A-kasseuppror II

Läser på Expressens ledarsida att fackföreningarna Byggnads och Kommunal kräver granskningsavgifter både från sina medlemmar och sina icke medlemmar (dvs. är du inte medlem så betalar du ändå någon sorts förtäckt medlemsavgift). Troligen handlar det om en vinst på 3-400 miljoner kronor det senaste decenniet. Artikeln handlar om några trädgårdsanläggare som tvingas, trots att de antingen är oorganiserade eller medlemmar i en annan opolitisk fackförening, betala 1.5 % (ca 300-400 kr) av sin månadslön i ”granskningsarvode” till Kommunal. Detta är tydligen en kvarleva från då trädgårdsanläggarna arbetade på ackord och facket kontrollerade att lönen blev korrekt. Trots att trädgårdsarbetarna sedan många år har fasta månadslöner fortsätter facket att ta ut avgiften.

 

 

”För såväl trädgårdsanläggare som byggarbetare innebär systemet inte bara minskat löneutrymme. Det allvarligaste är att avgifterna fungerar som en förtäckt medlemsavgift. Man tvingas stödja en organisation som man aktivt har valt att inte vara med i - och som inte har några skyldigheter mot andra än sina medlemmar. I grund och botten handlar det därför om föreningsfrihet, en grundläggande rättighet som finns inskriven i den svenska grundlagen.”

 

 

Där kan man ju verkligen tala om någon som man kan bli upprörd för!!

 

 


A-kasseuppror

Fackföreningarna är upprörda över att a-kassans egenfinansiering ska öka. På Aftonbladet har ett ”A-kasseuppror” startat. Jag förstår att man från fackföreningarna gör detta. Dels är många av fackföreningarna nära förknippade med socialdemokraterna dels känner man en rädsla för att människor kommer att välja att enbart vara med i a-kassan. Jag tror att orsaken till att många kommer att överväga om man vill stanna kvar i facket beror på att man känner att facket inte har funnits där när man har behövt dom dessutom har vi kunnat se fackpampar som arbetar mer åt sig själva än för medlemmarna. De sitter med höga löner men är på vissa sektorer usla på att förhandla (tänker bland annat på kommunals strejk "vi tar fajten" för ett par år sedan)

 

 

Jag förstår att 300 kronor känns mycket för många. Men idag är ca 90 % av a-kassan skattefinansierad. Är det rättvist? Statens finanser är begränsade (även om man inte alltid kan tro det). I budgeten står att ingen ska behöva höja avgiften mer än 300 kronor i månaden och höjningen ska ej belasta de arbetslösa utan endast de som får sänkt inkomstskatt (för den som tjänar 109 600 kronor eller mer handlar det om ca 5 000-11 000 per år) genom regeringens nya politik. 

 

Jag skulle vilja rekommendera inlägget på Daniel Långströms blogg där han skriver ”Jag kommer att lämna mitt fackförbund, om dom inleder en politisk strejk mot regeringen”


fredag

Stormen viner utanför fönstret, vi verkar ha klarat oss ganska bra här i Varberg (än så länge). För Hallands län har SMHI delat ut en varning klass 2 och varnar för stormbyar. 

I trakten runt Kungsbacka saknar uppåt 1600 abonnenter ström, hoppas de får strömmen tillbaka snart (liksom alla andra som drabbats). 


storm

dom säger att det är en storm på väg, får hoppas att den inte blåser ner för många träd och att ingen blir skadad och att man kan komma iväg till jobbet imorgon och att elen inte försvinner...

uppdatering

Nu har det varit fullt upp med allt möjligt, även om jag inte har ett heltidsjobb arbetar jag nog mer än heltid just nu. I går hade jag knappt en sekund över, måste erkänna att jag gillar sådana dagar. Först hade jag ett par lektioner, åkte hem och kollade om det kommit ut några jobb, nya intervjuer trillade ner i brevlådan för utskrift, skrev lite, Ella Bohlin ringde och frågade om jag ville vara med i en kommitté som ska ta fram/uppdatera kdu:s välfärdsmanifest (tackade självkart ja ska bli otroligt roligt), skrev lite till, åkte iväg till församlingshemmet för konfirmandundervisning (arbetar som församlingsassistent några timmar i veckan), åkte därifrån till möte om kommunens budget och avslutade kvällen med det vanliga måndagsmötet med lokalavdelningen. Nu ska jag iväg igen och kommer inte hem förrän ikväll. Det blir kanske lite tunnsått med blogginlägg just nu när jag är inne i utskriftsjobb, men men jag har väl ändå inte haft så där jättemycket politiska inlägg den senaste tiden, har känts lite avslaget efter valet… det var så intensivt under valrörelsen att det nästan kändes som att falla platt ner efteråt (eller hur man nu ska förklara det), ja jag kan väl säga att jag inte var så där jättedebattsugen direkt efteråt i alla fall men snart börjar ju kommunfullmäktige och då kommer jag vara uppe på banan igen ; )


lördagsfilm

Igår såg vi filmen Capote. Riktigt bra film, se den!

Det känns tryggt att Maria Larsson är folkhälsominister

Enligt Maria Larsson är det inte aktuellt med någon sänkning av alkoholskatten vilket har fått socialdemokraten Kent Härstedt att gå i taket. Han menar att det är allvarligt att frågan om sänkt alkoholskatt inte längre är aktuell. För om vi inte sänker skatten så kommer alkoholkonsumtionen att öka (ja du såg rätt, öka om vi inte sänker skatten). 


Jag tycker att Sverige ska arbeta för att minimiskatten på alkohol höjs i hela EU. Alkoholkonsumtion kostar (enligt Anders Johnsson som skrivit ”Hur mycket kostar supen” uppgår de årliga samhällsekonomiska kostnaderna för alkoholkonsumtion till 160 miljarder kronor!) jag tycker gott att alkoholkonsumtionen kan bära en del av sina egna kostnader, det finns andra saker som är viktigare att prioritera än billigare vin till folket. 


ang. radiotjänsts polisanmälan

Maria Abrahamsson, ledarskribent i SvD, skriver om att radiotjänst polisanmält ministrar för att inte har betalt TV licens. Läs gärna denna här


Jag undrar om anmälan har något att göra med radiotjänstens VD, Lars Lindberg, tidigare varit chefredaktör på Norrländska socialdemokraten. För vi ska vara medvetna om att detta är första gången som Radiotjänst anmäler personer som själva anmäler att de inte har betalt TV licens och nu vill börja betala. I DN står det att beslutet att anmäla kommer ifrån SVT:s VD, Christina Jutterström. Trots att Jutterström ihärdigt har förnekat någon partitillhörighet är det allmänt känt att hon har sina sympatier och sina viktigaste kontaktytor hos socialdemokraterna. Enligt Anders Carlgren har Jutterström sedan lång tid tillbaka ett informellt nätverk, som består av närmare tjugutalet kända socialdemokrater på ledande poster inom departement, myndigheter, forskning och medier.


Jag tror att det runt om i landet sitter socialdemokrater och totalgranskar allt som har med den nya regeringen att göra. Väldigt många har fortfarande ersättning och kan därför ägna sig åt att på heltid granska alliansare.

 


 


granskningar

För ett par år sedan diskuterade jag maktskifte med en numera pensionerad so-lärare. Han sa att det skulle behövas en revolution för att det skulle lyckas. Vad han menade var att det socialdemokratiska styret är så utbrett (tjänstemän, ordföranden etc etc med s-värderingar) att det skulle vara nästintill omöjligt för en borglig regering att bedriva sin politik. 

Med tanke på den granskning som regeringen i media har varit utsatt för kanske det stämmer. Till exempel har höga kulturpersoner gått ut och kritiserat kulturministern som sen också blir polisanmält både av radiotjänst (läs gärna Ehrenbergs blogg) och en fackförening (som inte anmälde Bodström), inkomstuppgifter plockas fram av högt uppsatta socialdemokrater, varje dag kan vi följa nya "skandaler". Politiker har plötsligt ersatt dokussåpakändisarna på löpsedlarna. 

Hur många "vanliga svenskar" har inte gett grannflickan (eller varit grannflickan) ett par hundra kronor för att vara barnvakt? 

Självklart är det ett problem att det finns de som inte följer våra lagar. Själv anser jag att vi behöver en helt ny attityd i vårt samhälle. Varför väljer folk att jobba svart? Vi har ett enormt skattetryck ändå kommer vi långt ner på många listor vad det gäller välfärd och dylikt. Våra pengar måste användas med mer respekt. Vi behöver enklare system och enklare regler. Vi behöver ett samhälle där vi bryr oss om varandra. Ett samhälle där vi vill bidra till den gemensamma välfärden. Vi behöver få känna stolthet över oss själva och vårt land. Vi behöver känna att det finns möjligheter att lyckas. Jag tror inte det är skadligt för ett samhälle att det finns olika samhällsklasser, det skadliga är när du inte kan klättra uppåt. 

ministrar

Jag kan tänka mig att det är många inom Alliansen som är besvikna över de senaste händelserna. Nu är det jätteviktigt att vi hittar bra ersättare till de två avhoppade ministrarna. Jag hoppas att man fokuserar på att hitta rätt person, kanske är det inte helt självklart att det ska vara moderater. Läs gärna Göran Hägglunds kommentar i SvD


Vi behöver mycket mer etik och moral bland våra styrande. Vi kristdemokrater kanske inte ska vara så rädda för att föra denna diskussion, det behövs.  


kommunfullmäktige

Har varit på ett informationsmöte där man berättat lite bra-att-veta-som-kommunfullmäktigeledamot. Jag tror att det kommer att bli riktigt roligt att sitta i kommunfullmäktige.

budget och skatter

Inte snack om annat än att Alliansen kunde ha fått en bättre start än vad vi fick. Tidningsrubrikerna har varit stora och ministrar har avgått. Det är inte konstigt att människor blir granskade, helst inte när det varit regeringsskifte (för inte ska vi väl glömma att gamla socialdemokrater har haft lik i garderoben, men jag tycker nog att det många gånger blåst över ganska snabbt). Det finns många som tjänar på att nuvarande regering misslyckas. Vi får väl vara tacksamma över att det är hela 4 år kvar till nästa val, 4 år att bevisa att Alliansens politik är bäst.

 

Igår presenterades budgeten, den tar främst (som jag förstått det, har inte läst den själv utan endast det media skrivit) fasta på den höga beskattningen på arbete vilket inte är en dag för tidigt. Enligt OECD har Sverige högst skattetryck i världen (och ändå så möter förslag om skattesänkningar sådant massivt motstånd, konstigt, eller kanske inte, vi är totalt indoktrinerade efter ett åratals av socialdemokratiskt styre). På 10 år har skatteintäkterna ökat med 400 miljarder, jag har svårt att tänka mig att skattesänkningar på 42 miljarder innebär en sådan katastrof som man från vänsterhåll talar om.

 

Personligen anser jag att vi behöver arbeta om hela vårt skattesystem. Jag anser att proportionerlig inkomstskatt (platt skatt) skulle vara intressant att utreda. Kristdemokraterna är för tanken att individen har rätt att göra sina egna fria val vilket rent ideologiskt talar för att vi som kristdemokrater borde vara för en proportionerlig inkomstskatt dvs. att skatteuttaget alltid görs med samma procentsats oavsett lön. Än så länge är det visserligen bara det Kristdemokratiska ungdomsförbundet som står för denna linje. 


En proportionerlig skatt skulle innebära mindre krångel vad det gäller skatteplanering och granskning av deklarationer, det ökar incitamenten för att arbeta och utbilda sig och kanske viktigast av allt, den är mer rättvis. Med en proportionerlig skatt betalar de som tjänar mycket in fler kronor i skatt utan att de konsumerar mer offentlig service än genomsnittet. Varför straffa dem genom att öka procentsatsen ytterligare såsom man gör idag? (dessutom, misstänker jag, att de som tjänar mycket pengar ofta skatteplanerar på något sätt, så där faller lite argumentet att de som tjänar mer ska betala mer dvs. de som tjänar mest kanske ändå betalar mindre).


Vi har ingen progressiv kapitalinkomstskatt, varför har vi en progressiv inkomstskatt? Har du pengar att investera ska du kunna tjäna ännu mer, men har du inga så ska du inte ha en chans att arbeta dig uppåt på samhällsstegen.

 


videoblogg

se måndagens videoblogg genom att klicka på denna länk

Idag presenteras Alliansens budget, ett första steg mot ett bättre Sverige.

helgen

Vilket slit det var med köttet som vi köpte i lördags, första gången som jag fixade en hel låda själv annars brukar alltid maken vara med dessutom hade vi glömt att slipa knivarna. 


Men allt hamnade i frysen utan en del ben som jag kokade buljong på (men nu har buljongen hamnat i frysen det med) och en del som hamnade i makens köttgryta (själv är jag vegetarian), han tyckte det var det bästa kött han ätit någonsin i en köttgryta (jag misstänker att han fick ryggbiff som jag misslyckades med att skära så jag gjorde grytbitar istället). Till detta serverades ugnsstekta jordärtskockor med citronskivor, en sallad på tomat, lök, aprikoser, paranötter, persilja, balsamvinäger, rapsolja, havssalt och svartpeppar (vrålgod!), stekt zucchini samt stekta trattkantareller, äpplen och röd paprika. 


Idag har jag varit ute i trädgården och släppt loss lite dolda aggressioner ; ), jag har grävt bort ett par kassa rosbuskar, klippt ner en halvdöd buske, rensat mitt favoritogräs, kirskål, och tömt en påse kogödsel. 


Nu tänker jag titta lite på TV, dessutom har jag ett bröd som håller på att bakas i ugnen (mycket om mat just nu, jag tar igen en del av det jag missade under valrörelsen).   


Videoblogg lördag

se dagens videoblogg genom att klicka på denna länk

fredagsmys...

... blir det idag framför TV:n. Efter dotterns önskemål blir det tacos. Måste komma på lite ny fredagsmysmat ; ) fast jag gillar i och för sig tacos och det är ju smidigt att fixa också, annars hade det förstås varit gott med lite avancerade tapas av något slag... eller ostar i stora lass med rinnande honung och fikonmarmelad.... eller sushi, friterade grönsaker, vårrullar... eller ja vad äter man egentligen framför tv:n? Chips och coca cola? Eller ska man överhuvudtaget sitta och slabba framför TV:n, borde kanske lägga på  linneduken på matbordet, tända lite ljus, duka med finporslin och servera 5 rätters, mmm vad smarrigt det hade varit... men men nu har jag lovat fredagsmys framför TV:n så det får bli det

nu räcker det...

...tycker i alla fall jag. Vill inte se en enda svart rubrik till om de nya ministrarna... snäll inga fler obetalda skulder av något slag eller andra utspel om dåliga saker bakåt i tiden, jag hade sett fram emot att höra om vår eminenta politik som nu skall införas i hela Sverige

Tankar om mandat- och ordförandeposter

I Varberg har vi av vana/hävd (eller vad man ska kalla det) en ordförande fr majoriteten och en vice ordförande fr oppositionen i varje nämnd. Varför har vi det?

Vi har en borglig majoritet i kommunen. Varbergs kommuninnevånare har valt en borglig majoritet. Varför lämnar vi bort vice ordförandeposten till sossarna?!?

Nej bort med socialdemokraterna från makten tycker jag ; )

en svart eller vit värld?

För ett tag sen (25/9) läste jag ett debattinlägg på DN debatt. Inlägget var skrivet av Filosofen Torbjörn Tännsjö. Han kritiserade bland annat kristdemokraterna för att inte vara fundamentalister (det var i alla fall så jag förstod honom).

När man var 14-15 år var världen ofta svart eller vit, när man blir äldre inser man att det ofta handlar om gråskalor. Tännsjö vill fortfarande att världen ska vara svart eller vit.

Idag svarar Madeleine Leijonhufvud professor i straffrätt på hans inlägg.

Helt klart läsvärt, har du inte läst SvD rekommenderar jag att du trycker
här här för att läsa hennes svar.

politiskt nuläge

Just nu föregår mycket diskussioner, det pratas om vilka mandat partier ska ha i olika nämnder och det pratas i partigrupper om vem som ska ha mandaten, vem kommer att sitta som ordförande etc. etc. och det pratas om budget, vad ska satsas på, ska vi göra det nu eller ska vi vänta. 

Kvinnohögern

På dagens ledasida i Svd läser jag ett intressant inlägg av Elise Claeson. Hon skriver om "den nya kvinnohögern":

"Den nya kvinnohögern verkar vara borgerligare än många borgerliga politiker. Den kräver inte fifty-fifty-jämställdhet och genuskurser i regeringen à la Maud Olofsson. Den talar inte om kvinnofällor à la Lars Leijonborg."

Jag tror det är så enkelt att väldigt många kvinnor känner inte igen sig i vänsterns feministbeskrivningar, vi känner oss inte förtryckta. Någonstans räcker det, ofta är det ju så att när pendeln svänger så svänger den rejält.

"Alliansen har nu starkare stöd bland kvinnorna än vänsterblocket. Det är en av valets stora sensationer.
Kvinnomajoriteten i Sverige brukar nämligen rösta vänster. Vänstern och feminismen har under lång tid stått för förföriskt mjuka, trygga värden som attraherat kvinnor. Men också gjort dem beroende av högskattestaten, som tagit ifrån dem makten över barnen och möjligheterna att försörja sig." 

Det är så sant. Jag tycker att det går att jämföra med alla uppstickande genuskurser överallt... själv är jag inte ett dugg intresserad av att sätta mig i en offerroll. Jag är inte strukturellt förtryckt! Är det sant att män och kvinnor har olika löner? Det presenteras en del olika undersökningar, en del pekar på stora skillnader, andra på betydligt mindre. Kanske skillnaderna beror på annat än kön t.ex. att fler kvinnor väljer att arbeta deltid, att man historiskt inte varit intresserad av karriärsjobb kanske också påverkar med tanke på att även "äldre" kvinnor finns kvar på arbetsmarknads statistiken. Men viktigaste är väl ändå om det nu finns skillnader i löner pga. kön. Ja men använd pengarna som används till (fiktivt) jämställdhetsarbete för att höja lönerna för kvinnor. Alla dessa pappersprodukter som produceras såsom jämställdhetsplan etc. och alla dessa genuskurser... ibland kan jag bli lite matt... Jag är inte intresserad av att få reda på att jag, utan att veta om det, är förtryckt, jag är intresserad av reell jämställdhet. Att män och kvinnor får lön efter kompetens, att familjer själva får välja vem som ska vara hemma med barnen...

Kristdemokraterna i ny regering

Kristdemokraterna, tillsammans med övriga partier i Alliansen, sitter nu i regeringen. Göran Hägglund blir socialminister, Maria Larsson blir folkhälsominister och Mats Odell blir finansmarknadsminister.

 


Läs om vilka andra som kommer att ingå i regeringen här

 


Läs regeringsförklaringen här


Nu måste jag jobba... hade rätt igår, det var kasettband som låg och väntade på mig, nu gäller det att skriva så fingrarna blöder ; )


regeringsförklaring

sitter just nu och lyssnar på Reinfeldt, känns som jag först nu förstår... vi har en nya regering, en regering som kan föra Sverige in i framtiden hurra hurRRA HURRA!!!!!

Låter hur bra som helst! Nu ska han presentrera stadsråden...

spännande...

idag presenteras Sveriges nya regering,

videoblogg

se dagens videoblogg genom att klicka på denna länk


Detta är Lennart

Lennart Sjögren, Kristdemokraternas nya partisekreterare. Foto: Robert Lisborg
Kortet är taget från Kristdemokraternas hemsida.


Lennart Sjögren heter Kristdemokraternas nya partisekreterare. Läs mer om honom på Kristdemokraternas hemsida 

Byggnadsnämndens sammanträde...

... ska jag gå på imorgon, rapporterar om hur det gick. 

fortfarande mörkt utanför fönstret

Klockan är inte 6 än, har redan duschat och sitter och väntar på att brödet ska bli klart i ugnen. Vaknade tidigt. Hade världens migrän igår och dråsade i säng direkt efter jobbet, kunde inte äta något heller så nu är jag hungrig som en varg...

Måndagsmorgon

I natt vaknade jag av ett jätteösregn... äntligen verkar hösten kommit... mysigt