Gårdagen i Varberg

Ja igår var jag och Magnus Hedman på Ringhals. En orsak till att vi ville besöka Ringhals är att Magnus Hedman har skrivit en motion till årets Riksting om att man skulle kunna sänka vår totala fossila bränsleanvänding med minst 30 % genom att nyttja restvärmen från våra kärnkraftverk till fjärrvärme. I ett kärnkraftverk kan normalt endast 30-60 % av energiinnehållet i bränslet omvandlas till elenergi. Resten av energin kyls bort i våra kärnkraftverk. När ett kärnkraftverk kopplas samman med ett fjärrvärmesystem kan fjärrvärmenätet istället stå för kylningen och restenergin kommer till nytta för uppvärmning av bostäder och lokaler. Och visst kan det kännas oansvarigt att inte använda denna outnyttjade resurs, speciellt nu när vi har sagt att vi ska driva kärnkraftverken vidare i många år framöver.

Som det ser ut idag går det givetvis inte att bara att koppla in fjärrvärmen på dagens kylsystem då det bara skiljer 10 grader mellan det inkommande och det utgående havsvattnet som kyler kärnkraftverken idag och det flöde som processen nyttjar. Men efter en ombyggnation skulle ett kärnkraftverk i kombination med fjärrvärme kunna bli mer energieffektiva.

Kristdemokrater arbetar för att jordens resurser ska förvaltas, inte förbrukas. Vi brukar säga att vi inte har ärvt jorden av våra föräldrar utan lånat den av våra barn, och så är det. Det vi gör här idag påverkar kommande generationer, därför måste vi alla tillsammans inom EU och andra organisationer arbeta för en hållbar utveckling.

Efter besöket på Ringhals tog vi våra EU-påsar och drog ut på stan och delade ut material. Vädret var mycket bättre än förfarat, solen sken även om det var betydligt kyligare än vad det varit tidigare.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback