Hägglund i DN
Psykisk ohälsa är ingen ovanlig åkomma, mellan 20-40 % anser att de lider av det och det är viktigt att man blir hjälpt i ett tidigt skede. Men det saknas kunskaper både inom vården och i samhället i övrigt. Hägglund skriver i inlägget:
Dessa människor möts alltför ofta av okunskap i vården och samhället i övrigt. Det brister i tillgången till kompetent personal, arbetssätt och organisation, det brister i resurser och i samverkan mellan myndigheter, en stor andel saknar sysselsättning och det finns en överdödlighet i gruppen. Evidensbaserade metoder används inte heller i den utsträckning som är möjlig eftersom det saknas strukturer för hur kunskapen ska implementeras. Ja, listan på sådant som inte fungerar tillfredsställande inom psykiatriområdet kan göras lång. Detta vill regeringen, inom ramen för statens ansvar, göra något åt.
Jag är glad att man har inlett en omfattande satsning på psykiatrin, psykiatrin är ett av regeringens mest prioriterade områden för att stärka välfärden. Regeringen satsar 900 miljoner/år på bland annat kompetensutveckling för vårdpersonal, sysselsättning för personer med psykisk sjukdom, på barn och unga samt kvalitetsutveckling.
Läs inlägget här