Lissabonfördraget

Fick en fråga från junilistan igår ang. Lissabonfördraget och varför Kristdemokraterna stödjer detta även om det inte är perfekt (vad är perfekt, väntar man på det perfekta kommer vi nog aldrig framåt) och även om vi vill undvika detaljregleringar inom EU. Ska försöka förklara hur KD ställer sig till Lissabonfördraget.

Vår uppfattning var att det tidigare fördraget var tvunget att förändras, förenklas och tydliggöras. Kristdemokraterna välkomnar det nya Lissabonfördraget även om det inte är perfekt. Vi anser att det kommer förbättra europasamarbetets effektivitet, handlingskraft och legitimitet, t ex i fråga om kampen mot gränsöverskridande brottslighet.

I vissa länder har det varit mycket diskussion om de flagga, unionsång, ordet konstitution (statsliknande kännetecknen) sådant har plockats bort i det nya fördraget.

Beslut på EU-nivån kan och ska bara ske inom områden där medlemsländerna valt att överlämna en del av sina befogenheter. Kristdemokraterna anser att man i regel på dessa områden bör fatta besluten med kvalificerad majoritet.

Vi välkomnar att riksdagen får möjlighet att pröva om lagförslag på EU-nivå stämmer överens med subsidiaritetsprincipen. Här ligger ett stort ansvar hos alla svenska partier att bättre och tidigare granska nya lagförslag. Vi välkomnar också det medborgarinitiativ som innebär att en miljon människor kan uppmana EU-kommissionen att lägga fram ett nytt lagförslag.
Detta stärker demokratin, och vi anser att även svenska Europaparlamentariker bör ta sådana förslag på stort allvar och hjälpa till att driva fram lagförslag.

Vidare välkomnar vi att Europaparlamentet får en med Rådet jämställd lagstiftnings och budgetroll. Det är ett krav som vi
länge drivit, eftersom det ger ökad demokrati och insyn.

Men som sagt det är inte perfekt. Kristdemokraterna är kritisk mot de sk passerellerna eller bryggorna i det nya fördraget som ger regeringscheferna möjlighet att med enhällighet (1) överföra ny beslutskompetens till EU och (2) övergå från enhällighet till majoritetsbeslut inom ett visst politiskt beslutsområde. Kristdemokraterna kommer därför att verka för att Sverige använder sig av sin vetorätt för att minimera användningen av dessa ”bryggor”.

Det nya Lissabonfördraget innebär att Europeiska Rådet får en fast ordförande för två och ett halvt år, för
mötena mellan dess stats- och regeringschefer. Vi hade dock föredragit ett fortsatt roterande ordförandeskap eftersom det
har gett medlemsländerna möjlighet att både profilera sig själva bättre och förankra europapolitiken
hos den egna befolkningen.

Vi kommer att verka för att det roterande nationella ordförandeskapet inom ministerrådets konstellationer även fortsättningsvis ges ett reellt innehåll och inte blir föremål för en total dominans av Europeiska Rådets faste ordförande och den höge representanten i utrikesfrågor. Kristdemokraterna är också kritiska mot att Lissabonfördraget innebär att antalet
kommissionärer blir färre.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback