Ännu en insändare om jobbskatteavdrag

På GP finns en insändare från PRO "Nu måste den orättvisa beskattningen stoppas"

Här kommer mitt svar:

Sedan jobbskatteavdraget infördes har vi fått höra hur orättvist jobbskatteavdraget är emot pensionärer och att inget annat land har något liknande. På flera olika håll, nu senast i GP (20/5 -09) berättar PRO att Världsbanken på uppdrag av PRO har gjort en utredning som visar att Sverige är det enda landet som har ett jobbskatteavdrag. Jag kan tyvärr inte uttala mig om denna undersökning, då jag inte kan finna själva undersökningen någonstans, varken på PRO`s hemsida eller på The World Banks hemsida. Dock har jag några kommentarer om syftet med jobbskatteavdraget och huruvida jobbskatteavdrag finns i andra länder.

Först vill jag slå fast att det inte är någon som har höjt skatten för pensionärerna, den har till och med minskat genom förändrad fastighetsskatt och borttagandet av förmögenhetsskatten. Jag håller med PRO att det är bedrövligt att de socialdemokratiska regeringarna i olika omgångar har fört över pengar från pensionsfonderna till Riksgäldskontoret för att användas i regeringarnas budget och att pensionerna behöver höjas. I inlägget vill jag dock fokusera på jobbskatteavdraget.



I 12 kapitlet 1 § Inkomstskattelagen står det att utgifter för att förvärva eller bibehålla inkomster ska dras av men många av de kostnader som följer av arbete får de facto inte dras av. Har din arbetsgivare krav på att du ska ha särskilda kläder på dig får du inte dra av dessa, inte heller får du dra av de kostnader som är mindre än 8 000 kr för resor till och från arbetet (höjs till 9 000 kr nästa år). Om du har kostnader som får dras av t.ex. viss skyddsutrustning, om du använder din egen telefon i tjänsten, om du ska stå för verktygen själv etc. får du endast avdrag för den del som överstiger 5 000 kr. Har du t.ex. kostnader på 6 000 kr som får dras av får du tillbaks ca 300 kr.

Pensionärer som fortsätter att arbeta får dessutom ett större jobbskatteavdrag än ”övriga arbetare”. På en arbetsinkomst på 10 000 kronor i månaden får den som är född tidigare än 1937 betala 438 kronor, en som är född mellan 1938-1943 betala 793 kronor och den som är född efter 1944 får betala 1 641 kronor i skatt på samma inkomst (skattetabell 31). Pensionärer får alltså betala mindre skatt än andra på inkomst av förvärvsarbete.

Och så över till påståendet att Sverige skulle vara det enda landet som har jobbskatteavdrag. Detta påstående är felaktigt. Skattelättnader riktade till förvärvsarbetande, liknade det svenska jobbskattedraget, finns i flera andra länder både inom, och utanför, EU. USA införde ”earned income tax credit” redan 1975.

Utformningen av skattelättnaderna varierar dock en del mellan länderna, och det benämns på lite olika sätt. I Danmark har man något som kallas för Beskæftigelsesfradrag. Avdrag görs från den beskattningsbara inkomsten med 4,25 % av arbetsinkomsten, dock högst 13 100 DKK. I Finland görs ett arbetsinkomstavdrag på den statliga inkomstskatten. I Frankrike kallas det Prime pour l’emploi och är en skattereduktion som kan utnyttjas av hel- eller deltidssysselsatta med en förvärvsinkomst över 3 743 euro. I Frankrike varierar reglerna något beroende på familjesituationen. I Nederländerna utgår skattereduktion för personer med inkomster från anställning, egen rörelse eller frilansverksamhet. På Irland har man Employee tax credit, det är en skatteförmånen som avser anställda. Alla löntagare är berättigade till skattereduktionen som uppgår till 1 830 euro. Utanför Europeiska Unionen förekommer liknande skatteförmåner i bland annat USA, Nya Zeeland och Canada.

Socialdemokraterna talar om att om de kommer till makten så ska det inte längre vara någon åtskillnad på dem som arbetar och de som är pensionerade. Notera att de inte säger att de ska sänka skatten för pensionärer, då återstår det andra alternativet – att höja skatten för alla (även pensionärer) som arbetar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Bertil

Visar ju hur korkat det är med jobbskaytteavdraget.

Finns ingen annan som infört så korkad dum skatt.

Ersättningsnivåer i a-kassan är sämkta sjukförsäkring likaså. Pensionärers pension är just beräknad att vara mindre för att de just är pensionärer.

Pensionärer har precis som du säger inte fått någon höjd skatt. MEN! De ligger kvar i det högskattesamhälle som de girigaste och förmögnaste gnällde över.

Dessutom så ökar klyftan och det är det allra viktigaste. med ökad klyfta minskar köpkraften för pensionärer år efter år.

Ni för en människofientlig politik inom alliansen och ni inom KD borde skämmas som stöder denna linje.

Hoppas ni åker ur riksdagen vid nästa val.



Jag kommer aldrig aceptera att det nu finns att de sämst ställda ska betala mer i skatt än övriga.

Avdrag ska göras för arbetsresor kläder och liknande inte för beskattning.



Dessutom a-kassan är sänkt med 20% kanske mer om man räknar allt. Sjuka utförsäkras efter max 2.5 år och riskerar sparken från jobben efter 6 mån.



Ni för en sån tydlig klasspolitik så tydligare har den inte visat sig.Göra detta dessutom under kristet förnam är det värsta jag vet.



Ni är en skam för Svensk politik.

Omtalas kan, jag gick ur kyrkan direkt alliansen kom i makt och jag kommer göra allt för att de ska ut ur makten.



Det är allderles för många fisförnäma typer som

lever på andras bekostnad i alliansen , aldrig har utfört ett vettigt arbete utan enbart lever på kapitaltillgångar.



Jag vill ha en höjd avkastningsskatt som börjar när avkastnigen överstiger 120 000 kr.

Nu är den 30% det ger ca: 7000 skattefritt varkje månad över 7000 kr anser jag ska beskattas med vanlig inkomstskatt.



Det ska vara en självklarhet att solidariskt betala skatt.



2009-05-22 @ 17:43:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback