Ett EU byggt på värden

Som jag tidigare skrivit hade jag tänkt att under våren ägna mig lite åt att skriva om EU och Kristdemokraternas EU politik. Vad ska vi egentligen med EU till? Är det inte dags att lämna samarbetet? Ja dessa frågor hörs inte längre lika högt. Till och med Miljöpartiet verkar ha tänkt om.

Min åsikt är att EU ska ägna sig åt de gränsöverskridande frågorna. Klimatförändringar, organiserad brottslighet, människohandel, energitillgång och liknande.

Världen är så mycket mindre idag, samtidigt som den är så stor. Våra länder och folk vävs samman vilket innebär stora möjligheter men också en ökad sårbarhet. Behoven av gemensamma svar på gemensamma utmaningar är tydliga.

Mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, jämställdhet, frihet och tolerans ska vara Europeiska gemenskapens avgörande kännetecken. Europeiska unionens stadga slår fast att människans värdighet är okränkbar och ska respekteras och skyddas. Vidare sägs att var och en har rätt till liv och att dödsstraff ska vara förbjudet. Vilket jag är oerhört glad och stolt över. Dödsstraff hör verkligen inte till ett civiliserat samhälle. Att döda någon är alltid fel oavsett om det är staten eller någon annan som utför dådet.

Kristdemokraterna vill verka för:
1. Att levandegöra den värdegrund som sedan grundandet varit vägledande för dess utveckling, en stark självbild och en stark identitet ökar möjligheten att ta sig an svåra problem.
2. Att mångfalden i kulturella traditioner, språk, religioner och livsskådningar förblir en viktigt del av en europeisk identitet. Mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, jämställdhet, frihet och tolerans hör till den Europeiska gemenskapens avgörande kännetecken.
3. Att fredstanken som utgjorde grunden för EU ska fortsätta vara en ledstjärna.
4. Att beslut fattas på den mest ändamålsenliga nivån.
5. Att EU inte ska vara till för sin egen skull utan för att medlemsländernas medborgare ska kunna leva i trygghet och frihet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback