Har svarat på en insändare

Tyvärr ligger inte insändaren som jag svarat på på nätet, men det är Owe Svensson som anser att jag fortfarande inte svarat på varför pensionärer får betala mer i skatt. Jag gör ett nytt försök, ibland är det ju så att man själv tycker att man är hur tydlig som helst men det som är självklart för mig behöver ju faktiskt inte vara självklart för någon annan.

Därför får de som arbetar betala mindre i skatt


Skattelagen förändras. När du arbetade såg den ut på ett sätt, idag ser den ut på ett annat sätt. 1950 hade vi i Sverige ett skattetryck på 21 % av BNP. Alliansen gick till val på arbetslinjen, allt för länge har vi haft en politik som inte gynnar dem som arbetar. När Alliansen tog över 2006 låg skattetrycket på 49 %, idag ligger det på ca 47 %. Trots att det står i Inkomstskattelagen att man ska få avdrag för de utgifter som man har för att förvärva eller bibehålla sina inkomster är det en stor del av dessa som inte får dras av eller endast får dras av till viss del. I dagarna är det många som har fått sitt slutskattebesked och nu funderar på varför deras avdrag inte har gett mer pengar tillbaka. Att arbeta medför många gånger en kostnad, jobbskatteavdraget gör det mer lönsamt att arbeta. Jobbskatteavdraget leder till att antalet sysselsatta och antalet arbetande timmar ökar vilket är positivt för Sveriges ekonomi och på så sätt även positivt för pensionärerna. Dock vill jag tillägga att Kristdemokraterna anser att en sänkning av skatten för pensionärerna bör gå före ytterligare ett steg av jobbskatteavdraget.

Men för att svara på din fråga, orsaken till att de som arbetar får betala mindre skatt beror på att Alliansen har en politik vars centrala mål för ekonomin är att bryta utanförskapet och öka den varaktiga sysselsättningen. Finanspolitiska rådet har under våren 2008 gjort en utvärdering av regeringens politik, där kan vi se att det finns goda resultat av jobbskatteavdraget vad det gäller arbetsmarknadsdeltagandet hos låg- och medelinkomsttagare (att arbetslösheten den senaste tiden har ökat beror på den välkända internationella krisen). Det handlar om att sänka trösklarna för att människor ska gå från fulltidsfrånvaro till åtminstone deltidsarbete, och det handlar även om att få de som redan har ett arbete att öka sin arbetsinsats.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Hemma och vänder

Inte ofta jag är hemma så här tidigt, har fått sluta extra tidigt idag eftersom jag ska på ett referensgruppsmöte ang ett ev. införande av ett nytt ärendehateringssystem i kommunen. Kommer dock att jobba igen de där timmarna under veckan.

Eftersom jag vill att mitt politiska engagemang ska drabba mitt yrkesliv så lite som möjligt har jag valt att endast engagera mig i sådant som jag kan sköta på kvällstid så det är inte speciellt ofta som jag behöver ta ledigt från arbetet. En av nackdelarna som jag ser med ett politiskt engagemeng är att många nämndmöten sker på dagtid vilket kan innebära problem för fritidspolitiker som har vanliga arbeten upptill. Lite synd för jag tror att det kan få människor att avstå från att engagera sig och vi behöver fler som engagerar sig.

Men för att återgå till dagen. De politiska partierna har fått utse representanter som ska fungera som referensgrupp för att kunna fånga upp politikers behöv och syn på det nämndadministrativa stöd. Vi ska få tala om våra önskemål och förväntningar, även få en kort redogörelse av analysen för att ta fram nyttoeffekten för införandet av nya system.

Artikel i Hallands nyheter om min motion

Tänkte att jag skulle länkat till artikeln i gårdagens tidning men det verkar inte som man kommer att lägga ut den på nätet så jag ger upp och tar kort på den istället.Det är riktigt trevligt när man får igenom sina förslag, ett av de saker som är roligt med politik.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Är det bara jag som tycker att det är lite överdrivet?

När jag läste de utryckta citaten som Hillegren har sagt om våldtäkt funderade jag också på vad han menade, när jag läste reaktionerna lät det som om han ansåg att det var ok med våldtäkt inom familjen. Nu när jag läser hans eget inlägg på SvD
har jag (och nu är jag väl väldigt politiskt inkorrekt) svårt att förstå varför man är så upprörd.

Jag förstår att det är tystnad från de som tycker att Hillegren på vissa punkter har rätt. Säg den man som vill sticka ut hakan här, och det är därför jag skriver det här inlägget, jag som kvinna kanske kan kritisera (men det ska jag väl inte vara helt säker på, men jag gör det ändå, gillar inte att vara tyst när det är något som är fel).Är det inte självklart att det bör finnas bevis i en rättegång (det finns faktiskt fall där det i efterhand har visat sig att det var en felaktig dom, tänk den mannen som felaktigt får våldtäktsmansstämplen på sig, knappt något man önskar sin värsta ovän).

Och det här med samtyckningslag, så tror jag inte på det. Ska du och din partner muntligt komma överens varje gång ni har sex? Om jag inte uttrckligen säger ja menar jag då nej? Om någon först säger nej och sedan blir förförd är det våldtäkt? Om så faktiskt är fallet anser jag att vi trampar på dem som varit utsatta för våldtäkt.  

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Insändare

Jag var bara tvungen att svara på en insändare som var införd i dagens HN

Replik
Owe Svensson, jag förstår att du är irriterad över att skatten på pension inte har sänkts såsom skatten på arbete (däremot får pensionärer ett högre jobbskatteavdrag om de arbetar) men du kan inte påstå att skatten har ökat.
Däremot har du alldeles rätt i att din fastighetsskatt är betydligt lägre med det nya systemet. Även med det gamla systemet hade taxeringsvärdena höjts (eftersom marknadspriserna har gått upp sedan den senaste taxeringen), fastighetsavgiften är, som du skrev, idag begränsad till 0.75 % av taxeringsvärdet (istället för 1 %) eller max 6000 kronor.

Bilder från Sjönevads marknadHär står jag och delar ut ballonger, än regnar det inte lika kraftigt som det kom att göra senare.Till vänster ser ni Susan Pettersson som målade vitsippor i ansiktet (jag vikarierade lite i ansiktsmålning när Susan hade rast), längst in sitter Harry Staaf och till höger står Elisabet Svensson.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Sjönevadsmarknad

Vi kampanjar idag på Sjönevadsmarknad, jag kommer att vara där mellan 12-16, även imorgon (och igår) kommer det att finnas Kristdemokrater på plats. Något av en tradition.

Idag står det om min facebookgrupp i Kristdemokraten

Satt i min nya platsbyggda kökssoffa och läste Kristdemokraten. Plötsligt hajade jag till, där var jag på bild - kul. Det handlar om att jag startat facebookgruppen "Lilith Svensson till Riksdagen!", en grupp för dem som vill att Kristdemokraterna i Halland representeras av mig.

Vill du ge mig ditt stöd kan du gå med
härLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vinner Alliansen valet 2010?

Ja, jag hoppas verkligen det.

En sak som jag tycker är bra med Alliansen är att man ser mer till individen. Man betraktar inte den enskilda människan som en del av en stor grå massa utan man ser att varje människa är unik och har olika behov samt att valfrihet därför är något bra.

Det finns inte ett egenvärde i att alla är lika. Däremot finns det ett stort värde i att vi alla ska ha möjlighet att utvecklas och växa oavsett bakgrund. Även om s&co säkert säger något annat anser jag att Alliansens politik ger en större möjlighet för att detta ska ske, bidragsberoende är inte att utvecklas och växa, bidrag är och ska vara en tillfällig lösning.

Människors ambitioner att förbättra sitt liv genom arbete, studier, företagande ska stödjas och inte straffas. Och ja, jag anser att vi i Sverige ska ha möjlighet att arbeta oss rika. Tycker att det är orättvist om endast de som föds rika ska få vara rika, jag anser att det ska vara möjligt för människor att arbeta ihop en förmögenhet. Jag anser att det ger framtidshopp. När arbete och företagande blomstrar ger det även möjlighet att ha en god offentlig välfärd.

Vi behöver en sund och långsiktig ekonomi. Jag tycker att det är fel om vi som politiker bygger upp en stor statsskuld bara för att vi i valrörelser lovar guld och gröna skogar för att vinna val. Vi ska inte skjuta våra problem vidare till våra barn och barnbarn. Ett annat problem som vi inte heller ska skjuta på framtiden är miljöproblemen. Den ekonomiska tillväxten ska vara långsiktig och hållbar.

 Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Borde man rensa?

Inför förra valet gjorde jag en del videoblogginlägg, jag tror att det är svårt att hitta dessa eftersom servern som jag använde är borttagen och när man klickar på de gamla länkarna står datorn bara och tuggar. Därefter hade jag ett uppehåll med min videoblogg. Sedan ca 10 månader finns jag på Youtube: www.youtube.com/politikerlilith

Med Internet är det ju så att man kan plocka fram ganska gamla saker och skratta lite åt det, hur kommer det att kännas när man kan plocka fram gamla klipp? Jag brukar säga så att med övning kommmer färdighet, för självklart (i allla fall för mig) kan man inte vara fullärd och perfekt på en gång (ja det kan man väl aldrig).

Vad tycker ni? Borde man rensa allteftersom eller finns det en poäng med att låta det ligga kvar?

Dags att börja med valarbete

Idag har vi haft lokalavdelningens första möte, vi började lite lugnt. Nu hoppas jag att torkan här på bloggen ska vara över. Vi kavlar upp armarna och ser framåt mot höstens löpande arbete och fram emot valrörelsen 2010. Till helgen blir det Sjönevadsmarknad och utdelning av valmaterial.

Twitter

Twitter har tydligen utsatts för en attack av något slag

Jag ser att det nu verkar fungera men själv har jag fortfarande svårigheter att skriva inlägg, det bara står och stampar.

Snart är det dags för mer politik

På måndag drar vi igång med våra måndagsmöten igen. Men idag känns det som om hösten är långt borta, efter jobbet åkte vi ut med båten. Man får försöka ha lite semesterfeeling fast semestern är över.


Är människor värda en andra chans?

Vi lever i en ofullkomlig värld. En värld där människan ständigt finns i ett spänningsfält mellan ont och gott. Tanken om människans ofullkomlighet pekar därför på något typiskt mänskligt. Alla människor begår misstag. Vi kallar detta för ofullkomlighetstanken. Ibland väljer vi till och med att göra det vi vet är orätt. Vi begår fel. Vi erkänner det ibland och förnekar det ibland.

Citatet ovan är hämtat från Kristdemokraternas principprogram. Människan är ofullkomlig och varje människa har ett unikt värde. Om du gör fel ska du få möjlighet att göra rätt. Om du är straffad för ett brott du begått tycker jag att du ha möjlighet att börja om.

På SvD:s ledarsida skriver Sanna Rayman
"Monster finns, men de är inte i majoritet". Det handlar om Internets möjligheter att sprida namn och foton på brottslingar med hänvisning till att skydda oss.

Och när man läser om monster i tidningar kan man kanske ibland känna att vi behöver skydda oss mot dessa onda människor, människor som nästan förverkat sin rätt att kallas människor, varelser som man vill låsa in och tappa bort nyckeln, människor som man vill straffa långt över vad som är okej i ett civiliserat samhälle. Men om vi lever ut våra mörka tankar gör det oss inte till bättre människor utan sämre.

Hur påverkar det en annan människa att för alltid vara märkt, blir den människan en bättre människa? Och det är som Rayman skriver:

"Det är lätt, särskilt i debatter kring sexualbrottslagstiftning, att alltid föreställa sig det enklaste fallet. Överfallsvåldtäkten, monstret som antastar barn. Vi tänker inte primärt på de andra, oklara fallen. Fallet där 14-åringen lade några år till sin ålder. Fallen som kantats av berusade tillstånd, ungdomligt oförstånd, lögner. Sådant finns ju också. Saker är sällan så svartvita som vi vill föreställa oss."

Och hemska tanke, tänk på de som blir oskyldigt dömda, eller de skyldiga som blir klarsynta och aldrig kommer att begå ett liknande brott (och i resten av sina liv präglas av ett samvete som gnager själen). De får sitta sina straff och kommer sedan ut för att upptäcka att det kommer att förfölja dem hela livet, att människor kommer att veta vart de än flyttar. Hur många drivs till vansinnets brant där självmord ses som enda utvägen? Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Ett samhälle där förlåtelse inte längre har någon plats, där gamla försyndelser följer varje steg du tar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,