Har facket spelat ut sin roll?

Jag kan tycka att facket som tanke och som princip är någonting bra, att de som arbetar organiserar sig för att gemensamt få bättre villkor. Samtidigt har jag aktivt valt att stå utanför facklig anslutning. Det beror på en rad olika skäl, ett är att många fackförbund är så knutna till det socialdemokratiska partiet och den socialdemokratiska ideologin. Ett annat är att jag kan tycka att de missbrukar sin ställning och ett tredje att jag har svårt att se att ett medlemskap i facket skulle vara positivt för mig. Om jag väger kostnaden emot vad jag får ser jag inte något värde i medlemskap. Gång på gång bekräftas mina "fördomar". Senast när jag läste att fem veckors strejk i genomsnitt gav 123 kronor! 123 KRONOR, det tror jag nog att väldigt många hade klarat av att förhandla fram själva, vad är 123 kronor, vi har någonting som kallas inflation. Vad får du för 123 kronor?

Schyst

Som jag väl tidigare skrivit är Kristdemokraternas vårkampanj, Ett schystere Sverige i full gång just nu. Vill du följa kampanjandet runt om i landet kan du läsa på Schystabloggen och vill du läsa om själva kampanjen kan du gå in på det lämpliga namnet Schystare.se Där skriver Göran Hägglund om hur han arbetar för att göra Sverige till ett schystare land, du kan också skicka in dina egna förslag för hur Sverige ska bli schystare.

Kristdemokraterna är partiet som står på de svagas sida. Vi vill se ett samhälle där den som är sjuk får god vård i tid. Där det känns tryggt att åldras och där barn har tid att bara vara barn. Vi vill se ett varmare och medmänskligare samhälle - helt enkelt ett schystare Sverige.

Miljöflygbladets framsida Friska tänderflygbladets framsida

Barnkalas

Så har vi haft barnkalas, eller prinsesskalas ska jag väl säga. Vilket underbart väder vi fick, har haft kalaset, som var ett frosseri i rosa, ute i trädgården. Vi hade rosa bål, rosa milkshake, hamburgare och korv (men de var inte rosa, någonstans får man väl dra gränsen... eller rättare sagt där satte fantasin stopp, hur får man korven/brödet rosa), rosa tårta, rosa godispåsar och rosa/rött godis. Och i trädgården har det sprungit en hög med söta prinsessor. Tänk att min lilla prinsessa redan blivit 7, så stor det kunde man inte tro när vi kom hem med henne som ett litet knyte. Men hennes önskelista var väl inte så prinsessig, eftersom hon kan linda sin far runt lillfingret har hon haft honom att övertala mig till att vi skulle köpa ödlor. Så nu har hon 2 ödlor på sitt rum, ödlor som äter levande insekter. Kanske inte riktigt mitt drömhusdjur, själv tyckte jag att det räckte alldeles utmärkt med våra katter.


Läs om Hägglunds besök i HN

www.hn.se

Bilder från Göran Hägglunds besök i Varberg

Göran Hägglund diskuterar vårdnadsbidraget:
image7

image8

image9

Kristdemokraternas ledamot i barn och utbildningsnämnden med barn:
image10


image12

Foton: Ulf Johansson [email protected]

Ministerbesök i Varberg

Idag var Göran Hägglund och besökte Varberg (jag ska förhoppningsvis lägga upp fler bilder senare). Först började vi med lunch på stadshotellet (mycket gott som vanligt, är du på besök i Varberg och vill äta gott är Stadt ett bra tips, annars kan man också gå på Vin och skafferi uppe på fästningen som också brukar vara otroligt gott). Därefter gick vi på besök till Folktandvården för att diskutera den nya tandreformen. Därefter träffade Göran Hägglund barnfamiljer på Herberts. Tyvärr kunde jag själv inte stanna särskilt länge för att diskutera Vårdnadsbidraget eftersom jag skulle iväg till kommunkansliet och justera protokoll. Nu är jag hemkommen efter att ha handlat till dotterns kalas imorgon.

Ja det blev kanske lite kortfattat men jag tänkte förbereda middagen, grillat och nypotatis i trädgården... visst låter det gott!

Ha en trevlig kväll!



Förresten läste jag ett lysande exempel på
SvD s ledarblogg på vad s kritiserar alliansen för inte är samma sak som om de ska införa en politik som är bättre än Alliansens (oj, gick det att förstå det där, läs på bifogad länk så förstår du säkert vad jag menar)

Friska tänder åt alla

Kristdemokraterna har arbetat för att friska tänder ska vara en självklarhet. Vi tycker inte tänder ska vara en klassfråga i Sverige, ingen ska behöva avstå från att gå till tandläkaren för att man är rädd kostnaden. Nu genomför alliansen, med Göran Hägglund som ansvarig minister (och som jag ska få träffa imorgon), en tandvårdsreform som uppmuntrar till att gå regelbundet till tandläkaren.

I korthet innebär det nya förslaget att dagens krångliga system från 1974 ersätts med en reform i två delar. Det är dels en så kallad tandvårdscheck, dels ett skydd mot höga kostnader för dem med de allra största behoven.

Tandvårdschecken är tänkt för den viktiga förebyggande vården och kommer att passa de flesta. Alla vuxna får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök på 300 kronor vartannat år. Målet är att fler regelbundet ska gå till tandläkaren. De i åldrarna 20-29 år och de över 75 år, får 600 kronor vartannat år.

Den andra delen av reformen är ett skydd mot höga kostnader och innebär att patienten ersätts efter sitt tandvårdsbehov och inte efter ålder, vilket är helt rimligt. Skyddet ger 50 procents statlig ersättning för kostnader mellan 3 001 och 15 000 kronor och 85 procents statlig ersättning för kostnader över 15 000 kronor.

Långt kf

Så var jag hemma från kvällens fullmäktigemöte, 22:40 var vi färdiga så det var ett långt möte... precis som jag tidigare hade gissat. Ungefär en fjärdedel av mötet (ja, jag tog tid och med tanke på att vi hanterade både ramar och mål är det ganska lång tid att ägna åt en ledamots behov av att stå i talarstolen, ta den timmen multiplicerat med vårt timarvode, multiplicerat med 61) ägnades åt Kaj Berntssons (s) interpellationer. Kanske han insåg att det var lite många interpellationer han skrivit med tanke på att han började med att skylla interpellationerna på väljare som han mötte ute på stan (fast kanske inte med tanke på att han lämnade en ny ikväll). Det skulle lätt kunnat gå ännu mer av fullmäktiges tid på dessa interpellationer om någon mer än Kaj och den han ställde frågan till hade lagt sig i debatten men jag misstänker att det kanske är en strategi som man ägnar sig åt dvs. genom att inte lägga sig i förkortar man inläggen. Själv hade jag funderingar på att gå upp och ifrågasätta alla hans interpellationer och hans syfte med att bomba fullmäktige med interpellationer som kanske inte alltid hör hemma på fullmäktige. Men jag orkade inte förlänga det ytterligare (och med tanke på hur sent vi var klara är jag nu glad för det, istället ägnar jag lite tid åt att gnälla här på min blogg så kan den som vill läsa). Däremot tog Stefan Stenberg chansen (när han ändå var uppe och besvarade en av frågorna) och tog upp att flera av interpellationerna handlade om myndighetsutövning vilket strider mot kommunallagen (ang. hur en interpellation ska se ut). Bra sagt, Stefan! Och när jag ändå delar ut beröm till en allianskollega kan jag lika gärna fortsätta med lite beröm till Christer Bergenblock som lade fram goda repliker och som fick Jana Nilsson (s) och Freddy Jensen (v) att äta upp sina argument. Och åt Jörgen Warborn som svarade bra på sossarnas förslag om skolbarnomsorgen. Vice ordförande i Barn och utbildningsnämnden, Göran Stark, försökte ge svar på tal men lyckades föga.

Annars var det en fasligt massa "Fru-ordförande-ena" eftersom Marita Johansson (1 a vice ordförande) idag var ordförande. Jag har aldrig hört att man har "herr-ordförande-det" Ingemar Andersson... men jag vet inte det kanske bara är jag som inte kan etiketten.

Schyst, schystare, schystast

Nu drar Kristdemokraterna ingång kampanjen "För ett schystare Sverige". Vi vill ha ett samhälle där fler tar ansvar och bryr sig om varandra. Ett samhälle där värdighet och valfrihet genomsyrar barnomsorg, skola och sjukvård.

 

Läs mer om - Höjda pensioner! Nu är det dags. Läs mer om - Rädda världen! Nu börjar vi i vår kommun.
  Läs mer om - Friska tänder åt alla! Det har vi sett till.

Ett EU byggt på värden

Som jag tidigare skrivit hade jag tänkt att under våren ägna mig lite åt att skriva om EU och Kristdemokraternas EU politik. Vad ska vi egentligen med EU till? Är det inte dags att lämna samarbetet? Ja dessa frågor hörs inte längre lika högt. Till och med Miljöpartiet verkar ha tänkt om.

Min åsikt är att EU ska ägna sig åt de gränsöverskridande frågorna. Klimatförändringar, organiserad brottslighet, människohandel, energitillgång och liknande.

Världen är så mycket mindre idag, samtidigt som den är så stor. Våra länder och folk vävs samman vilket innebär stora möjligheter men också en ökad sårbarhet. Behoven av gemensamma svar på gemensamma utmaningar är tydliga.

Mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, jämställdhet, frihet och tolerans ska vara Europeiska gemenskapens avgörande kännetecken. Europeiska unionens stadga slår fast att människans värdighet är okränkbar och ska respekteras och skyddas. Vidare sägs att var och en har rätt till liv och att dödsstraff ska vara förbjudet. Vilket jag är oerhört glad och stolt över. Dödsstraff hör verkligen inte till ett civiliserat samhälle. Att döda någon är alltid fel oavsett om det är staten eller någon annan som utför dådet.

Kristdemokraterna vill verka för:
1. Att levandegöra den värdegrund som sedan grundandet varit vägledande för dess utveckling, en stark självbild och en stark identitet ökar möjligheten att ta sig an svåra problem.
2. Att mångfalden i kulturella traditioner, språk, religioner och livsskådningar förblir en viktigt del av en europeisk identitet. Mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, jämställdhet, frihet och tolerans hör till den Europeiska gemenskapens avgörande kännetecken.
3. Att fredstanken som utgjorde grunden för EU ska fortsätta vara en ledstjärna.
4. Att beslut fattas på den mest ändamålsenliga nivån.
5. Att EU inte ska vara till för sin egen skull utan för att medlemsländernas medborgare ska kunna leva i trygghet och frihet.

Tänkte passa på att göra lite reklam för andra kristdemokratiska bloggare

På kdbloggar.se finns kristdemokratiska bloggare samlade, klicka på denna länk om du vill läsa andra kristdemokratiska bloggare än mig.

Kristdemokraternas program för europapolitiken

presenterades i tisdags. Ett bra program, jag har faktiskt tagit mig tiden att läsa hela programmet i god tid innan det offentligt presenterades. Vill du läsa det kan du ladda ner det här annars kan du läsa om det här

Kristdemokraterna vill ha ett Europa som är byggt på värden där den hållbara utvecklingen säkras. Vi vill ha ett tryggare Europa som är en principfast aktör i världspolitiken, ett demokratiskt och välmående Europa med hållbar ekonomi och god tillväxt.

sitter på jobbet...

... men bloggar inte på arbetstid. Upptäckte när jag kom hit att jag börjar klockan 9 idag och inte klockan 8 som jag trodde. I vanliga fall brukar jag ha en bra bok i väskan för att läsa på tåget, idag har jag bara kommunfullmäktiges handlingar. Känns inte lika lockande att sätta sig att läsa som en bra deckare. Fullmäktige på tisdag kommer att bli en riktig långkörare är jag rädd. Kaj Berntsson (s) har överträffat sig själv och lämnat in 7 interpellationer och med tanke på hur långrandig han kan bli i talarstolen är det nog bäst att ha proviant med sig. Dessutom ska vi hantera mål 2008-2010 samt ramar för 2009. Vad det gäller målen har Alliansen lämnat ett förslag och sossarna ett, där blir det nog också en hel del diskussioner.

Begravningar i Varberg

Ikväll visas i "Uppdrag granskning", programmet kommer att handla om en gravsättning som går till på ett ovarsamt och etiskt tvivelaktigt sätt.

Jag sitter som ersättare i kyrkogårdsförvaltningen i Varbergs församling och har fått information om att något liknande inte sker i Varberg.

Vid igenösning efter gravsättning sker ingen packning av jorden, jorden lägges i gravplatsen på kistan eller urnan och fylles upp till gravplatsens kant i höjd med marken. Sedan ligger jordhögen där och det sker en naturlig sättning i marken, efter hand behöver man fylla på med jord eftersom sättningar kan ske i många år. Att på något sätt försöka få locket på kistan att ge sig är något som tas starkt avstånd ifrån.
 


vitsippepriset

Igår var Varbergs lokalavdelning på Bockstensskolan och delade ut årets Vitsippepris till rektor Birgitta Espmark. Eftersom det var sista dagen för deklarationen fick jag arbeta och kunde tyvärr inte följa med.
Men man kan läsa om det i Hallands nyheter

Vitsippspriset är en utmärkelse som lokalavdelningar inom Kristdemokraterna kan dela ut till en person, grupp eller
institution som på ett påtagligt sätt har gjort något positivt för sin närmiljö och som kan stå som förebild för andra.

Motiveringen till att Birgitta Espmark fick priset är för att hon på ett föredömligt sätt arbetar med värdegrundsarbetet utifrån skolans läroplan, omsatt i praktiskt arbete i Varberg. Hon visar ett fantastiskt och uppoffrande engagemang och talar varmhjärtat om hur oerhört viktigt det är att eleverna skall kunna komma till Bockstenskolan och känna sig trygga och uppleva en god miljö för utveckling och lärande.






beklämd

Jag blir beklämd och ledsen över att se "Dokument inifrån - Min pappa är utvecklingsstörd", hur kan vi låta så många barn växa upp med utvecklingsstörda föräldrar? Man pratar om människors rättigheter men tänker bara på föräldrarna,  vilka rättigheter har barnen?

Jag tycker det är bra att detta uppmärksammas. Alla barn har rätt till föräldrar, rätt att som barn slippa vara föräldrar åt sina föräldrar.

Läs mer om dokument inifrån här

Ny ordförande i KDU - Charlie Weimers

Läs mer på KDU:s hemsidan

Charlie Weimers:

"Vi vill ha ett frihetligare samhälle där människor ges utrymme att uppfylla sina livsdrömmar, om det så handlar om att starta ett eget företag eller att trots motgångar kunna fullfölja gymnasiet för att få det jobb man alltid velat ha. Vi vill ha ett samhälle som präglas av gemenskap, där familjens betydelse för människor och för samhället erkänns. Att slåss för människovärdet är en stor och tidlös uppgift för KDU. Det handlar om att ställa krav på regeringen för en utrikespolitik med frihet och demokrati i fokus, och att Sverige måste höja sin röst i EU för att riva ned tullmurar och förverkliga fri handel."