Om Göran Hägglunds tal

DN Ledare skriver om Göran Hägglund och hans tal i Almedalen där Hägglund talade om behovet av hederlighet och ansvar. DN Ledaren anser att Göran Hägglund gjorde rätt i detta och att han startat en etikdebatt som hela borgerligheten borde driva. Nedan följer ett utdrag:  

"Ofantliga bonusersättningar inte bara sticker i ögonen, de gör det också svårare att förbättra företagsklimatet. Hägglund varnar för att företagare och politiker som vill näringslivets bästa dras "i en oförskylld smuts." Han är inte beredd att satsa politiskt kapital på företagen om inte företagarna själva tar ett ansvar.


Göran Hägglunds uppmaning till hederlighet och besinning kan tyckas naivt och präktigt. Han har också fått kritik för att inte förstå näringslivets villkor. Att bonusprogrammen bara angår ett fåtal vd:ar.

Men att kd-ledaren kritiserar just de grupper som traditionellt kan räkna med borgerlig uppbackning, inte minst ett valår, visar att problemet är reellt. Det är definitivt förankrat i allmänheten där föraktet mot fallskärmar och miljonersättningar är utbrett. Naturligtvis bidrar excesserna till en negativ inställning gentemot företagare i allmänhet och gör det också svårare att få politiskt stöd för skattelättnader och andra reformer för ett livskraftigt näringsliv.

Hägglund drämde inte bara till mammons tillbedjare. Han vidgade hederlighetskravet till att omfatta hela samhället. Vill vi ha ett mer ordhålligt land måste vi börja med oss själva, i det civila samhällets små gemenskaper."  

Rekommenderar läsning av DN Ledare. Missade du Göran Hägglunds tal? Läs gärna hans lysande tal här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback