Landsbygdspolitik

Kristdemokraterna presenterar idag sin landsbygdspolitik, här kan du läsa rapport, sammanfattad.  Kristdemokraterna vill förbättra för barn och familjer, för våra äldre och för ett bättre jobb- och företagsklimat även utanför våra storstäder. När jag varit med på de dialogmöten Varbergs kommun fört med serviceorterna har det framkommit att man vill ha bättre service och bättre kommunikationer. I rapporten tar man upp just detta. Här följer ett litet utdrag från inledningen:

En samlad landsbygdspolitik
Vår landsbygdspolitik tar fasta på det uppenbara behovet av arbetstillfällen, service, kommunikationer och det öppna landskapet - grundläggande förutsättningar för utvecklingen av livet på landsbygden.
Det allmänna företagsklimatet betyder oerhört mycket landsbygdens utveckling.
Socialdemokraternas avoga inställning till småföretagare drabbar i särskilt hög grad vår landsbygd. Det måste vara mödan värt att starta och driva företag, att skaffa sig en utbildning och att arbeta mer. Även boende på landsbygden måste kunna leva på sin lön och slippa bidragsberoende. De gröna näringarna har en alldeles speciellt viktig roll att spela som landsbygdens modernäringar, liksom för att behålla det öppna landskapet.
Ett fungerande liv på landsbygden kräver fungerande service såväl inom barnomsorgen som inom skolan och äldrevården. Vi måste öka tillgången till fler alternativa lösningar. Stat och myndigheter måste öka stödet till egna initiativ från lokalbefolkningens sida.
Idag drabbas landsbygden hårt av bland annat uteblivna infrastruktursatsningar. Vi måste förbättra kollektivtrafiken för att vända den negativa utvecklingen på landsbygden. Många landsbygdsbor är helt beroende av bilen och ett fungerande vägnät. En förbättring av underhållet av vägnätet är nödvändigt. För detta krävs ökade bidrag till både allmänna som enskilda vägar.
Landsbygd och stad lever i symbios med varandra. Mycket av grunden för den svenska ekonomin erbjuds från landsbygden i form av livsmedel och energi.  
 
 


Kristdemokraterna stadigt uppåt inför valet

Kristdemokraterna går framåt, faktum är att enligt DN/Temo-mätningen är Kd det enda partiet som kan glädja sig år en säkerhetsställd uppgång!


Möte för att tala om näringslivspolitiken

Nyss hemkommen (eller nyss, jag har hunnit byta några ord med min käre make) från ett mycket trevligt möte med lokala företagare. Mötet var ett steg för att ta fram en bättre näringslivspolitik. Under mars/april kommer vi att gå ut i hela landet och fråga företagare om vad de anser. Blomstrande näringsliv är en av Kristdemokraternas viktigaste frågor (de andra är familjepolitik och vård och omsorg) inför valet 2006. Utan ett fungerande näringsliv stannar samhället. Vi behöver riktiga arbeten i Sverige och det är politikernas uppgift att skapa förutsättningarna för ett expansivt näringsliv, inte att ”skapa jobb”. Jag tror att när politiker försöker ge sin in och ”skapa” jobb så är risken för fiasko stor, det senaste exemplet är väl regeringens plusjobb (men paketet hjälper väl till att till viss del ta ned arbetslösheten inför valet vilket är viktigt för sittande regering). Idag kan man läsa Stefan Attefalls pressmeddelande ang. plusjobben på Kristdemokraternas hemsida


En politik för barnen

Varje vecka läser jag Göran Hägglunds nyhetsbrev. Denna vecka skriver han bland annat om att vi behöver en ny och barnvänligare politik för att bättre stötta familjerna och utsatta barn, om att vi lever i ett barnovänligt samhälle med ökande klyftor. Hägglund skriver:

”Att göra Sverige till ett bättre land att vara barn i är en fråga som vi Kristdemokrater tänker gå till val på. Det må vara politiskt otaktiskt - barn har ingen rösträtt. Men det struntar vi i. Barnen är framtiden, barn är sårbara och det är vi som nu är vuxna som ansvarar för att barn kan växa upp i trygghet i Sverige.”


Valet närmar sig, sätt på grytan så bjuds du på lite valflä(s)k

Om sossarnas valfläsk kan man läsa om i DN. Det handlar om att minska antalet barn i förskolan, avgiftsfri förskola för alla barn, avgiftsfri barnomsorg för alla barn upp till 12 år Där var fjäsket för barnfamiljerna men man hör inget om ökad valfrihet trots att detta efterfrågas av familjerna, men man hoppas väl att efterfrågan efter ökad valfrihet skall tystna när man erbjuder gratis barnomsorg. 15 000 nya bostäder (ja det kan väl alla som stått år i bostadskö vittna om att det behövs). Möjlighet för alla offentligt deltidsanställda att gå upp till heltid (vad kommer detta att kosta?! Men man får väl ta pengarna från de 200 000 nya jobben i offentlig sektor som v vill ha). Och så kommer fjäsket för de äldre; 2 timmars  hemtjänst/vecka utan biståndsbedömning för alla som fyllt 75 år, trygghetslarm för alla som fyllt 80 år. Tänk att jag vet ganska många 75 åringar som är jättepigga som inte alls behöver hemtjänst och nu skall man erbjuda gratis hemtjänst till alla 75 åringar. Ja, själv hade jag inte sagt nej till 2 timmars gratis städhjälp i veckan. Kunde ju vara trevligt att lägga de timmarna på dottern (men med gratis barnomsorg kan jag kanske låta henne stanna ett par timmar extra och åka hem och städa lite).

Jag tror faktiskt (eller hoppas åtminstone) att dom flesta börjar se igenom valflä(s)kandet, jag menar s har ju faktiskt haft makten i vårt land i 65 av de senaste 74 åren. Och varje valår får vi reda på hur mycket bättre det ska bli om de vinner valet.  


Partika(s)sa

Läs Gunilla Tjernberg, kristdemokratisk riksdagsledamot, pressmeddelande  på kristdemokraternas hemsida. Där står bland annat att mellan 20 000-50 000 svenskar är spelberoende och totalt mer än 100 000 personer har fått stora skulder och skadade familjerelationer på grund av sitt spelande.  

Där står också:
 
”Dödsstöten för någon som helst trovärdighet i spelfrågan kom den 7 februari i år, då det socialdemokratiska partiet ansökte hos regeringen om tillstånd att starta nätpoker. Syftet är att få in pengar till den partikassan. Partikassören Ohlsson säger att "eftersom Svenska Spel har fått tillstånd att ha en pokersajt så är det moraliskt acceptabelt att Socialdemokraterna också startar en". Uppenbarligen räcker inte de runt 80 miljoner kronor årligen som Socialdemokraterna tjänar på det egna spelföretaget A-lotterierna.” 
 
80 miljoner kronor tjänar dom på spelföretaget A-lotterierna! Det är inte så lite pengar det inte. Inte konstigt att man har råd att köra påkostad marknadsföring.

Föresten var det någon som såg inslaget  på SVT nyhetssändning igår angående vår nya utrikesminister? Jag tyckte att det kändes som en pr-film.

spela, spela, spela mera...

Läser på N24 att svenska spels nätpoker drar i gång på torsdag. Orsaken till att man i höstas fick tillstånd av regeringen att ordna pokerspel på nätet är att man vill ”kanalisera nätpokerspelandet till spelanordnare som står under svenska myndigheters kontroll och som inte drivs av privata vinstintressen” dock kan man väl med lätthet säga att de drivs av offentliga vinstintressen, man räknar med att omsätta en kvarts miljard om ett år.


Ny utrikesminister

Då kan man sluta spekulera. Jan Eliasson blir Sveriges nya utrikesminister. Carin Jämtin, som varit ett starkt namn i spekulationerna till posten, blir biträdande utrikesminister.  

Jag gnäller

Det snöar i slutet av mars
Sommartid = en timmes mindre sömn i morse
Vårtrött
Jag måste jobba ikväll



Fredagsmys

Fick jobba till 18 idag, men det var nämnvärt lättare att få cykla hem med solen fortfarande uppe och lysande, det var inte länge sen som det var becksvart klockan sex. Idag blir det, efter dotterns önskemål, fredagsmys med tacos.

En trevlig fredagskväll!

Jag spekulerar

Den närmaste tiden kommer nog många att spekulera om vem Göran Persson kommer att utse till utrikesminister. Om jag skulle göra en vild gissning så gissar jag på LO-chefen Wanja Lundby-Wedin. Vem gissar du på?


Tankar under en liten paus i transkriberingsarbetet

Mer och mer av marken börjar synas, och det blir lättare och lättare att ta sig till jobbet cyklande (behöver verkligen röra på mig så att mina stackars muskler inte alldeles förtvinar). Tycker att det börjar bli dags för våren att komma, även om jag hör till dem som föredrar hösten framför våren. Jag har förstått att när det gäller detta finns det för det två sorters människor, de som lever upp på våren och de som lever upp på hösten. Hur kommer detta sig? Utifrån en mkt snäv undersökning visar tendenser på att det kan bero på när man är född, min man är född på våren och föredrar våren, jag är född på hösten och föredrar hösten. Finns det ngn som har gjort liknande iakttagelser? Själv älskar jag hösten och det är på hösten jag får som allra mest gjort och känner mig mest inspirerad att göra nya saker. Nu längtar jag efter sommaren, att kunna sitta ute och grilla, att ligga på stranden och steka meddans vågorna slår mot land… mm vad jag längtar… Men, men sommaren kommer väl snart...och efter det kommer den efterlängtande hösten, med val och allt ; )


yttrandefrihet och åsiktsfrihet - en självklarhet?

Jag har ett problem. Jag stör mig emellanåt något oerhört på att vi inte efterlever grundlagen vad det gäller yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Det är bara det politiskt korrekta som man får säga, det är bara det politiskt korrekta som man får ha en åsikt om. Nu senast var det Laila Freivalds eventuella påtryckning angående webbhotellet som visade att åsiktsfrihet är vikt åt dem som anser det vi anser är rätt (läs Göran Hägglunds uttalande). Nu blir det i alla fall konsekvenser (skulle det ha blivit det om det inte hade blivit sån debatt i media?), hon avgår läser jag på Aftonbladets hemsida.

Självklart kan man tycka att vissa saker inte ska få publiceras och sägas (och självklart ska det inte göras när det handlar om direkta olagligheter såsom hot), men det måste få publiceras, det måste få sägas, hur skall man annars kunna bemöta det. Argument som ingen någonsin bemöter blir till sanning för dem som hör dem.

Ibland intar Kristdemokraterna ståndpunkter som inte är helt politiskt korrekt. Exempel på detta (som man idag från andra politiska partier gärna talar tyst om) är när Kristdemokraterna stred för att innehav av barnpornografi skulle förbjudas. Det var innan min tid som politiskt engagerad men tydligen blev kd ganska hånade för att man ville detta, bland annat av dåvarande ordförande i Tidningsutgivarna. Undrar vad man hade fått för respons idag om man ville avskaffa förbudet att inneha barnpornografi, jag misstänker att detta förslag skulle falla under det politiskt inkorrekta ; )


Stora rubriker i dagens tidning

Ja ingen kan säga annat än att Kristdemokraterna får stort utrymme i media just nu. Dagens artikel om kommunfullmäktigelistan toppar första sidan i HN. Artikeln berör till största delen vårt första namn, Roger Kardemark. Jag har läst Roger Kardemarks svar på journalistens frågor i tidningen men jag har även haft förmånen att fått läsa hela hans svar dvs. även det som inte fick plats i artikeln. Han skriver bland annat: ”Artiklarna om mig har inte berört de timmar jag tagit tjänstledigt från arbetet för politiska uppdrag och detta kan givetvis påverka väljarnas uppfattning.”


Vad får du om du mixar homosexuella med frikyrkor?

svar: ett tv-program om kristdemokraterna

Igår kväll såg jag ett program om frikyrkor och om en del frireligiösas uppfattning om homosexuella, jag trodde i min enfald att det skulle handla om kristdemokraterna och den kristdemokratiska politiken (jag hade inte läst tv-tablån och sett namnet Bögfaktorn samt beskrivningen av programmet). 

Varför visade man långa inslag av predikningar och bönestunder från frikyrkor? Varför började man med att visa manifestationen för Åke Green (är han kristdemokrat? mig veterligen är han åtminstone inte engagerad i partiet.)  Intervjuerna var till stor del genomförda med människor som inte är engagerade i partipolitiken. Varför? Var det svårt att få engagerade kristdemokrater att uttala sig negativt om homosexuella? 

Vårstämman

25275-3
Tänkte lägga upp en bild från gårdagens vårstämma. Med på bilden är Andreas Sturesson som höll seminariet om hur vi vinner valet, Larry Söder som är ordförande i distriktet samt Kalle Svensson som är ordförande i Varbergs lokalavdelning.

Nu skall jag transkribera lite (nya band som ska skrivas ut trillar ständigt ner i brevlådan). Ikväll klockan åtta kommer dokumentären om Kristdemokraterna. Kanske återkommer jag med kommentarer efter programmet.  



Vårstämma i distriktet samt fastslagen kommunfullmäktigelista

Idag har vi haft vårstämma i distriktet. Vi fick lyssna på ett intressant seminarium av Andreas Sturesson. Jag blev nominerad till ersättare för Larry Söder i partifullmäktige samt som rikstingsombud.

Efter vårstämmans avslutande hade Varbergs lokalavdelning medlemsmöte på Herberts café, där fastställdes listan inför kommunfullmäktige. De 10 översta namnen på listan är: Roger Kardemark, Lilith Svensson, Kerstin Hurtig, Kalle Svensson, Robert Majlöv, Bertil Nilsson, Monica Nilsson, Birgitta Gens, Per-Erik Eriksson samt Maria Majlöv.


Klubb läxläsning

Idag har jag tillsammans med Robert Majlöv (vår ledamot i barn- och utbildningsnämnden) varit och tittat på Klubb läxläsning. På klubb läxläsning kan barn få hjälp med sina läxor, klubben bygger på frivilligarbete. Ann-Christine, som har startat klubb läxläsning, gör en oerhört stor insats tillsammans med sina medarbetare för många barn. Klubb läxläsning vänder sig till barn som behöver extra stöd med sina läxor. Det kan vara barn med utländska föräldrar vars brister i det svenska språket innebär svårigheter att hjälpa sina barn med läxan. Jag tycker att det är en oerhört god idé med sådan här läxhjälp, bra mycket bättre än att sätta elever i skolbänken under sommarmånaderna då man behöver återhämta sina krafter inför kommande termin, och bra mycket bättre än att skjuta problemet på framtiden till gymnasieskolan. Jag vill ha en skola där ingen lämnas efter och ingen hålls tillbaka, läxläsningshjälp kan bidra till detta. Skolan ska ge förutsättningar för alla elever, oavsett bakgrund eller bostadsort, att nå målen.

Jag tycker vi skall satsa på läxläsningshjälp, det är en liten kostnad mot vad det kan kosta i framtiden om man låter elever gå ur grundskolan utan godkända betyg!


Bättre näringslivspolitik!

Jag brinner verkligen för näringslivspolitiken. Vi måste göra stora satsningar för att förbättra det svenska näringslivsklimatet. Förbättrade attityder, sänkta skatter och enklare regler tror jag hör till de saker som långsiktigt innebär förbättrade förhållande för Sveriges företagare. Jag anser inte att det är politikerns uppgift att skapa jobb (som till exempel de aktuella plussjobben) utan vi som politiker ska ge förutsättningar för ett blomstrande näringsliv, ett näringsliv som eftersöker arbetskraft.

Därför har jag nu blivit engagerade i ett nationellt projekt som Kristdemokraterna driver över hela Sverige där vi går ut över hela landet för att samla in erfarenheter och förslag från lokala företagare för hur vi kan göra näringslivspolitiken bättre. Resultatet kommer att sammanställas i en rapport senare i år och tanken är att Kristdemokraterna då kommer att presentera nya förslag som tar vara på dessa erfarenheter. I Varberg kommer vi att bjuda in lokala företagare till en informell träff. Eftersom vi vet hur upptagna alla brukar vara har vi valt att dela upp det i tre alternativ; 30/3 klockan 18:30, 31/3 klockan 15:00 samt 6/4 klockan 18:30. Skulle du eller någon du känner vara intresserad av att diskutera hur vi kan göra näringslivsklimatet i Varberg (och Sverige) ännu bättre får ni gärna slänga iväg ett mail till mig så kan jag fixa en inbjudan.



Apropå artikel i HN

Idag figurerar jag i massmedia  och låter allmänt korkad. Det står att jag inte vill ha några allmänna restriktioner alls. På byggnadsnämnden framförde jag önskemål att vi skulle följa kommunstyrelsens beslut. Tydligen går inte detta, för enligt gällande lagar och regler kan man inte längre skriva in formuleringar likt ”uthus kan efter prövning tillåtas, hänsyn ska tas till eventuell olägenhet för grannar och allmänna intressen” i planer. Jag förde på sammanträdet fram att jag ansåg att vi skulle följa ks förslag, dock lade jag inget eget förslag om att byggnadsnämnden ska göra en individuell prövning tomt för tomt varje gång som ansökan inkommer. När jag fick förklarat för mig att det enligt lag inte var möjligt lät jag mig nöjas med förklaringen och gick sedan med på bordläggning (som begärdes av en moderat).


Född i konjunkturnedgång, resten av livet en nedåtgående spiral?

De föddes när ekonomin gick nedåt och i samma veva som bostadsbubblan sprack. Tydligen skall deras liv präglas av negativa influenser. Bostadselände och dålig skola präglar 90-talisternas framtid” skriver Sacos Gunnar Wetterberg. i gårdagens DN – Debatt. Samtidigt som fler elever ska börja gymnasiet och högskolan närmar sig många av lärarna pensionsåldern. Wetterberg skriver:

”Om den största barnkullen på många år får en medioker utbildning därför att det inte finns tillräckligt många kvalificerade lärare, så kommer sviterna att ligga kvar som ett ärr i arbetskraften under deras 40-45 år i arbetslivet.”

Detta är något som vi måste prioritera. De beslut vi tar idag kommer att få långtgående påverkan. Vi behöver ett samhälle som präglas av optimism och framtidstro. Tror du inte på framtiden är du inte heller benägen att göra något idag som gör livet ljusare imorgon.

Jag tycker mig märka en attityd i samhället att man anser att ungdomar är lata. Att ungdomar inte är benägna att ta ett jobb för att tjäna ihop sina egna fickpengar. Att ungdomar föredrar att leva på bidrag istället för att ha ett riktigt jobb. Attityderna är olycksbådande. Vad händer? Jo förutom att det är en riktigt taskig attityd som säkert gör väldigt många kämpande ungdomar ledsna så riskerar det också att bli en självuppfyllande profetia. Och för den delen, om du om och om igen möts av responsen att du inte är eftertraktad på arbetsmarknaden så minskar benägenheten att söka jobb som söks av flera hundra andra där många av de sökande både har högskoleutbildning och erfarenhet (okvalificerade arbeten minskar stadigt). Wetterberg skriver:

”handlar det om bryggan till arbetslivet. Meningen med en god utbildning är att den så snart som möjligt ska komma både individen och samhället till nytta. Dagens tendenser är olycksbådande. Konkurrenskompletteringarna sinkar tiotusentals ungdomars väg till yrkeslivet; bristen på praktik i utbildningarna hämmar kontakten mellan högskolorna och arbetslivet; och tendenserna till överutbildning betyder att arbetsmarknaden inte tar vara på de kunskaper som många människor skaffat sig.”

Vidare tar han upp bostadsproblematiken

Om fem sex år börjar nittiotalskullen flytta hem­ifrån. Några föräldrar kan säkert stampa på amorterade villor och köpa innerstadsettor åt sina barn, men den utvägen är inte allom given. Rivningslägenheterna är sedan länge borta som billigt alternativ. Risken för ett nytt ungdomsbostadselände är överhängande. Redan i dag förekommer det att antagna studenter tackar nej till sina utbildningar därför att de inte hittar någonstans att bo på studieorten. För nittiotalisterna kan det bli etter värre.”

Ja här finns det verkligen saker som vi som politiker måste ta tag i snarast!


Företagsbesök

Idag var jag tillsammans med vår riksdagsman Lars Gustafsson, distriktets ombudsman Eva Olofsson samt Varbergs lokalavdelningsordförande Kalle Svensson ute och besökte två företag i Varberg; MTT och Asia Spa. Kristdemokraterna anser att vi måste värna om våra företag och ge dem bra förutsättningar för att växa, och då är det oerhört viktigt att komma ut till verksamheter och se hur dessa fungerar och höra vilka funderingar som finns.


Arbetslösa mellan 18-24 har ökat de senaste 4 åren

Läser på N24 att arbetslösheten bland ungdomar har ökat sedan valet 2002. I oktober –02 var 31 600 unga vuxna (18-24 år) öppet arbetslösa, antalet som var satta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder var 31 600 stycken. I februari i år var motsvarande siffror 39 000 respektive 28 000. Den totala arbetslösheten ligger på samma nivåer som tidigare, dock minskar den öppna arbetslösheten och antalet som är satta i Ams-åtgärder har ökat. Mig veterligen har man inte kunnat bevisa att Ams bidrar till riktiga arbeten, varför satsar man ändå så mycket pengar på Ams? Och ännu allvarligare varför stoppar man in unga vuxna i Ams åtgärder. Vad ger detta för start på arbetslivet?

Har tidigare skrivit ett par inlägg om Ams, dessa kan du läsa här och här


Byggnadsnämnden

Byggnadsnämndens möte gick snabbt idag (ovanligt mkt ärenden som utgick). Klarade av alla ärenden innan det var dags för lunch (men jag var allt bra hungrig för klockan hann passera tolv).

I gårdagens tidning kunde man läsa att Frälsningsarmén vill bygga ut för att klara av sina soppluncher på lördagarna (har ca 30-40 besökande behövande som kommer). Jag skäms att vi som samhälle inte tar bättre hand om våra svagaste men samtidigt är jag väldigt tacksam att det finns frivilligorganisationer som gör så mycket. Under dagens möte har vi i alla fall klubbat igenom medgivande av planprövning av detaljplanen eftersom vi är positiva till förslaget och därför beredda att medge ändring av detaljplanen (innebär dock inte att planprövning är avgjord).

Vi fick redovisat om Arkitekttävlingen som ägt rum över området kring järnvägsstationen och inre hamnen. Vinnarna kommer även att längre fram bjudas in för att redovisa sitt förslag ytterligare. Personligen tror jag att det är viktigt att allmänheten får tillträde till platserna närmast vattnet, t.ex. hade den föreslagna byggnationen närmast vattnet kunnat innefatta restauranger, nöjesliv, teater, konsthall, konserthall, hotell etc. Som jag tidigare nämnt anser jag att det är oerhört viktigt att vi satsar på turismen och då anser inte jag att privat boende är det ultimata närmast den inre hamnen.

Något förvånad blev jag över att man inte ville gå ut och höra grannar angående nybyggnation av två vindkraftverk (absolut inte störande på föreslagen plats) istället ville man återremittera ärendet för en mindre utredning (eller vad det var dom kallade det för), ev. skulle man titta på om det kunde vara lämpligt att bygga fler på platsen. Visserligen kan det kanske vara bra att bygga flera men nu har det inkommit en ansökan om att få bygga två vindkraftverk på privat mark och så ska det plötsligt utredas om det ska byggas fler alternativt att det ska komma en plan var du kan bygga vindkraftsparker. Visst det kan vara lämpligt med vindkraftsparker men jag tycker också att där det är lämpligt att bygga något enstaka ska man väl kunna göra det (och absolut om det inte stör). Vid voteringen blandades rösterna hej vilt mellan blocken. S, fp och m ville ha återremiss. Jag yrkade på att man skulle gå vidare och höra grannar vilket även c och mp ville.   

Onsdag kväll

Imorgon är det sammanträde med byggnadsnämnden, ska försöka återkomma så snart som möjligt och skriva rapport om detta.
Idag kom det nya band på posten som jag ska transkribera så nu har jag något att göra på kvällarna ; )


Ett resultat av den socialdemokratiska fördelningspolitiken

Läser en intressant artikel i Dagens debatt i DN. I den står om en ny rapport om inkomst och tillväxt. Av samtliga 15 undersökta länder har enbart låginkomsttagare i Österrike och Italien haft en sämre inkomstutveckling än svenska låginkomsttagare de senaste decennierna. Till följd av en mycket svag inkomstutveckling de senaste tjugo åren har svenska låginkomsttagare successivt halkat efter låginkomsttagare i andra europeiska länder.


Det går bra i Varberg

I Hallands Nyheter läser jag att det går bra för Varberg. Redan i januari kan Varberg räkna in 20 nya företag (målet är 40 nya etableringar per år). Vem vet, det kanske beror på att vi har borgligt styre i Varberg ; )


Fram för turismen

För att ha ett gott samhälle med god välfärd måste vi ha ett konkurrenskraftigt och livskraftigt näringsliv. Man kan säga att det privata näringslivet är grunden för all välfärd.

Kristdemokraterna vill att man ska göra stora satsningar för att förbättra det svenska näringslivsklimatet. Förbättrade attityder, sänkta skatter och enklare regler tror vi hör till de saker som långsiktigt innebär förbättrade förhållande för Sveriges företagare. De senaste åren har vi kunnat se att många arbetstillfällen har försvunnit ut ur landet. En fråga vi bör ställa oss är vilka näringsgrenar som vi bör satsa på inför framtiden.

Något som vi borde satsa betydligt mer på är turistnäringen. Sverige har mycket goda förutsättningar för en växande turistnäring. Turismen sysselsätter idag ca 127 000 personer i Sverige, skatteintäkterna från turismen är ca 24 miljarder kronor. Sverige tillhör den grupp länder i Europa som har sämst utvecklad turism, detta trots att vi har förutsättningar att vara bland de fem bästa, enligt många turistexperter. Hur kommer detta sig? En orsak kan vara att den svenska statens satsningar på att marknadsföra Sverige ligger på ca 10 kronor per svensk medborgare, motsvarande siffra på Irland är ca 200 kronor och för de övriga nordiska länderna ligger det på 30-50 kronor.

Alliansen anser att turistnäringen har en stor möjlighet, inte minst för människor i gles- och landsbygd, att skapa bärkraftiga verksamheter och generera lönsamhet utifrån de förutsättningar som finns, bl.a. i form av unika natur- och kulturvärden.

Även i Halland borde vi satsa mer på turismen. Vi ska inte luta oss tillbaka och endast förlita oss på att våra underbara stränder marknadsför sig själva. Dessutom har vi ju så mycket mer i Halland. Vill du veta mer om Halland kan du gå in på
www.hallandia.se


Söndagskväll

Snön har fortsatt falla och räcker snart ända upp till dotterns gunga.

Jag hade tänkt läsa färdigt handlingarna inför byggnadsnämnden möte på torsdag men jag avbröt läsningen för att titta på programmet om moderaterna. Om två veckor är det dags för kristdemokraterna, ska bli intressant hur man väljer att visa oss.

Nu ska jag titta på en av mina favvoserier, Six feet under.


Tack och lov för digitalkameran

Tack och lov för digitalkamerans genombrott, lagom till fotograferingen inför hushållsutskicket till valet hade jag fått ett infekterat sår strategiskt placerat ovanför läppen. Vrålsnyggt…

I fredags var jag och
Lars Gustafsson och tog kort, jag hade försökt sminka över såret men det var stört omöjligt. Dessutom var läppen alldeles svullen. Men fotografen gick in i datorn, ett par klick och så var såret borta. Tack och lov för teknikens framgång!


Insändare om skatter

Nedanstående insändare har jag skrivit tillsammans med Joseph Christenson (kristdemokrat från Göteborg). Insändaren var publicerad i veckans Kristdemokraten:


Högre skatt om man vill ta hand om egna barnen hemma
Sverige har det högsta skattetrycket inom EU. Enligt Eurostats siffror är det endast Danmark och Sverige som har haft ett skattetryck som legat över 50 procent under den tiden undersökningen genomförts (siffrorna sträcker sig tillbaka till 1995).

Om man gör ett enkelt räkneexempel och ej tar hänsyn till eventuella avdrag och dylikt kan man se hur mycket det skiljer mellan hur mycket två familjer med samma gemensamma inkomst betalar i skatt beroende av om det är en eller två personer i familjen som tjänar pengarna.

Familj 1
Både mamman och pappan arbetar. De tjänar vardera 298 600 kronor dvs. de har en gemensam inkomst på 597 200 kronor. Familjen betalar endast kommunalskatt eftersom varken mannen eller kvinnan överstiger den nedre skiktgränsen. Tillsammans betalar familjen 191 104 kronor i skatt (32 % av inkomsten).

Familj 2
Endast en i familjen arbetar, familjen har en inkomst på 597 200 kronor. Eftersom det endast är en i familjen som drar in all inkomst överstiger familjen både den nedre och den övre skiktgränsen. Familjen betalar 258 159 kronor i skatt.

Det är en skillnad på 67 055 kronor i skatt mellan de olika familjerna. Två familjer som tjänar lika mycket men där den ena familjen får betala 67 055 kronor mer i skatt bara för att man i den familjen har valt att vara hemma med sina barn. Barn som hade kostat samhället 80-140 000 kronor per år att ha i barnomsorg. Kristdemokraterna vill avveckla värnskatten vilket är ett steg i rätt riktning. Ett avvecklande av värnskatten hade i ovanstående exempel inneburit att det ”bara” skulle skilja 59 720 kronor mellan de båda exemplen.

Alla ”specialskatter” som finns är gjorda för att styra vårt handlande. Det är en socialdemokratisk tanke att alla ska stöpas i samma form, från vaggan till graven ingen skall ha mer och ingen skall ha mindre. Kristdemokraterna är för tanken att individen har rätt att göra sina egna fria val, vilket rent ideologiskt då talar för att vi som kristdemokrater borde vara för en proportionerlig inkomstskatt dvs. att skatteuttaget alltid görs med samma procentsats oavsett lön.

Idag är det tydligen fult att tjäna pengar på arbete men fint att förvärva dem genom kapitalinkomster och lottovinster. Vi har idag ca 30 % skatt på kapitalinkomster oavsett hur mycket du tjänar, men arbetar du ska du straffas med högre skatteskalor om du överstiger vad som är ”lämpligt”. Det vill säga har du pengar att investera ska du kunna tjäna ännu mer men har du inga så ska du inte ha en chans att arbeta dig uppåt på samhällsstegen.

Torsdag

Skulle kanske skriva ett inlägg om (s)trategin inför valet men det har varit så mkt av "s-skandaler" den senaste tiden så jag känner bara inte för det (vill man läsa blogginlägg om detta kan jag rekommendera Hoffstedt  Ehrenberg eller Crosson).

Tror inte att det kommer att fungera så mycket längre med att driva valkampanjer som handlar om att bara kasta paj på varandra utan att svara på frågan om vad det egna partiet vill. Jag tror att man i allmänhet börjar bli ganska trött på det politiska spelet och om det fortsätter i den här lite smutskastande andan skulle jag inte bli förvånad om det politiska ointresset ökar ytterligare och det hade varit tråkigt. Vad som behövs är fler som engagerar sig politiskt (oavsett vilket parti man väljer att engagera sig), fler engagerade människor bidrar till ökat utbud vilket leder till att vi får högre kvalité på dem som kommer fram. Oavsett vilket/vilka parti(er) som styr Sverige efter valet är det viktigt att de har en hög kompetens, inte att de har gått ”rätt” väg genom det interna partiarbetet.

Idag har jag i alla fall gjort något underbart. Jag har varit på fot och ansiktsbehandling på Varbergs Kurort Hotell & Spa. Att man har fått utmärkelse för Europas bästa spa märktes verkligen, det var riktigt, riktigt toppenbra! Helt klart något jag rekommenderar för de som funderar på att turista i vårt vackra Varberg.

kdu i Halland

Har idag varit på Aranäsgymnasiet. Apropå debatterna om Reinfeldts varulvsavbildning  kan jag ”avslöja” att SSU fortfarande använder sig av sådant materialet vid sin marknadsföring. Har man sett SSU:s kampanj framstår kdu:s kampanj www.pensionerapersson.nu nästan som gullig (var faktiskt en som sa att Persson var sötare på kdu:s affischer än han är i verkligheten. En flicka som varit framme och pratat med s berättade att allt de talade om var hur dåliga moderaterna var, hon var inte imponerad.

Aranäsgymnasiet är andra gymnasiet jag besöker i Halland för att informera om Kristdemokratisk politik. Men nu blir det nog inte så mycket mer skolbesök för mig, igår startade vårt ungdomsförbund åter upp i Halland (önskar dom lycka till). Inför valet kommer de att ansvara för skolbesöken vilket dom helt säkert kommer att göra alldeles ypperligt. Är du nyfiken på kdu kan du gå in här

Ett blomstrande näringsliv i Varberg och i resten av Sverige

Kristdemokraterna kommer inför valet 2006 att sätta företagen och företagarnas villkor i centrum. Det privata näringslivet är grunden för vårt lands välfärd. När människor vågar, vill och kan satsa i ett företagande skapas nya arbeten.

Kristdemokraterna anser att det är politikens uppgift att ge goda förutsättningar för ett vitalt näringsliv. Därför vill vi ge företagarna själva en reell möjlighet att påverka politiken vilket är orsaken till att vi har startat ett projekt i Sverige där vi skickar ut Näringslivsambassadörer under mars/april som ska tala med lokala näringsidkare runt om i landet för att på så sätt skapa en bild av hur det ser ut samt utifrån detta skapa en bättre politik för ett expanderande näringsliv.

I Varberg är det jag som skall fungera som näringslivsambassadör, tycker det ska bli oerhört kul och intressant att få ta del av åsikter från företagare i Varberg. Och jag hoppas och tror att vi kommer att kunna se verkliga resultat av projektet i näringslivspolitiken.