Abort

Läs Marie Söderqvists inlägg om abortfrågan. Jag har känslan av att inlägget kommer att väcka många ilskna reaktioner men även en hel del positiva. Jag tycker att det känns som att vi i Sverige idag inte vågar debattera abortfrågan. Vi är rädda för att, om vi lyfter frågan, betraktas som fanatiska.

Som kristdemokrat har jag många gånger fått frågan om varför kristdemokraterna är emot abort. Men kristdemokraterna är inte emot fri abort. I vårt principprogram står det:

"Mot bakgrund av människovärdesprincipen är det omöjligt för staten och lagstiftaren att ställa sig neutrala till det etiska dilemma som en abort innebär. En abort innebär att ett liv släcks. Lösningen på detta dilemma är emellertid inte förbud. Erfarenheten visar att där aborter inte är tillåtna utförs de ändå, och då med metoder som hotar kvinnors liv och hälsa. Det är inte rimligt att någon annan än kvinnan under graviditetens första fas fattar det avgörande beslutet om en eventuell abort. Målet ska vara ett samhälle där aborter inte efterfrågas. Samhällets uppgift måste vara att genom förebyggande arbete minska oönskade graviditeter, samt att erbjuda bästa möjliga stöd för att inte praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter ska utgöra hinder för att fullfölja graviditeten."

 

Personligen kan jag tycka att i takt med att läkarvetenskapen går framåt och att man kan rädda fler tidigt födda att det är dags att våga diskutera i vilken vecka det ska vara tillåten med fri abort.

Vi lever i ett samhälle där vi har mycket god tillgång till preventivmedel, om något ändock skulle hända finns dagen-efter-piller receptfritt på apoteket. Hur kommer det sig att vi trots detta genomför så många aborter i Sverige? Jag tycker inte abortfrågan är enkel, den är inte svart eller vit. Men vi måste våga föra en diskussion.

 

 


Kommentarer
Postat av: Niina Hoffstedt

Bra sagt, Lilith!

Jag tycker att det är väldigt viktigt att bygga upp ett bra system som täcker mycket av frågorna kring abort. Så familje- och preventivmedelsrådgivning är inte fel - då kan den som vill få stöd, information och även få en möjlighet att prata med någon kunnig. Det är inte bara kvinnan som behöver detta stöd utan även de runt omkring henne som berörs av beslutet ifall abort ska genomföras.

Abort är en svår fråga om liv, död och mycket etik. Första steget är att våga prata öppet, precis som du skriver och där efter kunna ta beslut hur lagstiftningen ska se ut samtidigt som man tar hänsyn till alla parter och åsikter. En tuff balansgång.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback