tidig skolplikt

Läser på SvD:s ledarblogg att  det verkar som om Anders Borg vill införa skolplikt redan från 3 års ålder. Nu tillhör jag visserligen dem som inte ser det som negativt att 3-åringar får möjlighet att lära sig läsa/skriva/räkna etc. Jag har själv min dotter på en montessoriskola där man i förskolan (3-6 åringar) lärt sig mycket av det som vanligtvis lärs ut i nolla/ettan. Men barn och familjer är olika och det anser jag att Alliansens politik ska fokusera på. Vi ska INTE ha en politik där alla ska vara tvungna att stöpas i samma form. Att införa skolplikt från 3 års ålder kväver den valfrihetsanda som ska prägla vår politik, det känns lite väl socialistiskt och även om moderaterna gått till val som det nya arbetspartiet betyder det väl inte att de ska bli de nya socialdemokraterna... då försvinner ju faktiskt lite av syftet med att ha en borglig majoritet.

Nominerad till att stå på valsedeln till Europaparlamentsvalet

Sitter och filar på min text som ska följa med inför provvalet till Europaparlamentsvalet. Jag känner mig otroligt smickrad över att överhuvudtaget har blivit påtänkt och hoppas självklart på att få tillräckligt många röster av mina partikamrater för att hamna på valsedeln. Det är inte lätt att med 500 tecken beskriva vilka Europapolitiska frågor jag brinner för, det är ju så mycket man vill ha med. Visserligen har jag fått ner texten till strax under 500 tecken men  den låter lite kantig, ofta vill man ju ha med lite fyllnadsord för att få texten att flyta på lite bättre men jag hoppas att det i alla fall framkommer vad skulle vilja arbeta för inom EU. Jag kommer under våren och sommaren här på bloggen skriva lite mer om EU politiken för att utveckla mina tankar om denna.

Värme och taxeringsvärden

Vilken värme det var idag, satt till och med ute en sväng på eftermiddagsfikan. Det är snart dags att lägga vantarna på hyllan för den här säsongen... ja jag har fortfarande vantar på mig när jag cyklar på morgonen ; )

Idag kommenterade Stefan Attefall (ordförande för riksdagens finansutskott och gruppledare för Kristdemokraterna) fastighetsskatten:

Villaägarnas och SCB:s prognos över taxeringsvärdenas utveckling visar hur viktigt det var att reformera fastighetsskattesystemet. Det är nu lätt för alla småhusägare att jämföra. En procent av de ständigt stigande taxeringsvärdena hade gällt om Socialdemokraterna fått styra. Nu kan alla se hur mycket lägre avgiften blir, dels på grund av spärrgränsen på maximalt 6 000 kronor per år, dels på grund av att avgiften under spärrgränsen är satt till 0,75 procent av taxeringsvärdet.

 


söndag eftermiddag

Nu kikar faktiskt solen fram lite, själv är jag fortfarande proppmätt efter middagen. Helgen har ägnats åt sociala aktiviteter (och mycket ätande förståss). Efter en vinter instängd framför TV:n på kvällarna är det riktigt trevligt, känner mig ungefär som en nykläckt puppa ; )

Nu är det dags att ta hand om tvätten, jag kan verkligen inte förstå hur det kan bli så mycket tvätt på mindre än en vecka... och vi är bara tre, tänk de som har en hel hög med ungar. Hur hinner man med all den tvätten som det måste bli eller är man tvungen att tvätta varje dag?

lördagsmorgon

Brödet står i ugnen och sprider en underbar doft, själv ska jag iväg och yoga lite innan frukost.

så helt plötsligt hade det gått en hel vecka

Jag är verkligen bedrövlig på att uppdatera min blogg just nu. En del människor blir trötta på hösten, jag tillhör den kategorin som blir trött på våren. Om jag ska säga något som kristdemokraterna har gjort under veckan vill jag uppmärksamma rapporten om ungdomars uppväxtvillkor som innnehåller ett förslag om att uppmuntra till sammanboende. Om man kunde få 10 procent av de i Stockholm och Malmö att flytta ihop, skulle 19 000 lägenheter frigöras i Stockholm och 3 000 i Malmö. I huvudsak handlar detta om små lägenheter som ofta efterfrågas av ungdomar. Att ge fler ungdomar tillgång till ett eget boende kräver åtgärder på flera områden. Framför allt handlar det om att öka utbudet av lediga lägenheter. Kristdemokraterna kan även tänka sig att öppna för möjligheten att bilda kollektiv i en lägenhet, utan skyldighet att betala för varandra. Att varje person får ett eget kontrakt för sin del av lägenheten, så kallade kompiskontrakt.

fredag

Cyklade hem efter att varit och hämtat dottern, vilket underbart väder vi har idag... underbart. Och ikväll blir det fredagsmys framför TV:n.

Ha en trevlig helg!

det var det här med retoriken

Idag svarar s på Alliansens partiledares inlägg på SvD debatt (vilket för övrigt kommenterades på kristdemokraternaivarberg.blogg.se)

Socialdemokraterna har haft många, många, många år på sig att höja pensionen för pensionärerna. S tycker att det är pinsamt, och en provokation mot Sveriges pensionärer att de borgliga "tar åt sig äran" eftersom socialdemokraterna genom en uppgörelse om pensionerna med de fyra borgerliga partierna ändrade beräkningsgrunden för pensionssystemet, så att den samlade lönesumman blev styrande för pensionerna.

Ja, men är det inte den samlade lönesumman som är ett resultat att allt fler människor arbetar som är orsaken till att pensionärerna kan få högre pension?

På SvD´s ledarsida står:
"Finansminister Anders Borg konstaterade igår, nästan förvånad, att utanförskapet minskat mer än han själv beräknat - med 121000 personer under 2007. Det är ett rekord och även om en avmattning är att vänta är resultatet en framgång som, trots det osäkra läget, ger utrymme för reformer och som har kapat rejält i statsskulden."

Det är faktiskt fantastiskt vad Alliansen lyckats med på denna korta tid, även om man har haft god draghjälp av konjunkturen så finns det ingen som ska inbilla mig att det hade gått lika bra för Sverige med s vid rodret.

Är det något som är pinsamt är det väl s som hela tiden pratar om pensionärsskatt. EN GÅNG FÖR ALLA, DET HANDLAR INTE OM EN EXTRA PENSIONÄRSSKATT FÖR PENSIONÄRER, DET HANDLAR OM ATT DE SOM ARBETAR FÅR ETT AVDRAG! Pensionärerna har INTE fått högre skatt med Alliansens politik!

Därefter fortsätter man att skriva "hellre sänkt skatt för pensionärer än för miljonärer". Jag tycker att det är på sin plats att faktiskt påpeka att det finns pensionärer som är miljonärer. Dessutom är det väl bättre att man ökar pensionerna istället för att minska skatten, jobbskatteavdraget handlar om att det ska vara lönsamt att arbeta. Pensionärer som arbetar får till och med högre jobbskatteavdrag än de som är under 65 år.

kommunfullmäktige var ikväll...

Tyvärr var jag inte där då det krockade med distriktstyrelsens möte, eftersom vår ersättare Kerstin Hurtig kunde gå in för mig valde jag att gå på DS, det första mötet efter det att jag blev invald : ), det var precis så trevligt som jag kunde tänka mig (ja om inte snäppet trevligare då, det kan väl inte bli annat än bra med alla de trevliga kristdemokrater som vi har i Halland).

Förebygg könssjukdomar och oönskade graviditeter

Den senaste tioårsperioden har antalet tonårsaborter ökat med 70 procent. Klamydian har ökat med 300 procent. Spridningen av HIV går i rekordfart. Att någon borde göra något är uppenbart.  

Någon som gjort något är Göran Hägglund. Hägglund har tillsatt en arbetsgrupp som ska föreslå hur man kan förebygga könssjukdomar och oönskade graviditeter hos unga. Ordförande för gruppen kommer att bli Anders Milton.

Frågeställningar som gruppen kommer att arbeta med är bland annat "Varför är antalet tonårsborter sex gånger så många i Sverige jämfört med i våra nordiska grannländer?" "Hur ska den dramatiska ökningen av könssjukdomar brytas?" och "Vad kan vi göra för att minska antalet oönskade graviditeter?"


solen skiner

och livet är allmänt trevligt, trots att tåget var ca 45 minuter försenat.

våren på väg

Idag har jag rensat ogräs, det om något måste väl vara ett vårtecken : )

Man blir inte lycklig i ett samhälle som ständigt uppmuntrar till promiskuitet, sexuell utlevelse och experimenterande

skriver Charlotta Levay i Expressen en mycket läsvärd och tankeväckande debattartikel. En sådan artikel som du inte får skriva utan att förlöjligas av dem som idag anses sig ha tolkningsföreträde om politisk korrekthet. Men jag håller med henne.

Familjevärderingar

 Kristdemokraterna anser, inte överraskande, att värnandet av familjen är oerhört viktigt. I familjen får familjemedlemmarna möjlighet att möta kärlek, omtanke och förståelse men också ställas inför krav och ta ansvar. Det grundläggande behovet att bli sedd och inte vara utbytbar tillgodoses i familjen. Självklart uppstår det konflikter och misstag inträffar, men trots sina brister ser Kristdemokraterna familjen som den viktigaste byggstenen i samhället och som den livsform som har störst möjlighet att vara den lilla nära gemenskap som behövs för att människor ska växa. Fungerar inte familjen som bas så fungerar inte heller samhället. Det är alltid barnens behov som står i centrum för Kristdemokraternas familjepolitik.
                             

Idag talas det om Odell

Idag skrivs det en hel del om den lyckade försäljningen av Vin & Sprit. Läs mer på  SvD,  DN
eller på regeringens hemsida.

Det finns egentligen ingen vettig orsak till att staten ska äga Vin & Sprit. När det bildades 1917 var det för att få bort det privata vinstintresset från rusdrycksnäringen men som en aktör på den internationella marknaden är det inte riktigt vad som präglat Vin & Sprits verksamhet i dag. Dessutom är ägandet en snedvridning av konkurrensen.

Om intäkten på 55 miljarder som planerat går till att betala av på statsskulden, kommer man genom försäljningen tjäna 1.5- 2 miljarder per år, tack vare lägre räntekostnader, vilket kan jämföras med den nu uteblivna utdelningen från Vin & Sprit som förra året uppgick till 710 miljoner.

Personligen skulle jag önska att en del av de intäkter regeringen får in går till att upprusta vår, sedan allt för länge, försummade infrastruktur. Bygg mer järnväg!