Wijkman i GP

Förvaltarskapstanken är central i den kristdemokratiska politiken. Det handlar bland annat om att vi ska förvalta vår miljö och våra naturresurser. Vi skall inte behöva skämmas inför våra barn när vi överlämnar ansvaret till dem utan vi ska kunna känna stolthet. Att vi ska kunna känna stolthet förutsätter att vi förvaltar och inte på ett ansvarslöst sätt förbrukar ändliga resurser och naturvärden.

Den Kristdemokratiska Europaparlamentarikern
Anders Wijkman skriver idag en debattartikel i Göteborgs-Posten. Wijkman vill att vi ska satsa på miljövänlig el för export.

”Sverige har i dag en långt högre elanvändning per capita än länderna på kontinenten. Både företagsstruktur och klimat spelar in, men den främsta anledningen är de låga priserna. Decennier av elöverskott - en effekt av det stora kärnkraftprogrammet - har gjort att vi använder el på ett allt annat än effektivt sätt.”

Jag sitter i Lokala Säkerhetsnämnden och jag har reagerat på det här med spot-marknaden för elpriser, priset bestäms av marginalkostnaden på marknaden. Idag innebär det att vi ibland använder oss av el från kolkraftverk.

I takt med att priserna stiger ökar kraftbolagens vinster. I Sverige kostar det ca 10-12 öre per kwh att producera el med vatten- och kärnkraft, marknadspriset ligger på ca 40-50 öre. I debattartikeln skriver man att det på sikt mycket väl kan gå upp till det dubbla.

För att sänka elkostnaderna för konsument och företag bör man använda elen mer effektivt. Debattartikeln pekar på att potentialen för att effektivisera energianvändningen är stor, ca 15-20 % av elanvändningen kan tydligen sparas enligt expertberäkningar. Debattartikeln avslutas:

”Parallellt med att effektivisera användningen finns utomordentligt goda möjligheter att bygga ut kraftvärmen. Även här talar vi om ett tillskott i storleksordningen 25 Twh. Tillsammans innebär detta att ett el-överskott skulle uppstå på många tiotals miljarder kilowattimmar. Detta överskott kunde med fördel exporteras till kontinenten och medverka till att ineffektiva och smutsiga kolkraftverk i Polen, Danmark och Tyskland stängdes ned. Det skulle förbättra miljön. Det skulle minska koldioxidutsläppen avsevärt. Det skulle därtill innebära en mycket god exportintäkt till Sverige. Vad väntar vi på?”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback