inlägg på HN:s debattsida

Vill du titta på dagens videoinlägg så klicka på länken nedan:Dagens Videoblogg

Snart skall jag iväg, jag och vår gruppledare i Varberg Roger Kardemark ska träffa Hallands Nyheter för att presentera vårt lokala handlingsprogram.

Idag hade jag ett inlägg på Hallands Nyheters debattsida. Läs inlägget nedan…lite likt gårdagens inlägg ; ) men vissa saker kan man inte upprepa nog så ofta. 

Det räcker nu!
Vi lever i ett land som under 65 av de senaste 74 åren har styrts av socialdemokrater. Under hela mitt vuxna liv har vi haft en socialdemokratisk regering. Inför varje val har de lovat att vi ska få det bättre.  Det är tyvärr ingen nyhet att drygt en miljon svenskar i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden.  

Enligt Eurostat hade vi 2005 en ungdomsarbetslöshet på 22 %. Endast 5 av samtliga 25 EU-länder hade en högre ungdomsarbetslöshet än Sverige. Den s-märkta arbetsmarknadspolitiken pumpar in miljarder för att flytta människor från öppen arbetslöshet till åtgärder av olika slag för att få en bättre statistik.  

Ursprungligen var arbetslöshetsstatistiken tänkt som en metod för att belysa ett allvarligt socialt problem men efter att vi började använda måttet så har siffrorna, istället för människorna bakom siffrorna, tenderat att bli politikens mål. Det finns nationalekonomiska studier som pekar på att minskad öppen arbetslöshet genomförs till priset av en minskad ordinarie sysselsättning och att ungdomsprogram tenderar att tränga undan reguljär sysselsättning bland ungdomar. Jag tycker att det är skrämmande!  

Det räcker inte med en politik för ökad sysselsättning och höga bidrag, vi måste ha en politik för nya jobb. Kristdemokraterna, tillsammans med övriga partier i Alliansen, står för en politik som sätter jobben i centrum för att vi på så sätt skall kunna trygga välfärden i framtiden. Ett gott samhälle förutsätter en god välfärd vilket i sig förutsätter ett konkurrenskraftigt och livskraftigt näringsliv. Om ett land har ett välutvecklat näringsliv finns goda förutsättningar till en god offentlig service. Vi kan inte kräva mer resurser till välfärden om inte näringslivet utvecklas och genererar mer skatteinkomster.  

Sverige har det högsta skattetrycket inom EU. Enligt Eurostats siffror är det endast Danmark och Sverige som har haft ett skattetryck som legat över 50 procent under den tiden undersökningen genomförts. Många gånger används skatter för att styra ett beteende. En hög skatt på alkohol ska till exempel få oss att dricka mindre, skulle man vara konspiratoriskt lagd skulle man kunna misstänka att den socialdemokratiska regeringen vill att svenska folket skall vara beroende av bidrag och på så sätt beroende av en socialdemokratisk regering som i valåren lovar att öka bidragen.  

Det är nog inte många som vet att den svenska skattekvoten på arbetsinkomster är hela 10 procentenheter högre än EU-snittet, medan motsvarande kvoter för konsumtion och kapital bara skiljer några procentenheter. Inget annat land i Europa tar så stor andel av löneutrymmet i anspråk för skatter och avgifter.  

Varför? Varför väljer en ”arbetarregering” att straffbeskatta förkovran, strävsamhet och högre utbildning? Idag, trots att vi har haft en arbetarregering i åratal, är det tydligen fult att tjäna pengar på arbete men fint att förvärva dem genom kapitalinkomster och lottovinster. Har du inga pengar (eller tur i spel) så ska du inte ha en chans att arbeta dig uppåt på samhällsstegen. I ett samhälle där de styrande säger sig vilja sudda ut klassgränserna har man gjort det allt svårare för människor att arbeta sig uppåt, allt svårare för människor att förflytta sig från en klass till en annan genom hårt arbete.  

Det tragiska är att genom att återupprepa budskapet om och om igen om att vi måste bekämpa klassystemet så har samtidigt ett outtalat budskap om hopplöshet levererats till dem som är född i ”fel familj/samhällsklass”. Sverige behöver framtidstro. Vi behöver veta att det finns hopp.  

Det finns hopp för Sverige och det finns hopp för enskilda personer. Genom att bemyndiga människor och ge dem reell möjlighet till att själva ta ansvar skapar vi hopp och framtidstro.  
Lilith Svensson

Riksdagskandidat för Kristdemokraterna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback