Inför valet 2010

Igår stod Alliansen i Varberg på torget.


Här står jag i den snygga allianströjan, kanske inte riktigt matchande till övriga kläder



Debatt

Ikväll kommer Göran Hägglund att vara med i Debatt, i TV-tablån står det "Kulturetablissemanget föraktar vanliga Svenssons, det säger partiledaren Göran Hägglund (KD)" Jag kommer att sitta i publiken och heja på Hägglund.

Det här med verklighetens folk

Det har talats en hel del om verklighetens folk den senaste tiden. Göran Hägglund höll ett tal i Almedalen och skrev en insändare i DN. Hägglund verkar ha retat upp en del och svar på tal har inte låtit vänta på sig. Många gånger kan man se att ledarskribenter är de som tolkar verkligheten, men även ledarskribenter är ju verkliga människor. Vems verklighet talar vi om? Egentligen handlar det kanske mer om verklighetens problem än verklighetens människor.

Jag har svårt att se att det är en majoritet av alla barnfamiljer som sitter hemma och grubblar på huruvida deras dotter/son leker könsrollsneutrala lekar, de flesta kanske är som mig som känner glädje när jag ser barnen leka och ha roligt oavsett om det är vilda kick-bike turer, lerig utforskning, mamma-pappa-barn-lekar, barbiedocker eller princessdrömmar. Kanske är det inte det viktigaste att förskolan/skolan anställer en genuspedagog. Kanske det viktigaste är att barnen får lära sig människovärde, respekt för andra människor och ren och skär kunskapsinlärning.

Det talas om strukturellt förtryck, att kvinnor förtrycks. Jag tittar runt omkring mig och ser människor som lever i en vardag utan strukturellt förtryck. När man tar upp att man tycker att förtrycket saknas ses man som mindre vetande av dessa genusförespråkare, att man är korkad som inte ser. Att man är självisk för att man inte är solidarisk mot alla dessa kvinnor som förtrycks (för det är alltid någon annan som förtrycks).

Och det här med kvoterad föräldraförsäkring, vem vill ha det? Är det den ensamstående mamman (som kristdemokraterna ofta anklagas för att inte tänka på), är det den enskilda företagaren, studenten, den gemensamma familjen? Ja vem är det. Jo det är för barnens skull, barnen har rätt till både sin mamma och sin pappa, barnen måste ha manliga förebilder, därför ska vi kvotera föräldraförsäkringen. Jag skulle säga att det skulle vara en besparing för samhället om föräldraförsäkringen blev kvoterad, mindre föräldradagar skulle tas ut. Det finns de familjer där det passar bättre att den ena parten tar ut allt/nästan allt, familjer som har svårt att plocka ut föräldradagar, i andra familjer passar det bäst om man delar. Hade jag varit tvungen att ta ut hälften av föräldradagarna hade vi varit hemma under en kortare tid med vår dotter, eftersom jag studerade när jag blev gravid hade jag 60 kronor före skatt per dag. För oss fungerade det mycket bättre att min man tog ut alla föräldradagarna (ja "pappa" månaden tog jag ut). Överallt tar pappor mer och mer ansvar, men det räcker inte för de politiskt korrekta. Nej det ska kvoteras, vi ska lämna över beslutandet till dem som vet så mycket bättre.

När man talar om att det finns lyckliga medelklassfamiljer som fungerar alldeles utmärkt, familjer utan strukturellt förtryck, familjer där man delar sysslorna efter intresse/kunnande utan att fundera på könsneutralitet då hörs ramaskri. Eller vad handlar det egentligen om när Ann-Charlotte Marteus raljerar i
Expressen:

"Ty Vanligt folk vet hur det är: Flickor som blir våldtagna och kvinnor som misshandlas är oftast medskyldiga. Sjukvård och polis ska inte lägga sig i folkliga familjebråk."

Är det verkligen så att Sveriges kvinnor generellt blir slagna och våldtagna av sina män, och nu vill jag verkligen betona en sak. Jag vet att det är verkligheten för en del. En grym och orättvis verklighet som måste bekämpas. Men ska alla de underbara männen kollektivt dömas för något som en skock fårskallar gör. Ska alla kvinnor förminskas till att vara ett offer för det strukturella förtrycket?

Det är inte min verklighet och jag är inget undantag. Jag är en ganska vanlig kvinna, vi är en ganska vanlig familj och skiljer oss inte märkbart från våra grannar som också är ganska vanliga familjer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Våga väga krisen

Våga väga krisen var temat på den debatt/samtal jag var på igår. Det var Företagarna Varberg som hade anordnat detta på Varbergs teater. Syftet var att medlemmarna i Företagarna skulle få möta några av dem som påverkar klimatet för småföretagare. Man hade bjudit in banker, lokalpolitiker, media och rikspolitiker. Upplägget var att vardera grupp fick ett pass på scen där vi blev "grillade" av moderatorn Stefan Gerhardsson och Anna Stina Nordmark Nilsson, vd Företagarna Sverige som gav sin/smårföretagens syn. Varje grupp fick ca 25 minuter på scen. Det går väldigt fort kan jag tala om. Fick i alla fall sagt att vår motion om Kundval som skrevs 2005 har inneburit att 14 nya företag har bildats i Varberg, och att vi kan tänka oss att mer verksamhet blir privat bland annat skulle vi kunna tänka oss att simstadion säljs till privat företag.

Det var ett mycket välplanerat och välarrangerat evenemang. Tack Företagarna Varberg!

Jag kommer att rösta för en station i centrum

Den senaste tiden har Östra spåret och SPI drivit en kampanj för att man än en gång ska aktualisera Östra spåret. Det har på insändarsidan efterlysts vad kommunfullmäktiges ledamöter tycker. Själv satt jag inte i kommunfullmäktige när processen med dubbelspår startade men jag är glad att man då kom fram till att stationens placering bör vara i centrum.

Utredningsarbetet har pågått under många år och flera alternativ har utretts. Varbergs kommun och Länsstyrelsens i Halland ansåg att en tunnel var det bästa alternativet. En utbyggnad öster om staden bidrar till en minskad tillgänglighet och en minskad konkurrenskraft gentemot andra transportmedel. De som idag förespråkar Östra spåret för fram åsikten att det är lika långt för dem som bor utanför Varberg att ta sig in till centrum som det är för dem som bor i centrum att ta sig därifrån, vilket givetvis är korrekt men de missar ett par viktiga aspekter. Många som väljer att bo i centrum väljer att bo centralt för att minska behovet av bil och många av dem som kommer med tåg till Varberg ska till ett centralt läge. Själv pendlar jag med tåget till Halmstad, ett par gånger har jag behövt stanna i Falkenberg som numera har sin station utanför centrum, dessa dagar har jag valt att ta bilen. När jag åker till Stockholm väljer jag alltid tåget framför flyget eftersom jag tycker att det är bekvämt att slippa ta mig till och från en flygplats. Många ser tåget som ett bra miljövänligt alternativ om man vill ta sig mellan ett centrum till ett annat centrum.

Vad det gäller finansieringen så är 290 miljoner otroligt mycket pengar och visst känns det mycket irriterande att insatsen höjs trots att vi idag ännu inte har ett fastslaget datum för när utbyggnaden kan påbörjas. När principavtalet tecknades 1996 ansåg man att de positiva lokala effekterna motiverade att kommunen bidrog till finansieringen och man uppskattade att den summan som beslutades motsvarade dessa effekter. Studier har visat att man i utbyggnadsområden har kunnat påvisa större effekter än man först räknat med. Regeringen har dessutom tillsatt en utredning som har sett över hur redovisning av medfinansiering av statliga infrastrukturprojekt skall hanteras hos kommunerna. En lagändring kommer att göra det möjligt för Varberg att kostnaden för medfinansieringen kan fördelas under ett stort antal år.


Måndagsmöte

Ikväll ska jag i alla fall gå på måndagsmötet (varje måndag har lokalavdelningen i Varberg möten där vi behandlar de aktuella politiska frågorna, diskuterar politik i allmänheten etc.). De tre senaste måndagarna har det tyvärr varit så att annat har kommit före (såsom föräldramöte och distriktets Verkställande utskott, och distriktets valgrupp).

Bäste Kaj Berntsson

Idag hade Kaj Berntsson (s) svarat på min insändare Här kommer mitt svar:

Även om PRO och s försöker göra gällande annat så handlar inte jobbskatteavdraget om att pensionärer ska betala mer i skatt. På argumentationen låter det som om Alliansen har gått in och höjt skatten för pensionärer trots att man som pensionär idag har lägre skatt (ett förhöjt grundavdrag)än när s satt vid makten. Jobbskatteavdraget handlar om att det ska bli mer lönsamt att arbeta. Jag tänker inte trötta ut läsaren med ytterligare argumentation om varför man valt att införa jobbskatteavdraget.

Jag hade inte, som Berntsson skrev, ”otur” med min argumentering. Om Berntsson mer än skummat insändaren hade han sett att jag skrev ” Kristdemokraterna anser att en sänkning av skatten för pensionärerna bör gå före ytterligare ett steg av jobbskatteavdraget”.

Att gynna vissa grupper framför andra kan lätt leda till att de grupper som inte är gynnade känner sig orättvist behandlade vilket är olyckligt.

Jag är personligen av den åsikten att skattesystemet behöver reformeras och göras enklare och mer transparent, men det är egentligen en annan diskussion.

Att Berntsson väljer att se jobbskatteavdraget snarare än den internationella krisen som orsak till att arbetslösheten har ökat tycker jag är trist.


Innebär twitter färre blogginlägg?

Jag misstänker nästan det, sedan jag började twittra har det blivit mindre inlägg här på bloggen. Och så kan man väl inte ha det? Jag tror att det har att göra med om man får en tanke som man tidigare hade bloggat om så lägger man nu bara ut det på twitter i en kort kommentar. Nä nu får det bli ändring med det.

Om drygt ett år är det val igen. Igår träffades vi i distriktets valgrupp för att lite grovt skissa på valarbetet. Det känns bra att vi är ute i tid. Detta valet blir ett mycket avgörande val. Kommer Alliansen få sitta kvar och fortsätta sitt arbete med ett friare Sverige? Kommer Kristdemokraterna få sitta kvar? I opinionsundersökningar har det talats om att vi riskerar att åka ut, jag vill inte tro att vi kommer att göra det men man måste ändå ta siffrorna på allvar.

Igår fick jag reda på att jag blivit utvald att gå en utbildning som de anordnar på riksnivå, det känns jättekul att ha blivit nominerad och utvald till detta. Som jag har förstått det ska det vara en riktigt bra utbildning.

Något annat som känns bra är att Göran Hägglund har börjat twittra,
här kan du läsa om det