Jag är inte nykterist men...

...ibland får alkoholförespråkarna mig att fundera på att bli det.

Vi håller på att supa ihjäl oss! Såg slutet på debatt, det handlade om att man vill ha billigare alkohol. Sedan inträdet i EU och alkoholpolitikens avreglering har Sverige fått en ny alkoholkultur. Idag dricker vi svenskar mer än vad vi gjort under de senaste 100 åren och ökningen ser ut att fortsätta. Är det rätt att låta alkohollobbyingen ha den makten? Är det värt att en hel generation super ner sig och att den generationens barn växer upp med föräldrar med alkoholproblem för att vi skall kunna köpa billigt vin? 

Alkoholkonsumtion kostar. Pengapåsen är begränsad. Enligt Anders Johnsson (Hur mycket kostar supen) uppgår de årliga samhällsekonomiska kostnaderna för alkoholkonsumtion till 160 miljarder kronor!

Kostnader som följer i alkoholkonsumtionens spår handlar om vårdkostnader, men även om produktionsbortfall, egendomsskador och social misär. Därtill bör läggas de utgifter för alkoholrelaterade socialbidrag som kommunerna får betala ut (uppskattas till ett par miljarder kronor för riket).
 
I slutändan handlar det om vad det är vi vill prioritera - våra barns välfärd eller billigare sprit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback