skatteverkets rapport

Kunde inte låta bli att citera och länka till Merit Wager eftersom jag tycker hon tar upp ett så bra ämne på sin blogg idag. Wager skriver på sin blogg om skatteverkets rapport. Wager skriver bland annat:  

Jag har svårt att tro att egenföretagarna - de enskilda näringsidkarna - kulle kunna fuska för 71 miljarder kronor när det bara är ca 115.000 egenföretagare som på heltid försörjer sig som sådana! Övriga ca 500.000 enskilda näringsidkare har antingen sina små firmor vilande och har andra jobb=anställningar eller är sjukskrivna och då förekommer det ju ingen verksamhet alls i firman. Andra återigen har anställningar men jobbar lite då och då genom sin firma, i mån av tid och möjlighet. Att ca 115.000 personer som försörjer sig på sin näringsverksamhet på heltid plus ett obekant antal som bara jobbar lite grann via sina firmor skulle lyckas jobba svart för 71 miljarder kronor måste nog vara en gigantisk missuppfattning.

Hur som helst så kan man - och bör man - ändå undra: Vilka är det egentligen som är "bovarna i dramat"? Är det de som skapar omöjliga regelverk som försvårar för och hindrar människor från att försörja sig och som dessutom beskattar dem inpå bara skinnet? Eller är det de som vill och försöker jobba hederligt och betala skatt och moms och fylla i de blanketter som krävs men som inser att de inte går och därför emellanåt - hellre än att gå till socialen - jobbar "svart"?

Knappast någon försvarar väl "svartjobb"! Men knappast någon tycker heller att det är värdigt en välfärdsstat som Sverige att sådant ens ska behöva förekomma, särskilt inte i den stora utsträckning som det enligt Skatteverkets ihoppusslade (enligt dem själva) rapport och DN Ekonomis tolkning av den, sägs vara.” 
 

Läs hela hennes inlägg här och här.

Kommentarer
Postat av: caroline

DN är en seriös tidning. Källkritik kan de. Tyvärr så är det sant, det som står i DN om det stora fuskandet bland egnaföretagare.

2006-08-02 @ 22:20:42
Postat av: Lilith Svensson

Visst är DN en seriös tidning, och jag har personligen inte läst skatteverkets rapport. Vad jag tyckte var intressant med Wagers inlägg var ett par saker. Dels skatteverkets rapport som (utifrån Wagers inlägg) verkar vara av det opinionsbildade slaget (hade ett inlägg för inte så länge som berörde det att statliga myndigheters roll har förändrats och blivit mer opinionsbildande än tidigare. Dels anser jag att hon har en stor poäng när hon ställer frågan "vilka är bovarna".

2006-08-02 @ 23:26:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback