lite tankar en tisdag...

Läser i Di att OECD vill skrota regeln ”sist in först ut”. OECD anser att regeln om att den sist anställde ska vara först att gå vid uppsägningar i många fall är kontraproduktiv. Äldre vill till följd av regeln helt enkelt inte ge upp en trygg position för ett nytt jobb, även om det är bättre på andra sätt. 

Jag tror att vi måste våga tänka nytt, kanske hade skrotningen av denna regel kunnat bidra till att det blev lättare för nya på arbetsmarknaden att ta sig in. 

Jag lyssnade på Dilsa Demirbag-Sten, i Agenda den 2 oktober (veckans eftertanke). Hon var inne lite på samma spår:

”Om man jämför invandrargrupper med arbetssökande ungdomar med svensk bakgrund ser man samma mönster, det nyanlända svenskar och unga svenskar har gemensamt är att de är nya på arbetsmarknaden. Min förklaring är att det är LAS som hindrar dom som inte är inne på marknaden att få ett arbete
.”

Jag tror att vi i Sverige behöver en större framtidstro och en ökad gemensamhetskänsla. Många präglas av känslan att stå utanför. Det kan handla om barn och ungdomar i segregerade områden som matas med budskapet om att de är mindre värda på arbetsmarknaden. Det kan handla om långtidssjukskrivna som blir förtidspensionerade för att på så sätt försvinna ur statistiken. Exemplen är oändliga. Sverige har under lång tid präglats av socialdemokratiska regeringar som har arbetat mot ett klassamhälle. Det tragiska är att genom att återupprepa budskapet om och om igen om att vi måste bekämpa klassystemet så har samtidigt ett outtalat budskap om hopplöshet levererats till dem som är född i ”fel familj/samhällsklass”.

Jag tror att vi skulle behöva en framtidstro liknande ”den amerikanska drömmen”. Vi behöver tala om för svenskarna (såväl infödda, som utlandsfödda) att det finns hopp. Det finns hopp för Sverige och det finns hopp för enskilda personer. Genom att bemyndiga människor och ge dem reell möjlighet till att själva ta ansvar skapar vi hopp och framtidstro.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback