Ät torsk...

... i alla fall måttligt. Idag presenterade Världsnaturfonden  WWF en ny lista på hotade fiskarter där bl a torsken i Östersjön går från rött till gult. Torsken i Barents hav går från gult till grönt. Enligt WWF är det konsumentbojkotten mot torsk som medfört att bestånden återhämtat sig.Läs mer på www.sr.se Detta är positivt men för den saken ska vi inte luta oss tillbaka och tro att allt är bra med fisken nu.

Fiskepolitiken är idag till största del uppbyggd på ett system med fiskekvoter.  Kvoterna har inte följt de vetenskapliga råden utan man har valt att sätta högre fångstkvoter. Men det värsta, ja enligt mig då, måste ju vara att själva tillämpningen av kvotsystemet bidrar till en ökad fiskdödlighet genom att en stor mängd fisk kastas över bord. Där kan man verkligen tala om slöseri med resurser. Inte alls i förvaltarskapsprincipens anda.

Kristdemokraterna vill arbeta för att EU:s fiskeripolitik reformeras i grunden. Vi vill att kvotsystemet ska ersättas med ett system med individuella fiskerätter som kan säljas och köpas. Vi tro att det systemet ger fiskare bättre incitament att förvalta resurserna. Något annat som bidrar till överfiskning är felanpassade fiskeredskap som gör att för liten fisk plockas upp. Jag vill veta mer om vad fisken kommer ifrån och hur fiskningen påverkar miljön. För att vägleda konsumenten måste märkningen av fisk förbättras. Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , ,

Kommentarer
Postat av: FRÖKEN ERIKSSON

SV: Det är skönare att springa om det regnar :)

Postat av: ubbe (fiskevårdare och "forskar" också)

javisst öka bara kvoten bara för att den har ökat,men vad är vettigt?1;låta den riktigt få hämta sig ordentligt,det behövs minst 10 år till innan den har hämtat sig så pass att den tål att tullas på.Detta gäller speciellt den i östersjön,man kan inte som vi människor tror ha så bråttom jämt.Salthalten i östersjön har visserligen ökat något mer söderöver,men se på bottenviken.Sötvatten matas hela tiden ner i en jämn takt så att salthalten minskar med jämn takt och fortsätter så,detta p.g.a. vattenkraftverken som skapar i princip ett jämt flöde hela året.förr så varierade flödet naturligt,och då fanns torsken högre upp också.Se bara på stockholms skärgård för ca 10-15 år fanns det någon enstaka torsk där men den kunde inte leka p.g.a. låg salthalt.Vi borde vara mer försiktiga med vår natur,människans girighet får inte styra!

2009-05-16 @ 17:06:17
Postat av: Lilith

Du har alldeles rätt, Ubbe. Vi måste vara mer försiktiga med vår natur. Jag vill med stolthet kunna lämna över vår jord till våra barn och barnbarn.

2009-05-16 @ 21:55:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback