Fredag

Idag kommer vi att behandla två propositioner; ”En samlad storstadspolitik” och ”Ett hederligare Sverige”. Under plenumdebatten för propositionen ”Ett hederligare Sverige” kl. 13:30-17 (direktsänds i SVT 24) kommer Hallandsbänken att yrka på att stryka avsnittet med att införa schablonbeskattning på kontantbranscherna. Om det är många som vill tala kan det vara svårt att komma med på talarlistan men jag hoppas att jag ska hinna komma upp och argumentera för detta. 


Torsdag kväll

Jag vill ikväll inleda min blogg med Göran Hägglunds avslutningsord i sitt inledningstal. Han sade:

”Det är nu 79 dagar kvar till valdagen. Fram till dess är det hårt arbete som gäller. Bara så kan vi vinna regeringsmakten. Inte för dess egen skull. Men för barnens skull. För de äldre som far illa. För alla de som saknar arbete. För ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.”

För övrigt kan jag tillägga att det har varit en trevlig inledning på årets Riksting. Lunchen och lokalerna på Svenska Mässan har varit riktigt bra, arrangörerna har gjort ett toppenjobb, jag har träffat många trevliga kristdemokrater och dessutom har sommaren verkat återkommit.

God kväll!

Förresten, om du vill läsa Göran Hägglunds tal kan du göra det
här


Riksting

Idag bär det av till årets Riksting i Göteborg. I Svenska Mässans kongresshall kommer drygt 700 ombud att mötas för att diskutera och debattera. Det kommer att börja med ett tal av vår lysande partiledare Göran Hägglund, jag har en känsla av att det kommer att vara fantastiskt bra (som vanligt). Därefter följer en del formalia, dagen avslutas med seminarier. På fredag och lördag kommer vi att behandla de tre redan nämnda propositionerna.

Göran Hägglund skriver idag på
DN debatt om hederlighet och näringslivet, läs den. Han skriver även på GP debatt där han och Carina Liljesand bland annat skriver om förorterna och hur man kan bryta utanförskapet.  I Svd Brännpunkt skriver Göran Hägglund och Maria Larsson om kvinnomisshandel.

Inför årets Riksting

Har för andra gången läst igenom de tre propositionerna från partistyrelsen. Syftet med rapporterna vid årets Riksting är att beskriva kristdemokratisk politik för ett hederligare Sverige, en samlad storstadspolitik samt en samlad landsbygdspolitik. De är riktigt, riktigt bra! Tillsammans ger de ett kristdemokratiskt helhetstänkande som håller ihop Sverige värderingsmässigt, geografiskt och socialt. Klarar vi bara av att föra ut det Kristdemokratiska budskapet borde våra väljarsiffror skjuta i höjden på valdagen.

Är du intresserad av att läsa våra handlingar kan du ladda ner dem här.


hemsida



inlägg om förmögenhetsskatten såhär i början av veckan

I Sverige finns en stor potential för investeringar som kan ge nya jobb, tillväxt och växande företag men nuvarande lagstiftning driver kapital ut ur landet vilket är katastrofalt för svensk ekonomi. Det finns vetenskapliga belägg för att förmögenhetsskatten påverkar både tillväxt och företagande negativt. Förmögenhetsskatten är en skatt som straffar företagsamhet och sparande. Kristdemokraterna anser att det är dags att avveckla förmögenhetsskatten. Bland EU: s 25 medlemsländer finns förmögenhetskatt även i Spanien och Frankrike men inte så hög som i Sverige. Konsekvensen av förmögenhetskatten är brist på inhemskt kapital och att utländska investerare lätt kan bjuda över vid uppköp av inhemska bolag. Sverige har lägst investeringskvot i EU. Privata investeringar är en förutsättning för växande företag och fler jobb.


Midsommarafton

Vill önska alla er som läser min blogg en riktigt trevlig midsommarafton. Nu håller jag bara tummarna att vädret ska bli  bättre.

jag är i tidningen

Idag är jag med i HN (ej nätversion) med anledning av att man har frågat den kvinna som står först i tur efter männen på listorna i kommunvalet (jag hoppas ju mest på Riksdagsvalet men står även som andra namn till kommunfullmäktige). Tydligen har partierna i Varberg väldigt få kvinnor på listorna. Men det är svårt när så få kvinnor engagerar sig. Vi kan inte ropa efter ökad jämställdhet utan att själva göra något åt det.

Jag skulle önska att fler kvinnor engagerade sig politiskt, eller rättare sagt jag skulle önska att fler överhuvudtaget kunde engagera sig politiskt. Ibland hör man folk tala om att politiker inte har tillräckligt hög kompetens för sitt uppdrag men ju fler som engagerar sig ju större blir kandidatutbudet och med lite konkurrens borde kompetensen öka. Och är man missnöjd med partiernas listor kan man ju faktiskt personvalskryssa.

Kryssa gärna mig ; ) jag behöver minst 8 % för att komma in i Riksdagen, 8 % kanske inte låter så mycket men det är få som uppnår dessa siffror så varje litet kryss är av betydelse...     

fler jobb möjligt?

Igår kväll sträckläste jag (förutom ett avbrott när jag hoppade runt i lägenheten och ojade mig över kramp i tårna) rapporten ”500 000 nya jobb är möjliga”. Måste säga att jag tycker det är så oerhört roligt att läsa sånt här. Inte för att det är roligt att läsa om 10 års tillväxt utan att jobben ökat utan för att man får så mycket aha känsla. Det var som när jag läste nationalekonomi, då var det verkligen som om ögonen öppnades. Hade fler socialdemokrater läst nationalekonomi hade vi nog inte haft så många socialdemokrater.

Hur kommer det sig att många andra länder har haft en bättre ekonomisk utveckling än Sverige? Rapporten kommer med ett flertal intressanta förslag om hur vi skall kunna öka antalet arbeten. Det handlar om att göra det lättare att investera, göra det lättare att anställa, göra det lättare att ta ett jobb samt att göra det lättare att vara egen.

Jag är inte säker på att jag håller med om allt som sägs i rapporten men vi måste ta ett gemensamt grepp om dessa frågor. Sverige har goda förutsättningar, nu gäller det bara att utnyttja dessa. Jag är helt säker på att ett regeringsbyte kan göra det möjligt. Jag ser fram emot den 17 september då vi byter kurs på landet!

Onsdag

Byggnadsnämndens möte var snabbt avklarat, redan halv tolv var vi klara (rekord under den tiden jag varit med).

Åkte därefter tåget direkt upp till Göteborg för att delta i den lunch som avslutade ”Samtal på gång” som anordnats av Svenskt Näringsliv och LRF.

När jag ändå var uppe i Göteborg passade jag på att vara ytterligare lite social och var och drack kaffe på Espresso House med en väninna (jag är riktigt förtjust i deras latte). Nu har jag allt lite ont i fötterna, skorna jag hade på mig idag kan inte klassas som promenadskor och jag har gått en hel del idag.

tisdag kväll

Maria Larsson skräder inte order när hon kommenterar socialdemokraternas rapport ”Vi håller vad vi lovar”. Hon säger bland annat:

"Vissa punkter som de bockar av, exempelvis att de lyckats stoppa kvinnohandeln, är så uppenbart felaktiga att ingen ens med lite god vilja kan uppfatta det som trovärdigt."

Hela hennes pressmeddelande kan du läsa här.

Efter frukostmötet

Det var ett trevligt frukostmöte vi hade med Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Många intressanta tankar och mycket av deras synpunkter ställer sig Kristdemokraterna bakom. Det var ett bra möte tycker jag.

Lärarna är en grupp som är avgörande för samhällets framtid och det är viktigt att dessa har en god utbildning. Det finns ett flertal undersökningar som pekar på att det är just läraren som är en avgörande faktor för att en elev skall lyckas i skolan vilket gör det centralt för skolpolitiker att verka för att det finns professionella, kompetenta och engagerade lärare som kan lotsa eleverna rätt. Kristdemokraterna vill ha en bättre arbetsro i skolan genom att klargöra lärarnas befogenheter och följa upp elevers uppträdande genom ett skriftligt omdöme om elevens uppträdande och engagemang. Kristdemokraterna vill ha tre lärarexamina istället för en riktade till åldersintervallen 0-6 år, 7-12 år och 13-19 år. Vi vill att nyutexaminerade lärare ska göra ett AT-år och därefter erhålla fast anställning och lärarlegitimation. Vi tycker att det ska finnas befordringssteg med högre lönenivå för kvalificerade lärare med särskilt ansvar exempelvis mentorer. Vi vill att läraryrket skall vara ett legitimerat yrke med fokus på undervisningen. Vi vill även ha förbättrade möjligheter för lärare att forska.

Läs mer om Kristdemokraternas skolpolitik på vår hemsida.  

Frukostmöte

Idag ska jag och Robert Majlöv (Kd´s repr. i BUN) gå på ett frukostmöte med Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet för att diskutera skolpolitik. Deras gemensamma budskap är att alla har rätt till utbildade lärare.

Stråvalla camping

Fick i en kommentar på ett inlägg som jag gjort angående Camping i Stråvalla (läs inlägget här) reda på att Centern i Stråvalla har skickat ut ett flygblad i vilket man uppmanar stråvalleborna att rösta på Centern eftersom de tagit strid mot Campingen.

Jag får väl passa på att här i bloggen uppmana de som tycker att man ska göra det smidigare för entreprenörer med goda idéer att förverkliga dessa och de som tror att ett blomstrande näringsliv är essentiellt för en god välfärd att rösta på Kristdemokraterna ; )

Avskaffa fastighetsskatten!

Hallänningar har efter Stockholm den högsta fastighetsskatten i Sverige. Även allt fler tvingas betala förmögenhetsskatt när huspriserna stiger. Detta går att läsa om i dagens HN.
 
Under de närmaste veckorna kommer de flesta av årets 3,4 miljoner underrättelser om beslut gällande fastighetstaxering att skickas ut från Skatteverket. Kristdemokraterna är det enda parti som omedelbart vill avskaffa fastighetsskatten. Även om detta kanske skulle vara en bra valfråga för oss att som enda parti driva så hoppas jag att vi inom Alliansen kan komma överens om ett gemensamt förslag för avskaffandet av fastighetsskatten innan valet den 17 september eftersom detta skulle vara det absolut bästa för de boende.  

Vill du träffa mig?

Idag finns jag på torget i Falkenberg mellan kl 10-12 tillsammans med Hans Bergfast och Daniel Bernhardt.

God Kväll!

Om jag inte hade varit så trött efter alldeles för lite sömn samt en eftermiddag på fun city så hade jag skrivit en kommentar om Granskningsgruppens rapport men istället kan du läsa deras pressmeddelande här.

Vill du läsa Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglunds anförande (som vanligt lysande) i riksdagens sista partiledaredebatt innan valet kan du läsa det här.    

God Morgon!

Klockan är snart 6, solen lyser på hustaken och jag ska snart iväg och jobba.

Igår var det skolavslutning i Varberg. Kyrkan var öppen och vi bjöd på fika till förbipasserande vilket verkade vara uppskattat.  

SCB:s stora halvårsmätning

 Kristdemokraterna är det enda partiet som har en statistisk säkerställd uppgång på 1,0 procentenheter.
 
Kd 5,8 (+1,0)     (felmarginal +/- 0,6)
M 25,9 (+0,1)    (felmarginal +/- 1,2)
Fp 10,9 (-0,2)   (felmarginal +/- 0,8)
C 6,2 (+0,4)      (felmarginal +/- 0,6)
 
S 37,5 (+0,4)    (felmarginal +/- 1,3)
Mp 4,7 (+0,6)    (felmarginal +/- 0,7)
V 5,8 (oför)      (felmarginal +/- 0,6)
Övr 3,3 (-2,2)   (felmarginal +/- 0,7)
 
Det blir nog ett spännande val, det är fortfarande jämnt mellan Alliansen och vänsterblocket. Om valet skulle ägt rum i maj skulle alliansen få mellan 47,7 och 50,0 procent av rösterna – en statistiskt säkerställd ökning på ca 1,2 procentenheter sedan november förra året. Socialdemokraterna med stödpartier skulle få mellan 46,7 och 49,1 procent – ingen säkerställd förändring sedan november.

Men kom igen nu och rösta på Kristdemokraterna den 17 september, det räcker inte långt med 5.8 %. För att jag ska komma in måste vi ha en sådär ca 11-12 % (om jag inte blir inkryssad dvs)

minirapport fr. "samtal på gång"

Så har jag varit ute och promenerat, ytterst trevlig dag!

Med mig hade jag Harald Lagerstedt (c) och Lena Olofsdotter (LRF). Vi pratade en hel del om alla de regler som finns kring företagsamhet.

Kan avslöja att mina nya eccosandaler var en hit att promenera i.  

Samtal på gång

Idag ska jag ut och gå. Det handlar om ”Samtal på gång” som anordnas av Svenskt Näringsliv och LRF. På svenskt Näringslivs hemsidan skriver man:

”Under försommaren anordnar vi en vandring för företagare och politiker i södra Sverige. De kommer under vandringen att kunna diskutera förutsättningslöst kring företagandet i Sverige. Det är totalt närmare 100 delsträckor som kommer att tillryggaläggas och därmed också ett hundratal viktiga samtal om företagandet i Sverige som kommer att äga rum. Varje dag bjuder vi också in lokal media för att sammanfatta innehållet i samtalen.”
 
Jag kommer att promenera från Ragnhills Källa till Hunnestad kyrka (5.4 km). Ska bli riktigt kul (har fått köpa mig ett par riktiga sandaler, annars är det mest höga klackar som finns bland mina skor).  
 

Debattinlägg i HP

Idag kan man i Hallands Posten läsa debattinlägget ”Inga pekpinnar med kd-politik” undertecknad av mig och Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson. Där står:
 
"Är man som kvinna under någon tid i livet mer intresserad av att uppfostra sina barn än av att utföra hjärnkirurgi, betraktas man av både politiska partier och opinionsbildare som smått förtryckt. Vi kristdemokrater har länge iakttagit den här underliga formen av förmynderi. Vi har följt föräldraupproren och hört hur både mammor och pappor ropar efter mer tid med sina barn."
 
Vidare står det:

"För oss handlar jämställdhet och valfrihet om att både män och kvinnor ska få göra egna, självständiga val, utan politikers pekpinnar eller proffstyckande. Vårt uppdrag är att skapa de allra bästa förutsättningarna för lika möjligheter och lika skyldigheter, och kanske viktigast av allt: att lyssna.En SIFO-undersökning genomförd i slutet av april i år, visade att 64 procent av alla vill att samhället ska göra det ekonomiskt möjligt att vara hemma med sina barn tills de fyller fyra år."

Kristdemokraterna litar på att föräldrarna själva klarar av att besluta om vem som ska vara hemma och hur länge. Därmed inte sagt att vi önskar alla mammor tillbaka till spisen, vilket en del försöker göra gällande. I vår familj passade det till exempel bäst att min man tog ut merparten av föräldradagarna eftersom vi fick barn under min studietid. Kristdemokraterna anser att det är självklart att mamman och pappan själva ska besluta om vem som skall vara föräldraledig när barnen är små. Familjers omständigheter ser olika ut och en enda lösning passar inte alla.


onsdag

Ska åka ned till Hallands Nyheter och ta kort (eftersom detta är min första valrörelse har de inget kort på mig än), därefter ska jag åka på dotterns avslutningsfirande på Montessoriskolan ”Lära för livet”. Ska bli riktigt trevligt, hon har avslöjat att de ska spela ”Petter och hans fyra getter” och hon ska vara geten röd.

Tisdag

Dottern och maken har varit på simstadion och badat.

Ska snart åka iväg på lokalavdelningens valgruppsmöte, ska bara laga och äta lite middag först.

Någon som har en sådär 20 miljoner över?

Läser på Merit Wagers blogg att regeringen satsar 20 miljoner kronor för att få föreningslivet att öka valdeltagandet. Alla dessa politiskt korrekta projekt som man ska satsa miljontals kronor på får mig faktiskt att må lite illa. Tänk hur många arbetstimmar som ligger bakom de skattekronorna…

Måndag

Nästan färdig med en översättning jag gör av en rapport från Chalmers om materialflödeshantering, helt otroligt vilka vägar en del produkter tar.

Ska snart åka iväg och jobba, arbetar till 18 idag sen blir det som vanligt måndagsmöte med Kristdemokraternas lokalavdelning.


Söndag

Fortfarande ett strålande väder. Jag väntar på att ugnen ska bli varm. Har till lunch tänkt att göra en paj med västerbottenost, spenat samt den färskpotatis som blev över från gårdagens grillning (vi var väl än av få svenskar som inte tittade på matchen).


Lördag

En strålande morgon, nybakade scones till frukost och himmelen är alldeles blå. Har varit en sväng på stan, dottern har inhandlat lördagsgodis. Helt enkelt en underbar lördag!

HN skriver om turismen i Halland. Halland är Sveriges mest populära turistmål. Idag har jag en insändare i HP om turismen, i samma tidning skriver Kristdemokraten Ramesh Chibba om fastighetsskatten.   

bloggtoppen.se

Jag har lagt upp min blogg på bloggtoppen

Bloggtoppen.se
 

Fredag

Ett strålande väder, nu kommer nog sommaren!

Ikväll blir det fredagsmys med dottern och tacos framför tv:n.

Lokala säkerhetsnämnden

Idag har jag varit på möte med Lokala säkerhetsnämnden. Fick den efterfrågade redovisningen av budgeten (har tidigare skrivit om detta på bloggen).

De lokala säkerhetsnämnderna befinner sig i något som kallas kategori E, vilket bestämmer att vi (och andra styrelser och dylikt som kategoriseras som kategori E) ska får 400 000 kr/år.

Under året 2005 gjorde vi av med 338 553 kronor som fördelades enligt följande:

Arvoden och sammanträdesersättningar: 68 089 kr
Studieresa till Finland: 139 535 kr
Medlemsavgift till KSO: 50 000 kr
Administration: 50 000 kr
Övrigt: 30 929 kr.

2005 hade vi en ingående balans på 782 865 kronor vilket gav en utgående balans på 844 312 kr.

På mötet talades det om att det kan vara bra att ha vissa reserver t.ex. vid ett ökat informationsbehov (t.ex. vid effektökningen vid Ringhals eller något oförutsett), dessutom är utgifterna något olika fördelade under mandatperioden då mandatperioden inleds med utbildning. Vi är den största säkerhetsnämnden med våra 22 ledamöter och skulle samtliga ledamöter komma på varje möte skulle vi ha haft mindre pengar kvar.

Men jag är helt säker på att man skulle kunna driva den lokala säkerhetsnämnden med mindre pengar utan att det för den skull skulle innebära någon skillnad för allmänheten, och jag är säker på att det för många andra också skulle gå och driva sina verksamheter, styrelser etc. mer kostnadseffektivt men när pengar kommer från staten känns det inte lika angeläget att spara in (hade det varit kommunala pengar hade det ju påverkat den kommunala budgeten).  I det stora hela är det kanske inte stora pengar men jag tror på många bäckar små och jag tror att staten är en så otroligt stor ”maskin” att det ”försvinner” mycket pengar in i maskineriet. Vi hade verkligen behövt att mer nogsamt se över våra ”små bäckar” och se om staten satsar på rätt saker. Jag hoppas på regeringsskifte och jag hoppas att den nya regeringen väljer att mer nogsamt se över vart de statliga pengarna hamnar, personligen anser jag att vi främst måste satsa på kärnverksamheter såsom infrastruktur, rättssamhälle, skola, vård och omsorg.

Kommer jag in i riksdagen är detta sådant i alla fall jag tänker vara extra uppmärksam på!

en reflektion ang undersökning om ungdomars prioriteringar

di.se går det att läsa om vad ungdomar prioriterar. Arbete och skola har aldrig varit så lågprioriterat skriver man, däremot prioriteras pengar.

I undersökningen har det frågats om hur viktigt det är med ett intressant arbete. Hur hade resultatet blivit om man endast hade frågat hur viktigt det var att ha ett arbete?

Att skola inte prioriteras är kanske för att en högskoleutbildning inte längre ger en garanterad plats på arbetsmarknaden.

Så vad visar undersökningen, jag är rädd för att den tyder på att väldigt många inte har så ljusa framtidsdrömmar. Bra resultat i skolan leder inte med automatik till ett bättre liv och ett intressant arbete är en utopi för en generation som just nu kanske är glada om de får ett dötrist arbete så länge det utbetalas lön.  

Det går bra och det är valår, ett sammanträffande?

Det måste vara skönt för Göran Persson att kunna peka på att det går bra för Sverige när det är valår. Det senaste året har såväl finans- och penningpolitiken stimulerat ekonomin maximalt vilket tillsammans med den internationella högkonjunkturen gett ett kraftigt uppsving. I vårbudgeten tillkom nya utgifter på 14 miljarder kr/år. Miljöpartiet vill i sitt valmanifest utöka dessa med 38 miljarder, vänstern har krävt dubbelt. Vi talar om vallöften på över 100 miljarder från vänsterkartellen. Löften som säkert kan verka lockande men om dessa infrias kan vi mycket väl stå inför att ekonomin brakar och svångremmen dras åt. I en högkonjunktur skall staten inte öka sina utgifter utan hitta verktyg som stimulerar företagande och arbete så att ekonomin blir uthållig. Vi kan inte fortsätta ha dessa oroliga svängningar och toppar i ekonomin vartenda valår!


Misstroendeförklaring från Ungt val

Så har Aftonbladet presenterat resultatet av Ungt val, 120 000 ungdomar mellan 15 och 21 år har avgett korrekta röster i Ungt val 2006.

Av dem röstade 21 procent blankt, endast 59 procent valde något av de sju partier som i dag finns representerade i riksdagen.

En rejäl tankeställare för etablerade partier!  Vad säger detta om oss politiker? Jag kan tänka mig att det till viss del handlar om att vi inte lyckas förmedla vår politik. Att vi väljer att tala om statistik och glömmer den vardag många vistas i. Att vi inte ger några lösningar på de problem som man ser i sin vardag. Jag tror inte att åtgärder av olika slag är rätt väg att gå, vi måste gemensamt arbeta för att få Sverige på rätt köl.

Vi saknar framtidstro och det är inte så konstigt. Hela mitt vuxna liv har präglats av debatten om arbetslösheten. Åtgärdsprogram avlöser varandra för ungdomar som inte vill något annat än att gå till ett riktigt jobb för att kunna skaffa sig ett eget boende. Ungdomar som kallas lata av den äldre generationen, ungdomar som söker hundratalsjobb och som inte kommer till en enda intervju. Ungdomar som gått universitetsutbildningar men som får fortsätta jobba på sitt extrajobb efter studierna.

Är det konstigt att 21 % väljer att visa sitt missnöje och rösta blankt?

onsdag (men det känns som måndag)

Gårdagen var en riktigt trevlig dag. Varberg var fullt av enormt mycket glada människor, var nog en hit att göra nationaldagen till helgdag. 

Jag och dottern tittade på ”Varieté eller nå´t - ett litet varietéprogram för stora och små från 5 år av Månteatern”, tog en sväng om hamnplanen och ”Kulturfesten”, lyssnade på en del framträdanden, åt lite glass och gick sen i paraden under kd-flagg från torget till Societetsparken. Flaggan bars av vår halländska riksdagsledamot
Lars Gustafsson.

Nationaldagen

Ett strålande väder, jag tänker börja mitt nationaldagsfirande med att gå ut och sätta mig i trädgården och dricka en kopp te. I Varberg kommer nationaldagsfirandet se ut på nedanstående sätt (har tagit programmet från www.varberg.se ). Jag ska välja ut ett par punkter och närvara på.

Varbergs torg

07.30, Varbergs Kustband marscherar genom
centrum, fanbärare är Hans-Erik Qvarnström, Varbergs Hembygdskrets.
08.00, Flaggorna hissas av förtroendevalda politiker med hjälp av Varbergs scoutkår. Tacksägelsebön av kyrkoherde Carl-Ingvar Facks.

Societetsparken
11.00, Varieté eller nå´t - ett litet varietéprogram för stora och små från 5 år av Månteatern.

Konsthallen/Hamnmagasinet
12.00-16.00, Vernissage Art Twinning, konstnärer från Varbergs vänorter (Norge, Finland, Danmark och Tjeckien) Gösta Bergenheim, kommunstyrelsens ordförande öppnar utställningen.

Campus Varberg
12.30, Skulpturen
Hålrum invigs. Tal av Gösta Bergenheim, kommunstyrelsens ordförande och av Jörgen Ehn, projektledare. Sång av Varbergs Kvartettsällskap. Konstnären Eva Hild närvarar.

Hamnplan
13.00-16.00, Kulturfest
Varbergs folkdansare tillsammans med Sibbarps spelmanslag.
Amanecer spelar världsmusik. Thailändsk dans med Thailändska föreningen.
Dansgruppen Marigona - albansk folkdans framförd av Albanska Kulturföreningens ungdomsdansare. Stamp - musikshow från Danmark med energi, rytm och dans.
Amanecer spelar världsmusik.

Thailändska föreningen serverar thailändsk mat.
Engelholms Glass bjuder barnen på glass.
Kultur- och fritid bjuder alla på kaffe och kaka.

Konferencier: Malin Svarfar Karlsson.

Societetsparken
13.00, Varieté eller nå´t - ett litet varietéprogram för stora och små från 5 år av Månteatern.

Varbergs torg
15.30, Föreningar samlas inför paraden.
16.00, Parad från torget till Societetsparken.

Societetsparken
15.30,Tjuvstart med Sibbarps spelmanslag.

16.15, Flaggan hissas av Ingemar Andersson, kommunfullmäktiges ordförande.
Kjell Engberg, kultur- och fritidsnämndens ordförande hälsar välkommen.
Sång av Göteborgs Gosskör, dirigent Maria Forsström. Varbergs Kvartettsällskap.
Högtidstal av Kate Jobson, Varbergssimmerskan som vann EM guld i simning 1958.
Flaggöverlämning.
Uppvaktning av 2005 års guldmedaljör.
Utdelning av Kultur- och fritids stipendier, Varbergs kommuns miljöpris samt
Varbergs Sparbanks ungdomsledarstipendier.

Varbergs torg
21.00, Flaggorna halas av förtroendevalda politiker med hjälp av Varbergs NSF scoutkår.

Varbergs kyrka
21.15, Land du välsignade, Varbergs Oratoriekör sjunger svensk körlyrik.
Dirigent Bertil Borgljung.


om socialdemokratisk forskningspolitik

Idag skriver Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, på DN om den socialdemokratiska forskningspolitiken. Han tar upp en rad områden där forskningen styrs av s-märkta politiker (läsning rekommenderas, gå in på ovanstående DN-länk). Inlägget avslutas:

"Förklaringen till denna politisering av forskningen kan således inte ligga i att regeringen har velat prioritera särskilt angelägna forskningsområden. I stället är den enda rimliga förklaringen att man vill skaffa sig detaljkontroll över vilka enskilda forskare som erhåller anslag.

Jag har tidigare argumenterat för att denna politisering skadar den svenska forskningens kvalitet. Till detta vill jag nu lägga att politiseringen av svensk forskning nu måste anses skadlig också för den svenska demokratins vitalitet.

Det går naturligtvis inte att mäta hur många nya och intressanta forskningsresultat vi gått miste om genom denna socialdemokratiska politisering av forskningen.

Men det är min ståndpunkt att för den svenska demokratins vitalitet måste nu detta socialdemokratiska kommissarievälde över forskningen brytas."

Jag kan inte göra annat än att hålla med. Jag tycker det är bedrövligt att staten går in och styr forskningen.

Att utbildning och forskning håller hög kvalité är avgörande för ett lands välfärd. Jag anser att vi behöver minska det partipolitiska inflytandet samt satsa mer pengar på forskning. Den högre utbildningens viktigaste uppgift är att förmedla kunskap. För att möjliggöra detta krävs kompetenta högskolelärare och forskare, en stimulerande arbetsmiljö samt studiesocial trygghet. Kristdemokraterna tar tydligt ställning för kvalitet i högskolan. Vi har därför avvisat den kraftiga utbyggnad av högskoleplatser som regeringen föreslagit, till förmån för satsningar på kvalitet. 

Debattartikel i HN

I dagens Hallands Nyheter skriver jag, Tom Barkström (ordförande för Kristdemokraterna i Hylte), Thomas Stefansson (kd) och Stigert Winterquist (kd) nedanstående debattinlägg.

Ska Hylte ta emot fler flyktingar?
Det är viktigt att de ca 39 000 flyktingar som Sverige ska ta emot i den s.k. tillfälliga asyllagen inte enbart blir satta i förvaring utan får möjlighet att skapa sig ett bra liv i vårt land. Som det är idag har man kunnat visa att det finns ett klart samband mellan socialbidrag som försörjning vid mottagandet i kommunen och långtidsberoende av socialbidrag flera år efter mottagningen vilket gör att många kommuner kanske drar sig för att välkomna dessa våra medmänniskor med öppna armar. Kommunstyrelsen i Hylte föreslår kommunen ska ta emot ytterligare 17 flyktingar utöver dem man redan lovat att ta emot. För detta erbjuder Invandrarverket ett extra engångsbelopp på 25.000 kronor per flykting. Kommunrådet Jennie Nilsson säger att dessa extra pengar skall satsas på skolan. För att ta emot och hjälpa människor i nöd, som har varit med om traumatiska upplevelser och händelser som vi enbart kan föreställa oss, krävs mer än en lärartjänst. Här krävs det att vi undersöker, vem som kommer hit, och vilket behov som finns. Är det 17 barn som behöver psykologhjälp för att överhuvudtaget kunna ta del av lärarundervisningen? Eller är det 17 vuxna som av olika skäl har behov av en handikappanpassad tillvaro? I ljuset av detta borde man i Hylte, innan man bestämmer vilket antal människor vi ska ta emot, införa ett mentor program. Där har varje familj/person som kommer, en annan familj/person som stöder och hjälper dem fram i vårat samhälle på alla de olika sätt som kan behövas. Hylte kommun kan säkert och vill gärna hjälpa till att ta emot alla nya svenskar men då skall kommunen ha ersättning som täcker kostnaderna. Som bekant är det i kommunen Barn- och Ungdomsförvaltningen och Socialförvaltningen som redan idag visar störst underskott. Kostnaderna borde fördelas rättvist över hela landet och inte enbart läggas på de kommuner som redan idag tar på sig en stor del av ansvaret. De allra flesta kommuner också de med betydligt bättre ekonomi än Hylte kommun har avvisat Invandrarverkets erbjudande eftersom ersättning anses alltför låg med tanke på de extra kostnader mottagandet i dagsläget för med sig.
 Förutom att det borde vara självklart att våra medmänniskor som kommer hit får rätt hjälp är det också viktigt att de från början får möjlighet att skapa sig ett bra liv. Att ersättningen inte täcker alla kostnader beror många gånger på den bristfälliga integrationspolitiken från regeringens sida. Idag gör reglerna att det är mycket krångligt för asylsökande att arbeta, i många fall till och med omöjligt. Det finns alltså människor i vårt land som har bott här i åratal som är förbjudna enligt lag att ta ett arbete. Regler som bidrar till främlingsfientlighet eftersom många inte vet att dessa inte får arbeta även om de själva skulle ordna ett arbete. Kristdemokraterna vill slopa dessa stelbenta regler som innebär hinder för strävsamma människor som mer än något annat önskar att kunna försörja sig själva. Dessutom vill vi minska regelkrånglet och förbättra möjligheterna för företagare med invandrarbakgrund att få tillgång till riskkapital, eftersom de oftast saknar kontakter och fasta tillgångar. Nästan en kvarts miljon människor i Sverige arbetar i företag som startats och drivs av personer med invandrarbakgrund och nästan vart femte nytt företag startas av en person som invandrat. Vi tror att arbete är den främsta lösningen på integrationspolitiken, en ökad integration genom arbete ger dessutom minskade kostnader för de kommuner som sträcker ut sin hand åt våra medmänniskor.
Kristdemokraterna har länge varit för en generös flyktingpolitik, men att klumpa ihop människor till siffror och ersättningsnivåer utan att ha en ordentlig plan, är som att först bygga ett hus och sen göra ritningarna.


om fastighetsskatten

Den senaste tiden har man från en del håll kunnat höra att vi Kristdemokrater inte längre driver avskaffandet av fastighetsskatten men så är det inte. Vi fortsätter stå för att fastighetsskatten ska avskaffas.

Vi hoppas självklart att Alliansen i god tid före valet kunde presentera en gemensam allianspolitik som innebär att fastighetsskatten avskaffas eftersom detta vore det bästa för de boende.

Avskaffandet måste förstås finansieras.  I vårt förslag sker det genom att kommunerna får möjlighet att införa en låg avgift för sina självkostnader, maximalt 2 800 kronor per år för ett småhus och 900 kronor per lägenhet. Vi genomför också en höjning av skatten på reavinster som en del av finansieringen. Vi anser att det är rimligare att betala skatt när man har pengar i handen än att ta ut skatt på inkomster som fastigheten inte ger.

Men det viktigaste är inte den exakta tekniska konstruktionen  utan det är att den orimliga kopplingen mellan marknadsvärdet på fastigheter och den löpande beskattningenhelt avskaffas . Kan detta göras inom ramarna för Alliansen skulle det vara toppen!

Uppåt för turismen i Halland

läser jag i Hallands Nyheter idag (ej nätversion). Omsättningen i Hallands ”turistrelaterade branscher" har ökat med 12.9% mellan 2003 och 2005 (jmf. Sverige 8 %). Totalt har Halland fått 526 nya jobb pga. turismen.

Sverige har goda förutsättningar för en växande turistnäring. Vi har vacker natur, ren luft och rent vatten, en spännande historia och ett rikt kulturutbud över hela landet. Turismen sysselsätter ca 127 000 personer i Sverige och skatteintäkterna från turismen är ca 24 miljarder kronor. Trots detta är Sverige sämst i Norden och näst sämst i EU på turism.

Den svenska statens satsningar på att marknadsföra Sverige uppgår till ca 10 kronor per svensk medborgare, motsvarande siffra för Irland är ca 200 kronor och för de övriga nordiska länderna 30-50 kronor.

Sverige kan bli mycket bättre på turism. Kristdemokraterna vill öka de turistfrämjande åtgärderna från dagens 100 miljoner till 200 miljoner. Vi tror att det är möjligt att på sikt öka arbetstillfällena med närmare 100 000 om vi utnyttjar vårt lands turistpotential på rätt sätt (betydligt bättre satsade pengar än alla de miljarder som s-regeringen öser ut över arbetsmarknadsåtgärder som endast i undantagsfall leder till riktiga arbeten). Förutom detta har även Kristdemokraterna ett antal olika förslag för att förbättra det svenska näringslivsklimatet. Förbättrade attityder, sänkta skatter och enklare regler är nödvändigt för att ge Sveriges företagare långsiktigt bättre förhållanden.