Ett välmående Europa

i bloggserien om Kristdemokraternas europapolitik

Kristdemokraterna menar att alkohol och narkotika har en särställning då det inte bara har allvarliga konsekvenser för den enskilde, utan även för omgivningen. Våld och annan kriminalitet, splittrade familjeförhållanden, trafikolyckor och sjukskrivningar är några exempel. Narkotika utgör ett stort samhällsproblem och EU bör vidta kraftfulla åtgärder för att få bukt med problemet. Europa är idag det område i världen som uppvisar den högsta alkoholkonsumtionen per innevånare. Medvetenheten om alkoholens skadeverkningar har ökat och det är värdefullt om man kan arbeta tillsammans med frågan.

Kristdemokraterna anser att det är viktigt att sätta människan i centrum. Därför anser vi att vad det gäller vård ska man fokusera på patienten, var eller av vem som vården tillhandahålls är av underordnad betydelse. Vi vill ha ett fritt europeiskt vårdval som skapar tydliga spelregler och ökad trygghet för patienten.

Inför Sveriges medlemskap fördes en debatt om hur medlemsskapet skulle påverka jämställhetsarbetet. Nu kan man se att EU tycks ha haft en positiv inverkan på jämställdhetsarbetet i medlemsländerna, t.ex. har kvinnor i ledande positioner ökat.

Många ungdomar inom EU lämnar skolan i förtid och ungdomsarbetslösheten är alltför hög vilket helt klart är ett stort slöseri med mänskliga resurser. Många väljer idag att röra sig över de nationella gränserna och arbeta eller studera i ett annat land, en övergripande strategi som bygger på samarbete och erfarenhetsarbete skulle kunna vara en god idé.

En ökad livslängd innebär stora utmaningar för vården och omsorgen. Äldres hälsa handlar i hög grad om självbestämmande och värdighet. Ökad valfrihet och forskningssatsningar är viktiga nyckelfaktorer för att uppnå detta.

De stora smittsamma sjukdomarna kolera, tbc, malaria, och HIV/AIDS, motiverar såväl ett aktivt svenskt deltagande i EU, som Sverige tillsammans med andra EU-länder samarbetar med WHO för att bekämpa dem runt om i världen. Även frågan om antibiotika bör diskuteras på EU nivå.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback