Friska tänder åt alla

Kristdemokraterna har arbetat för att friska tänder ska vara en självklarhet. Vi tycker inte tänder ska vara en klassfråga i Sverige, ingen ska behöva avstå från att gå till tandläkaren för att man är rädd kostnaden. Nu genomför alliansen, med Göran Hägglund som ansvarig minister (och som jag ska få träffa imorgon), en tandvårdsreform som uppmuntrar till att gå regelbundet till tandläkaren.

I korthet innebär det nya förslaget att dagens krångliga system från 1974 ersätts med en reform i två delar. Det är dels en så kallad tandvårdscheck, dels ett skydd mot höga kostnader för dem med de allra största behoven.

Tandvårdschecken är tänkt för den viktiga förebyggande vården och kommer att passa de flesta. Alla vuxna får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök på 300 kronor vartannat år. Målet är att fler regelbundet ska gå till tandläkaren. De i åldrarna 20-29 år och de över 75 år, får 600 kronor vartannat år.

Den andra delen av reformen är ett skydd mot höga kostnader och innebär att patienten ersätts efter sitt tandvårdsbehov och inte efter ålder, vilket är helt rimligt. Skyddet ger 50 procents statlig ersättning för kostnader mellan 3 001 och 15 000 kronor och 85 procents statlig ersättning för kostnader över 15 000 kronor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback