Europaparlamentsval 2009

Ja den 7 juni 2009 är det Europaparlamentsval och Sverige ska utse 18 ledamöter. Valet till Europaparlamentet äger rum var femte år och i detta valet har du (som jag redan skrivit i bloggen) möjlighet att rösta på mig. Tycker att det är roligt att jag kom med på listan (eller ja, formellt är listan inte antagen ännu utan det som finns är nomineringskommitténs förslag och där finns jag på plats nr 28).

 

Kristdemokraterna vill ha ett Europa byggt på värden. På
Kristdemokraternas hemsida kan man läsa:

Den kristdemokratiska ideologin är internationalistisk, gemenskapsbyggande och vilar på tanken om varje människa som en medmänniska. Det är därför ingen slump att många av pionjärerna bakom EU-samarbetet var kristdemokrater. De hade genomlevt två världskrig och upplevt krigets lidande och vanvett på nära håll. Det var kristdemokrater som Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi och Robert Schuman. De insåg att Europas framtid måste bygga på fredlig konfliktlösning, demokratiskt styre, mänskliga rättigheter, gemensamma intressen och samarbete.

1951 undertecknade Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Belgien och Nederländerna fördraget om den Europeiska kol- och stålgemenskapen. Därmed var det första steget taget på en lång, ofta mödosam, process av samarbete som lett fram till dagens EU.

Mycket har hänt sedan dess. Östutvidgningen av unionen och det nya Lissabonfördraget visar att utvecklingen i Europa saknar motsvarighet i andra delar av världen. Ingen annanstans har olika länders ekonomier och lagstiftning vävts samman som i Europa. I arbetet med att sprida demokratiska ideal och ge stöd till unga demokratier har unionen successivt vuxit.

EU-samarbetet är till sin konstruktion unik - en samling nationalstater som ingått ett nära samarbete - bestående av många olika kulturer, språk och etniciteter. Länder som under århundraden kämpat mot varandra, samarbetar nu. Inte för att de måste, utan för att de vill. Kristdemokraterna förespråkar ett nära europeiskt samarbete och tror på devisen "förenade i mångfalden". Vi tror alltså på idén om ett tätt samarbete mellan Europas länder, utan att de för den skull ska tappa sin särart, kultur och tradition. Denna samarbetsform har visat sig framgångsrik.

Klimatförändringarna, säkerhetshoten från organiserad brottslighet och terrorism, människohandel och barnpornografi, energitillgången, flyktingsituationen, konkurrens om råvaror och insatser för att minska fattigdomen i världen är bara några av de stora utmaningar som ingen enskild nation klarar att möta ensam. Utmaningar där den europeiska unionen med gemensam kraft kan agera och bidra till förändring.
I det utvidgade EU är det viktigt att klart och tydligt slå fast vilka kompetensområden, befogenheter, beslutsprocedurer och maktfördelningar som ska råda inom EU. Kristdemokraterna menar att kompetensfördelning ska utgå från subsidiaritetsprincipen - det vill säga att beslut ska fattas på lägsta möjliga effektiva nivå. Beslut som kan fattas av familjen, ska inte fattas av kommunen. Och beslut som kan fattas av kommunen, ska inte fattas av staten och så vidare. Vissa frågor, exempelvis vissa konkurrensfrågor och miljöfrågor, lämpar sig bättre att lösa i samarbete med övriga EU-länder. Subsidiaritetsprincipen genomsyrade förslaget till ett nytt EU-fördrag och denna tanke måste även genomsyra det fortsätta arbetet.
Vi har alla ett ansvar för våra medmänniskor – oavsett om de befinner sig i Sverige, Europa eller i övriga världen. Solidaritet, medmänsklighet och omtanke känner inga gränser. Tillsammans menar vi att vi kan skapa ett tryggt Europa.

Jag kommer fortsätta att skriva om hur Kristdemokraterna vill arbeta inom EU, kanske inte i år men definitivt nästa år. I somras läste jag vårt program och skrev också om det på min blogg, här kan du läsa mer om det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback