om investerings- och räntebidrag

Innan årsskiftet är det nog många som vill påbörja byggnationer för att få ta del av investerings- och räntebidrag. Personligen tycker jag att det är fel när man i borgliga kommuner tar beslut som innebär att byggnationer påbörjas tidigare än vad som är planerat bara för att byggföretaget skall få ta del av sådant stöd. Självklart förstår jag argumenten till varför men jag tycker ändå det är fel.

Regeringens grundläggande inställning är att det långsiktigt måste göras mindre problematiskt och mer lönsamt att bygga och äga alla typer av bostadsfastigheter. Därför vill den borgliga regeringen förenkla planlagstiftningen och avskaffa fastighetsskatten. I ett första skede sänks fastighetsskatten för flerbostadshusen. För en genomsnittlig hyreslägenhet innebär det, enligt Hyresgästföreningen, en sänkt skatt med 100 kr per månad. Kristdemokraterna och övriga allianspartier enades före valet om att fasa ut räntebidragen och att avskaffa de tillfälliga investeringsstöd som skulle löpt ut 31 december 2006 (förlängdes i våras till 30 juli 2008). Att räntebidragen ska fasas ut råder stor enighet om (även från socialdemokratiskt håll). Beviljade räntebidrag lämnas utan tidsbegränsning och statens utgifter ökar för varje årgång av färdigställda bostäder. Varaktiga stöd bidrar också ofta till att kostnaderna hålls uppe och kommer i längden främst byggmarknaden till del snarare än de boende.

Kristdemokraterna tror inte heller på tillfälliga investeringsstöd som förändras eller förlängs med kort varsel och som gång på gång lämnar bostadssektorns aktörer i ovisshet om den nära framtidens spelregler. Det behövs långsiktiga och förutsägbara spelregler som gör det mer lönsamt och mindre problematiskt att bygga och äga alla former av bostadsfastigheter. Våra primära förslag för att åstadkomma detta är att ersätta fastighetsskatten med en låg kommunal fastighetsavgift och att förenkla planprocessen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback