Ungdomsförbunden är kritiska mot integritetspolitiken

det skriver SvD

KDU´s ordförande Charlie Weimers säger:

Det finns stor anledning att vara missnöjd med hur regeringen har hanterat de här frågorna. De har inte förstått hur principiellt viktiga de är. Som jag ser det är det helt oacceptabelt om regeringen går vidare på den här linjen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
















Inlägg fr Rikstinget

Här finns länkar till mina inlägg på Rikstinget (ej i kronologisk ordning)

Om fildelningsmotionen spola fram till 14:14

Om skatter spola fram till 00:38

Om integritet spola fram till 1:00

Om jämställdhet och miljö spola fram till 00:45 


Är bistånd verkligen rätt väg?

Jag är inte en lika stor biståndsförespråkare som mitt eget parti, för det mesta brukar jag inte kommentera det. Man kan ju inte hålla med om allt. Idag när jag läste Sydsvenskan så hittade jag artikeln om ekonomen Dambisa Moyo från Zambia som sågar biståndet.

Jag tror att bistånd många gånger stjälper mer än det hjälper.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,














Home sweet home

Här har det varit tyst sedan jag åkte ifrån Västerås. Vi åkte hem med ett stekhett tåg men hade trevligt ändå. Tyvärr kunde vi inte stanna till allting var färdigt. Vi fick till och med åka innan vi fick reda på om Larry kom med i partistyrelsen. Men som tur är lever vi idag i ett mobiltätt samhälle så under resans gång fick vi reda på att han inte kom med. Larry sade sig vara ganska nöjd ändå eftersom han hade fått så många fler röster än tidigare  men nära skjuter ingen hare som man så snitsigt brukar säga.

Självklart är inte det geografiska läget det viktigaste när man väljer vem som ska vara med i partistyrelsen. Det skulle ju vara absurt. Men, och det är ett stor men när man väljer människor till viktiga poster och uppdrag har man en tendens att välja människor som man träffat och vet är duktiga. Jag tror att det kan vara lättare att välja personer som man tidigare arbetat med.

Västkusten är bästkusten, Sveriges solsida, Sveriges framsida you name it. Men ibland känns det faktiskt som man ligger på skuggsidan.

Hägglund i DN

DN skriver om Göran Hägglunds tal, det står bland annat:

Han drar i stället en lans för medelklassens liv och värderingar:

– Strävsamma hyggliga människor ska inte behöva tåla att bli föraktade för sin livsstil. Man är inte sämre för att man bildar familj, har ett hederligt jobb och ser fram emot semestern.

– Den världen, människornas riktiga värld, det är Kristdemokraternas värld. Vi sitter inte i Stockholm och försöker tolka den världen, vi är den världen, sade Hägglund.

 

Själv gillar jag svenssonliv. Ja jag heter ju till och med Svensson i efternamn... ett namn som jag gift mig till ; ) Jag har alltid velat ha ett svenssonliv dvs. gift, barn, villa bil fast arbete etc. (ej hund, gillar katter mer), jag är glad över mitt svenssonliv.

 

 


Morgonvideoblogg

Klicka på länken för att se min morgonvideoblogg från sista dagen på rikstinget

Sista rikstingsdagen

Dagen kommer att börja med att vi röstar vilka som ska vara med i partistyrelsen. Vi från Halland har nominerat vår ordförande, Larry Söder. Det har vi gjort många gånger men den här gången känns det som om vi är närmare än vad vi varit tidigare. Ska bli riktigt spännande. Självklart twittrar jag om det så fort det är färdigt.

De motionsområden som vi ska behandla är "Hälso- och sjukvård", "Ekonomi, skatter och pensioner", "Regionalt, trafik och bostad", "Utrikes och försvar" samt "Stadgar".

Håll koll på bloggen och twitter!

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,,












Rikstingsfest

Vilken otroligt trevlig rikstingsfest det har varit. Så otroligt besviken jag blev när jag upptäckte att jag tryckt på fel knapp när jag filmade Göran Hägglund stagediva från scen och så otroligt glad jag blev när jag såg att Mia Frisk fick med det (och jag kan intyga att filmen är äkta, vår kära partiledare stagedivade faktiskt från scen).


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,











Videoblogg inför Rikstingsfesten


Videoblogg från Riksting i Västerås 2009
Är på hotellrummet och ska snart ge mig iväg på Rikstingsfest.



Om motionen om jämställdhet och miljö

Även om jag anser att det inom kvinnoförbundet finns väldigt många duktiga kvinnor håller jag inte alltid med dem.

Ibland tycker jag att det blir lite krystat när man ska väva in jämställdhet i alla möjliga och omöjliga frågor. Jag struntar faktiskt i om det är politiskt korrekt eller inte. PS hade yrkat bifall till att:

- jämställdhet anges som mål vid fördelning av resurser och inflytande vid exempelvis stadsplanering, transporter m.m.
- belysa kvinnors mer hållbara livsstil och betona vikten av ett jämställdhetsperspektiv i EU:s arbete för en hållbar utveckling

Jag yrkade på hallandsbänkens vägnar avslag på dessa att satser.

Nu ska jag fixa mig lite inför Rikstingsfesten, hörs senare!

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,,










Andra rikstingsdagen

Vad trött jag blir, här har jag precis skrivit ett inlägg och så förvinner det. Jag sitter i alla fall i lobbyn på Rikstinget. Man har trådlöst internet i lokalerna, vilket jag som är något av en internetberoende uppskattar.

Hade egentligen inte tänkt att gå upp någonting idag men jag har redan varit uppe och nominerat vår distriktsordförande Larry Söder till partistyrelsen. Det är inte första gången som vi nominerar honom om man säger så men denna gången skulle det inte förvåna mig om han har en chans.

Kommer troligtvis att gå upp i en fråga vad det gäller jämställdhet och miljö, jag tror ju inte att jämställdhet har med miljö att göra, ibland kan jämställdhetsivern bli lite väl överdriven. Men jag återkommer efter ärendet.

Givetvis kan du hela tiden följa mig på twitter.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,,









Rikstingsdag





Ja idag har första dagen av Rikstinget gått till ända. De första motionerna som jag var uppe i handlade om integritet. Jag sade (ungefär):

"Jag ska prata om motion 2:17 och 2:18. Vi talar om att respekten för individens frihet och värdighet utgör demokratins, rättsstatens och de mänskliga rättigheternas gemensamma värdegrund.
Jag är besviken på vårt parti och jag är besviken på Alliansen och på hur man har hanterat hela Internetfrågan vad det gäller FRA och IPRED.
Vad skulle ni tycka om att ett privat företag fick rätt att kräva att posten gick in och öppnade alla era brev pga. att de kunde innehålla något olämpligt.
Partistyrelsen föreslår att en arbetgrupp tillsätts för att utveckla partiets integritetspolitik. Vi anser att det är viktigt att de som ska ingå i denna grupp inte är odelat positiva til IPRED och FRA. Man får gärna även arbeta utifrån de intentioner som vi tar upp i motion 7:22"

Mitt inlägg nämns i DN

Larry Söder, även han från Halland gick upp och talade för bifall till motionen om att avskaffa TV-licensen. Motionen gick igenom. Läs mer i DN

Självklart gick jag även upp i den motion som jag själv varit med och skrivit och självklart yrkade jag bifall. Jag sade (ungefär):

"Grundproblemet för musik- och filmbranschen är tt man inte levererar det som kunderna efterfrågar till de priser som man är villig att betala. Tänk om branschen från början förstått möjligheten med den digitala kulturrevolution som just nu äger rum.
SF-anytime tar upp till 45 kronor för att hyra en film över nätet. Man har inga mellanhänder och därmed minskade kostnader men ändå vill man att kunderna betalar lika mycket. Den som gapar efter mycket...
Varför har branschen inte tillgodosett konsumenternas önskemål?
Jo för att man har sett hoten istället för möjligheterna.
Internet knyter samman konsumenterna med upphovsmännen och behovet av mellanhänder försvinner. En gång i tiden skapade tekniken skivbranschen, nu avslutar tekniken skivbranschen. Det kan kallas ett naturligt kretslopp.
Politiker, film- och skivbolag, lobbyister och EU försöker stoppa in den nya världen i den gamla världens ramverk. Jag tycker att det är fel. Framtiden finns redan här och det är dags att vi förstår det!"

Motionen gick tyvärr inte igenom men det var ändå många som yrkade bifall.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,









På plats

Då var jag på plats i Västerås, snart drar Rikstinget igång. Tre fullmatade dagar när vår politik ska hanteras via motioner skrivna av kristdemokratiska medlemmar.

Imorgon bär det av till Västerås

Ja tidigt imorgonbitti drar det iväg till Västerås och årets Riksting. Vi från Halland gör som de rödgröna (ja eller de har ju härmat Alliansen) och åker tåg.

Jag kommer försöka att rapportera från Rikstinget, både via twitter och via min blogg.

Vad tycker Kristdemokraterna om integritet?

Jag har tidigare skrivit om att jag är besviken över hur mitt eget parti och hur resten av Alliansen har hanterat hela internetfrågan vad det gäller FRA och liknande. Här kan du läsa min artikel på Newsmill

På torsdag kommer frågan hanteras på vårt Riksting, då kommer förutom motionen som jag varit med och skrivit, även 2 motioner upp om att man ska ta fram ett program om Kristdemokraternas inställning till den personliga integriteten. Partistyrelsens förslag till beslut är att motionerna ska anses besvarade med tillägget att ge partistyrelsen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp för att utveckla partiets politik beträffande integritetsfrågorna.

Jag hoppas att man kommer fram till att intregritet är viktigt. Mycket viktigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,







Vad tycker KD om ekonomi?

Kristdemokraterna förknippas nog många gånger med familj- och äldepolitik. Viktiga frågor men kanske inte det jag är mest intresserad av om jag ska vara ärlig. Jag är mer intresserad av ekonomi och skatter och andra lite torra och hårda frågor.

Kristdemokraterna förespråkar en marknadsekonomi med etik, alltså en marknadsekonomi som tar hänsyn till alla människors okränkbara och lika värde. Vi vill ha en marknadsekonomi som skapar välstånd utifrån en tydlig etisk grund.

Jag har tidigare skrivit om det personliga ansvaret och det kommer även in vad det gäller ekonomi. Kristdemokraterna vill ha ett starkt och välmående land där man betonar det personliga ansvaret samtidigt som man har förståelse för människor i sina svagare stunder och tar hand om dem som behöver det.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,,





Varför är politiker bättre lämpade att bestämma över ditt privatliv än vad du är?

Eller är det verkligen så att politiker vet bättre vad som är bra för dig än vad du vet? Jag tycker att man ska låta människor bestämma mer över sitt eget liv. Kanske skulle man kunna kalla det en liberal livssyn, men nu är det så att jag är kristdemokrat. Många andra kristdemokrater tycker också som mig, dvs. att myndiga människor klarar av att fatta bra beslut. Beslut som t.ex. handlar om vem i familjen som ska vara hemma med barnen. Vi ser att familjer kan se olika ut, att det inte alltid passar den ena parten att ta ut föräldraledighet.

Folkpartiet som jag trodde var ett liberalt parti ser det inte så (i alla fall inte deras kvinnoförbund). De vill att politierna ska bestämma om vem som ska ta ut föräldradagarna, eller ja 1/3 av dagarna ska man själv få bestämma över (är det det som är att vara ett liberalt parti?). Eller varför skulle man få bestämma över 1/3, risken finns ju faktiskt att man tar ett felaktigt beslut i vårt politiskt korrekta samhälle?

"Målet är så klart en helt delad föräldraförsäkring, men det här är ett första steg." säger Liberala kvinnor

Är politiker bättre lämpade att bestämma över ditt privatliv än vad du är? Nej tycks majoriteten anse om man ser hur man har röstat på
SvD där den största delen tycker att dagens föräldraförsäkring är en bra modell (fanns inte möjlighet att rösta om en ännu högre valfrihet än dagens).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,



Glad midsommar!

Vill önska er alla en riktigt glad midsommar!

Är fria kondomer verkligen lösningen?

Ebba Busch skrev igår väldigt bra i Expressen.

Hon skriver bland annat:

"Sverige är ett land som har en öppen attityd gentemot sex och gärna diskuterar det offentligt. Vi räknas till ett av världens mest sekulariserade länder, vi har en god tillgänglighet till preventivmedel och tillhandahåller en utförlig sexualundervisning i skolan. Ändå har vi de högsta aborttalen i hela Västeuropa.

För att tackla detta problem tillsatte regeringen en arbetsgrupp för att komma med förslag på åtgärder. Den föreslagna lösningen? Fler kondomer till folket!"


Och hon har helt rätt, vi måste tala mer om det personliga ansvaret. Det är inte samhällets fel om någon blir ofrivilligt gravid, troligtvis beror det på den som blir gravid och på den som gör gravid. Det är ju inte det att det saknas preventivmedel, kondomer säljs i varje bensinmack, många bensinmackar har öppet dygnet runt.

Hon avslutar:
"För det är inte staten som i slutändan har sista ordet i frågan om huruvida man väljer att skydda sig eller ej i sängkammaren. Det kan och ska politiker aldrig styra över. Det är upp till den enskilda personen och just därför måste vi ha en politik och ett samhällsklimat som lyfter fram vikten av ett personligt ansvarstagande.
Här har vi kristdemokrater en viktig uppgift som många gånger glöms bort. Vi har blivit så löjligt rädda för att framstå som torra moralkärringar, som fått för lite i våra dagar, att vi slutat se hur hårt människor drabbas av ett samhälle där man inte tar ansvar för sina handlingar eller bryr sig om sina medmänniskor. Det får vara slut på det nu. Det är dags att lyfta fram det personliga ansvaret igen."


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


 







Q som i Que?

Blev på Twitter uppmärksammad på ett blogginlägg på qarlsson.se, hon skriver:


"en reflektion kopplat till Piratpartiets framgång med många unga män som lagt sin röst på dom för att värna den personliga integriteten. Tänker på statistiken som kom härom dagen som visar att det är ofattbart många unga kvinnor som våldtas av unga män som de känner lite grann eller lite mer.


Och jag får inte ihop det - tycker unga män att integritet är viktig eller tycker de inte det???"

 

Det är inte en överdrift när jag säger att min haka måste varit nere vid knäna när jag läste inlägget. Jag tycker att det är trist att man som etablerad politiker försöker patronisera piratpartiets framgång, men det här inlägget tar ju verkligen priset. Det ligger i paritet med att kalla alla män för djur och att alla män är kollektivt ansvariga för våldtäkter som begås. Lite konstlat tycker jag nog att hennes svar som kom senare under dagen var.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,











Kf

Ikväll blir det sista fullmäktige innan sommaruppehållet, budget kommer bland annat upp. S vill att man tar bort vårdnadsbidraget.

Jag kommer naturligtvis att Twittra från mötet (om jag har något att twittra om men det borde jag väl ha), antingen kan du följa mig här till höger eller så kan du följa mig på
twitter.com/politikerlilith

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,










Förvaltarskap

Jag har nyligen skrivit om det personliga ansvaret. Om man ser det som så att vi har ansvar för vårt eget liv, våra resurser, våra beslut och för våra handlingar så följer även ett förvaltarskap. Vi har ett ansvar att förvalta våra egna och våra gemensamma resurser.

 

Vi borde mer eftersträva rättvisa, måttfullhet, mod,  praktisk klokskap och omsorg i samhället. Kristdemokraterna talar om människans ofullkomlighet. Vi tror inte på utopier, därför tror vi inte att vi någonsin helt och fullt kan leva efter dessa egenskaper men vi behöver dom för att sträva efter och för att sporras till ett gott förvaltarskap.

 

Förvaltarskapsprincipen är en god politisk ledstjärna för det gemensamma bästa och för ett gott samhälle.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,








Måndag

Ikväll ska jag iväg på det sista mötet med lokalavdelningen innan sommaruppehållet. Kommer att diskutera morgondagens fullmäktige.

Vi har fått en ny medlem hos oss, kul. Vill du också bli medlem hos Kristdemokraterna?
Här kan du fylla i dina uppgifter och bli medlem

söndagskväll

Kinderna är varma av solen, har varit ute i trädgården nästan hela dagen. Fick äntligen en helt ledig dag, det känns som om jag behövde det. Har hunnit tvätta och städa också.

Imorgon är det säsongens sista måndagsmöte med lokalavdelingen och på tisdag är det fullmäktige för sista gången innan sommaruppehållet. Veckan därefter är det dags för Riksting och min semester börjar. Nu hoppas jag på en kanonsommar!

Personalism

Kristdemokraterna har en personalistisk människosyn, den står i kontrast till individualism och kollektivism. Vi kan inte klara oss själva utan är beroende av andra människor, inte heller ska människan ses som en kugge i det stora samhällsmaskineriet. 

 

Jag anser att personalismen ligger närmare verkligheten än individualismen och kollektivismen. Alla människor är olika och unika. Men vi behöver varandra för att utvecklas.

 

Den kristdemokratiska människosynen utgår från att människan till sin natur är rationell och förnuftig dvs. vi har frihet och möjlighet att välja mellan det som är bra och det som är dåligt, mellan ont och gott. Vi är moraliskt medvetna och råder över våra egna handlingar. Om man ser det på så sätt så gör det oss moraliskt ansvariga för våra handlingar.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,






Återför det personliga ansvaret

Av en händelse har jag idag diskuterat det personliga ansvaret vid två skilda tillfällen med två olika personer. Jag har en känsla av att vi har börjat lagstifta bort det egna ansvaret. Vi som är politiker ska tala om för dig hur du ska göra. Människor efterfrågar lagar och vi behöver inte längre tänka själva. Jag tycker att det är dags att vi återinför det personliga ansvaret.

En sak som jag tycker är bra med Kristdemokraterna är att vi i vårt principprogram talar om det personliga ansvaret. Vi skriver bland annat:

"Alla människor har ett personligt ansvar för sina medvetna handlingar. Omgivningen har samtidigt en skyldighet att visa civilkurage och stödja varje person att göra det rätta."

Tycker dock att vi är lite (läs mycket) dåliga på att lyfta fram det och många gånger hamnar vi i fällan och talar mer om förbud och nya lagar istället för det personliga ansvaret.

Nä det är dags att sluta göra oss själva till offer för omständigheterna och börja ta ansvar. Det är dags att sluta efterfråga nya lagar och istället börja tänka själva!

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,





DS och riksting

Ja idag bär det av till Falkenberg, det blir först distriktstyrelsemöte. Efter lunch ska de som ska med till Rikstinget träffas och diskutera motionerna.

Full fart framåt

Ja nu har vi precis avslutat en spännande valkampanj, men då är det dags att kavla upp armarna och se framåt mot valet 2010. Jag vill till Riksdagen!

Personkryssen för de Halländska kandidaterna

I Halland var vi 3 kristdemokrater som fanns med på listan till EU. Flest kryss av oss fick Lars Gustafsson, som suttit i Riksdagen i 12 år. Han fick 95 kryss (0.06 %), därefter kom jag som fick 60 kryss (0.04 %), tätt följd av Magnus Hedman som fick 49 kryss (0.03 %).

Flest kryss av alla kristdemokrater fick Alf Svensson som fick 36.52 % (vårt första namn, Ella Bohlin, fick 18.58 %).

Här kan du se hur det gick för samtliga kandidater.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,





Snart dags för Riksting



Tänkte att man skulle fått lite tid över efter EU valet men än har inte tiden infunnit sig, Just nu ska jag läsa motionerna som medlemmarna i Kristdemokraterna har skrivit. I år är det motionsriksting och alla har möjlighet att skriva motioner. På lördag ska vi diskutera motionerna bland de hallänningar som ska åka. Det som slår mig är att det finns många förslag som kostar och att jag kan förstå att den enskilde personen som skrivit motionen anser att det är en bra idé men ibland kan jag, som politiker, bli lite frustrerad.Tillgången av pengar är begränsad, det är alltid lättare att som politiker föreslå populära förändringar. Varje nytt förslag innebär ännu krångligare regler som ska följas och gråzoner som ska utredas.

Nu var det länge sedan jag talade om platt skatt men jag tycker nog att det kunde vara på sin plats att titta på platt skatt. Jag skulle gärna se en utredning som tittade på hur man kan sänka inkomstskatten för alla och rensa så mycket som möjligt bland alla avdrag som finns. Varför ska regeringen bestämma vad jag ska göra med mina pengar? Jag tror att en låg skatt utan möjlighet till avdrag hade varit så mycket mer effektivt än så som vi har det idag. I vilket fall som helst, skattelagen behöver ett nytt omtag där man tar ett helhetsgrepp på hela systemet. Detsamma gäller regler för företagare. Rensa upp och gör det enklare att följa de regler som finns.

På tisdag är det fullmäktige, har inte hunnit titta på handlingarna ännu.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,



Fokus har helt legat på EU

Nästan så att det känns svårt att skriva om någonting annat än EU, detta är andra valrörelsen som jag är med i. Förra gången satsade jag stort på Riksdagen. Jag minns själva känslan efteråt, nästan lite vacuum, innan man vet. I detta valet ser det ut som om det blir Alf Svensson som bär iväg till Bryssel men vi får se, ca 1/6 del av rösterna är räknade.

Men det börjar väl bli dags att skriva om andra frågor än just EU frågor. Om ett par veckor är det Kristdemokraternas Riksting. Tid att börja läsa handlingarna, de är telefonbokstjocka. I år är det motionsriksting vilket innebär att medlemmarna har kunnat skriva motioner som sedan ska behandlas under ett antal dagar. Det ska bli kul. Försökte läsa på tåget i morse men sjönk ner i djup sömn, så djup att jag nästan höll på att missa att gå av i Halmstad.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,


Ny vecka

Ja då var det dags för en ny vecka, valarbetet inför EU valet är färdigt. Kristdemokraterna Kristdemokraterna fick fler antal röster än vid förra valet 2004 eftersom valdeltagandet ökade fick minskade vi procentuellt.

Här kan man läsa om hur det gick med personkryssen som börjar räknas klockan 8 idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Valvakan snart slut

Som det ser ut just nu på valmyndighetens sidan fick Kristdemokraterna 4.7 % och vi fick därmed behålla vårt mandat. Vem som kommer att sitta i Europaparlamentet för KD kommer vi att se om ett par dagar. Valdeltagandet gick upp (just nu) till 43.8 %.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Maken har varit och röstat

och han kryssade mig



Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,


politik är inte religion, religion är inte politik

Blev på Twitter uppmärksammad om kristdemokraterna och religion.

"reuteras@politikerlilith tyvärr, men har svårt för att blanda politik och religion även om jag tycker att ni driver en del bra frågor"

Tänkte passa på att klargöra ett par saker.

Kristdemokraterna anser att man ska skilja på politik och religion. I vårt första kapitel av Kristdemokraternas principprogram skriver vi bland annat:

"Religion är inte politik. Politik är heller inte religion. I många kulturer är emellertid religionen bärare av den människosyn och etik, som genomsyrar samhället. I det avseendet är i vår del av världen kristendomen den tongivande förmedlaren av den människosyn och de grundläggande värden, som motiverar mänskliga rättigheter och skyldigheter. Det är emellertid möjligt att motivera människosyn och grundvärden med samma innebörd utan att referera till Gud eller den kristna traditionen. På samma sätt är kristdemokratins etiska grund för politik oberoende av personlig trosuppfattning när det gäller livsåskådning eller religion. Politiken rör människors gemensamma angelägenheter medan religionen dessutom rör människornas relation till Gud. Det finns således en distinktion mellan politik och trosliv. Samtidigt finns det alltid en risk att människor gör politik av sin religion eller gör religion av sin politik."


Däremot är kristdemokrati en demokrati som är byggd på en kristen människosyn och värdegrund. Vad vi menar med kristna värden är det de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen. Kristdemokratin är värdeorienterad. Med detta menas en politik som har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum

"Vi lever i en ofullkomlig värld. En värld där människan ständigt finns i ett spänningsfält mellan ont och gott. Tanken om människans ofullkomlighet pekar därför på något typiskt mänskligt. Alla människor begår misstag. Vi kallar detta för ofullkomlighetstanken. Ibland väljer vi till och med att göra det vi vet är orätt. Vi begår fel. Vi erkänner det ibland och förnekar det ibland. Längtan efter makt, status eller pengar kan förblinda, så att vi gör saker som vi egentligen inte borde göra. En vana att handla fel kan också döva samvetet.

I människans ofullkomlighet ligger också en stor potential. Hon kan välja det goda och hon kan välja att utveckla och förvalta sina gåvor. I denna valmöjlighet ligger det oanade drivkrafter att förändra människors villkor i positiv riktning bort från fattigdom, sjukdom och okunnighet. För att kunna förändra människors villkor till det bättre, krävs på det personliga planet en karaktärsutveckling, där dygd och duglighet i kombination med moralisk medvetenhet och integritet leder till att vi väljer det goda.

Insikten om människans ofullkomlighet klargör behovet av medborgerlig samverkan och maktdelning och lägger en viktig grund för en utvecklad och realistisk syn på demokratin. I de politiska sammanhangen ger ofullkomlighetstanken dessutom insikten att inget politiskt parti ensamt står för den kompletta sanningen. Detta ger en ödmjuk inställning till politikens möjligheter.

För kristdemokraterna som politisk rörelse leder ofullkomlighetstanken och avståndstagandet från alla former av utopier till en öppenhet för debatt och kritik om möjligheterna att förverkliga de politiska idealen. Denna prövande attityd innebär att kristdemokratin är en samhällskritisk och reformerande kraft och intar en öppen hållning för samarbete med olika demokratiska och politiska rörelser. Sökandet efter samförstånd i stället för konfrontation är ett kännetecken för kristdemokratin.

Insikten om människans ofullkomlighet är en spärr mot utopiska föreställningar och drivkrafter. Utopism kan beskrivas som en romantisk vision om det perfekta politiska systemet. Tron på möjligheten att nå det fullkomliga samhället leder ofta till en farlig fanatism oavsett om den är kollektivistisk eller individualistisk."

Läs gärna vårt principprogram på vår hemsida, ibland kan jag tycka att de olika partiernas ideologier helt kommer bort i alla enfrågor som svävar runt i val etc. Ideologin och principprogram talar egentligen mer om hur man kommer att ställa sig i olika frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Vlogg Valdagen

Rösta i EU valet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Artikeln i Jönköpingsposten



Här är artikeln om min debatt med Nils Lundgren.

Det står bland annat:
"Påverkar EU vår vardag? Det var temat för ett offentligt samtal kring EU mellan EU-parlamentarikern Nils Lundgren (JL) och Lilith Svensson (KD) som nu kandiderar till EU."

"Det blev ett bra och klargörande möte. Nils Lundgren är en driven retoriker men den unga kandidaten Lilith Svensson klarade sig bra i debatten."

Bilder från nationaldagen

Här kommer lite bilder som Kerstin Hurtig tog under nationaldagsfirandet.

'
Vi samlades på torget inför paraden, här står jag och tar kort på den fina flaggan.



Mycket människor deltog i nationaldagsfirandet.


Jag står och håller vår flagga.


Här tågar vi ut.

Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Mitt skäl till att jag röstar på Kristdemokraterna

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. I år har jag den stora äran att stå på Kristdemokraternas lista. Det betyder att du kan kryssa mig i valet, vill du inte kryssa mig har vi många andra mycket kvalificerade kandidater. Här finns verkligen någon för alla.

Rubriken på Kristdemokraternas valmanifest är "Ett tryggt Europa - vår väg dit". Efter andra världskriget när Europa låg i spillror var det tre kristdemokratiska statsmän - Robert Schuman, Konrad Adenauer och Alicide De Gasperi som en gång startade samarbetet mellan människor och länder för att gemensamt uppnå det högre syftet – aldrig mera krig i Europa.

EU:s gemensamma värdegrund har sedan starten byggts på varje människas okränkbara värde, solidaritet, medmänsklighet, jämlikhet och personens frihet och ansvar. Det är värden som Kristdemokraterna anser måste förbli en viktig del av den europeiska identiteten.

Kristdemokraterna står för ett tryggt och enat Europa. Där EU:s medlemsstater tar gemensamt ansvar för sina invånare. EU finns där för dig och mig och påverkar oss i vårt dagliga liv. Men det är viktigt att EU ägnar sig åt det som EU ska ägna sig åt. Jag anser inte att EU ska ägna sig åt detaljregleringar och sådant som vi själva kan besluta om här hemma. Det är något ganska fantastiskt över att stater kan lägga nationella intressen åt sidan för att lösa gemensamma problem. Problem som är för stora för enskilda länder att lösa effektivt. Ett samarbete som fokuserar på hur alla människor ska få ett bättre liv och hur våra barn och barnbarn ska kunna möta en ljus framtid.

Ett tryggt Europa arbetar tillsammans för att hejda miljöförstöringen och klimatförändringarna. För att lägga grunden för fortsatta ekonomiska framsteg. För att trygga grunderna i det välfärdssamhälle som vi strävar efter. För att stoppa internationell brottslighet och människohandel.

Kristdemokraterna vill ha ett Europasamarbete som leder till ett bättre liv för alla. I en allt mer globaliserad värld behöver vi ett EU som kan vara en stark röst och öka handel och utbyte mellan länder. EU ska arbeta för att bekämpa fattigdom, förföljelse och förtryck, både på hemmaplan och i omvärlden.

I ett tryggt och friskt Europa måste enskilda personer ha rätt att söka vård i hela EU-området. Vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att säkra en mat med hög kvalitet.

Som Kristdemokrateran brukar säga "Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. Trygghet i Europa är trygghet i vardagen."
 



Rösta på Kristdemokraterna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Mycket positiva opinionssiffor!

I DN/Synovate  får Kristdemokraterna  i går  6,2 % , i SvD/Sifo  4, 4 % och Demoskop 5,2 % .
Idag får vi 4,9 % i NovusOpinion ( + 0,4 %). Vi går upp i alla fyramätningar!

Nationaldagen

Ja idag är det nationaldagen och den kommer att firas som den har firats de senaste åren. Kl 14:00 blir det parad från torget ner till Socitetsparken tillsammans med övriga partier/föreningar.

Innan paraden startar planerar vi att dela ut resten av vårt valmaterial.

Bättre hushållning av EU:s pengar

Ja bättre hushållning av EU:s pengar, avgiften som vi betalar till EU kommer från våra svenska skattepengar. Det är jag och du som betalar. Det ställer höga krav på en effektiv och sparsam budgethantering. Vi vill ha en resultatstyrd och effektiv verksamhet. Kristdemokraterna vill även arbeta för en ökad demokrati och insyn.

Alla former av stöd ska utvärderas. De stora utgiftsposterna för jordbruk och regionalpolitik måste ses över. Dessutom behöver man komma till rätta med det fusk och bedrägerier som förekommer med EU-bidrag.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,


2 dagar kvar till valdagen

Idag har jag och Lars Gustafsson varit på Våxtorps marknad, väldigt märkligt väder. Ena stunden var det strålande sol som brände på kinderna, i andra stunden öste regnet ner och sedan haglade det. Detta hände flera gånger omväxlande.

Imorgon är det nationaldagen. I Varberg har vi inte mycket valmaterial kvar, tanken är väl att vi delar ut det sista imorgon.

Glöm inte att gå och rösta!

Förresten så har jag hört mycket positivt om Ella Bohlins insats i slutdebatten igår.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

Idag och imorgon

Idag har vi varit på Kungsbackas marknadsdag, mycket folk och mycket politiker. Perfekt kampanjväder, sol men absolut inte svettigt.

Imorgon är det torgdag i Varberg, kommer att starta där. Tar mig sedan vidare till Våxtorps marknad, där även Lars Gustafsson kommer att vara.

Fri rörlighet – en nödvändighet

Kristdemokraterna gillar som tidigare nämnt EU. Till EU hör den fria rörligheten som är en viktig del av EU-samarbetet. Vi tror att den fria rörligheten är en nödvändighet för att kunna ha en aktiv jobbskapande politik och få en god tillväxt i medlemsländerna.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,


Livskvalitet måste räknas

Den pågående finansiella krisen går över de nationalla gränserna och visar att det kan behövas en samordnad övervakning av de finansiella marknaderna för att säkerställa att de fungerar väl.

Kristdemokraterna vill ha en helhetssyn på den ekonomiska tillväxten, där miljöpåverkan och livskvalitet har betydelse. Vi är positiva till den så kallade Lissabonstrategins mål att göra Europa till den mest dynamiska och kunskapsbaserade ekonomin i världen, men den ekonomiska tillväxten får inte gå ut över vår miljö.

Omsorg om miljön är inte synonymt med tillväxthinder. Etik och en fri marknad hör samman och står inte i konflikt med varandra. Utvecklingen med kortsiktiga vinster där det blir mer av fiffel och maktmissbruk måste stoppas.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Tänk på barnbarnsbarnen

Kristdemokraterna vill vara en stark röst i EU för att kommande generationer ska kunna leva i ett stabilt klimat med en ren och trygg miljö. Som jag många gånger har sagt så har vi in Kristdemokraterna något som vi kallar för förvaltarskapstanken. Vi vill att man ska förvalta iställer för att förbruka våra resurser, det är ett ansvar som vi har och vår miljöpolitik utgår från detta.

 Vi ärver inte jorden från våra föräldrar, utan lånar den av våra barn och barnbarn.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,


Valturnén går vidare till Kungsbacka

Idag kommer vi att befinna oss i Kungsbacka för att kampanja, som jag har förstått det har man valstugor där och det är väl runt omkring dessa vi kommer att cirkulera. Välkomna att kom förbi och få lite material och prata lite politik.

Gårdagen i Varberg

Ja igår var jag och Magnus Hedman på Ringhals. En orsak till att vi ville besöka Ringhals är att Magnus Hedman har skrivit en motion till årets Riksting om att man skulle kunna sänka vår totala fossila bränsleanvänding med minst 30 % genom att nyttja restvärmen från våra kärnkraftverk till fjärrvärme. I ett kärnkraftverk kan normalt endast 30-60 % av energiinnehållet i bränslet omvandlas till elenergi. Resten av energin kyls bort i våra kärnkraftverk. När ett kärnkraftverk kopplas samman med ett fjärrvärmesystem kan fjärrvärmenätet istället stå för kylningen och restenergin kommer till nytta för uppvärmning av bostäder och lokaler. Och visst kan det kännas oansvarigt att inte använda denna outnyttjade resurs, speciellt nu när vi har sagt att vi ska driva kärnkraftverken vidare i många år framöver.

Som det ser ut idag går det givetvis inte att bara att koppla in fjärrvärmen på dagens kylsystem då det bara skiljer 10 grader mellan det inkommande och det utgående havsvattnet som kyler kärnkraftverken idag och det flöde som processen nyttjar. Men efter en ombyggnation skulle ett kärnkraftverk i kombination med fjärrvärme kunna bli mer energieffektiva.

Kristdemokrater arbetar för att jordens resurser ska förvaltas, inte förbrukas. Vi brukar säga att vi inte har ärvt jorden av våra föräldrar utan lånat den av våra barn, och så är det. Det vi gör här idag påverkar kommande generationer, därför måste vi alla tillsammans inom EU och andra organisationer arbeta för en hållbar utveckling.

Efter besöket på Ringhals tog vi våra EU-påsar och drog ut på stan och delade ut material. Vädret var mycket bättre än förfarat, solen sken även om det var betydligt kyligare än vad det varit tidigare.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,


Förändra den rostiga transportpolitiken

Jag gillar ju EU och handel och utbyte mellan människor över gränserna ser jag som positivt. Transporter är en viktig del av samhällets uppbyggnad. Men ärligt talat, något behöver göras åt den rostiga transportpolitiken. Vi tycker att EU ska öka insatserna för hållbara transporter, vi vill att särskilda korridorer för godstransporter via järnväg skapas. Järnvägstransporter går i dag för sakta och har svårt att konkurrera med långtradartrafiken. Dagens regler för maxutsläpp av koldioxid från personbilar bör också skärpas.


Transporterna behöver göras mer miljövänliga, men ibland kanske vi skulle behöva fundera över om vi verkligen behöver den där transporten. Idag finns det en hel del som kan ersättas med informations- och kommunikationsteknik. Vi behöver bryta det starka sambandet som finns mellan ekonomisk tillväxt och höga utsläpp.


EU:s forskningsprogram behöver fokusera på att ta fram de mest miljöeffektiva lösningarna inom energi- och transportområdet.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Vi måste sikta högre

Kristdemokraterna föreslår att det i EU:s budget avsätts mer pengar för klimatåtgärder, både inom EU och globalt. Om vi inte tar itu med klimatkrisen nu riskerar vi att både fattigdom och katastrofer ökar.

Den globala klimatförändringen och krisen för världens ekosystem är vår tids största utmaningar. EU har som en av världens rikaste regioner stort ansvar att axla ett globalt ledarskap. Bara ett nära internationellt samarbete kan tackla problemen effektivt.

EU har beslutat att klimatutsläppen ska minska med 20 procent till 2020 och 30 procent om ett klimatavtal nås vid det viktiga klimatmötet i Köpenhamn under hösten 2009. Vi kristdemokrater anser att EU skall anta minst 30 procent oavsett utgången av Köpenhamn. 

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Rätt beslut på rätt nivå

Kristdemokraterna anser att de beslut som fattas i EU  alltid ska ha utgångspunkten i enskilda personers och familjers bästa. Som jag flera gånger tidigare  skrivit och sagt så innehåller Kristdemokratisk ideologi principen om subsidiaritet, som betyder att beslut ska fattas på rätt nivå så nära medborgarna som möjligt.

 

Frågor ska inte avgöras i EU om frågan kan hanteras lika bra eller bättre i varje medlemsland. Men vi behöver EU för de frågor och utmaningar som måste hanteras på en högre nivå.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Fredstanken en drivkraft

Visste ni att det var kristdemokrater så som Konrad Adenauer och Robert Schuman som en gång startade samarbetet mellan människor och länder för att gemensamt uppnå det högre syftet – aldrig mera krig i Europa.

Kristdemokraterna anser att människas värdighet och okränkbarhet, solidaritet, medmänsklighet, jämlikhet och personens frihet och ansvar är värden som måste förbli en viktig del av den europeiska identiteten.

 

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Göran Hägglund uppmanar dig att gå och rösta!

Göran Hägglund (KD) uppmanar till att gå och rösta!
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

vem smutskastar vem?

I "Aktuellt i politiken" säger Ibrahim Baylan ang. politisk tv-reklam:

"Vi hade helst sett att detta inte hade blivit en del av den svenska politiska kulturen. Erfarenheten visar att TV-reklam främst används för ”negative campaigning”, smutskastning."

Sedan säger han även att smutskastning skapar ett avstånd mellan medborgarna och politiken och att det riskerar  att  leda till sänkt valdeltagande.

Jag håller med Baylan, jag tror många är riktigt trötta på politiker som talar om vad andra partier vill/gör istället för att tala om vad man själv vill göra. Redan när jag gick på gymnasiet och var på en politisk debatt talade vi om detta (och det är ganska länge sedan nu). Dock, de reklamfilmer som presenteras tror jag inte någon skulle anse som smutskastande på andra partier. Däremot reagarerade jag i måndags när jag körde bil över s radioreklam. Nu blev jag via twitter och @davidjonasson återigen påmind om det. Dessutom skickade han även en länk till Dagens media där du kan lyssna på reklamen.

"Vissa tycker att de anställdas trygghet hotar tillväxten, vad tycker du? Moderaterna och deras partikamrater i Europa vill att du ska konkurrera med lägre lön och minska din trygghet på jobbet. Jag heter Olle Ludvigsson och är kandidat för socialdemokraterna..."

Apropå Olle Ludvigsson så har jag debatterat mot honom på Göteborgs stadsbibliotek.

Cina Gerdin som är kommunikationschef för Kristdemokrat har även tidigare skrivit ett inlägg om detta på SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,



Valturnén i Halland

Idag kommer jag och Magnus Hedman att befinna oss i min hemstad Varberg. Först ska vi åka ut till Ringhals, vid lunchtid kommer vi att dela ut valmaterial på stan. Jag hoppas verkligen att vädret har blivit bättre då (nu regnar det).

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,


Ett Europa med hållbar tillväxt

Jag tror på EU och jag gillar själva tanken med EU. Det finns något positivt med att stater lägger nationella intressen åt sidan för att lösa de gemensamma problemen.

I vår globala tidsålder är finanskrisen för stor för att enskilda länder ska kunna lösa den effektivt. Krisen är en påminnelse om att en långsiktigt hållbar ekonomi kräver en etisk, ekologisk och social helhetssyn. EU bör stå för de samordnade åtgärderna.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Ett Europa nära oss

Ett viktigt ord för mig är subsidiaritet, det handlar om att beslut ska fattas på rätt nivå. Jag vill ha ett Europa där besluten fattas nära oss. EU finns inte till för sin egen skull, inte heller finns EU till för de som sitter i parlamentet (även om vänstern försöker få det till det). EU är ett samarbete mellan länder, för att hantera gemensamma utmaningar.

Jag tror att om besluten fattas så nära medborgaren som möjligt så får vi ett samarbete som värnar om varje person och varje familj. Då får vi också ett EU som männniskor känner har betydelse i den egna vardagen. 

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Halmstad

Idag har jag och Magnus Hedman, som också är kandidat till EU från Halland, varit på stadsbiblioteket i Halmstad och talat med EU samordnaren där. Hon ansåg att det fanns ett stort intresse för EU valet. Många kom till henne och ställde frågor, hon hade även en hel del föreläsningar. Intressant besök tycker jag allt.


.

Efter biblioteket tog vi en sväng på stan med våra EU påsar och delade ut fullt med personvalsmaterial. Fick god respons från många.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Vlogg om 33:an

Kryssa nr 33 på Kristdemokraternas lista inför EU valet

Kryssa nr 33 på Kristdemokraternas lista inför EU valet
 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Valturnén går vidare

Idag befinner vi oss i Halmstad, vid 11:30 och en timme framåt finns vi på stadsbiblioteket. Därefter gör vi stan och delar ut vårt valmaterial.

Vlogg Valmaterialet har kommit

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Vlogg om lågenerighus


Om klimatet och lågenergihus
6 dagar kvar till valdagen, glöm inte att rösta i EU valet. Idag har vi varit i Falkenberg. Med vi syfter jag på de halländska kristdemokratiska europaparlamentskandidaterna dvs. jag själv, Lars Gustafsson och Magnus Hedman. Vi inledde med ett besök hos Fabos bostadsområde Hertings Gård. Lägenheterna är byggda i lågenergihus, utan traditionellt uppvärmningssystem. Husen är välisolerade så värmen från kyl, frys, spis, tv och människor räcker för att hålla lägenheterna varma (ganska häftigt tycker jag).