En principfast aktör i världspolitiken

i bloggserien om Kristdemokraternas europapolitik

Med sina 27 medlemsländer är EU en av världens starkaste ekonomier och har en betydelsefull inverkan på världen. De gemensamma värderingar som hela europasamarbetet grundar sig på bör styra den gemensamma utrikespolitiken, ett tydligt, konsekvent och effektivt agerande bidrar till en mer rättvis och trygg värld. Kristdemokraterna anser att genomgripande reformer krävs för att uppnå större samstämmighet i EU:s utrikespolitik, t.ex. mellan handel, utvecklingssamarbete, säkerhets- och migrationspolitik, men även i förhållande till inrikesfrågor såsom miljö, jordbruk och fiske (vilket får utrikespolitiska konsekvenser).

Respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna är en förutsättning för fred och stabilitet i alla samhällen. EU har nått vissa framgångar i det strategiska arbetet för att avskaffa dödsstraffet runt om i världen och måste fortsätta hålla en hög profil i dessa frågor (dödsstraff är någonting jag absolut inte förstår hur någon kan förespråka, och jag har oerhört svårt för att USA som säger sig vara en så stor demokrati kan tillämpa dödsstraff, dödsstraff är oerhört barbariskt och hör inte hemma i ett modernt samhälle). Genom att erbjuda medlemskap kan EU ställa omfattande krav på ansökarlandet, bland annat i fråga om respekt för mänskliga rättigheter, skydd för minoriteter, miljöåtgärder, gränstvister och ekonomiska reformer. En fortsatt utvidgning är angeläget för att skapa större områden av fred och frihet.

Grannskapspolitiken (ENP) är ett viktigt verktyg i EU:s utrikespolitik. Kristdemokraterna anser att EU-länderna bör känna ett speciellt ansvar gentemot sina grannländer både moraliskt och av säkerhetspolitiska skäl. Grannskapspolitiken kan både vara ett alternativ till medlemskap och ett steg på vägen till medlemskap.

EU:s utrikespolitik får inte begränsas till den närmaste omvärlden. EU kan och ska vara en principfast global aktör. Våra gemensamma värderingar ska inte känna några gränser utan ger oss ett ansvar att konsekvent sträva efter fred och frihet, rättvisa, trygghet, hållbar utveckling, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i hela världen. För en handlingskraftig utrikespolitik måste EU använda sig av och kombinera alla sina politiska redskap: handel, utvecklingssamarbete, diplomati, säkerhets- och försvarspolitik, inklusive konfliktförebyggande insatser, underrättelsesamarbetet samt civila och militära insatser i konfliktsituationer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback