Vad var det vi sa om fler jobb och bättre företagsklimat?

Den 10 oktober skrev jag ett inlägg ang vallöften, politiker blir ju ofta beskyllda för att inte uppfylla sina vallöften men det har visat sig att fler än vad man tror uppfylls. I min lilla serie om vallöften har jag skrivit om valfrihet och trygga familjer och respekt och värdighet för äldre och vårdbehövande.

Idag fortsätter jag min lilla redovisning av uppfyllda vallöften och idag handlar det om jobb och företagsklimat. Det är ett långt avsnitt, vilket gör att jag inte tar upp vartenda uppfyllt vallöfte det blir ett alltför långt blogginlägg ändå.

Vi lovade att skatten på arbete skulle sänkas främst för låg- och medelkomstintagare eftersom vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta och utbilda sig. Jobbskatteavdrag har införts dessutom kan du idag tjäna mer pengar utan att behöva betala statlig skatt.

Vi ville att företagen skulle ges bättre villkor för att kunna växa och nyanställa. För att inte arbetsgivare ska avskräckas för att anställa ville vi att arbetsgivarens skyldighet att vara med att betala sjukförsäkringen och den andra sjukveckan. Riskkapital ska öka. Bolagsskatten och arbetsgivaravgifterna har sänkts (många önskar säkert att man skulle sänkt ännu mer men jag tror att vi i alla fall är på rätt väg), förmögenhetsskatten har tagits bort (Rayman skrev lite om förmögenhetsskatten inför korseld m Sahlin) och vad det gäller sjukförsäkringen så är det löftet delvis införts, medfinansieringen har avskaffats, längden på sjuklöneperioden håller på att utredas.

Vi lovade att sänka regelkrånglet för mindre företag med 25 %, här har vi inte nått målet. Tyvärr, själv tycker jag att det är en jätteviktig fråga. Regeringen arbetar med problemet och uppdaterar kontinuerligt handlingsplanen för hur man ska nå dessa mål.

Lagen som på nytt möjliggör säsongsanställning har trätt i kraft, orsaken till att vi ville att detta skulle ske var att de gröna näringarna drabbades hårt.

Vi ville införa lärlingssystem, det finns nu en lärlingsutbildning som är en variant inom yrkesprogrammen i gymnasiet där minst halva utbildningstiden förläggs till arbetslivet. Anställning av eleven blir tillåten.

Dessutom talade vi om arbetsrätten och den svenska modellen. I Regeringsförklaringen sade man "Vi slår vakt om den svenska modellen. Förhållandena på arbetsmarknaden skall i första hand regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter." Men vi ville samtidigt se över arbetsrätten för att underlätta för små företag och att öka möjligheterna för att ungdomar och invandrare skulle kunna komma in på arbetsmarknaden. Vi har utökat möjligheten till tidsbegränsad anställning så att man kan visstidsanställa en person under 2 år. Vi har även infört något som heter instegsjobb som innebär att en lönesubvention lämnas till arbetsgivaren som anställer asylsökande, kvotflyktingar eller dessa gruppers anhöriga under de första 24 månadernas uppehållstillstånd. Dessutom har arbetsgivaravgiften för unga halverats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback