"Det här är en av de starkaste statliga budgetar som någon finansminister i Europa kan lägga fram."

sa Per Nuder när han presenterade budgeten.

Jo minsann, snacka om att förminska Europas finansministrar, Nuder verkar inte har stort förtroende för dem.
 
I år går den svenska budgeten back med 30 miljarder kronor, och underskotten ökar till drygt 51 miljarder under valåret 2006. Nyligen påpekade Statliga ekonomistyrningsverket att det underliggande budgetunderskottet åren 2005-08 ligger på 140 miljarder kronor! Den som är satt i skuld är inte fri…
 
Socialdemokraterna kommer att ägna arbetsmarknadsproblematiken stor uppmärksamhet under hösten. Ett år innan valet är det bra för socialdemokraterna att redovisa en hög öppen arbetslöshet, nu hinner man med arbetsmarknadsåtgärder ta ned den öppna arbetslösheten och på så sätt visa hur bra den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken är.
 
Socialdemokraternas jobbpaket handlar om miljardsatsningar på sysselsättningsskapande åtgärder. Kommunerna får bidrag för anställning utöver gängse rekrytering, regeringen föreslår särskilda projekt för att ge sysselsättning åt unga akademiker samtidigt som högskolornas grundutbildning byggas ut med 17 500 platser!
 
Genom att fler människor studerar minskar den öppna arbetslösheten men samtidigt skjuter vi problemet på framtiden. I april var antalet arbetslösa med minst två års högskola 62 300. Under de senaste tre åren har antalet arbetslösa inom denna grupp stigit med 57 %! Det fungerar inte längre så att en akademisk examen är en garanti för en säker arbetsmarknad.
 
Ursprungligen var arbetslöshetsstatistiken tänkt som en metod för att belysa ett allvarligt socialt problem men när väl måttet började användas har själva siffrorna tenderat att bli politikens mål. Anledningen till att man talar om den öppna arbetslösheten handlar om att det är dessa siffror som blivit målet istället för den sociala verklighet som siffrorna ursprungligen var tänkta att visa.

Nationalekonomiska studier pekar på att minskad öppen arbetslöshet genomförs till priset av en minskad ordinarie sysselsättning och att ungdomsprogram tenderar att tränga undan reguljär sysselsättning bland ungdomar.
 
Orsaken till att jobbpaketet kommer ett år innan valet kan man ju bara spekulera om… för det kan väl knappast vara valfjäsk…inte kan det väl handla om att sittande regering använder våra skattepengar för att bedriva en aggressiv valpropaganda...
 
Sverige behöver inte arbetsmarknadsprogram, vi behöver arbeten. Politiker skall inte skapa jobb, politiken skall sätta ramarna och ge förutsättningarna för ett välmående näringsliv.  

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback