Vårdköer kapas och Halland är bäst i landet

Sedan Göran Hägglund införde den sk. kömiljarden har kön minskat med 100 000 personer. Morötter fungerar.

När man lanserade kömiljarden i september 2008 var det nästan 130 000 personer som stått i vårdkö längre än de borde och endast tre landsting uppfyllde kraven i satsningen. Kömiljarden ska fungera som en morot för landstingen att minska väntetiderna. Nu har antalet personer som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på besök till specialist har minskat med 77 %, väntetiderna till behandling/operation har minskat med 82 %. Bäst är landstinget i Halland där numera 98,4 % av patienterna får vård i tid.

17 av 21 landsting klarar att ge 90 % av patienterna vård inom vårdgarantins tider både för besök och behandling/operation. Bäst resultat har Halland och Gotland där över 98 procent av patienterna får vård inom ramen för den nationella vårdgarantin.


Hägglund säger:

Resultatet överträffar mina förväntningar med råge. Kömiljarden har fungerat som en viktig morot i landstingens arbete med att korta köerna och jag vill gratulera all sjukvårdspersonal till imponerande framgångar. Men mest vill jag gratulera patienterna som är de största vinnarna när väntetiderna minskar.


Läs mer på
Regeringens hemsida där finns även ett filmat inlägg med Göran Hägglund

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback