Ett tryggare Europa

i bloggserien om Kristdemokraternas europapolitik

Den fria rörligheten är centralt inom EU och innebär stora möjligheter för handel och möten över nationernas gränser. Att vi allt mer vävs samman innebär förutom stora möjligheter även en ökad sårbarhet.

Kristdemokraterna anser att varje stat även fortsättningsvis ska ha ansvar för att bekämpa kriminaliteten inom sina nationsgränser, men på grund av brottslighetens allt mera gränsöverskridande karaktär, måste även det polisiära samarbetet effektivt kunna ske över gränser.

Kampen mot människohandeln måste få en betydligt högre prioritet inom ramen för EU-samarbetet. I grunden handlar det om ökad respekt för människovärdet. Lagstiftningen måste stärkas, liksom polisens, tullens och kustbevakningens kompetens. Därutöver måste samarbetet med det civila samhället och frivilligorganisationer förbättras. Handel med människor som exploateras i olika syften är en nutida form av slaveri och absolut någonting som vi måste arbeta hårt för att eliminera.

Kristdemokraterna har aktivt medverkat till att det i Sverige finns ett förbud mot innehav och spridning av barnpornografi. Inom EU kan vi även ta krafttag mot denna gränsöverskridande brottslighet genom att arbeta för att slå sönder de internationella pedofilnätverken. Detta arbete måste fortsätta bedrivas med all kraft inte minst inom Europol.

Kristdemokraterna vill att Sverige återigen slår fast målet ”ett narkotikafritt samhälle” och inom EU aktivt söker stöd för en sådan politik. EU skulle kunna göra stora besparingar, både ekonomiskt och humanitärt, genom att agera preventivt och med större kraft knarkhandeln.

EU:s asyl- och migrationspolitik ska präglas av öppenhet och generositet och grunda sig på den för kristdemokraterna viktiga och centrala principen om alla människors lika värde. Sverige har under senare år tagit emot ett
förhållandevis stort antal asylsökande jämfört med flera länder både inom och utanför EU. Det är viktigt att även andra länder tar det ansvar som de förbundit sig till i internationella konventioner. Under det senaste året har arbetet med en harmonisering av EU:s migrationspolitik intensifierats. Kristdemokraterna välkomnar en gemensam asyl- och migrationspolitik, vilket innebär att asylsökande ska behandlas på ett mer likvärdigt sätt oavsett i vilken medlemsstat deras ansökan behandlas. Asylprocessen ska präglas av korta prövotider och rättsäkerhet. Det är viktigt att det framtida gemensamma europeiska asylsystemet inte förhindrar att medlemsstater behåller mer generösa nationella regler på de områden där de anser att så är berättigat. Kristdemokraterna ställer sig även positiva till arbetskraftinvandring.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback