företagarmöte

Har ikväll varit på ett mkt intressant möte med Företagarna i Varberg, tror att det är jätteviktigt att man som politiker lyssnar på dem som lever med våra beslut och företagare är en grupp som blir starkt påverkade av vad vi beslutar som politiker, som sagt ett intressant möte.

då var helgen till ända

regnar lite utanför fönstret. I helgen har dottern fyllt 6 år. Det har gått så otroligt fort, samtidigt kan jag knappt minnas hur det var att inte ha barn : )  6-årstrotsen har dragit igång och hon pendlar mellan att vara världens underbaraste prinsessa till att vara ett rasande monster. Tacksam för goda barnuppfostransråd...

ont i fötterna

Ont i fötterna har jag efter att ha traskat runt i Göteborg, hade tänkt lite trevlig shopping. Nu blev det bara trevligt. Är det ett tecken på att man har blivit gammal eftersom jag inte hittar ngr snygga kläder att shoppa (ja att jag inte hänger med i dagens mode)? Behövde verkligen en ny väska också, men inte heller det hittade jag. Dom är så stora, får man inte ont i axeln av att konka runt en så stor handväska? Jag känner mig så old.... "jag förstår inte dagens mode"... det är väl 30-års krisen som börjat ; )

överlycklig

Har fått nytt jobb på skatteverket, ska bli så roligt! Börjar den 1 juni

ingenting särskilt egentligen

Tänkte väl egentligen inte skriva något särskilt. Kanske borde jag skriva mer om fettintag, det är tydlig det som ger läsare om man ser till min statistik vad det gäller mitt senaste inlägg ; )

Har varit på måndagsmöte (kdpolitiker i Varberg träffas och diskuterar aktuell politik) ikväll, det var trevligt som vanligt.

Jag låter "Kekset" på
www.varbergsposten.se få sista ordet i en vårdnadsbidragsdebatt, oavsett vad jag svarar har jag förstått att mina svar inte räcker till.  Ärligt talat så känns det som att Kekset är någon politiskt aktiv från vänstersidan som inte vill stå med sitt egna namn (men jag har säkert fel)


det är väl det jag alltid har sagt

Läser i dn att svenska kostråd inte är vetenskapliga. Jag har flera gånger ifrågasatt fettsnål kost. Själv äter jag alltid standardprodukter, mycket grädde, extra fet yogurt (10 %) etc. Ju fetare mat ju mindre mat behöver man ju äta och ju längre håller man sig mätt och ju mindre mat man stoppar i sig desto mindre förblir magsäcken.

Tänk om vi de senaste åren har fått helt fel kostråd, inte konstigt att vi bara blir fetare

Hägglund & Larsson om vårdnadsbidraget

Göran Hägglund och Maria Larsson skriver om vårdnadsbidraget i Aftonbladet

Ny superbra blogg : )

Nu börjar Kristdemokraterna i Varberg att blogga. Gå in på kristdemokraternaivarberg.blogg.se
och debattera den lokala kristdemokratiska politiken.

Delad premiepension

Dagens kvinnliga ålderspensionärer har i genomsnitt lägre pension än män med ålderspension. Det beror på att kvinnor i högre utsträckning arbetat deltid och tagit ett större ansvar för barnen. I det nya pensionssystemet finns, efter ett kristdemokratiskt initiativ, rätten att tillgodoräkna sig pensionsgrundande belopp för s.k. barnår. Det innebär att upp till fyra år per barn kan räknas som pensionsgrundande för den som själv tagit hand om sina barn.

I det nya pensionssystemet finns också möjlighet att årligen överföra den s.k. premiepensionen mellan makar, efter en aktiv begäran. Syftet är att de på detta sätt ska kunna utjämna pensionerna mellan sig, genom att den med högre intjänad pension kan överföra intjänad premiepension till den med lägre intjänad pension.

Allt för få känner emellertid till eller utnyttjar denna möjlighet. Kristdemokraterna anser att jämställdhetsskäl talar för att grundregeln för makar med gemensamma barn bör vara den omvända, d.v.s. att makarnas totala årligen intjänade premiepension automatiskt delas lika mellan dem så länge de har barn som inte fyllt tolv år. De som önskar frångå denna regel bör aktivt begära detta.

Under kvällen som gått...

... har jag suttit och skrivit på KDU´s välfärdspolitiska manifest. Det är spännande saker ska ni veta, en hel del mycket bra förändringar som föreslås. Det är underbart att som kontrast till de beslut som man ofta tar i kommunen få sitta och vara visionär. Under kvällen har jag då och då blivit avbruten av en upprörd make som legat på soffan och läst rapporten som jag hänvisade till i ett tidigare inlägg

God kväll!

Föräldrautbildning

Det är inte ovanligt att föräldrar känner osäkerhet i sin föräldraroll. Hur ska konflikter hanteras? Hur sätts gränser utan att barnets självkänsla skadas? Hur bevaras vuxenrelationen när barnen tar all tid i anspråk? Vad gör jag om mitt barn blir mobbat? Hur kan jag skydda mitt barn från droger? Att hitta former för att diskutera dessa och liknande frågor är viktigt för de flesta föräldrar.

Kristdemokraterna anser att kommunerna bör stödja och uppmuntra utveckling av föräldrautbildning, inte bara när barnet är nyfött utan återkommande.

Reell etableringsfrihet

Barn är olika, därför behövs också olika typer av barnomsorg. För att främja mångfald och utveckling av barnomsorgen tycker Kristdemokraterna att full etableringsfrihet ska råda inom barnomsorgen på liknande sätt som gäller för förskoleklass och friskolor. Det innebär att kommunerna ska ha skyldighet att tillhandahålla ett pengsystem som möjliggör för godkända utförare att bedriva barnomsorg.

Vi anser att för barnomsorgsverksamheter som kommunen godkänt ska ett bidrag betalas per barn som inte oskäligt avviker från kommunens egna kostnader per barn i motsvarande verksamhet. Med en sådan förändring kommer en mängd nya enskilt drivna verksamheter att kunna växa fram som tillgodoser föräldrars olika behov och önskemål av barnomsorg när de själva förvärvsarbetar.

upprörd

Idag skriver jag som förälder. Men liksom det är viktigt för mig som förälder att det finns reell valfrihet är det ju också viktigt för mig som kristdemokrat att det finns reell valfrihet. Men som sagt, här kommer ett inlägg av mig som privatperson (upprörd sådan):

Varbergs kommun har gjort en genomlysning av den skola jag valt till min dotter och jag har precis läst rapporten. Måste säga att jag är upprörd. Känner inte igen mig. Egentligen går det ut på att rapporten rekommenderar att skolan ska ändra sig så att den blir precis som alla andra kommunala förskolor. Vad är det för mening med valfrihet om det ändå inte är någon skillnad?

Jag var en av dem som var blev kallad till ett föräldramöte där vi fick diskutera och ta upp bra och dåliga saker med förskolan. Utvärderaren, Torbjörn Johnson, betonade att det handlade om både positiva och negativa saker som vi kunde lyfta fram. Nu känns det som om att han har lyft bort så gott som allt positivt som sades på mötet. Jag pratade en hel del men ingenting av det jag sade, eller andra positiva föräldrar sade, finns med i rapporten (nämns som en grupp positiva ja-sägare på något ställe). Varför?

Johnson är en traditionell förskollärare som har valt att börja med utvärdering (när jag googlade honom hittade jag dock bara ett tidigare uppdrag i Karlskoga där vår nuvarande förvaltningschef, Ralf Dahl, då arbetade men han har säkert gjort fler saker för han berättade att han hade god erfarenhet).

Jag hade önskat att han kunde gjort en mer objektiv utvärdering istället för att ha sitt eget förskoleperspektiv på verksamheten. Och jag önskar att han hade läst något om Montessori innan (å nu var jag för elak, jag vet, är lite upprörd, det klart han har läst på)

Valfrihet att välja. Vad är valfrihet värt om allt är lika? Att välja en Montessoriskola handlar om att man som förälder vill ha Montessoripedagogiken... det var i alla fall vad jag inbillade mig.

Han skriver "Miljön är väl genomtänkt och strukturerad för att stödja det pedagogiska arbetet, men kan i vissa fall upplevas som kal och kall, eftersom det förekommer enbart klassiska Montessorimaterial", jag skulle vilja rekommendera personen att ställa sig på knä dvs. i höjd med det som barnen ser så kan personen se att det inte är en kall och kal miljö. Dessutom skulle jag vilja påpeka att det de facto är en Montessoriskola. Vi som vill ha våra barn i en ren Montessoriskola ska vi vara tvungna att flytta utomlands? Det finns många länder där man inte tror att det är skadligt för barnen att lära sig någonting innan de är 6 år men i Sverige tror man tydligen att det är skadligt om barnen sysselsätter sig med annat än traditionella dockvrår och bilbanor på heltid. Som säkert de allra flesta som har barn vet så tycker barn att det är mycket roligare att hjälpa mamma/pappa att laga mat på riktigt än att leka vid sin låtsasspis.

Vill du läsa mer om Montessori och AMI (som är den utbildning lärarna på skolan har) kan du läsa på
www.montessori-ami.org

Flygbladsutdelning på torget

Idag har jag och 2 andra trevliga kristdemokrater delat ut flygblad på torget. Flygbladen handlade om att Kristdemokraterna vill öka möjligheterna till mer tid för barnen bland annnat genom att införa kommunalt vårdnadsbidrag.

Kristdemokraterna anser att dagens barnomsorgssubventioner är orättvisa. Bara de som väljer att ha sina barn på kommunalt finansierad förskola eller familjedaghem får del av stödet, som i genomsnitt uppgår till nästan 100 000 kronor per barn och år. Familjer där någon av föräldrarna själv vårdar barnen får ingen del av subventionerna. Det får inte heller familjer som ordnat sin barnomsorg privat, familjer som vars arbetstider inte stämmer med de kommunalt finansierade förskolornas öppettider, familjer i glesbygd samt familjer som står i kö till den kommunala barnomsorgen. Men alla dessa familjer är ändå med och betalar för barnomsorgen via skattsedeln.

Vi anser att kommunerna ska ha skyldighet att erbjuda kommunalt vårdnadsbidrag till de föräldrar som själva tar hand om sina barn. Stödet bör uppgå till 80 procent av den genomsnittliga nettokostnaden för en plats i den kommunala barnomsorgen. Denna möjlighet öppnas genom förändringar i kommunallagen och skollagen. Ersättningen ska utgå till föräldrar vars föräldrapenningdagar och barndagar tagit slut. Totalt 60 barndagar ska dock undantas från denna regel och får sparas för att användas senare under barnets uppväxt.

Lördag

och ett strålande väder för att dela ut foldrar om ökad tid för våra barn

nytt brev

Så damp det ner ett brev till, denna gång adresserat till min man. Känner mig lite irriterad,  jag har faktiskt bättre saker att göra än att polisanmäla anonyma brevskrivare... äckliga anonyma brevskrivare.

"Kriztdemokrater tar från fattig å ger till rik. Ja vill slicka din LiLiTH, och knulla, kan dörrkod nu. Ja hata KD Lili stå min lista"

Låter väl som en intelligent person. Vad är det för människa som skriver sånt egentligen? Hur är han funtad?

Skolåldern

När skolan börjar, är det som inledningen på en helt ny era för våra barn. Det är vårt ansvar som vuxna att se till att det blir en bra tid för våra barn. En tid för att växa, lära, förstå och utvecklas. Vi har ansvar för att  fånga upp alla de varierande talanger, gåvor och egenskaper som finns inneboende hos varje barn. Att se olikheterna, förstå att uppskatta dem och inleda arbetet med att förädla och locka fram. Det förtjänar våra barn.


Läs mer om kristdemokratisk politik vad det gäller skolåldern

Kampanjblogg

Glömde i förgående inlägg göra reklam för vår kampanjblogg, den når du lätt genom att antingen gå in på www.familjen.nu och klicka dig vidare eller helt enkelt klicka här

På denna blogg kan du enkelt följa vårt kampanjande

Småbarnsåldern

Som jag tidigare har nämnt så kör Kristdemokraterna en kampanj under 1-15 maj. Kampanjen syftar till att verka för att föräldrar ska få mer tid för sina barn.


Vi pratar ofta om valfrihet och att det svenska samhället blivit mer individualistiskt. Trots detta finns det fortfarande ett område där vi inte helt får fatta egna beslut. Det handlar om våra barn. I vårt samhälle tilltros inte föräldrarna förtroendet att kunna välja barnomsorg själva. Vårdnadsbidrag skulle öka valfriheten.


Sedan vill jag bara passa på att här betona att Kristdemokraterna inte anser att man ska tvingas att ta ut vårdnadsbidrag, vårdnadsbidrag skall vara för dem som vill.

Läs mer om kristdemokratisk politik under småbarnsåren genom att klicka på denna
länk

Vårkampanjen går vidare

Och jag tänkte berätta lite om vår familjepolitik. Man kan väl på något sätt säga att familjepolitiken startar i graviditeten. Att vänta på ett barn ser olika ut för olika människor. Men man kan väl säga att alla väntar på den dag då ingenting längre kommer att bli sig likt. 

När så många av ens vanliga rutiner förbereds för rubbning är det viktigt att de blivande föräldrarna kan lita på samhället. Att det är tydligt och enkelt vad samhällets ansvar innebär. Kristdemokraterna tycker att alla blivande mammor ska ha rätt att vara tjänstledig de sista 30 dagarna innan förlossningen, med ersättning. (Vi kallar det graviditetspeng.) Vi tycker också att alla kvinnor ska vara garanterade en BB-plats. Självklart ska mamma och barn också ha rätt att stanna på BB i minst tre dagar. (Vi kallar det BB-garanti). Vill du veta mer? Klicka dig vidare här


Mer tid för barnen!

Nu drar Kristdemokraterna igång med sin vårkampanj "Mer tid för barnen - inför vårdnadsbidrag nu!". På www.familjen.nu kan du läsa mer om vår kampanj. Kampanjen kommer att hålla på mellan 1-15 maj.

Kristdemokraterna driver en familjepolitik med barnets behov i centrum, för barn i alla åldrar. Från väntans tider under graviditeten, via småbarnsåren och upp genom hela skolåldern. Vi vill ge båda föräldrarna möjlighet till mer tid med barnen. Barnomsorg och arbetsliv ska anpassa sig till dig. I vårt Sverige ska du inte behöva skämmas för att du vill ge dina barn mer av din tid.