Höj din bägare och drick min vän

I svd kan man läsa om en rapport som gjorts på uppdrag av EU-kommissionen. Rapporten innehåller all aktuell forskning kring alkoholfrågan där europeiska länder jämförs. I artikeln står det att det i Europa sker en dramatisk ökning i nästan alla länder av supande hos ungdomar.
 
"Hans rapport är bitvis baxnande läsning. 15-åringar i Sverige, Norge, Irland och Storbritannien super som aldrig förr. Mönstret har spridits österut till Baltikum, Slovenien, Tjeckien och Slovakien. I Estland tredubblades andelen 15-16-åriga tjejer som råsuper minst tre gånger i månaden mellan 1995 och 2003. I Sydeuropa är ungdomsfylla traditionellt skamligt. Men även där tömmer nu ungdomar spritflaskor i rasande fart. I Spanien och Portugal super unga på ett sätt man aldrig sett maken till."

Trenden har enligt rapporten och Svd flera orsaker. Supandet har normaliserats och färre säger sig möta ogillande från omgivningen om de super sig berusade en gång i veckan. Alkoholindustrin vänder sig till ungdomar i utbudet av drycker och reklam. Man uppger också ett hårdare samhällsklimat, familjeproblem, arbetslöshet, känslor av otillräcklighet och växande krav som en påverkande faktor (i artikeln tas även ytterligare faktorer upp, jag rekommenderar läsning av densamme).
 
"- Vi ser numera ungdomar i 20-årsåldern som dör i skrumplever. Och fallen av misshandel kopplade till alkohol blir bara fler, säger Peter Anderson.
Var fjärde dödsfall i åldersgruppen 15-29 år i Europa beror på alkoholrelaterade trafikolyckor, förgiftningar, självmord och mord, visar uppgifter från Världshälsoorganisationen, som propagerar för höjd alkoholskatt för att hejda utvecklingen.
Ökad alkoholskatt med 10 procent inom EU skulle förhindra 9 000 dödsfall och inbringa flera miljarder euro, säger Peter Anderson. Tidigare stängning på krogar och diskotek, färre ställen att köpa alkohol och tuffare tag mot alkoholreklam är andra åtgärder. Peter Anderson igen:
- Länder i Europa måste på allvar ta tag i ungdomsfyllan. Ett helt batteri av åtgärder krävs och bättre insikt i hur stort problemet är."

Det är inte länge sen debatten gick het i svensk media om att vi skulle sänka alkoholskatten. Även här på bloggen har jag skrivit om attityderna kring alkohol; Alkoholskatten  Alkoholdag  jag är inte nykterist men... 
Argument som att vi efter en generation skulle lära oss att hantera billigare sprit (ett av de mer korkade argumenten jag hört) och att vi skulle lära oss att dricka som i Sydeuropa kanske inte längre håller. Nu hoppas jag, och säkert många med mig, att rapporten blir en väckarklocka för dem som inte redan förstått att vi håller på att supa ihjäl oss. Jag hoppas att majoriteten av de beslutande och berörda politikerna vågar gå emot alkohollobbyingen och införa en ökad alkoholskatt i hela EU. Värt att upprepa: ”Ökad alkoholskatt med 10 procent inom EU skulle förhindra 9 000 dödsfall och inbringa flera miljarder euro”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback