valmanife(s)t

Dagens industri kommenterar socialdemokraternas valmanifest. Jag förstår inte varför s kritiserar Alliansens skatteminskningar samtidigt som man själva talar om höjda bidrag. Båda bidrar ju direkt till minskade inkomster för staten, dock har många studier visat på positiva effekter av minskad skatt och negativa effekter av ökade bidrag.

Vi har idag 10 procentenheter högre skatt på arbetsinkomster än EU-genomsnittet. Skatter kan användas för att styra vårt beteende. En hög skatt på alkohol får t.ex. oss att dricka mindre. En hög skatt på arbete borde alltså få oss att arbeta mindre. Men det verkar som om socialdemokraterna vill ha en stor grupp människor som är bidragsberoende, på så sätt tror de kanske sig ha större chans att vinna valet när man går ut och lovar att öka bidragen (eller var jag för elak nu).

 

Notan för socialdemokrafternas reformer uppgår till 30 miljarder kronor under mandatperioden. Enligt Mats Dillén, prognoschef på Konjunkturinstitutet (KI), också på DI, så spräcker socialdemokraternas valmanifest sparmålet.

 

Läs gärna Göran Hägglunds kommentarer om socialdemokraternas valmanifest här  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback