Byggnadsnämndens möte

Har haft byggnadsnämnden idag. Vi har beretts tillfälle att yttra oss över vår motion om att bygga ett Generationernas hus vid Håstens torg. Byggnadsnämnden ställde sig positiv till en prövning av byggnation av Generationernas hus vid Håstens torg. Motionen tar upp att det är viktigt att det finns mötesplatser där man kan träffas över generationsgränserna.
 
Ändringen av detaljplanen för Getterön har varit en segdragen historia. Idag togs beslut att revidera planbestämmelserna för att göra det möjligt att uppföra uthus inom södra delen. Intentionerna i kommunstyrelsens tidigare beslut om ärendet handlade om att möjliggöra prövning för alla på Getterön att bygga uthus. Det vill säga att man skulle möjliggöra en individuell prövning utifrån tomtstorlek, eventuell störning för grannar, allmänna intressen etc. och det har hela tiden varit vår förhoppning att man skulle kunna göra på så sätt eftersom det ligger så otroligt nära kusten (mindre än 100 m). Men eftersom intentionerna i kommunstyrelsen beslut inte går att genomföra blir deras beslut helt tandlöst. Kanske skulle det rätta vara att återremittera ärendet till kommunstyrelsen men jag har tillsammans med övriga politiker redan dragit ut på ärendet och jag vill inte bidra till att ytterligare förlänga det. De alternativ som presenterades i nämndens handlingar handlade om att revidera detaljplanen för att möjliggöra för boende på södra delen att bygga uthus till högst 20 kvm med byggnadshöjd på 2.7 m och nockhöjd 3.2 m. Skillnaden i förslagen handlade om att i alt. A exkludera två delområden; söder om Lillanäsvägen och Linnekullavägen, och i alt. B endast exkludera delområdet söder om Linnekullevägen. Inget av förslagen var tillfredställande då vi, som sagt, helst hade sett att varje tomt blivit individuellt prövad utifrån sina egna förutsättningar. Då detta inte är möjligt yrkade jag på ett alt C vilket innebär det möjliggörs för alla boende på södra delen att bygga uthus dock med den begränsade byggnadshöjden på 2.7 m och 3.2 m i nockhöjd och så blev också beslutet efter votering.
 
Det har kommit in en förhandsförfrågan om försäljning av färdigpackade livsmedel i en lokal på Birger Svensson väg, självklart yrkade jag för att detta skulle vara möjligt. Beslutet blev ett positivt förhandsbesked. Känns bra, i Varberg har vi ibland en liten (enligt mig) konstig inställning till det här med handel och var man ska ha den och att den ska vara /inte ska vara skrymmande (lite svårt ibland om man tänker ett halvt steg framåt, butiker som säljer skrymmande varor som t.ex. plank kanske också säljer t.ex. spik, var ska vi dra gränsen?). Ibland lägger sig politiker allt för mycket i detaljfrågor. Det var ett miniaxplock från de drygt 50 ärenden som vi har tittat på idag (men det gick snabbt, blev färdiga till lunch denna gången också).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback