Vad har du för erfarenhet av plusjobb?

Jag fick en kommentar på mitt senaste inlägg om arbetsförmedlingen. Personen skriver bl.a.

Nu är det valår och vad har hänt? Jo, jag fick på två veckor 39 st plussjobb som jag anmodades att söka. De som inte söker plussjobben så risker avstängning... Så bli inte förvånad om plussjobben plötsligt får bättre siffror och kallas för succé...

Jag fick naturligtvis ett plussjobb och vad går jobbet ut på? Jo, vi är 30 plussjobbare som ska ut och engagera ungdommar i olika områden. Vi ska samarbeta med Hyresgästföreningen och SSU...
Uppdraget går bland annat ut på att engagera ungdommar i olika aktiviteter och målet är att starta upp Unga Örnar på olika platser... Om vi säger nej till jobbet så förlorar vi ersättningen...

Tyvärr lämnade personen inte någon länk eller ytterligare information om varifrån han/hon kommer ifrån eller dylikt. Men är det så här det går till i övriga Sverige också? Inte nog med att socialdemokraterna drar in miljarder till sin valrörelse genom spel, fackföreningsverksamhet etc. etc. nu ska dom dessutom ha offentligt finansierad arbetskraft till sina verksamheter.

Jag var inne på arbetsförmedlingens hemsida för att kolla lite närmare på det här med plusjobb. Plusjobben skall vara på arbetsplatser inom staten, kommuner, landsting, kommunalförbund och deras entreprenörer, plusjobbarna skall i huvudsak utföra sådana uppgifter som förbättrar servicen inom befintlig verksamhet.

Inte för att jag tycker centerns förslag om att slopa LAS för personer under 26 år är ett bra förslag men jag förstår inte att socialdemokraterna har förfasat sig så åt förslaget med tanke på att plusjobben inte omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS) och kvalificerar för a-kassa.


en icke förmedlande arbetsförmedling

Läser i Expressen att arbetsförmedlarna inte hinner med att förmedla jobb och att en stor del handlar numer om administration och putsning av statistik inför årets val.

När jag läste nationalekonomi fick jag lära mig att studier har pekat på att den absolut bästa arbetsmarknadspolitiken är traditionell arbetsförmedling om denna bedrivs med hög intensitet men att man i och med krisen på 90-talet började försumma detta och istället ägna sig åt att snygga upp arbetslöshetssiffrorna genom att använda metoder som snabbt gav utslag. I ett antal studier har man tittat på arbetsmarknadspolitikens effekter. Resultatet tyder på att subventionerande arbeten har sänkt den öppna arbetslösheten men också den ordinarie sysselsättningen. En hel del pekar på att arbetsmarknadspolitikens effekt på den öppna arbetslösheten är större på kort sikt än på lång sikt (alltså perfekt att satsa pengar på precis inför ett val), vidare pekar resultatet på att ungdomsprogram tenderar att tränga undan reguljär sysselsättning för ungdomar.  

Varför fortsätter man med en sådan politik? Jag kan bli så oerhört trött på det politiskt korrekta. Att politiker ska hitta "sin" medicin för att dämpa arbetslösheten och så handlar det egentligen bara om statistik för att vinna väljare, statistik för att snygga till några siffror som från början kom till för att belysa ett allvarligt socialt problem. När vi nu har skapat detta mått tenderar siffrorna att bli politikens mål (istället för de människor som döljer sig bakom siffrorna).  

ny vecka

Så var långhelgen slut och en ny vecka tar sin början. Har läst ut Camilla Läckbergs bok ”Stenhuggaren”, rekommenderas starkt till dem som liksom jag älskar att koppla av med en bra deckare.


personvalskampanj

Var inne på Federleys blogg. SvD har skrivit en artikel om hans personvalskampanj. Man skriver:
 
”Kampanjen har förberetts under ett års tid. Han bedömer att över hundra personer, de flesta från ungdomsförbundet, kommer att var aktiva i hans valrörelse. Men han har också hjälp av, som han själv säger "några av Sveriges absolut bästa kampanjmakare"”
 
artikeln avslutas med:
 
”Att bedriva personvalskampanj kostar pengar. CUF-ordföranden drömmer om en halv miljon kronor.
- Jag hoppas på donationer från allmänhet och företag primärt. Jag kommer att få en liten summa från ungdomsförbundet också, men det är ingenting i det stora hela. Just nu har jag 35 000 kronor.”
 
Det får ju en lite att fundera över om man själv ens har en chans … men skam den som ger sig. Självklart hoppas jag på många kryss den 17 september och hoppas att jag, trots att jag saknar de kontakter och resurser som centerns ungdomsförbundsordförande besitter, att jag lyckas förmedla till väljarna hur jag kommer att arbeta för att göra Sverige bättre.
 
Varför vill jag till riksdagen? För att jag inbillar mig att det är där man fattar de viktiga besluten som påverkar min och din vardag. Jag vill inte sitta hemma i köket och gnälla. Jag vill vara med och arbeta hårt för ett bättre samhälle. Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.
 
Och du, om du skulle vara intresserad av att hjälpa till med min personvalskampanj (kanske dela ut lite flygblad eller nåt) är det bara att slänga iväg ett mail till [email protected] ; )

platt skatt

Läste på Sara Rydefjärds blogg att hennes motion om platt skatt hade gått igenom på KDU s riksmöte, har visserligen inte läst motionen men tycker det är bra att Kristdemokraternas ungdomsförbund har valt att arbeta för platt skatt. Personligen anser jag att det svenska skattesystemet nogsamt bör ses över och omarbetas.  


kalas

Dottern fyller fem idag, rena lilla damen. Tänk så fort åren går… snart står hon väl med en finnig pojkvän i hallen ; )


Stäng av

Kristdemokraten Johannes Persson har lagt ett förslag i Gatunämnden om att minska biltrafiken i stadskärnan. Läs om det i dagens Hallands Nyheter.  
 

Insändare om föräldraförsäkring

Fick en insändare publicerad i Hallandsposten, insändaren blev aningen förkortad (vilket jag tycker är helt ok, vi politiker har en tendens att många gånger använda alltför många ord). Men om det är någon som känner för att läsa insändaren i sin helhet kan ni läsa den här:
 
Vem ska bestämma?
Den 11 maj var det partiledardebatt. Valet har dragit igång och det gäller att appellera till så många väljare som möjligt.  En majoritet av de svenska föräldrarna är emot en tvångsdelning av föräldraförsäkringen, vilket gör det oklokt att gå ut med ett sådant krav i en valrörelse. Persson försökte i partiledardebatten göra sken av att socialdemokraterna inte kommer att föreslå kvotering av föräldraförsäkringen (även om han nogsamt påpekade att han personligen tyckte det, ingen kan därmed anklaga honom för löftesbrott om s skulle vinna valet och införa tvångskvotering). S-kvinnorna kräver däremot att 5 månader reserveras för vardera mamman och pappan. Kristdemokraterna litar på att föräldrarna själva klarar av att besluta om vem som ska vara hemma och hur länge. Därmed inte sagt att vi önskar alla mammor tillbaka till spisen, vilket en del försöker göra gällande. I vår familj passade det till exempel bäst att min man tog ut merparten av föräldradagarna eftersom vi fick barn under min studietid. Kristdemokraterna anser att det är självklart att mamman och pappan själva ska besluta om vem som skall vara föräldraledig när barnen är små. Familjers omständigheter ser olika ut och en enda lösning passar inte alla.

Hemma

Så var jag hemma i Varberg igen efter en oerhört trevlig helg i Stockholm där jag har träffat Sveriges Kristdemokraters alla toppkandidater. Om jag får säga det själv, en kolossalt trevlig samling av människor. Vår fantastiska partiledare Göran Hägglund var där och pratade om den kristdemokratiska politiken, han kan verkligen konsten att sätta ord på hur lysande vår politik är.   

Fredag

Ska till Stockholm i helgen och gå på riksdagskandidatutbildning för Kristdemokraterna. Efter jobbet ska jag åka upp till Göteborg och vara lite social innan jag åker vidare till huvudstaden.


Byggnadsnämnd

Idag har jag varit på möte med byggnadsnämnden. Gick ganska fort och vi var klara lagom till lunch.

Eftersom jag fått en del frågor om hur det går med tomtmark i Veddige tog jag upp detta under övrig fråga.

Har även läst ”Veddige – fördjupad översiktsplan” där man har tagit upp ett antal platser där det finns möjlighet att bygga på.

I Valbränna kan ett antal nya tomter tillskapas. Området kan bebyggas med fribyggda villor samt gruppbyggda hus. Efter att nedre delen av Valbränna byggts ut kan även område norr om fungera som utbyggnad av bostäder på lång sikt. Kommunen håller på att ta fram planförslag, planförslaget planeras vara klart för remissbehandling under hösten. På Södra delen (innanför brandstationen) finns redan färdiga tomter.

På Ramstorp är delar av området bebyggt, i översiktsplanen anges att området kan växa ytterligare mot norr. Ramstorp har privat markägare.

I Veinge/Telnebacka kan ny bebyggelse lämpligen tillkomma i anslutning till vägen och befintlig bebyggelse norr om vägen samt utmed höjden söder om vägen. Beslut idag innebär att 5 nya villatomter tillskapas (detaljplan ska nu ut på samråd).


Trafikkaos på Västra Vallgatan

I gårdagens Hallands nyheter finns en insändare om trafikproblemet på Västra Vallgatan

Kristdemokraterna vill verka för att kraftigt begränsa biltrafiken i stadskärnan för att på så sätt öka attraktionskraften för Varberg som turiststad samt öka trivseln för kommuninnevånarna.

Vi skulle vilja att man på försök stänger av delar av statskärnan under perioden 1/6-31/8 (självklart skulle nyttotrafik, kollektivtrafik o.dyl. tillåtas) därefter skulle försöket noggrant utvärderas och kommuninnevånarnas åsikter tas tillvara.

Jag, en homofob?

Idag firas den internationella dagen mot homofobi, alla riksdagspartier är inbjudna för att tala. När KDU fick en inbjudan och ordf. Ella Bohlin tackade ja så drogs inbjudan tillbaka.

Att Kristdemokrater är homofobier är en väletablerad ”sanning”, det spelar ingen roll vad man säger och vad som står i partiprogram etc. för Kristdemokrat = homofob.

Läs Ellas
blogg om varför RFSL drar tillbaka sin inbjudan. Läs även artikeln ”KDU-fobi i RFSL” i Aftonbladet.    

Ett hederligare Sverige

Vem kan inte svara ”ja” på frågan om vi skulle vilja ha ett hederligare Sverige. Det borde vara självklart att begreppet var en naturlig ledstjärna för makthavare, politiker, medborgare etc.

Tyvärr har de senaste åren visat att det finns ett behov av att lyfta frågan.

Det är som Göran Hägglund och Ebba Lindsö säger, när de på måndagen presenterade ett brett
politiskt program  om åtgärder för hur vi ska få ett hederligare Sverige:

Hur kan vi begära att medborgarna ska uppträda hederligt, när vi har personer i den politiska toppen som ljuger i KU-förhör och som nyttjar regeringsplanet som om det vore hans egen cykel?”.

Läs hela pressmeddelandet här.  
 

Gillar

Susanna Popova i dagens Svd där hon skriver om varför Sverige inte ska ha könskvotering.

Familjedagen

Så har vi firat FN: s Internationella familjedag. Har varit en mycket trevlig kväll, barnen bjöds på skopglass och vi vuxna på kaffe och chokladboll. Familjedagen har även uppmärksammats av andra Kristdemokrater i landet (om man går in på www.kristdemokraterna.se kan man se film från när familjedagen firades i Stockholm). Kristdemokraterna anser att familjepolitiken är en oerhört viktig fråga och vi har bland annat skrivit ett Familjepolitiskt handlingsprogram.

Ska försöka publicera bilder från kvällen så fort jag får tag i dom.

FN: s Internationella familjedag den 15 maj

Idag ska lokalavdelningen stå på torget och dela ut flygblad. Ska bland annat göra lite reklam för FN: s Internationella familjedag den 15 maj. I Varberg har vi Kristdemokrater valt att uppmärksamma denna genom att bjuda in barnfamiljer till Herberts Café mellan 18-20 på måndag. Tanken är att barnen ska kunna leka, äta glass och träffa andra barn. Föräldrarna bjuds på kaffe och kaka. Syftet är att föräldrarna även ska kunna ställa frågor om Kristdemokraternas politik och diskutera hur samhället kan göras barnvänligare.  

Fredag

Idag har jag tillsammans med andra representanter från hallands kristdemokrater besökt personalkooperativet Floragården, ett äldreboende i Falkenberg.

Var riktigt intressant att se och höra hur man gjort. Floragården har verkligen lyckats. Här finns korta beslutsvägar och man har god hushållning på ekonomin.  

Vi Kristdemokrater anser att det är bra att det finns flera olika alternativ. Vi behöver mer valfrihet!
 

Partiledardebatt

Igår var det partiledardebatt. Alliansen vill föra en politik som ger bättre förutsättningar för fler arbeten. Persson svarade med attack, samtidigt som han gav lösa löften om ökat barnbidrag, höjda bostadstillägg, höjda ersättningar etc. Han sa att han personligen (det råder demokrati, det är ganska troligt att han blir nedröstad) inte vill kvotera föräldraförsäkringen. Persson behöver med andra ord inte genomföra något av ovanstående, det är inga vallöften! Det är ungefär som att sitta och dagdrömma. Jag skulle vilja köpa en ny bil, en fläskig villa och en helt ny garderob men det är inte samma sak att jag skall göra det för pengarna räcker inte till allt. Jag, liksom du, liksom det offentliga, måste prioritera.
 
Valet handlar om att intressen krockar. Vad får jag personligen ut av att rösta på ett visst parti? Vad händer med samhället om jag röstar på ett visst parti? Det som är bra för samhället i det långa perspektivet är kanske inte det mest givande för individen i det korta perspektivet. Ju större grupp av människor som är beroende av samhällets stöd ju mer gynnar det Persson och hans parti att syssla med skrämselpropaganda om vad som kommer att hända om Alliansen vinner i valet. Istället för att tala om varför gruppen av utanförskap ökar och hur man kan få den att minska skrämmer man till sig röster om hot hur hemskt det blir om Alliansen får makten. Av de senaste 74 åren har socialdemokraterna haft makten i 65 år, vem är ansvarig för det ökade utanförskapet? Alliansen?  

Är det sant att det går bra för Sverige?

I dagarna har man kunnat höra att Göran Persson gått ut och sagt att arbetslösheten inte är en valfråga. Jag förstår att han inte är så sugen på att tala om detta. De senaste 4 åren har 12 300 riktiga arbeten försvunnit. Visserligen ser det ljusare ut (även om det är sämre än 2002). Flera indikatorer pekar mot att antalet jobb och sysselsatta kommer att öka den närmaste tiden. I mars ökade antalet nyanmälda lediga platser till 63 600, att jämföra med 41 700 året innan (AMS). Antalet arbetslösa var 216 200 enligt AMS, och det var 15 200 färre än för ett år sedan. Samtidigt har arbetsmarknadsåtgärderna ökat med 13 500 personer. Nettoökningen är således bara 1 700 jobb sedan mars 2005.

Öppna arbetslösheten förväntas bli 4.9 % 2006. Lägg siffrorna på minnet, när s kommer att prata om arbetslöshet kommer de att använda sig av dessa siffror, för inte kommer man vara sugen på att berätta att antalet som är insatta i åtgärder kraftigt ökar 2006 (15 000 fler personer än året innan förväntas delta i olika åtgärder).

Ungdomsarbetslösheten är det största misslyckandet. I februari 2006 var 57 000 ungdomar i åldrarna 16-24 år arbetslösa. Det kan jämföras med 42 300 i februari 2002. Därtill var det 89 000 som studerade på heltid och sökte arbete samtidigt. Sammantaget 146 000 ungdomar saknade alltså ett arbete. Lägg därtill att 21 000 personer i åldrarna 20-29 år var förtidspensionerade i december 2005. Det gör sammanlagt att 167 000 ungdomar antingen var arbetslösa eller förtidspensionerade.

I augusti 2005 skrev jag nedanstående insändare till Varbergs Posten:

”Socialdemokraterna uppger i VP den 10 augusti att den viktigaste frågan inför valet är arbetslöshetsproblematiken och den nya Ams-chefen redovisar en öppen arbetslöshet på över 6 %. Jana Nilsson säger i tidningen att man kommer ägna arbetsmarknadsproblematiken stor uppmärksamhet under hösten. Ja, ett år innan valet är det bra för socialdemokraterna att en hög öppen arbetslöshet redovisas, nu hinner man med arbetsmarknadsåtgärder ta ned den öppna arbetslösheten och på så sätt visa hur bra den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken är. Ett exempel på den misslyckade arbetsmarknadspolitiken kan man läsa om i Dagens Industri den 2 augusti där man tar upp aktivitetsgarantins fiasko. 2004 kostade åtgärden 5 miljarder kronor. Antalet deltagare i aktivitetsgarantin har mer än fördubblats sedan 2000 men enligt di har endast 18 % av dem som deltog i Aktivitetsgaranti mellan augusti 2000 och december 2004 ett osubventionerat arbete i juni i år. Jag tycker att det är skrämmande hur s använder sig av att flytta människor från öppen arbetslöshet till åtgärder av olika slag för att få en bättre statistik och på så sätt använda arbetslösa människor som ett verktyg i valrörelsen. Det är skrämmande att studier pekar på att minskad öppen arbetslöshet genomförs till priset av en minskad ordinarie sysselsättning och att ungdomsprogram tenderar att tränga undan reguljär sysselsättning bland ungdomar. Sverige behöver inte arbetsmarknadsprogram, vi behöver arbeten.”


 

Ang. Hägglund och Wijkmans pressmeddelande



Måndag i Hylte

Vädret var strålande när jag idag var i Hylte och delade ut Kristdemokraternas material om seniorpolitiken tillsammans med lokalpolitiker från Hylte, Riksdagsledamoten Lars Gustavsson samt vår ombudsman Eva Olofsson. Kom tillbaka till Varberg lagom till att vara med den sista timman på lokalavdelningens måndagsmöte.

Lördag

Idag har jag således varit i Halmstad tillsammans med seniorförbundet. Det har varit en synnerligen trevlig dag och jag har träffat många trevliga människor. Vi startade med torgmöte och avslutade med god gemensam måltid med uppskattade tal. En eloge till seniorförbundet som hade ordnat det så fint.
 
Igår var jag som sagt på
Walterska Gymnasiet. Fick även en guidad tur runt om i skolan, vilka fina lokaler! Uppskattade besöket mycket och genomförde där min första paneldebatt.

Igår blev även min insändare ”Ungdomar – den nya underklassen?” publicerad i Hallands Posten.

Fredag

Så har sommaren kommit. Ena dagen vinterkappan andra dagen kjol, här går det undan.

Idag ska jag, tillsammans med
kdu, till Walterska gymnasiet i Halmstad. Kommer att starta klockan 11 med bokbord samt ha en paneldebatt klockan 12:30.

Ska till Halmstad även på lördag då Kristdemokraternas seniorförbund i Halland firar 10 års jubileum.  

Lunchblogg om budgetmotion

Hemma över lunchen. Ser att Kristdemokraterna har släppt sin ekonomiska vårproposition. På hemsidan finns bugetmotionen för nedladdning, vill man läsa lite mindre kan man läsa pressmeddelandet. I samband med vårpropositionen säger Göran Hägglund och Mats Odell:  
 
"Vi föreslår friska satsningar för dem Göran Perssons socialdemokrater lämnat efter, men också en betydande lättnad för de idogt arbetande som hålls tillbaka av höga inkomstskatter, ständigt stigande bensinskatter och en orättfärdig fastighetsskatt."


Ytterligare ett steg som visar styrkan i samarbetet mellan Allianspartierna

Igår presenterade för första gången de fyra borgerliga partierna en gemensam motion som svar på regeringens vårpoposition. Man skriver:
 
Vår politik syftar till att föra människor ut ur utanförskap och in på arbetsmarknaden genom att göra det mer lönsamt att arbeta och genom att skapa förutsättningar för att nya företag kan bildas och redan verksamma kan expandera. Vi känner ett ansvar för att skapa ett skattesystem och ett företagsklimat som gynnar sysselsättning och entreprenörskap. Vi vill också driva en politik för sunda offentliga finanser och för att skapa förutsättningar för självbärande och livskraftiga regioner med ett stort mått av självbestämmande. En grund för våra förslag för arbete och trygghet är ett nationellt och internationellt ansvarstagande för natur och miljö. En god folkhälsa bidrar till att flera kan delta i arbetslivet.
 
I motionen framkommer att Alliansen vill göra en stor skattereform för alla som arbetar. Första året vill vi sänka inkomstskatterna med 37 miljarder (tycker personligen att detta är en av de viktigaste skatterna att sänka, inkomstskatten är en skatt som berör så gott som samtliga innevånare någon gång i livet). I motionen föreslås reformer av arbetsmarknadspolitiken, arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Det innebär bland annat att arbetsmarknadspolitiken effektiviseras och att matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb förbättras. En rad förslag föreslås för att förbättra företagsklimatet. Avslutningsvis presenteras reformer för att säkra en hög kvalitet i skolan, sjukvården, äldreomsorgen och för att återupprätta rättstryggheten.

Ladda hem motionen som 
pdf

Första maj

Har förstått att konungens födelsedag var en lyckad tillställning. Önskar honom och monarkin en mycket god fortsättning.

Idag är det första maj och demonstrationstågen ska dra fram i massor över Sverige (eller nja, i massor var väl en grov överdrift). Första maj har väl blivit en ganska urholkad dag, och många använder dagen till att gå ut och fira våren och ta en fika i naturen med familjen istället för att demonstrera. De demonstrerande består många gånger mest av politiker (och ledande politiker dessutom, lite paradoxalt att demonstrera mot konsekvenserna av sina egna beslut).

I Uppsala kommer i alla fall
Kristdemokraterna för andra året i rad bjuda in till en manifestation för rättvisa i barnomsorgen och vårdnadsbidrag. Jag har en känsla av att det kommer att dra en hel del folk i alla fall (i fredags presenterades en ny SFIO-undersökning som visar att 64 procent av svenskarna vill ha stöd till hemmaföräldrar).