kommunen ska ta initiativ till att starta ytterligare familjecentral på lämpligt ställe, något som vi Kristdemokrater tycker skulle vara bra. Svaret på motionen blev att ge barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden i uppdrag att samverka för att utreda förutsättningarna för en ny familjecentral samt att redovisa utredningen för ks hösten 09.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Videoblogg 15 december 2008


Skicka julkort

Bild på pepparkakshjärta

 

Sänd ett julkort här


Källa: http://www.kristdemokraterna.se/

Dagarna rusar fram

Idag är det Lucia och imorgon är det tredje advent. Jag var på luciafirande på dotterns skola, det var så fint och de sjung så vackert. På måndag har vi lokalavdelningens sista möte och på tisdag är det dags för årets sista kommunfullmäktige. Läste förresten att Varbergs bostads AB blivit utsedd till "bästa värden", kul!

Nu ska jag fortsätta med morgonbestyren. Ha en trevlig Lucia!

God morgon!

Vilken underbar morgon, klockan är kvart över 8 och jag har just duschat. Vad skönt det är att få sova utan att klockan ringer. Stjärnorna lyser i fönstret och i veckan hittade vi de adventsstjärnor som var spårlöst borta (de hade av en outgrundlig anledning hamnat i en kista som vi placerat i botten av förrådet).

paketpris

Regeringen satsar 23 miljoner under 3 år för att effekterna av finanskrisen och lågkonjunkturen ska bli så små som möjliga. Fyra huvudområden pekas ut: satsningar på arbetslösa, förstärkning av yrkeshögskolan och den gymnasiala yrkesutbildningen, satsningar på upprustning av järnvägen genomförs och ett ROT-avdrag införs . Skattereduktion är på 50 procent upp till 50 000 kronor och det gäller per person för dem som bor i villa eller bostadsrätt. Det börjar gälla 8 december (kunde inte ROT-avdraget genomförts lite tidigare, har precis betalt en stor räkning för arbete på huset)

läs mer i SvD

Från olika håll hörs krav på att staten ska köpa Volvo, jag håller med Maud Olofsson

"Jag kan inte se att staten kan vara bättre ägare, vare sig säljare eller producent av bilar", säger hon på di.se

Själv kan jag inte låta bli att reflektera över att människor som jag trodde mer förespråkade marknadsekonomi helt plötsligt förespråkar socialism/kommunism (eller vad är det annars när man anser att staten ska gå in och ta över företag?)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ohly abdikerar till förmån för marknaden

Ohly släpper sin käpphäst, hos K-G Bergström säger han:

"Skattehöjningar är ingen bra signal när vi nu, i rådande ekonomiska läge, behöver få fart på efterfrågan"

Uttalandet ser jag som om han har "abdikerat till förmån för marknaden" liksom så "många politiker och ekonomer har trott på marknadens självreglerande förmåga" så gör också Ohly det.

Dock ger han klartecken för att återinföra fastighetsskatten för de väljare som inte röstar på vänstern (det är nog hans slutsats iallafall).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,