Kommunfullmäktige

På dagens kommunfullmäktige hölls nedanståede budgetanförandet av mig eftersom vår gruppledare, Roger Kardemark tyvärr blivit sjuk. Föredömligt kort om jag får säga det själv, det var ett långt möte och många ville säga sitt (ibland flera gånger om). Ibland skulle jag önska att en del fick en kurs i hur man kan fatta sig mer kortfattat. Tänk om de kunde använda hälften av alla ord som de använder, så mycket effektivare det blivit samtidigt som de bättre hade behållit sina  åhörares fulla uppmärksamhet.

Ordförande, presidium, kf-ledamöter och åhörare.

Det är lite mer än ett år sedan som svenska folket röstade fram Alliansregeringen och vi har redan sett en stor del av frukterna av detta. I Varbergs kommun har vi ett bra utgångsläge med låg arbetslöshet, ett aktivt näringsliv och en befolkning som ökar. Det är en expansiv budget som idag presenteras. Men vi måste ha ett gott förvaltarskap om våra gemensamma resurser. För närvarande har vi en mycket het byggkonjunktur och det är viktigt, trots att det går så bra för Varberg, att vi håller igen och inte förbygger oss.

I budgeten är det särskilt ett par saker som vi vill lyfta fram:

Självklart är det mycket glädjande, för oss Kristdemokrater som under så lång tid arbetat för vårdnadsbidraget, att vi i Varbergs kommun nu kommer att införa det. Det är klart att vi gärna hade sett ett mer generöst vårdnadsbidrag än dagens förslag men vi ser detta som ett steg mot att ge familjer ökad valfrihet. Familjer ska stödjas, inte styras. Föräldrar vet själva vad som är bäst för deras barn, och för en del barn och för en del familjer är vårdnadsbidraget bäst, för andra inte. Ingen familj är den andre lik, därför måste det finnas valmöjligheter.

Kristdemokraterna har under november månad bedrivit en kampanj som vi har kallat ?Ett schystare Sverige?. Under senare tid har skolans ibland ohållbara situation lyfts upp, det handlar om våld och allmänna ordningsproblem. Vi är därför väldigt nöjda med att även under 2008 kunna använda en extra halvmiljon till att bedriva det viktiga värdegrundarbetet. Det handlar om minska bråk och allt som stör möjligheten att plugga i lugn och ro. Det handlar om att visa barn och ungdomar vikten av goda värderingar. Ord som hänsyn, respekt och solidaritet måste återvinna sin betydelse i skolan. Samarbete mellan skola och hemmet är oerhört viktigt. Hemma är där man först möter de värderingar som kommer att prägla resten av ens liv, det är hemma som man kan överföra viktiga och sunda värderingar, det är hemma som man ska lära sig att prata istället för att bruka våld. Trygga barn ger ett tryggt samhälle, att barn får växa upp i en trygg och kärleksfull miljö är det bästa sättet att förebygga vilsenhet, destruktivitet och psykisk ohälsa. Ingen familj är perfekt, en del är mindre perfekta. Och samhället måste finnas där när det brister. Därför är det bra att man fortsätter att arbeta med projektet Barn i fokus, mot främlingsfientlighet och rasism samt förebyggande åtgärder för barn och ungdomar stärks.

I samband med vår kampanj frågade vi också ?Ska man stå upp för den som ligger?? Och det klart man ska. Under ett par års tid har Kristdemokraterna arbetat för ?en tak över huvudet garanti?. Folkhälso- och äldreministern, Maria Larsson har avsatt pengar för ändamålet och ett nationellt samtal med kommunerna har inletts. Kristdemokraterna anser att alla människor har ett absolut och okränkbart värde som måste försvaras, därför är vi mycket glada över att socialnämnden under 2008 kommer att ge hemlösa tak över huvudet genom sk. tillsynsboenden.

Människovärdet har ingen prislapp, inte heller har människovärdet ett bäst-före-datum. På nationell nivå har investeringsstöd avsatts för att fler äldreboenden ska byggas och det satsas pengar för att förbättra kvalitén inom äldreomsorgen. Under 2008 kommer socialnämnden att öka valfriheten för äldres boende, detta tycker vi är bra.

Jag vill avsluta där jag började, med de positiva kurvorna. Med Alliansregeringens positiva påverkan för oss. Vi ser att arbetslöshet och utanförskap minskar. Vi känner av att vi får mer pengar i plånboken i och med jobbskatteavdraget. Men det slutar inte där, snart kommer ytterligare lättnader för oss ?vanliga? inkomsttagare.

Nystartsjobbet har i Sverige inneburit att 11 000 långtidsarbetslösa kommit in på arbetsmarknaden. Vi har även sett flera exempel på reformer som ska underlätta företagandet i Sverige såsom avskaffad förmögenhetsskatt, förlängd momsinbetalningsperiod, hushållsnära tjänster etc. Nu kanske någon tycker att jag står här och pratar om Sverige när jag egentligen skulle prata om Varberg och Varbergs budget. Men det som händer ?där uppe? påverkar oss här. Och jag hoppas att vi, i kommunen, kommer att bli än mer inspirerade att arbeta för ökad valfrihet och ett bättre företagsklimat. Ett sätt att stödja företagandet i Varberg är att underlätta bland annat genom infrastruktur. En pendelstation i Värö är en viktig faktor för tillväxt i den delen av kommunen. En viktig del för expansion av näringslivet är att vara en attraktiv boendekommun, investeringarna inom kultur- och fritid, vilket bidrar till attraktiviteten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback