Alkoholdag

Idag har jag varit på Alkoholdag med Polisstyrelsen. En synnerligen trevlig och intressant dag. Vi har fått lyssna på representanter från Länsstyrelsen, Vägverket, Tullverket och Alkoholkommittén. Så vad har jag fått lära mig idag?
 
I Halland såldes 2004 alkohol för 545 miljoner i detaljhandeln och för 277 miljoner på restauranger.
 
2001 togs en nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador.  
 
Sedan 1995 har serveringstillstånden ökat.
 
I Norra Halland har RUSTAD projektet startat. Handlar om att polis, krögare, alkoholhandläggare, länsstyrelsen, politiker och ordningsvakter skall arbeta och kommunicera med varandra för at bekämpa alkoholrelaterat våld. Projektet bygger på något som kallas STAD metoden vilken tydligen visat goda resultat (t.ex. har krogrelaterat våld minskat med 40 % på Avenyn i Göteborg).
 
Vägverket presenterade Skellefteåmodellen, modellen handlar om att samverka för ökad trafiksäkerhet och skall fungera som ett samlat grepp mot rattfylleri. Nästan var tredje förare som dödas i trafiken är alkoholpåverkad och hälften av dem som dör i singelolyckor är påverkade av alkohol. Det handlar om att på plats erbjuda den som åker dit för rattfylla behandling. Genom att minska återfallen minskas antal rattfyllerister och vi får en säkrare trafik.
 
De generösa införselreglerna från andra EU länder har ställt till det för tullverket.
 
Sedan 1995 har den totala konsumtionen ökat med 33 %, idag dricker vi i genomsnitt drygt 10 l ren sprit (dvs. 100 % ig). Ca 35 % av all alkohol dricks utanför samhällets kontroll (illegal alkohol). Positivt är att antalet alkoholkonsumenter i åk 9 har minskat mellan åren 1989-2005 trots att vi ser en ökad alkoholkonsumtion i den vuxna befolkningen. Även om antalet unga alkoholkonsumenter har minskat har andelen ungdomar i åldern 15-19 år som vårdats för alkoholförgiftning mellan åren 1987-2001 ökat kraftigt.
 
Efter all information följde en sammanfattande diskussion om en Alkoholstrategi för Polisen i Halland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback