Har svarat på en insändare

Tyvärr ligger inte insändaren som jag svarat på på nätet, men det är Owe Svensson som anser att jag fortfarande inte svarat på varför pensionärer får betala mer i skatt. Jag gör ett nytt försök, ibland är det ju så att man själv tycker att man är hur tydlig som helst men det som är självklart för mig behöver ju faktiskt inte vara självklart för någon annan.

Därför får de som arbetar betala mindre i skatt


Skattelagen förändras. När du arbetade såg den ut på ett sätt, idag ser den ut på ett annat sätt. 1950 hade vi i Sverige ett skattetryck på 21 % av BNP. Alliansen gick till val på arbetslinjen, allt för länge har vi haft en politik som inte gynnar dem som arbetar. När Alliansen tog över 2006 låg skattetrycket på 49 %, idag ligger det på ca 47 %. Trots att det står i Inkomstskattelagen att man ska få avdrag för de utgifter som man har för att förvärva eller bibehålla sina inkomster är det en stor del av dessa som inte får dras av eller endast får dras av till viss del. I dagarna är det många som har fått sitt slutskattebesked och nu funderar på varför deras avdrag inte har gett mer pengar tillbaka. Att arbeta medför många gånger en kostnad, jobbskatteavdraget gör det mer lönsamt att arbeta. Jobbskatteavdraget leder till att antalet sysselsatta och antalet arbetande timmar ökar vilket är positivt för Sveriges ekonomi och på så sätt även positivt för pensionärerna. Dock vill jag tillägga att Kristdemokraterna anser att en sänkning av skatten för pensionärerna bör gå före ytterligare ett steg av jobbskatteavdraget.

Men för att svara på din fråga, orsaken till att de som arbetar får betala mindre skatt beror på att Alliansen har en politik vars centrala mål för ekonomin är att bryta utanförskapet och öka den varaktiga sysselsättningen. Finanspolitiska rådet har under våren 2008 gjort en utvärdering av regeringens politik, där kan vi se att det finns goda resultat av jobbskatteavdraget vad det gäller arbetsmarknadsdeltagandet hos låg- och medelinkomsttagare (att arbetslösheten den senaste tiden har ökat beror på den välkända internationella krisen). Det handlar om att sänka trösklarna för att människor ska gå från fulltidsfrånvaro till åtminstone deltidsarbete, och det handlar även om att få de som redan har ett arbete att öka sin arbetsinsats.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback