Ett demokratiskt EU

i bloggserien om Kristdemokraternas europapolitik

Det som många nog inte tänker på är att en övervägande del av alla de beslut som fattas på EU nivå får direkta och indirekta konsekvenser såväl regionalt och kommunalt.
En viktig princip för Kristdemokraterna är subsidiaritetstanken dvs. att beslut ska fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå. Det familjen kan bestämma på egen hand, ska inte kommunerna lägga sig i. Det kommunerna klarar på egen hand får inte bli en fråga för riksdag och regering. På samma sätt ska inte EU styra det Sverige på mest ändamålsenliga och bästa sätt kan sköta själv. Oftast innebär subsidiariteten decentralisering, men ibland kan den medföra att beslut flyttas till en högre nivå. De stora miljöproblemen bekämpas exempelvis bäst på europeisk- och internationell nivå. Beslut på EU nivå ska bara ske inom områden där medlemsländerna valt att överlämna en del av sina befogenheter. På dessa områden bör beslut tas med kvalificerad majoritet och Kristdemokraterna välkomnar därför den utvecklingen i det nya Lissabonfördraget.

Kristdemokraterna anser att EU:s regelverk ska undvika detaljregleringar, och snarare sätta upp gemensamma mål men i stor utsträckning låta vägen fram till målen vara en internationell fråga. Till exempel anser vi att frågor som välfärdssystem och arbetsmarknadens utformning, skatter, familjepolitik, skola, hälso- och sjukvårdspolitik, stor del av regionalpolitiken etc. ska vara en nationell fråga. Däremot kan det finnas en poäng med att sätta miniminivåer på exempelvis alkoholskatten (alkoholfrågan synes bli ett allt större problem i många europeiska länder) och miljöskatten.

Kristdemokraterna anser att EU:s roll ska vara att stödja den nationella regionalpolitiken, dock behöver stödet reformeras för att minska dess andel av budgeten men framförallt göra den mer effektiv. Vi vill verka för en så effektiv resurshantering som möjligt, avgiften som vi betalar till EU består av skattepengar vilket ställer höga krav på en effektiv och sparsam budgethantering. Kristdemokraterna vill arbeta för såväl ökad demokrati och insyn som för resultatstyrd och effektiv verksamhet. Både av ekonomiska - och effektivitetsskäl kommer vi att fortsätta att verka för att Europaparlamentet får en enda arbetsplats, den månatliga flytte från Bryssel till Strasbourg är kostsam (2 miljarder/år) och ett miljöslöseri.

Det är av stor vikt att vi i Sverige stärker samhörigheten med de andra europeiska länder, att skapa mötesplatser för att vi ska lära känna varandra är betydelsefullt. Vi vill öka kunskapen om och möjligheterna till bland annat skolklassutbyten, vänortssamarbete och högskole- och universitetsutbyten mellan studenter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback