375 miljoner

375 miljoner det är så många väljare som finns i de 27 länderna som mellan den 4-7 juni ska välja vem som ska representera dem i Europaparlamentet. Det är faktiskt ganska fantastiskt tycker jag. Vilket projekt EU faktiskt är. Fortfarande är det många människor som lever som har upplevt krig i Europa, för oss som är yngre känns det nog ganska främmande. Krig är något som sker i andra länder längre bort. EU är ett fredsprojekt och man gick från början samman för man aldrig mer ville ha krig, och det har fungerat.

Men vad betyder EU för oss i vardagen? Är det verkligen värt besväret att gå och rösta? Spelar det verkligen någon roll vem som sitter där?

Många är de lagar som passerar genom Europaparlamentet, olika politikers idéer och ideologier möts, stöts och blöts. Här fattas beslut som påverkar oss direkt, bilen du kör, luften vi andas, mobiltelefonen, maten du äter, vattnet du dricker, vem som anställs, banken du lånar ifrån, flyget som du reser med, leksakerna dina barn leker med etc. Det handlar om vilken standard det ska vara, säkerhetsaspekter, detta och mycket annat regleras inom EU.

Men det som är riktigt betydelsefullt, kan jag tycka, är det som vi måste samarbeta kring. De stora frågorna såsom klimat, miljö, energiförsörjning, den globala ekonomin etc. Det som vi inte kan lösa själva på lokal nivå men det som ändå påverkar oss.

Självklart är det värt besväret att gå och rösta! Och spelar det någon roll vem det är som representerar oss i EU. Gå och rösta den 7 juni (eller gå och förtidsrösta)!

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback