budget och skatter

Inte snack om annat än att Alliansen kunde ha fått en bättre start än vad vi fick. Tidningsrubrikerna har varit stora och ministrar har avgått. Det är inte konstigt att människor blir granskade, helst inte när det varit regeringsskifte (för inte ska vi väl glömma att gamla socialdemokrater har haft lik i garderoben, men jag tycker nog att det många gånger blåst över ganska snabbt). Det finns många som tjänar på att nuvarande regering misslyckas. Vi får väl vara tacksamma över att det är hela 4 år kvar till nästa val, 4 år att bevisa att Alliansens politik är bäst.

 

Igår presenterades budgeten, den tar främst (som jag förstått det, har inte läst den själv utan endast det media skrivit) fasta på den höga beskattningen på arbete vilket inte är en dag för tidigt. Enligt OECD har Sverige högst skattetryck i världen (och ändå så möter förslag om skattesänkningar sådant massivt motstånd, konstigt, eller kanske inte, vi är totalt indoktrinerade efter ett åratals av socialdemokratiskt styre). På 10 år har skatteintäkterna ökat med 400 miljarder, jag har svårt att tänka mig att skattesänkningar på 42 miljarder innebär en sådan katastrof som man från vänsterhåll talar om.

 

Personligen anser jag att vi behöver arbeta om hela vårt skattesystem. Jag anser att proportionerlig inkomstskatt (platt skatt) skulle vara intressant att utreda. Kristdemokraterna är för tanken att individen har rätt att göra sina egna fria val vilket rent ideologiskt talar för att vi som kristdemokrater borde vara för en proportionerlig inkomstskatt dvs. att skatteuttaget alltid görs med samma procentsats oavsett lön. Än så länge är det visserligen bara det Kristdemokratiska ungdomsförbundet som står för denna linje. 


En proportionerlig skatt skulle innebära mindre krångel vad det gäller skatteplanering och granskning av deklarationer, det ökar incitamenten för att arbeta och utbilda sig och kanske viktigast av allt, den är mer rättvis. Med en proportionerlig skatt betalar de som tjänar mycket in fler kronor i skatt utan att de konsumerar mer offentlig service än genomsnittet. Varför straffa dem genom att öka procentsatsen ytterligare såsom man gör idag? (dessutom, misstänker jag, att de som tjänar mycket pengar ofta skatteplanerar på något sätt, så där faller lite argumentet att de som tjänar mer ska betala mer dvs. de som tjänar mest kanske ändå betalar mindre).


Vi har ingen progressiv kapitalinkomstskatt, varför har vi en progressiv inkomstskatt? Har du pengar att investera ska du kunna tjäna ännu mer, men har du inga så ska du inte ha en chans att arbeta dig uppåt på samhällsstegen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback