alkoholen i vardagen

Läser helgbilagan till HN, där finns en artikel som heter "Vardagsmat för hela veckan" och man vänder sig till barnfamiljer. Till varje veckodag finns alkohol rekommenderad till måltiderna.

måndag:
"Varför inte en folköl av favoritmärket att dricka, till barnen är mjölk både nyttigt och gott"

Tisdag
"Återigen en rätt där lättöl eller folköl av favoritmärke fungerar ypperligt, men det är även gott med ett glas vitt vin av typen ekad chardonnay"

Onsdag
"På onsdagen har mer än halva arbetsveckan gått, så unna dig ett glas vin - rött eller vitt"

Torsdag
"Till detta passar det perfekt med ett glas vitt vin till de vuxna - barnen kan exempelvis dricka äppeljos från Tropicana"

Fredag
"Fredag är lika med vinkväll, och här fungerar det mesta i rödvinsväg, hur kraftigt är upp till var och en"

Jag är på intet sätt nykterist men är det verkligen bra att man uppmuntrar till att barnfamiljer dricker alkohol varje dag hela veckan? Självklart har man ett eget ansvar. Men när jag ser sådant här tänker jag på en man jag kände (han dog ganska ung) som hade en del problem vad det gäller alkohol och drack periodvis alldeles för mycket. När han försökte vara nykter tyckte han att det var jobbigt med all vinreklam som florerade överallt dvs. alla vintips i matprogram etc. "det ser ju så j-a gott ut"

Läs även andra bloggares åsikter om
, ,, , , , ,

Kommentarer
Postat av: Sofia Modigh

Du gör två viktiga iakttagelser som jag stöttar till 100 procent. Den ena är att frekvensen spelar roll. Den som dricker ofta tar en risk. Att dricka dagligen normaliserar drickandet så till den grad att man sällan själv märker att man utvecklar ett beroende. Din andra iakttagelse handlar om smygreklamen. Vem har ett intresse i dessa vintips som kallas konsumentupplysning? Främst alkoholtillverkarna. Smygreklam har stor effekt hos den målgrupp som konsumerar mycket och ofta. Alkoholisternas konsumtion är tyvärr inte oväsentlig för tillverkarna - den ökar vinstmarginalen kraftigt för dem. Den enes död är den andres bröd - skulle man kunna säga.

Postat av: HMA

Hej,



intressant inlägg av Lilith om alkohol i vardagen.

Syftet med detta inlägg är dock något oklart. Tar folk recepttips som en uppmaning att dricka? Var finns faran?



I en kommun som jag känner till fick man ett systembolag så sent som bara för några år sedan. Detta berodde på att det tidigare fanns en ståndpunkt i kommunen som fastslog att det fanns för "många hemmafruar" i kommunen och att de skulle börja handla på bolaget och dricka på vardagarna om det fanns ett systembolag.

Enligt mitt sätt att se på det hela var detta djupt diskrimerande när gäller kvinnors självbestämmande.

Man utgick ifrån att kvinnor inte kunde sköta alkohol och var oförmögna att fatta kloka beslut.

Hela alkoholdebatten bygger på bland annat följande ståndpunkter: Svenskar (kvinnor och män) super för mycket, kan inte hantera alkohol och de kan inte motstå reklam, recepttips och möjligheten att föra in större, tillåtna mängder alkohol från EU-området. Är det så att svenskar inte kan sköta alkohol, förefaller alkoholdebatten OK, men om det inte är så, ja, då framträder alkoholdebatten i ett annat ljus.



Med vänlig hälsning



HMA

2009-04-29 @ 21:23:48
Postat av: Robert S

Det går inte att resonera i kategoriserande termer såsom "kan svenskarna hantera alkohol eller ej?". Det är uppenbart att det alltid tycks finnas en viss typ av människor som inte kan sköta alkoholen och hur mycket dessa individers oförmåga inkräktar på övriga människors frihet, trygghet och välmåga. Många liberala förespråkare pratar på om människors fria val, men det är ju de facto så att många val människor gör påverkar deras omgivning. Jag riskerar alltid möta en av dessa personer på vägarna, och för att inte tala om tryggheten för kvinnor och äldre som behöver leva sin liv i överkonsumerande mäns närhet!



Själv dricker jag extremt måttligt dock utan att vara någon absolutist, så jag kanske är lite partisk i målet när jag hävdar att det vore förkastligt om vardagsdrickande småbarnsföräldrar skulle bli normen i samhället.

2009-04-30 @ 22:02:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback