Alkoholskatten

Sedan inträdet i EU och alkoholpolitikens avreglering har Sverige fått en ny alkoholkultur. I Halland såldes 2004 alkohol för 545 miljoner i detaljhandeln och för 277 miljoner på restauranger. Sedan 1995 har serveringstillstånden ökat. Under samma tid har den totala konsumtionen ökat med 33 %. Vi dricker idag dricker i genomsnitt drygt 10 l ren sprit per år. Reklam för alkoholhaltiga drycker har den senare tiden börjat synas alltmer och sedan flera år tillbaka fungerar matprogram som pr för olika sorters vin. Att IOGT-NTO ökar sitt medlemsantal visar att detta problem ökar i Sverige och uppmärksammas mer och mer.

Är det rätt att låta alkohollobbyingen ha den makten? Är det värt att en hel generation super ner sig och att den generationens barn växer upp med föräldrar med alkoholproblem för att vi skall kunna köpa billigt vin i matvaruaffären? 

Vi har sett hur det ena landet efter det andra, likt ett dominospel, tvingats sänka sina alkoholskatter, åker vi ner till gränsen kan vi se vanliga svenskar bli som besatta och lasta sina bilar överfulla med öl, vin och sprit. Det måste till nationella åtgärder för att vända trenden med en allt större alkoholkonsumtion. Europa måste gemensamt arbeta för att höja minimiskatterna i hela EU för att stoppa ett annalkande förfall.


Kommentarer
Postat av: Vänstra Stranden

Så rätt, så rätt. Den svenska flatheten är patetisk.

Postat av: julia

Kunde inte hålla med mer. Ibland verkar det som om vi ger upp redan innan vi verkligen har försökt. Kanske för att många i egosim uppskattar billig alkohol.

2005-12-13 @ 22:05:30
URL: http://jullans.blogspot.com
Postat av: Vickan

Jag är helt på din sida. Hårdare alkoholpolitik ger i förlängningen lyckligare människor.

2005-12-22 @ 17:02:51
Postat av: Frihet? Vad kul.

Usch, vad jag irriterar mig på alla fjantar som bara ska se till det negativa hela tiden. Om alkohol verkligen var så otroligt dåligt för mänskligheten, hur kan det då se tillbaka på en historia som det hippaste mänskligheten känt till de senaste 5000 åren? Dessutom, höjer man skatterna kommer ju de rika att kunna festa på som om ingenting hade hänt medan de med mindre pengar undrar varför de inte har samma rätt att förgylla veckoslutet. Alla alkoholiserade lodisar har sig själva att skylla. Vi andra ska inte behöva lida för att de inte kan ta hand om skig själva.

2008-01-27 @ 15:55:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback