Vår motion om nedladdning gick igenom på vårstämman i Halland

Vår (jag, Larry Söder och Magnus Hedman) motion om nedladdning för icke-kommersiellt bruk fick stöd av Vårstämman i Halland. Motionen kommer att lämnas till årets riksting. Nedan kan du läsa motionen i sin helhet.    

Nätet har revolutionerat vårt sätt att leva och kommunicera, och ger en enorm möjlighet att ta del av en kulturrikedom som vi före 1990 bara kunde drömma om. Genom att människor får tillgång till information och varandra hotar Internet såväl makteliter och affärsmodeller som diktaturer. Istället för att se teknikutvecklingen som en otrolig möjlighet efterfrågar man lagar som ska vidmakthålla de gamla modellerna i en ny tid.

Det förefaller som det har blivit tradition att bemöta det nya med restriktioner. Man kunde bland annat se det när diskjockeyn började konkurrera med levande musik och när kassett- och videobanden gjorde sin entré. I Sverige fanns det under en lång tid ett världsledande företag, Facit, som tillverkade räknesnurror. Istället för att följa teknikens utveckling och börja tillverka miniräknare fortsatte man envist med sina räknesnurror. Facit finns inte längre med oss. Skulle vi, för att rädda ett sådant fint och världsledande företag, förbjudit miniräknare eller ge företaget statligt stöd för att kunna fortsätta sin produktion trots att kunderna svek? När man tittar bakåt i historien kan händelser te sig absurda men när man är mitt i det ser man inte skogen för alla träd.

Om branschen från början hade förstått möjligheterna med den digitala revolutionen och lagt pengar på nya idéer hade vi inte haft den problematik som vi har idag. Grundproblemet för musik- och filmbranschen är att man inte levererar det som konsumenterna efterfrågar. Idag vill vi ha det senaste nu och vi behöver inte ha en skiva att hålla i utan det räcker med möjligheten att lyssna, kanske bara en gång men vi vill lyssna när vi vill lyssna. Om en film har gjort premiär vill vi se den nu, inte om ett par månader när den kommer ut på den lokala biografen. Här har man inte tillgodosett konsumenternas önskemål.

Istället handlar det om datalagringsdirektiv såsom FRA, Ipred, Acta etc. Varje lagförslag kan tyckas legitimt för att stävja brottslighet, men tillsammans hotar de teknikutvecklingen. Politiker, film- och skivbolag, lobbyister och EU försöker stoppa in den nya världen i den gamla världens ramverk. Att tillåta nedladdning för privatbruk anser vi kan jämföras med kassett- och videobandsinspelningar för privatbruk Vi politiker måste sätta ner foten och förklara att vi inte är beredda att medverka till att skapa en teknikfientlig kontrollstat.

Vi föreslår Rikstinget att besluta

Att     Utreda hur man kan göra det möjligt att kopiera upphovsrättskyddat material i icke-kommersiellt syfte

Läs även andra bloggares åsikter om
, ,, , , ,

Kommentarer
Postat av: Vickan

Heja heja! Skitbra, jag håller helt med! Keep up the good work!

Postat av: Daniel Fredriksson

Jättebra motion!. Hoppas den går igenom på rikstinget i sommar.Ha det gott!/Daniel

2009-03-14 @ 19:17:18
URL: http://www.dafred.blogspot.com
Postat av: Jeena Paradies

Jag tycker att någonting som en kulturflatrate skulle kunna vara rimligt. Då betalar de som internet någon fast summa varje månad och de pängarna gå sedan till skivbolagen/filmindustrin. Slutentligen skulle de tjäna mycket mer pängar på det än de gör nu.

2009-04-18 @ 11:50:50
URL: http://twitter.com/jeenaparadies
Postat av: Anton

Det är en mycket bra motion, jag har gått i ungefär samma tankar angående teknikhämmandet i och med de nämnda lagförslagen.

2009-05-17 @ 21:53:31
URL: http://antonlindstrom.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback