Trevlig helg!



Önksar er en riktigt trevlig helg!

Artikel om mig i Hallands nyheter

Här kan du läsa artikeln om mig som fanns med i dagens HN, handlar om min användning av sociala medier


Vad var det vi sa om fler jobb och bättre företagsklimat?

Den 10 oktober skrev jag ett inlägg ang vallöften, politiker blir ju ofta beskyllda för att inte uppfylla sina vallöften men det har visat sig att fler än vad man tror uppfylls. I min lilla serie om vallöften har jag skrivit om valfrihet och trygga familjer och respekt och värdighet för äldre och vårdbehövande.

Idag fortsätter jag min lilla redovisning av uppfyllda vallöften och idag handlar det om jobb och företagsklimat. Det är ett långt avsnitt, vilket gör att jag inte tar upp vartenda uppfyllt vallöfte det blir ett alltför långt blogginlägg ändå.

Vi lovade att skatten på arbete skulle sänkas främst för låg- och medelkomstintagare eftersom vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta och utbilda sig. Jobbskatteavdrag har införts dessutom kan du idag tjäna mer pengar utan att behöva betala statlig skatt.

Vi ville att företagen skulle ges bättre villkor för att kunna växa och nyanställa. För att inte arbetsgivare ska avskräckas för att anställa ville vi att arbetsgivarens skyldighet att vara med att betala sjukförsäkringen och den andra sjukveckan. Riskkapital ska öka. Bolagsskatten och arbetsgivaravgifterna har sänkts (många önskar säkert att man skulle sänkt ännu mer men jag tror att vi i alla fall är på rätt väg), förmögenhetsskatten har tagits bort (Rayman skrev lite om förmögenhetsskatten inför korseld m Sahlin) och vad det gäller sjukförsäkringen så är det löftet delvis införts, medfinansieringen har avskaffats, längden på sjuklöneperioden håller på att utredas.

Vi lovade att sänka regelkrånglet för mindre företag med 25 %, här har vi inte nått målet. Tyvärr, själv tycker jag att det är en jätteviktig fråga. Regeringen arbetar med problemet och uppdaterar kontinuerligt handlingsplanen för hur man ska nå dessa mål.

Lagen som på nytt möjliggör säsongsanställning har trätt i kraft, orsaken till att vi ville att detta skulle ske var att de gröna näringarna drabbades hårt.

Vi ville införa lärlingssystem, det finns nu en lärlingsutbildning som är en variant inom yrkesprogrammen i gymnasiet där minst halva utbildningstiden förläggs till arbetslivet. Anställning av eleven blir tillåten.

Dessutom talade vi om arbetsrätten och den svenska modellen. I Regeringsförklaringen sade man "Vi slår vakt om den svenska modellen. Förhållandena på arbetsmarknaden skall i första hand regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter." Men vi ville samtidigt se över arbetsrätten för att underlätta för små företag och att öka möjligheterna för att ungdomar och invandrare skulle kunna komma in på arbetsmarknaden. Vi har utökat möjligheten till tidsbegränsad anställning så att man kan visstidsanställa en person under 2 år. Vi har även infört något som heter instegsjobb som innebär att en lönesubvention lämnas till arbetsgivaren som anställer asylsökande, kvotflyktingar eller dessa gruppers anhöriga under de första 24 månadernas uppehållstillstånd. Dessutom har arbetsgivaravgiften för unga halverats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

"Panik från Kristdemokraterna"

Det skriver Jenny Sjödin i en krönika i Sundsvalls tidning, läs den här. Nu hör det väl inte till vanligheterna att jag läser Sundsvalls tidning boendes på Västkusten som jag är men av en händelse blev jag uppmärksammad på den idag.

Jag känner att jag vill påpeka ett par saker.

Jag har svårt att se att Göran Hägglund har försökt "att utestänga meningsmotståndare från debatten med hänvisning till vanligt folks sunda förnuft." Jag har inte sett att Hägglund någonstans har gjort detta. Att minska politikers detaljstyrning av människors vardag handlar inte om att "oliktänkande ska vara tysta och förstå att majoriteten har rätt". Jag tror att det är viktigt att att olika åsikter, teorier och värderingar diskuteras och lyfts upp. Men människor behöver inte bli skrivna på näsan att de lever fel bara för att man inte delar exakt lika på föräldraledigheten eller att man inte har genusanpassat sina barns uppväxtmiljö.

Sjödin skriver "Varför är det okej att samarbeta med ett parti som uttrycker förakt för individens unika förmåga att reflektera och kritisera sin omgivning och rådande normer" Menar hon att Kristdemokraterna uttrycker förakt för individers förmåga att reflektera och kritisera? Ärligt talat har jag lite svårt att förstå vad hon syftar på. Vi tror på valfrihet och att människor är tänkande moraliska individer som kan ta ansvar för sina liv. Inte heller anser jag att KD försöker misstänkliggöra landets intellektuella.

 

Kanske borde jag inte ens kommenterat artikeln, verkligheten handlar ju många gånger om subjektiva tolkningar. Jag har svårt att se hur Sjödin kan tolka oss kristdemokrater och Göran Hägglund på så sätt som hon gör, men det är ju hennes verklighet som hon har rätt att ha. Hägglunds uttalanden har jag inte alls sett på samma sätt som hon. Men är det så som gemene man tolkar det? När jag pratat med människor som varken är politiskt engagerade eller engagerade på kultursidorna så har de sagt att de tycker att Hägglund har rätt i sina uttalanden vad det gäller just detta.

 

Vad tycker du? Är kristdemokraterna ett parti som utestänger meningsmotståndare, anser att oliktänkande ska vara tysta samt uttrycker förakt för individen? Om det är så, så har vi verkligen misslyckats med att förmedla vad vårt principprogram säger.


Hanteringen av skattesystemet gör mig frustrerad

Jo så kan det vara. Skattesystemet är alltför lätt att använda sig av för att bedriva politik och jag blir frustrerad när jag ser hur partier använder skattesystemet när man kommer med olika politiska frågor. Här är alla partier exakt lika goda kålsupare, idéer kan vara hur fina som helst på papper men varje nytt beslut gör skattesystemet lite mer tillkrånglat. För varje grupp som man väljer att prioritera av ett eller annat skäl medför nya grupper som känner sig åsidosatta och orättvist behandlade.

Visst har jag applåderat jobbskatteavdraget som gör det mer lönsamt att arbeta och visst har jag aplåderat både RUT och ROT för att det innebär en ökad efterfrågan på arbeten. Dock hade jag personligen hade jag önskat att man istället för förändra ett flertal olika enskilda delar hade gjort en total genomlysning och reformering av skattesystemet. Jag anser att vi ska ha en låg skatt i Sverige, jag tycker inte att man ska ha svårigheter att leva på sin egen lön, jag anser att det ska vara billigare att anställa, jag tycker att det ska vara lätt att betala skatt och svårt att inte betala skatt. Enklare regler leder till mindre möjlighet till skatteplanering.

I många år har jag talat om att vi måste förenkla skattesystemet (om jag inte missminner mig var det var jag talade om första gången som jag gick upp på ett av våra Riksting, fick till och med applåder då), om jag tänker efter är det nog skattesystemet som delvis fick mig att engagera mig politiskt. Ett av mina mål i livet är att vara med och bidra till att vi får ett effektivare och enklare skattesystem. Jag har många gånger förespråkat en platt beskattning men det är inte ett självändamål för mig att skatten ska vara platt, däremot måste systemet bli mer lättförståligt och förutseende.

Varför sitter jag då här en söndag och skriver om skattesystemet, jo för jag blev så inspirerad av det när jag läste en mycket bra debattartikel av Kjell-Olof Feldt och Sven-Olof Lodin
DN Debatt

Lysande artikel som säger mycket av vad jag tycker. Jag tänker inte ens citera från den utan rekommenderar att du läser den i sin helhet.

Bilder från invigningen

Här är lite bilder från gårdagens invigning. Tack till Kerstin Hurtig, vår lokalavdelnings alldeles egna fotograf.


Det var väldigt många som hade kommit ner för att kolla när belysningen tändes. Många fler än jag kunde föreställt mig.




Efter invigningstalet fick vi se fyverkerier


Här ser ni de fina lamporna

Mitt invigningstal

Mitt invigningstal:

Godkväll, vad roligt att så många har kommit. Jag cyklade hit i mörkret, det ska bli trevligt att cykla hem i ljus.

Jag är stolt över att vara varbergare och idag är jag extra stolt när jag får inviga belysningen av strandpromenaden. I början av 2008 sade kommunfullmäktige sa ja till min motion om belysning och redan idag står vi här för att se resultatet.

Strandpromenaden är en populär och betydelsefull del av Varbergs identitet. Belysningen kommer att öka tillgängligheten. Jag ser framemot att fler kommer att använda vår underbara strandpromenad även efter mörkrets inbrott, jag vet att jag kommer att göra det.

Det fanns vissa farhågor när beslutet togs men jag tror att dessa försvinner när man ser hur fint det blev. Belysningen är en diskret och energieffektiv ledbelysning. Ljuset riktas nedåt för att vi ska kunna fortsätta att beundra stjärnornas sken. Samtidigt kommer lampornas ljus att göra att vi kan känna oss lite mer trygga, och vi kommer att kunna se åt vilket håll vägen bär oss.

Vi har många att tacka för att det här idag blir verklighet, vi har ljusgruppen som har bestått av Rune Österberg från gatuförvaltningen, Eva Eriksdotter från kultur- och fritidsförvaltningen, Maria Söderlund från stadsbyggnadskontoret och Bengt Sunesson från Varberg Energi AB.

De har haft i uppgift att arbeta fram ett förslag på ljussättning. Till sin hjälp har de bland annat haft unga belysningstekniker från Ljushögskolan i Jönköping dessa har tagit fram förslag bland annat vad det gäller den effektbelysning som vi kommer att kunna se. Jag vill även passa på att uppmärksamma Markteknik som gjort allt markarbete och Norrlys varifrån lamporna kommer. En tanke även till alla övriga som på något sätt varit delaktiga i detta projekt.

Turismen är viktig för Varberg och jag är helt säker på att det inte bara kommer att vara vi varbergare som uppskattar att vi har fått belysning på strandpromenaden. Idag inviger vi belysningen mellan Ringvägen och Simstadion. Vem vet, i framtiden kanske vi har belysning hela vägen ända fram till Kåsa, vilket var min önskan när jag skrev motionen.

Men som sagt, det är underbart att få stå här ikväll och få äran att inviga denna belysning. Vi politiker har ofta en tendens att bli alltför långrandiga därför ska jag inte säga mer. Kultur och Fritid har arbetat fram ett späckat program vad det gäller Kultur dag och natt så här finns mycket kvar att se ikväll. Jag tror inte att det bara är jag som längtar efter att se resultatet. Så med dessa ord och med fyrverkerier från Linders förklarar jag belysningen av strandpromenaden invigd.


Pengar kanske inte är något man brukar prata om

Det är löningshelg och lördag. Är det fler än jag som upptäckt att löningshelgen blir allt mer viktig. Inför helgen fylls då tidningen med extra mycket annonser och som Magnus Uggla sjöng för några år sedan "Kung i baren" stämmer säkert in på en del. Hur kommer det sig att vi har råd att handla direkt när vi fått lön men att pengarna verkar sina i slutet. Tanken är ju ändå att de ska räcka hela månaden. Jag har funderat på det där. Kan det vara så det blir i ett land med högt skattetryck, att lönen inte riktigt räcker till för att spara av. Eller är det så att det är en trend i hela västvärlen att vi ska konsumera mer än vad vi egentligen behöver?

Jag ska inte sticka under en stol med att jag älskar att shoppa, jag blir riktigt lycklig när jag får handla något fint. Ett tjusigt klädesplagg eller ett par nya klackisar.

För drygt ett år sedan köpte vi hus, tidigare bodde vi oförskämt billigt och pengarna verkade räcka till nästan allt som man ville ha. Innan vi tog steget ut övervägde vi noga om det verkligen var värt att mer än dubbla boendekostnaden. Betalar man mer i en ända måste man ju dra in i en annan. Men vi kom fram till att det var det värt, visst blir det inte lika mycket kläder som förut, långt därifrån. Jag tror lite på osthyvelsprincipen, skär ner överallt och tänk noga igenom om du behöver något. Tror också på att hålla de fasta kostnaderna på en så låg nivå som möjligt och att försöka undvika att handla på avbetalning.

Som jag ser det är det inga problem med att slösa upp pengar som man har, problemet börjar när man slösar upp pengar som man inte har.

I
kampanjtidningen Vardagsliv berättar Elisabeth Fogelström, också känd från TV3:s program Lyxfällan, hur man får en stabil privatekonomi och hur man på ett enkelt sätt kan se vart alla pengar tar vägen.

Hur gör du och din familj? Hur får ni pengarna att räcka till allt ni vill göra ? Och vilka är dina bästa spartips?

Kristdemokraterna vill gärna veta

På vår höstkampanjsida vardagsliv har du möjlighet att berätta om din vardag, Kristdemokraterna vill veta hur just du har det. Vi vill även gärna veta vilka områden som du tycker att politiker ska hålla sig borta ifrån och vad du tycker om debatten som handlat om ”verklighetens folk”?

Gå in här och svara på frågorna

Vad gör verklighetens folk under helgen?

Verklighetens folk, ja vem är det? Det är väl jag och du. Vad gör jag i helgen? Idag blir det nog lite mys med familjen, kan tänka mig att dottern efterfrågar tacos. Hon tycker det är mysigt med tacos på fredagar och visst är det. Vi är nog inte den enda familjen i Sverige som kommer att sitta och knapra på tacos ikväll. På lördagarna brukar dottern rida, imorgon kommer jag istället för att titta på henne stå på torget i Varberg och kampanja lite. Vi har beställt hem ett gäng kampanjtidningar Vardagsliv. Har du inte turen att själv få en tidning i handen kan du alltid läsa den digitalt på vår kampanjsida

Igår blev jag tillfrågad om vi återigen ville köpa en låda naturbeteskött och det ville vi, så imorgon blir det även att ta hand om ca 25 kg kött (och jag som inte ens äter kött själv). På kvällen, 18:45, kommer jag att inviga belysningen på strandpromenaden. Jag håller ett kort invigningstal och därefter blir det fyverkerier.

Efter invigningen bär det av hem igen, gäster på middag gör att jag får försöka förbereda så mycket som möljligt innan.

Det är i alla fall mina planer för helgen, vad är dina?

Vår bostad

Att ha ett eget hem är de flesta i Sverige förunnat, många gånger delar vi det med någon vi tycker om. Bostaden är där vi kan känna trygghet, en av de viktigaste platserna i vår tillvaro. Det är här vi kan slänga upp fötterna på bordet och bara vara oss själva. Vårt hem är det vare sig vi hyr det eller äger det.

Många, framförallt unga och barnfamiljer drömmer om att få äga sin egen bostad. Andra står på kö i flera år för att få hyra en lagom stor lägenhet eller en lägenhet just i ett särskilt område.

Förra sommaren köpte vi hus, och jag måste säga att jag verkligen älskar det. Det är precis så som jag vill ha det (eller är åtminstone på väg att bli). Det dröjde ganska länge innan vi köpte det här huset, som vi har drömt och hängt på hemnet.

1998 flyttade vi ifrån en hyresrätt mitt i centrala Varberg och köpte en lägenhet i en liten bostadsrätt (endast 4 lägenheter). Den var helt perfekt för oss då, en 3:a med tillgång till en gemensam trädgård. Men inte trodde jag att vi skulle bo där i 10 år. Max 5 trodde jag, sedan skulle vi köpa hus. Och visst tittade vi under åren och drömde oss bort. Först pluggade jag och med bara en inkomst passade det bra att bo kvar, efter att vår dotter föddes började min man plugga och då passade det också bra att bo kvar. När vi väl bestämde oss för att det var dags att köpa hus var vi nära på att ge upp, åtminstone min man. Han var inte ens med och tittade på det huset som vi sitter i nu. Jag lade ett bud på huset efter att stämt av med honom i telefonen. Givetvis åkte han och tittade på huset innan vi köpte det, idag är jag glad att vi inte fick något av de hus som vi tidigare lagt bud på eftersom det här är så perfekt.

Jag vet att jag är lyckligt lottad och att det finns många som har det sämre än mig. Vad tycker du att man ska göra för att skapa en bättre bostadsmarknad som möjliggör det för människor att välja sitt boende?

Fullmäktige på Twitter

Ikväll blir det fullmäktige, givetvis twittrar jag som vanligt därifrån men jag kommer inte att svara förrän jag kommer hem. Twitter kör jag genom sms, har väl inte bästa användarvänliga snitt om jag vill surfa från telefonen (får köpa mig en bättre nästa gång) så därför ser jag tyvärr inga inlägg under tiden. Om ni vill veta hur det går i fullmäktige kan ni se de senaste twitterinläggen här till höger i bloggen annars kan ni följa mig på twitter.com/politikerlilith

Twittrar du inte? Då rekommenderar jag att du testar, är riktigt roligt när man väl kommer igång och när man följer många och när många följer en själv eftersom det kan bli trevliga diskussioner.


Kristdemokraterna ska inte vara ett förbudsparti

Jag är glad åt den rörelse som man just nu kan se inom Kristdemokraterna, i våras kom facebookgruppen Frihet, Familj, Flit, Företagsamhet (FFFF, 4F) "En fristående facebookgrupp för alla som vill arbeta för ett förändrat kristdemokratiskt parti, med en genomtänkt borgerlig samhällssyn, som inte strävar efter att trängas i den socialliberala mittenfåran eller att ”egga gamla kds:are”." Många kristdemokrater anslöt sig till gruppen, och FFFF kom ut med  en bok (där bland annat jag skrivit ett inlägg, har skrivit om det här)

Göran Hägglund har både i tal och skrift talat om att Kristdemokraterna inte ska vara ett förbudsparti, nu senast skriver han, Maria Larsson och Mats Odell på DN Debatt

I inlägget är man självkritisk, för att kunna förändras måste man våga vara självkritisk. Jag tar mig här friheten att citera hej vilt:

"Vi kristdemokrater har ofta sagt ja till varje reglering av alkoholen utan att reflektera över nödvändigheten i varje detalj. Vi vill därför bidra till att förändra och förenkla flera alltför rigida regler kring alkoholförsäljningen."

"Men att stå upp för verklighetens folk och deras självklara rätt att leva sina liv fritt från pekpinnar handlar om mer än att avslöja vänsterradikalernas folklighetsförakt."

"Det finns alltså skäl för oss kristdemokrater att pröva vårt eget agerande. Vi har ett utmärkt verktyg i subsidiaritetsprincipen som i korthet innebär att beslut ska fattas så nära människor det är praktiskt möjligt."

"Vi förespråkar inte en allmän låt gå-politik på alkoholområdet. Men det måste kunna gå att föra en ansvarsfull alkoholpolitik utan att vara rigid. Kristdemokraterna tillskrivs i debatten också ibland uppfattningen att vi skulle vilja förbjuda snus både i Sverige och i Europa. Så är naturligtvis inte fallet.
"

"Jämställdhet och jämlikhet är en integrerad och naturlig del av kristdemokratin. Men klåfingrighet utöver rena diskrimineringsförbud riskerar att bli kontraproduktivt. När vi politiker, inklusive kristdemokraterna, accepterade positiv särbehandling vid intag till universiteten, var det nog få av oss som tänkte oss att det skulle hålla unga kvinnor borta från utbildningar till psykolog eller veterinär. Men så har det blivit. Den goda viljan manifesterad i reglering, får lätt motsatt effekt."

"Vi kristdemokrater är ett trygghetsparti, inget förbudsparti. Och för oss är frihet och trygghet två sidor av samma mynt. Friheten är en relation och den trygga familjen är dess linda. Att befria familjen är därför en huvuduppgift för oss i svensk politik. Vi kommer därför aldrig att acceptera en tvångsdelad föräldraförsäkring."

Jag vet, mycket citat men visst är det bra citat. Givetvis hade jag kunna skriva en sammanfattning med mina egna ord och med mer egna reflektioner men ibland räcker inte tiden riktigt till för allt man vill och då är ju klipp och klistra funktionen suverän. Och jag ville så gärna skriva ett blogginlägg om denna. Dessutom ska jag på Alliansmöte ang budgeten ikväll så jag vet inte vad jag hinner med efter jobbet. Läs gärna hela debattartikeln (se länk ovan).

Vardagsliv

Eller var dags liv. Varje människa har ett liv de flesta av oss har en vardag. Dag efter dag som är den andre lik. Morgonbestyr, lämning, arbete, hämtning, kvällsbestyr måndag-fredag. Sedan skiljer det sig något åt, det beror på var i livet man befinner sig, barn, inte barn, små barn, stora barn, regelbundet arbete, oregelbundet arbete, inget arbete alls.

Hur ser min vardag ut? Ja de som följer mig på Twitter vet att jag går upp runt 5, att jag älskar att äta frukost och att jag ibland tar mig tid att baka innan jobbet. Jag är morgonfascist och vill att hela familjen äter frukost tillsammans. Därefter tar jag tåget till Halmstad där jag arbetar på Skatteverkets upplysning och svarar på frågor om person- och näringsbeskattning. Jag arbetar heltid, som tur är för mig så tar min man ett stort ansvar för vårt hem och lämnar och hämtar vår dotter nästan alltid, annars har vi andra i vår närhet som kan rycka in. Tack och lov för det, tänker ibland på de som är ensamma om ansvaret, på de som inte har någon nära som kan hjälpa, på ensamstående föräldrar. Vilket jobb de har med att ro iland vardagen.

Som politiker blir det en del möten, eftersom jag valt att avstå ifrån att sitta i någon nämnd (vilka i Varberg har sina möten på dagtid) är det mest kvällsmöten. Återkommande är det våra veckomöten som vi har på måndagar då vi i lokalavdelningen träffas för att besluta om hur vi ska tycka i olika frågor. En gång i månaden är det fullmäktige, dessutom sitter jag i lokalavdelningens styrelse, distriktets styrelse och distriktets verkställande utskott. När man bara ser det så här är det ju inte så värst mycket möten som jag går på men många gånger tillkommer det även andra möten. Jag tycker att det är kul med politik och jag gillar att gå på alla möten men jag tror aldrig att det hade gått om jag inte haft det stöd som jag har från min underbara man (jag menar inte att det är omöjligt för en ensamstående, absolut inte, men jag tror inte att jag personligen hade orkat någon längre tid) och min mamma.

Ja så ser min vardag ut, hur ser din vardag ut?

Just nu pågår Kristdemokraternas höstkampanj och vi har en tidning som är döpt just till Vardagsliv. Hör du till de olyckligt drabbade som ännu inte fått tidningen i din hand, sörj inte. Givetvis finns den på nätet, läs den
här




Hur ska man arbeta när man får barn?

Måste det vara så att man delar lika på föräldraledigheten och att pappan tar över när mamman har slutat amma efter drygt ett halvår? Måste det vara så att man lämnar sitt barn på den kommunala barnomsorgen någon gång när barnet är mellan 1-1 1/2 år och börjar jobba 9-5?

Nej jag tycker inte det och det tycker inte Kristdemokraterna heller. Däremot säger vi inte att det inte skulle kunna vara så. Vi tror att det är bra att det finns frihet, frihet att välja för varje familj det som passar den familjen bäst.

Själv valde jag och min man att skaffa barn under min studietid (eller skaffa kanske man inte ska säga, vi fick barn när vi ville ha barn). Rent ekonomiskt är det kanske inte det bästa, på den tiden handlade det om en föräldrapeng på 60 kronor om dagen för mig. Jag tog ut min "mammamånad" (för det är ju faktiskt inte en pappamånad utan en period som inte kan överlåtas till den andre), var hemma sommaren och terminen därefter dvs ca 7 månader. Därefter tog maken ut samtliga föräldradagar och var hemma meddans jag fullgjorde mina studier på Handels i Göteborg. Jag tyckte att det var underbart att göra något annat än att "bara" vara mamma, sedan hade jag ju somrarna då jag kunde vara hemma med min lilla älskning och bara ägna mig åt henne. Att studera är dessutom många gånger mycket mer flexibelt än att arbeta. När dottern var 2 1/2 startade man upp en småbarnsgrupp på den Montessoriskola vi ville att hon skulle gå på och hon började där. Det fungerade alldeles utmärkt och vi har aldrig ångrat det valet.

Varje familj har olika val man ställs inför, varje familj har olika faktorer att ta hänsyn till. Kristdemokraterna vill att att det ska finnas valfrihet.

Titta gärna på intervju med Marcus Birro om vardagsliv på
YouTube

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Trött på politik

Ibland kan jag bli lite trött på politik och det politiskt korrekta, detta är ingen ny företeelse för mig. Trött på politik blev jag första gången på gymnasiet och då hade jag inte ens engagerat mig politiskt. Vi var och såg en skoldebatt och när jag kom därifrån var den första reflektionen att de bara suttit och talat om vad den andre tyckte fel. Jag visste inte var de enskilda partierna tyckte, det hade de själva inte talat om.

När jag engagerade mig bestämde jag mig för att jag inte skulle ramla i fällan och bli den där typiske politikern som alltid har de politiskt korrekta åsikterna och varken svarar ja eller nej på en direkt fråga. Inte heller vill jag stå och svamla i talarstolen utan att någon förstår vad jag pratar om.

Nu händer det väl tyvärr att jag ibland ramlar dit, men jag hoppas att det inte blir allt för ofta.

Men om jag ska återgå till vad jag tänkte skriva om, det politiskt korrekta. Det som ofta ligger utanför människors verklighet. Hur trött kan man inte bli på dessa teoretiska utläggningar.

Nu har, som få nog missat, Kristdemokraternas partiledare tagit upp vad han kallar verklighetens folk. Visst har det stött på patrull, allt som ligger utanför vad du får tycka stöter på patrull. Men många vet nog vad han talar om.

Kristdemokraterna anser att verklighetens folk har haft ett alltför litet utrymme i den politiska debatten. Vi anser att
politiken ska stödja, inte styra, människors livsval. Det beror på att vi tror på människan och tror att trots att människan är ofullkomlig så är vi ändå medvetna och rationella varelser som är förmögna att själva avgöra vad som är bäst för oss och våra anhöriga.

Kristdemokraterna står upp för verklighetens folk och vi vill vara din röst.


Vad var det vi sa om respekt och värdighet för äldre och vårdbehövande?

Jag fortsätter att berätta om vad vi gjort av det vi lovade, nu har jag kommit till punkten "Respekt och värdighet för äldre och vårdbehövande". Där är alla punkter genomförda eller på gång att genomföras.

Kristdemokraterna vill slå vakt om en trygg, medmänsklig och gemensamt finansierad omsorg med ett bra bemötande.

Vi vill att äldre människor som vill ska kunna stanna längre i arbetslivet, för personer över 65 har den särskilda löneskatten avskaffats och jobbskatteavdraget är högre än för andra. Pensionärer har idag lägre skatt än 2006 (glöms ofta bort i debatten), skiktgränserna för statlig inkomstskatt har höjts och en riktad skattesänkning för dem över 65 år med årsinkomster upp till 363 300 har införts sedan ingången av detta år.

Vad det gäller boende har bostadstilläggen höjts och löftet om att alla över 85 år ska ha rätt till anpassat boende har påbörjats. Idag satsar staten 500 miljoner/år på investeringsstöd för särskilt boende.

Värdighetsgarantin ligger varmt om Kristdemokraternas hjärta, utredning har lämnat sitt betänkande och arbetet pågår inom Socialdepartementet.

Ett löfte var att det ska finnas eget val inom hemtjänsten. I Varberg har vi ju redan kundval men Lagen om valfrihetssystem (LOV) trädde i kraft den 1 januari i år. Valfrihetssystem enligt LOV kan tillämpas på bl.a omsorgs- och stödverksamhet för äldre och för personer med funktionsnedsättning samt på hälso- och sjukvårdstjänster. Reglerna om att anhöriga ska ha lagstadgad rätt till stöd och avlösning är klara.

Kristdemokratera ville att en patienträttighetslag skulle införas där man bland annat skulle få rätt till fast läkarkontakt för alla och vårdgivare ska upplysa om var i landet det finns kortast kö så att patienten kan söka sig dit, det pågår just nu en patienträttighetsutredning som tittar på detta. Den 1 januari 2010 ska det införas ett vårdvalssystem i hela landet.

Har ni hört talas om den där kömiljarden som lanserades 2008? Den innebär att de landsting som lyckas korta ner vårdköerna får dela på en miljard kronor per år. Visst kan det låta lite tävlingsinriktat och det finns säkert de som ifrågasätter varför man gör så, är det inte de med de längsta köerna som behöver mest pengar? Men sanningen är faktiskt den att sedan kömiljarden kom har antalet personer som väntar längre än vad som utlovas i den nationella vårdgarantin halverats.

Och nu är jag snart klar med detta ansnitt, bara ett par saker till.

Kristdemokraterna ansåg att man ska släppa fram alternativa utförare inom sjukvården bland annat genom att avskaffa stopplagen. Den 1 juli avskaffades stopplagen och man anslog samma år 40 miljoner för att stimulera alternativa utförare inom sjukvård och omsorg.

Och så den sista punkten, en rejäl satsning på psykatrin genomförs. Ett av regeringens mest prioriterade områden för att stärka välfärden är psykiatrin. Under 2007 och 2008 har regeringen satsat ca 1 miljard i särskilda satsningar vad det gäller psykiatrin, under -09 avsätter regeringen ca 900 miljoner och har aviserat 1 800 miljoner för 2010 och 2011. Man vill med dessa satsningar åstadkomma konkreta och varaktiga förbättringar för personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

fylld med intryck

Just nu sitter jag på tåget hem, teknikens under med internet på tåg. Det bästa är nog att jag slipper byta tåg utan det går hela vägen ända hem till mitt kära Varberg.

Då har man varit på kurs och förkovrat sig. Känner mig som sagt mycket tacksam för att mitt distrikt och att partiledningen tror på mig så mycket att man gett mig detta underbara tillfälle.

Lite mör känner jag mig också, det har varit ett fulltecknat schema även om vi också har haft möjligheter att dela idéer, tankar etc. med varandra. Föreläsarna har avlöst varandra, vi har talat om media, mediaträning, det goda ledarskapet, konflikthantering, vi har sprungit runt och varit teateraper och haft någon typ av rollspel m.m.

Jag ser fram emot de kommande två träffarna och jag ser fram emot valrörelse och jag ser fram emot att göra ett lysande val.

I den närmaste framtiden har vi provvalet som hägrar. Det ska bli mycket spännande tycker jag, tror inte att det är någon hemlighet att jag hoppas på en första placering. Varför ska man vara blygsam och sticka under stolen med det, om inte jag säger vad jag vill vem skulle då säga det?

Jag känner mig redo att axla rollen som riksdagsledamot. Många av dem som är engagerade i Kristdemokraterna brinner för våra kärnfrågor såsom äldre och familjefrågor, jätteviktiga frågor som jag med varmt hjärta till stor del lämnar över till mina partikollegor. Då jag pga. mitt arbete på Skatteverket erhållit mycket kunskap om skattesystemet tror jag att jag kan tillföra en viktig del till riksdagsgruppen och min stora dröm är att få sitta i skatteutskottet för Kristdemokraterna.

Vad var det vi sa om att valfrihet ger trygga familjer?

Har vi uppfyllt våra löften om valfrihet och trygghet för familjerna. 5/6 punkter är genomförda eller på gång.

Under 2008 blev det möjligt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng träder i kraft 2009/2010 och föräldraförsäkringen ska inte kvoteras.

Frågan om tak för barnomsorgsgrupper är på gång, en utredning om lika villkor för kommunala och fristående skolor har genomförts. Ett arbete pågår inom socialdepartementet med en kunskapssammanställing om familjecentraler och deras arbete. I många landsting finns det familjecentraler. Varberg har familjecentral.

Vad blir det av alla löften?

Politiker blir ofta beskyllda för att inte uppfylla sina vallöften men det har visat sig att fler uppfylls än man faktiskt är medveten om. Självklart kanske det inte alltid blir exakt så som man önskat, det finns inget parti som har egen majoritet i Riksdagen. När Kristdemokraterna utfärdade vårt, vad vi kallde, garantibevis, 2006 så skrev vi "vi kommer sannolikt inte få egen majoritet utan kommer att tvingas kompromissa, men vi är övertygade om att vi kan komma långt med goda argument, starkt engagemang och kunskap". Vår utgångspunkt var att vi skulle göra allt i vår makt för att vår politik skulle genomföras. Hur har det nu gått? Ja när man börjar summera har det gått ganska bra, 93 % av vårt valmanifest är genomfört eller på gång att genomföras. Och nu tänker jag göra en traditionell cliff hanger, återkommer och berättar.

Är i huvudstaden

Sitter just nu på ett hotellrum någonstans i Stockholm, i huvudstaden befinner jag mig för att gå på Kristdemokraternas ledarskapsutbildning. Känner mig otroligt priviligerad. Jag blev nominerad av mitt distrikt och därefter har partistyrelsen fått säga sitt. Jag är en av de 23 som partiet har valt att satsa på och om kursen fortsätter att hålla den höga kvalitén som den börjat med känns det riktigt lovande.

Tack alla ni som tror på mig!

Vlogg inför nominering och provval

Europadagen
0:49 09 maj, 2009

News & Politics

Uppmanar till att rösta i Europavalet den 7 juni 2009 Om du inte vet hur man gör ...


43 visningar
här kan du se min film om varför man ska rösta på mig i provvalet

Hög tid att Västkustbanans fulla kapacitet utnyttjas

Den 15 september tog Varbergs kommunfullmäktige det senaste beslutet vad det gäller utbyggnaden av dubbelspåret. Utbyggnaden är milt sagt en långdragen historia. Den första utredningen färdigställdes redan 1988, därefter har ett flertal utredningar gjorts. 1996 upprättades ett principavtal där Banverket åtog sig att prioritera projektet i den nationella planen för järnvägen 1998-2007, enligt avtalet skulle Varbergs kommun bidra med 90 miljoner kronor. Bedömningen gjordes utifrån att nyttan av de lokala effekterna skulle motsvaras av denna insats. Trots avtalet gjordes ingen utbyggnad.

 

Mot bakgrund av att kostnaderna för infrastruktur har ökat och att man både ur en regional och ur en lokal synvinkel anser att utbyggnaden är mycket angelägen så beslutade Varbergs kommunfullmäktige 2008 att höja den kommunala insatsen till 200 miljoner. En förutsättning var att utbyggnaden färdigställdes till 2015.

 

Nu senast, i september 2009 har vi gått med på att höja insatsen ytterligare. I avsiktsförklaringen gör vi oss beredda för att bidra med 290 miljoner kronor. 290 miljoner är mycket pengar men en utbyggnad är av oerhörd vikt lokalt, regionalt och nationellt. En fortsatt stadsutveckling av Varberg förhindras så länge inte järnvägsfrågan får en lösning. Varberg behöver fortsätta att utvecklas, vi behöver bygga mer bostäder och fler lokaler för handel, vi behöver lösa våra trafik- och parkeringsfrågor centralt i staden men vi väntar på tunneln och väntat har vi gjort länge.

 

Att prioritera bort Västkustbanan så som man har gjort är anmärkningsvärt. Västkustbanan mellan Göteborg och Malmö är en av de viktigaste järnvägarna i det svenska järnvägsnätet då den binder samman Göteborgsregionen med Malmö/Köpenhamnsregionen. Vi kan se en vidare koppling till Oslo och även vidare ner mot kontinenten. Det har satsats mycket pengar på att bygga dubbelspår och göra det möjligt att köra med högre hastigheter men om inte hela Västkustbanan är utbyggd kan inte dubbelspårets totala kapacitet utnyttjas. Att färdigställa Västkustbanans utbyggnad till dubbelspår på delsträckan genom Varberg är angeläget för att få bort den flaskhals som nu finns i systemet. Gång efter annan har Varbergs kommun gått Banverket till mötes ändock får vi hela tiden se hur utbygganden skjuts upp.

 

Just nu håller man på att ta fram underlaget för den nationella transportinfrastrukturplanen 2010-2021. Planförslagen ska komma till regeringen under hösten (kanske har de redan fått det på sitt bord). Beslut förväntas att tas under våren 2010. Banverket har konstaterat att det finns ett mycket begränsat utrymme för nya projekt och att det är en förutsättning att investeringsramen utökas med 15 % för att Varbergsetappen ska komma med i investeringsplanen.

 

Med hopp om att Kristdemokraterna och Alliansen arbetar för en utbyggnad av järnvägen.

 


Hägglund i DN

Idag skriver Göran Hägglund på DN debatt om ett oerhört viktigt ämne, de psykiskt sjuka. Vårt samhälle har svikit många, många psykiskt sjuka och jag tycker att det är bra att regeringen med Hägglund, som socialminister, går i spetsen för att förbättra deras situation. För att det ska förändras måste vi förändra attityderna.

Psykisk ohälsa är ingen ovanlig åkomma, mellan 20-40 % anser att de lider av det och det är viktigt att man blir hjälpt i ett tidigt skede. Men det saknas kunskaper både inom vården och i samhället i övrigt. Hägglund skriver i inlägget: 

Dessa människor möts alltför ofta av okunskap i vården och samhället i övrigt. Det brister i tillgången till kompetent personal, arbetssätt och organisation, det brister i resurser och i samverkan mellan myndigheter, en stor andel saknar sysselsättning och det finns en överdödlighet i gruppen. Evidensbaserade metoder används inte heller i den utsträckning som är möjlig eftersom det saknas strukturer för hur kunskapen ska implementeras. Ja, listan på sådant som inte fungerar tillfredsställande inom psykiatriområdet kan göras lång. Detta vill regeringen, inom ramen för statens ansvar, göra något åt.

 

Jag är glad att man har inlett en omfattande satsning på psykiatrin, psykiatrin är ett av regeringens mest prioriterade områden för att stärka välfärden. Regeringen satsar 900 miljoner/år på bland annat kompetensutveckling för vårdpersonal, sysselsättning för personer med psykisk sjukdom, på barn och unga samt kvalitetsutveckling.

 

Läs inlägget här