Debattartikel i HN

I dagens Hallands Nyheter skriver jag, Tom Barkström (ordförande för Kristdemokraterna i Hylte), Thomas Stefansson (kd) och Stigert Winterquist (kd) nedanstående debattinlägg.

Ska Hylte ta emot fler flyktingar?
Det är viktigt att de ca 39 000 flyktingar som Sverige ska ta emot i den s.k. tillfälliga asyllagen inte enbart blir satta i förvaring utan får möjlighet att skapa sig ett bra liv i vårt land. Som det är idag har man kunnat visa att det finns ett klart samband mellan socialbidrag som försörjning vid mottagandet i kommunen och långtidsberoende av socialbidrag flera år efter mottagningen vilket gör att många kommuner kanske drar sig för att välkomna dessa våra medmänniskor med öppna armar. Kommunstyrelsen i Hylte föreslår kommunen ska ta emot ytterligare 17 flyktingar utöver dem man redan lovat att ta emot. För detta erbjuder Invandrarverket ett extra engångsbelopp på 25.000 kronor per flykting. Kommunrådet Jennie Nilsson säger att dessa extra pengar skall satsas på skolan. För att ta emot och hjälpa människor i nöd, som har varit med om traumatiska upplevelser och händelser som vi enbart kan föreställa oss, krävs mer än en lärartjänst. Här krävs det att vi undersöker, vem som kommer hit, och vilket behov som finns. Är det 17 barn som behöver psykologhjälp för att överhuvudtaget kunna ta del av lärarundervisningen? Eller är det 17 vuxna som av olika skäl har behov av en handikappanpassad tillvaro? I ljuset av detta borde man i Hylte, innan man bestämmer vilket antal människor vi ska ta emot, införa ett mentor program. Där har varje familj/person som kommer, en annan familj/person som stöder och hjälper dem fram i vårat samhälle på alla de olika sätt som kan behövas. Hylte kommun kan säkert och vill gärna hjälpa till att ta emot alla nya svenskar men då skall kommunen ha ersättning som täcker kostnaderna. Som bekant är det i kommunen Barn- och Ungdomsförvaltningen och Socialförvaltningen som redan idag visar störst underskott. Kostnaderna borde fördelas rättvist över hela landet och inte enbart läggas på de kommuner som redan idag tar på sig en stor del av ansvaret. De allra flesta kommuner också de med betydligt bättre ekonomi än Hylte kommun har avvisat Invandrarverkets erbjudande eftersom ersättning anses alltför låg med tanke på de extra kostnader mottagandet i dagsläget för med sig.
 Förutom att det borde vara självklart att våra medmänniskor som kommer hit får rätt hjälp är det också viktigt att de från början får möjlighet att skapa sig ett bra liv. Att ersättningen inte täcker alla kostnader beror många gånger på den bristfälliga integrationspolitiken från regeringens sida. Idag gör reglerna att det är mycket krångligt för asylsökande att arbeta, i många fall till och med omöjligt. Det finns alltså människor i vårt land som har bott här i åratal som är förbjudna enligt lag att ta ett arbete. Regler som bidrar till främlingsfientlighet eftersom många inte vet att dessa inte får arbeta även om de själva skulle ordna ett arbete. Kristdemokraterna vill slopa dessa stelbenta regler som innebär hinder för strävsamma människor som mer än något annat önskar att kunna försörja sig själva. Dessutom vill vi minska regelkrånglet och förbättra möjligheterna för företagare med invandrarbakgrund att få tillgång till riskkapital, eftersom de oftast saknar kontakter och fasta tillgångar. Nästan en kvarts miljon människor i Sverige arbetar i företag som startats och drivs av personer med invandrarbakgrund och nästan vart femte nytt företag startas av en person som invandrat. Vi tror att arbete är den främsta lösningen på integrationspolitiken, en ökad integration genom arbete ger dessutom minskade kostnader för de kommuner som sträcker ut sin hand åt våra medmänniskor.
Kristdemokraterna har länge varit för en generös flyktingpolitik, men att klumpa ihop människor till siffror och ersättningsnivåer utan att ha en ordentlig plan, är som att först bygga ett hus och sen göra ritningarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback